Hur man bryr sig om guppies

Guppies är en av de mest färgglada tropiska sötvattensfisken i världen. De är små och relativt lätta och billiga att ta hand om. De är en bra fisk att börja med när man börjar bygga ett akvarium eller lära sig att ta hand om fisk. Med ett ordentligt utrustat akvarium, korrekt utfodring och noggrann hantering kan dessa fiskar trivas.

Steg

Del 1 av 3:
Inrätta en livsmiljö
  1. Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 1
1. Välj en akvarietank. Helst kommer din tank vara 10 liter (37.9 liter) i volym. Du vill inte överskrida din tank. Om du har en 10-gallon tank, till exempel, sikta på ungefär fem guppies. Detta kommer helt enkelt att hjälpa dig att behålla tanken bättre och hålla din fiskhälsare.
  • Vissa guppy uppfödare och entusiaster kan hävda att du inte behöver följa det förhållandet, men ju mer fisk du har i din tank, desto oftare måste du rengöra det och ändra vattnet. Tänk på detta när du bestämmer vilken storlek tank för att få, och hur många guppies att hålla sig i det.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 2
    2. Deklorinera vattnet i tanken. Det finns några sätt att du kan deklera ditt vatten. Du kan låta det sitta med locket öppet i ungefär en vecka för att låta kloret förångas, eller du kan köpa ett deklorinerande kit. Det är viktigt att deklera ditt akvarium, och något vatten du lägger till i det i framtiden.
  • Du kan köpa dessa leveranser på ett lokalt husdjursföretag för en relativt låg kostnad. Du kommer också att köpa en klor testkit, bara för att se till att vattnet är helt fri från klor innan du lägger till din fisk. Följ anvisningarna på Deklorineringsflaskan.
  • Nästan allt kranvatten har en viss nivå av klor i den. Du kan använda renat, filtrerat eller destillerat vatten som är fri från klor, till att börja med, men för att vara säkra, testa fortfarande vattnet för klor innan du sätter din fisk i den.
  • Försök att hålla pH-nivån i din tank mellan 8/10 guppies som högre nivå ph så sikta på ca 7.5PH för att hjälpa dig att hålla pH på en hög kan du lägga till krossad korall.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 3
    3. Håll vattnet mellan 75 och 80 grader Fahrenheit. Detta är lika med ca 24 och 28 grader Celsius. Håll en termometer i tanken för att övervaka temperaturen. Om du tycker att den behöver värmas, kan du köpa en liten värmare för att placera i tanken.
  • Om du behöver en värmare, se till att du köper en som är lämplig för storleken på akvariet du har. Till exempel, om du har en 5-gallon tank, behöver du en mindre kraftfull värmare än om du har en 20-gallon tank. Fråga Associate på Pet Supply Store om du inte är säker på vilken värmare du behöver.
  • För att undvika överhettning av din tank är det bäst att hålla det ur direkt solljus. Använd en värmare om du behöver höja temperaturen och använd ett konstgjort ljus i tanken istället för solljus. Om av någon anledning blir vattnet överhettat, ta lite av det varma vattnet och byt ut det med kallare vatten för att sänka temperaturen långsamt.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 4
    4. Använd ett filtreringssystem i din tank. För det mesta kommer akvarietankar att vara utrustade med ett filtreringssystem. Om din gjorde det, skulle du behöva köpa en separat. Du måste ändra filtermediet när det börjar bli brunt, så se till att du övervakar detta när du rengör tanken. Keramiska medier är bra för fördelaktiga bakterier och hjälper till att hålla din tank frisk och ren, ersätta bara hälften av ditt media åt gången för att se till att du inte tar bort alla de goda bakterierna på en gång.
  • Även om din tank kom med ett filter, kan du alltid ändra det för en annan eller bättre om du ska känna att du behöver. Se till att ditt filtreringssystem kan fortsätta med den mängd fisk du har och storleken på din tank.
  • Ett vanligt filtreringssystem bör räcka för att hålla tanken syrgas, men du kan också lägga till en airstone för att hjälpa till att lägga till syre till vattnet om du har en större tank eller om du har massor av fisk.
  • Du bör hålla tanken upp och jobba i en månad utan fisk, bara undvik frestelsen att köpa någon fisk före. Bakterierna finns i mediasdelen av filtret (där bakterier utvecklas) och rengör de giftiga ämnen som löses i vårt vatten, eftersom fisken förorenar sitt eget vatten genom utsöndring. Dessa ämnen avlägsnas inte av filterets mekaniska system, endast bakterier kan omvandla dessa högt giftiga ämnen hos andra mycket mindre giftiga, som kan avlägsnas genom att ändra veckovis en del av vattnet. I den här månaden mata bakterierna med lite fiskmat (1 fling varje tre dagar), för att träna dem för när fisken kommer. Hela denna process kallas cykling.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 5
    5. Lägg till växter och dekorationer till din tank. Börja från botten - lägg till något substrat till botten av tanken. Stenar eller grus är ett bra alternativ för guppies. Lägg sedan till i växter. Du bör använda levande växter, eftersom de tar en viktig del som tillsammans med bakterierna kommer att hjälpa till med de giftiga ämnena. Det andra viktiga är att fisken har någonstans att dölja, som guppies gillar att göra det här.
  • Se till att du sköljer alla substrat och dekorationer innan de placeras i vattnet. Du vill se till att du får allt damm eller smuts av dem som de kan ha hämtat sig i försörjningsbutiken.
  • Undvik att lägga till saker som tagits från naturen, som musslor, rötter, sand, eftersom de kan innehålla parasiter eller kommer att ändra ditt pH (eller den allmänna hårdheten om du lägger till kalkstenar) kan det leda till sjukdomar i din fisk eller till och med deras död. Det är bättre om du köper dem i din djuraffär, så undviker du obehagliga överraskningar. Bara de som har erfarenhet av att hålla fisk skulle välja saker från naturen, eftersom de skillnader mellan rötter och stenar (gör en tidigare studie om dem och får lite information i förväg) som är oskyldiga för vattenkvaliteten och de som inte är.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 6
    6. Tänd din tank. Helst bör dina guppies få cirka 8 timmars mörker per dag. För mycket mer eller mindre än detta kan orsaka deformiteter som de växer. Du kan lägga ett ljus över tanken och ställ in det på en timer för att säkerställa att dina guppies får rätt mängd ljus per dag, eller du kan slå på och av på och av ett på morgonen och natten.
  • Om du använder naturligt ljus, som att placera din tank nära ett fönster eller ljuskälla, se till att det inte påverkar temperaturen på vattnet för mycket. Se till att ditt vatten upprätthåller rätt temperatur för dina guppies. Att göra detta kan leda till algerproblem, så det är bättre att sätta artificiellt ljus.
  • Del 2 av 3:
    Matar guppies
    1. Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 7
    1. Foder dina guppor rätt mat. Du kan mata dina guppies alla typer av mat, både torr och våt, och både levande och frysta. Du kan köpa pre-made flingmat för guppies som kommer att ge dem en balanserad kost, men se till att du undviker att mata dem enbart en högproteinmat. Du vill balansera protein med grönsaksbaserad mat.
    • Saltlake räkor, jordmaskflingor, torkad blodmask, vita maskar och mygglarver är alla bra alternativ för att mata dina guppies.
    • Flingmat med fiskmjöl som en primär ingrediens är ett utmärkt val. Läs etiketterna innan du köper din guppy mat.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 8
    2. Foder dina guppies en liten mängd 2-4 gånger per dag. I stället för att mata dina guppies sprida en stor mängd på en gång, sprida sina matningar hela dagen. Försök att variera vad du ger dem varje matning. Du kan till exempel ge dem live saltlösning räkor under en utfodring, och sedan flingmat vid nästa utfodring.
  • Var försiktig så att du inte övermatar dina guppies. De borde kunna konsumera maten du ger dem inom två minuter.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 9
    3. Övervaka dina GUPPIES "matsmältningshälsa. Tankvattnet är en bra indikator på hur väl fisken blomstrar på deras kost. Om vattnet blir molnigt, eller om det verkar vara ett problem med alger i din tank, kanske du har några problem med din matning.
  • Om din tank blir grumlig, lyssnar du upp med ca 20% i några dagar och ser om det hjälper fisken att justera och vattnet balansera sig igen. Om detta händer kan det bero på en topp av giftiga ämnen (ammoniak och nitrit) på grund av att man hoppar över cykelperioden...
  • Del 3 av 3:
    Upprätthålla friska guppies
    1. Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 10
    1. Håll två eller tre kvinnliga guppies för alla manliga guppy. Du kommer att vilja behålla flera guppies i din tank, eftersom de är sociala fiskar som tycker om att vara i grupp. Se till att du håller ett 2: 1-förhållande av honor till män som män har en tendens att stressa ut kvinnorna och jaga dem runt i tanken. Att hålla fler honor än män bör hjälpa till att minska denna fråga.
    • Om du vill undvika avel, vill du behålla allt ett kön i din tank. Guppies föda att leva steka istället för att lägga ägg, så om dina guppor raser, kommer du att se sina barn rätt som de är födda.
    • Lära sig mer om avel guppies Innan du gör det.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 11
    2
    Rengöra tanken en gång i veckan. Detta kommer att innebära att man byter ut cirka 25% av vattnet och ersätter det med färskt, deklorerat vatten. Du kommer också att vilja använda en sifonslang för att nå ner till tankens botten och vakuum upp eventuell kvarvarande mat eller alger som kan växa på tankens botten.
  • Vid rengöring, vill du inte ta ut allt vatten och ersätta det. Genom att ta ut endast 25-40% av vattnet, kommer fisken att bättre kunna anpassa sig.
  • Ditt filter ska göra det mesta av den tunga lyftningen dagligen, men med en sifonslang (enkelt köps på ett husdjursförsörjningsbutik) för att rengöra alla alger eller mat från tankens botten hjälper till att hålla tanken renare och din fiskhälsare.
  • Rengör glaset på tanken på tanken om du märker att det blir smutsigt. Använd ett rakblad för att skrapa bort någon smuts som kan vara på tankens insida, använd sedan sifonslangen för att suga upp det. Du kanske också vill avlägsna eventuella dekorationer från tanken och skölj dem noggrant för att ta bort alla alger eller smutsuppbyggnad.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 12
    3. Köp en sifonslang från ditt husdjursförsörjning. Du kan använda dessa medan fisken fortfarande är i tanken, men se till att du gör det med omsorg. Om du är orolig för att fisken skadas under tankrengöringen kan du ta bort dem och lägga dem i en separat behållare av deklorerat vatten medan du är ren.
  • Bild med titeln Vård för GUPPIES Steg 13
    4. Övervaka dina guppies för sjukdom eller sjukdom. Även om denna speciella art är ganska friska, kan GUPPIES ibland utveckla problem med svamp. Detta förekommer oftast som vita fläckar på huden som kallas ich. Detta är enkelt behandlingsbart med vissa mediciner som du kan köpa på din Pet Supply Store.
  • Håll din tank ren och väl underhållen, och du kommer sannolikt inte att ha några problem med sjukdom eller sjukdom. Om några guppies dör, se till att du tar bort dem snabbt från tanken. Om några guppies visar tecken på sjukdom eller sjukdom, karantänera dem i en separat tank medan de läker så att de inte infekterar de andra.
  • Vissa människor rekommenderar att du lägger till lite akvariumsalt till vattnet för att förhindra svamp. Om du lägger till några tankkamrater, se till att de kan tolerera detta (till exempel Corydoras kan inte). Marin salt och matlagning är inte samma saker.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Även om ett köns akvarium är bra, se till att de inte rinner varandras fenor under de första veckorna.Manliga guppies gör oftast detta.
  • Guppies kan bli ensamma om det bara finns en i tanken. Att hålla glada guppies, ha på minst två i tanken.
  • Se till att du håller dina guppies med vänlig fisk som aggressiv fisk kommer att nypa på dina guppies fenor.
  • Baby guppies är mycket små, så ta bort dem från sina föräldrar för att undvika att de äts som ett mellanmål. Täck ditt filterintagsrör med mycket fint nät om det behövs.
  • Vissa fiskar kommer att nypa guppies eller dela inte samma miljöbegränsningar, så välj tankkamrater klokt.
  • Guppies klarar sig bra med de flesta andra fiskarter, men undvik att samja dem med fisk som är kända för nippingfinnor.
  • Varningar

    Äldre kvinnor som köpts på husdjursaffärer kan ha introducerats till män redan. De kan lagra männens genetiska material i ett år, så även en kvinnlig enda tank kan leda till stek.
  • Övervaka regelbundet vattnet för att hålla dina guppies friska.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande