Hur man botar guldfisk ich

Guldfisk ich (Ichthyophthirius multifiliis) är en av de vanligaste fiskparasiten som finns i akvarier. De flesta akvarieägare kommer att behöva hantera guldfisk i någon tid, och snabbt, som att lämna Ich obehandlade kan döda din guldfisk. Guldfisk är också känd som vit spot sjukdom, som ett av de viktigaste symptomen på Ich är vita fläckar över hela din guldfisk. Lyckligtvis finns det ett naturligt botemedel och en professionell botemedel som du kan använda för att hjälpa din guldfisk att bli glänsande och gyllene orange igen.

Steg

Metod 1 av 3:
Erkänna symptomen på guldfisk ich
  1. Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 1
1. Kontrollera efter små vita fläckar på din guldfisk. Ich Parasiter kan inte vara väldigt synliga när de först börjar bilda. Men när de börjar mata på kroppsvätskorna i din fiskens hud och fenor, kommer de att styva sig och dyka upp som små fläckar eller vita fläckar. Det kan se att din guldfisk har blivit dammat med salt eller socker, men de lider faktiskt av ich.
  • Om du inte märker ICH-behandlingen tidigt kan det utvecklas till stora vita fläckar på dina fiskens skalor och fenor. Detta är ett tecken mer ich parasiter har kopplat till din guldfisk.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 2
    2. Observera om din guldfisk borstar mot föremål eller tankens sidor. Guldfisken får din guldfisk att, ja, kliar! Han kan borsta sin kropp mot föremål i tanken eller mot tankens sidor i ett försök att stoppa klienden.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Step 3
    3. Titta på dina guldfisks gyllor. Eftersom din guldfisk är under nöd, får han inte få tillräckligt med syre i tanken. Detta kommer att få sina gill att gå in i overdrive och leda till tung och snabb rörelse av hans gyllor när han försöker andas.
  • Metod 2 av 3:
    Med ett saltbad
    1. Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 4
    1. Höj temperaturen på ditt akvariumvatten till 86 grader Fahrenheit (30 grader Celsius). Öka vattentemperaturen långsamt över en 48-timmarsperiod i små steg på 2 grader F eller 1 grad C varje timme. Detta kommer att ge din guldfisktid att anpassa sig till den stigande temperaturen och förhindra chockerande honom.
    • Värmen kommer att förhindra att ICH utvecklas till många fler parasiter efter det att den lossnar från din fisk. Höga temperaturer kommer effektivt att neutralisera parasiterna och stoppa dem från att reproducera.
    • Kombinera inte två ICH-behandlingar, gör bara en behandling i en tid.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 5
    2. Håll syrenivåerna högt i vattnet. Du måste kompensera för att höja vattentemperaturen genom att ge mer syre i vattnet för din fisk. Gör det här med:
  • Minska vattennivån i tanken.
  • Sikte krafthuvuden vid ytan av tankvattnet.
  • Placera extra luftstenar eller smycken inbäddade med luftstenar, i tankvattnet.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 6
    3. Lägg akvariumsalt till vattnet. Vissa akvariägare hävdar att höjning av temperaturen på vattnet i steg är tillräckligt för att lossa och döda ich. Men ett saltbad kan hjälpa din fisk att utveckla sin slime päls, vilket förhindrar att ICH återställer till honom. Kombinationen av salt och värme kommer att attackera någon fritt simning i tanken tills de är alla dödade.
  • Använd endast akvariumsalt som är gjord speciellt för sötvattenfisk, inte bordsalt eller något annat salt. Du kan köpa Aquarium Salt Online eller på din lokala djuraffär.
  • Tillsätt en matsked eller tre teskedar akvariumsalt för varje fem gallon (19 liter) tankvatten. Om du vill försöka använda mindre akvariumsalt kan du prova en tesked per gallon vatten i stället.
  • Om du har andra fiskar eller ryggradslösa djur i tanken med den infekterade guldfisken, se till att de inte är känsliga för salt innan du lägger salt till vattnet. Vissa fiskar kan inte hantera stora doser salt.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 7
    4. Behåll den höga vattentemperaturen och byt vattnet varje par dagar. Håll temperaturen stabil vid 86 grader F (30 grader C) i 10 dagar. I början av behandlingen, när Ich-symtomen är mycket synliga på din fisk, ändra 25 procent av vattnet varannan dag. Detta kommer att se till att vattnet är väl oxygenerat och hjälper till att bli av med några överskott av parasiter. Lägg till lämplig dos akvariumsalt efter varje vattenförändring.
  • Över 10 dagar bör tecknen på Ich minska på din fisk och tankvattnet kommer långsamt att rengöras av ICH. Fortsätt att bibehålla hög temperatur och tillsätt doserna av akvariumsalt tre till fem dagar efter det att de sista tecknen på Ich är borta för att säkerställa att alla parasiter har dödats.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 8
    5. Minska vattentemperaturen tills den är tillbaka till 65 grader F (18 grader C). Efter 15 dagar efter den naturliga behandlingen ska din guldfisk simma normalt och vit fläckfri i tanken. Det är dags att ta med vattentemperaturen tillbaka till sin normala temperatur i steg om 2 grader F (1 grad C) varje timme över 48 timmar.
  • Gör en senaste 25 procent vattenförändring i slutet av den naturliga behandlingen och fortsätt sedan dina normala veckovisa vattenändringar.
  • Metod 3 av 3:
    Med guldfisk ich medicinering
    1. Bild med titeln Cure Goldfish Ich Step 9
    1. Ändra 25 procent av tankvattnet och ta bort eventuellt avfall i tanken. Använd ett vatten sifon för att vakuumera gruset. Ta sedan bort något aktivt kol för ditt vattenfilter. Att sänka vattennivån ökar ytröret av vattnet och hjälper till att cirkulera ICH-medicinen när du lägger till den i vattnet.
    • Du bör också kontrollera att vattenfiltret i tanken trycker på ett starkt, stadigt flöde av vatten i tanken.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Step 10
    2. Höj temperaturen på ditt akvariumvatten till 86 grader Fahrenheit (30 grader Celsius). Öka vattentemperaturen långsamt över en 48-timmarsperiod i små steg på 2 grader F eller 1 grad C varje timme. Detta kommer att ge din guldfisktid att anpassa sig till den stigande temperaturen och förhindra chockerande honom.
  • Till skillnad från den naturliga behandlingen är syftet att höja vattentemperaturen inte att döda ich med värme, men för att påskynda livscykeln i Ich. Du försöker tvinga varje parasit att utvecklas till det fritt simbassängen, så att Ich-medicineringen kan döda dem, utan att skada din fisk.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 11
    3. Använd ich medicinering. Det finns flera kommersiella ICH-behandlingar tillgängliga online eller på din lokala djuraffär. Vissa ich mediciner är kopparbaserade, så de kommer inte att fläcka som några andra mediciner. Kopparbaserad ICH kan dock vara skadligt för andra ryggradslösa djur eller växter i det infekterade akvariet. Läs alltid etiketten för medicinen för att säkerställa att det inte kommer att skada dina andra akvarieposter.
  • Följ doseringsanvisningarna på etiketten för att tillämpa ICH-medicinen till tankvattnet.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 12
    4. Tillsätt salt till tankvattnet. Om du också vill lägga till salt till vattnet för att öka din guldfisks slime kappa och påskynda dödandet av ICH, kan du göra det efter att du har lagt i medicinen.
  • Se till att andra fiskar och ryggradslösa djur inte är känsliga för saltbehandlingar. Om du är orolig för saltet skadar den andra fisken i tanken, använd den inte. Hålla fast vid just ich medicinen.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 13
    5. Vänta ett par veckor för att jag ska försvinna. Det kan ta lite tid för ICH-medicineringen att befria tanken i Ich, eftersom varje ICH-parasit behöver vara i fritt simning innan det kan dödas. Efter några veckor borde de vita fläckarna på din fisk vara borta och tanken ska vara fri.
  • Bild med titeln Cure Goldfish Ich Steg 14
    6. Minska vattentemperaturen tills den är tillbaka till 65 grader F (18 grader C). Efter ett par veckor av den professionella behandlingen, bör din guldfisk simma normalt och vit fläckfri i tanken. Det är dags att ta med vattentemperaturen tillbaka till sin normala temperatur i steg om 2 grader F (1 grad C) varje timme över 48 timmar.
  • Gör en senaste 25 procent vattenförändring i slutet av den naturliga behandlingen och fortsätt sedan dina normala veckovisa vattenändringar.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande