Hur man bryr sig om snygg guldfisk

Även om fancy guldfisk är mer utarbetade än vanlig guldfisk, är de lätta och roliga husdjur att ha för ditt hem eller kontor. Med lite omsorg och uppmärksamhet kan du ha en bra guldfiskskompis i år.

Steg

Metod 1 av 4:
Ställa in och bibehålla tanken
  1. Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 1
1. Välj en 20-30-gallon tank för din fina guldfisk. Varje tum av fisk behöver en gallon vatten och för varje guldfisk lägger du till tanken du bör öka tankens storlek med 10 liter (37.9 l). Fancy guldfisk kan växa upp till 20 tum (50.8 cm), så genom att köpa en 20-30 gallon (75.7-114 l) Tank Du kan undvika att behöva köpa en annan större tank senare när din guldfisk växer och som du får mer fisk.
  • Guldfisk passar inte för att bo i skålar eftersom de kommer att växa dem och de behöver ett bra filtreringssystem.
  • Det är viktigt att välja rätt tank för din guldfisk för att se till att de har den bästa livskvaliteten och att rädda dig från att behöva köpa fler tankar senare.
  • Om fancy guldfisk inte har tillräckligt med vatten kan de få sjukdomar, stuntas i tillväxt och eventuellt dö.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 2
    2. Välj stort grus som fisken inte kan svälja. Köp grus som är tillräckligt stort att det inte kommer fastnat i guldfiskens hals. Rengör gruset innan du sätter det i tanken genom att skölja det och blötlägga det i vatten för en dag.
  • Undvik att använda tvål för att rengöra gruset eftersom det kan skada fisken.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 3
    3. Dekorera tanken så fisken har platser att dölja. Dekorationer gör också tanken mer visuellt tilltalande. När du köper dekorationer för tanken, se till att du inte får för många och gör det för trångt. En stor dekoration och några små är vanligtvis nog för en tank.
  • Bara sätta föremål i tanken som är avsedda för fisketankar.
  • Lägg inte riktigt korall eller drivved i tanken - det kan orsaka parasiter.
  • Omorganisera träet och växterna på månadsbasis för att erbjuda guldfisken nya områden att utforska.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 4
    4. Sätt växter i tanken för att hjälpa till med vattenkvalitet och filtrering. Använd riktiga växter för att förbättra vattnet, för att skapa gömställen för guldfisken och att ge en matkälla. Plastväxter är lättare att behålla och fortfarande erbjuda platser för fisk att dölja - men de erbjuder inte samma fördelar som riktiga växter.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 5
    5. Se till att ditt akvarium är väl upplyst för 8-12 timmar om dagen. Fluorescerande lampor är det bästa valet för guldfisk, men du kan också använda glödlampor och halogenljus. Ljus hjälper guldfisken att hålla en vanlig sömncykel och se till att de behåller sin färg. Undvik att sätta tanken i direkt solljus - det kan orsaka temperaturförändringar och algerutveckling.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 6
    6. Få ett filtreringssystem för att ta bort avfall. Att ha ett filtreringssystem håller tanken och vattnet rent och hjälper till att förbättra guldfiskens hälsa. Det finns olika typer av filter att välja mellan det som serverar olika funktioner:
  • Mekanisk filtrering (t.ex. ström, båge, svamp och kapselfilter) är bäst för att ta bort skräp i vatten, som avfall, mat och partiklar. Filtret fångar skräp och returnerar sedan rent vatten till tanken.
  • Kemisk filtrering, aktivt kol eller zeolit, bör läggas till ditt filter för att ta bort dåliga kemikalier från vattnet.
  • Biologisk filtrering är ett sätt att göra de negativa toxinerna i vattnet ofarligt. Detta kan göras med hjälp av ett undergravfilter. Nackdelen med den här metoden är att det kan ta månader att sätta upp och utvecklas till tanken.
  • Plantfiltrering, sätta växter och alger i tanken, är ett annat sätt att göra de skadliga kemikalierna i tanken harmlös. För att denna filtrering ska kunna arbeta behöver du många växter och lysrör i tanken.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 7
    7. Fyll tanken med destillerat eller behandlat vatten. Om du använder kranvatten måste du se till att behandla den med en vattenkonditioneringslösning för att klorta vattnet. Byt vattnet i den fina guldfisktanken åtminstone varannan vecka. Ändra inte allt vatten på en gång, ändras istället 25% varje gång.
  • Du kan behöva byta vatten mer för att hålla ammoniaknivåerna nere.
  • Testa vattnet ofta för att se till att ammoniak och nitritnivåerna är normala.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 8
    8. Byt vattnet med årstiderna. Vattnets temperatur bör inte överstiga 75 grader Fahrenheit (24 grader Celsius). Under vintern, ha tanken vid 50-55 grader Fahrenheit (10-13 grader Celsius).
  • Om ditt hem blir kallt, särskilt på natten, kan du lägga till en akvarievärmare till tanken.
  • Metod 2 av 4:
    Introducerar din fisk till tanken
    1. Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 9
    1. Se till att tanken är säker för din guldfisk genom att testa vattnet. Innan du lägger till din fina guldfisk till tanken måste du testa tanken. Få ett pH-testkit, som API Master Test Kit, för att testa nitrat, nitrit och ammoniaknivåer. Vattnet bör ha under 20 nitrater, inga nitrit, ingen ammoniak, och tankens pH-nivå ska vara omkring 6.5 till 8.25.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 10
    2. Sätt guldfisken i tanken i påsen den kom in. Placera väskan med vatten Din snygga guldfisk är direkt i din tank fylld med vatten. Vänta omkring 15-30 minuter för vattentemperaturen på vattnet och tanken för att vara lika.Lämna inte din fisk i väskan för länge annars kan det kväva. Öppna försiktigt påsen och låt fisken simma ut och in i tankvattnet.
  • Lägg inte till påsen vatten till tanken.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 11
    3. Köp Dividers för att hålla små fiskar bort från stor fisk. Stor guldfisk kan äta mindre fisk, vilket kan vara farligt för den större fisken eftersom de kommer att överge. Få samma typ av snygg guldfisk att göra matning och omsorg enklare.
  • Lägg inte Betta fisk och guldfisk i samma tank. De har olika levnadskrav och Betta fisk kan vara aggressiv.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 12
    4. Få en karantänbehållare för att se till att din nya fisk är frisk. Din nya fisk kan ha sjukdomar som kan infektera de fisk du redan har i din tank, så det är viktigt att karantänera ny fisk innan de introducerar dem till din gamla fisk. Du kan hålla din nya fisk i en separat tank i två till fyra veckor innan du lägger dem till huvudtanken.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 13
    5. Lägg till andra vattenarter som träffas med guldfisk. Om du vill lägga till en annan art som inte är en fisk, som en loach eller snigel, välj något som blir bra med snygg guldfisk. Var noga med att välja en art som gör det bra i kallare vatten och att guldfisken inte äter.
  • Dojo / Weather Loaches klarar sig bra med guldfisk och föredrar även svalare vattentemperaturer. Få loaches som är minst två inches lång så guldfisk kommer inte att äta dem.
  • Rosiga röda minnows / fathead minnows gör det bra i ouppvärmda guldfisk tankar, och brukar komma med guldfisk, men de kan bli aggressiva och attacka guldfisk som kommer nära sitt bo.
  • White Cloud Mountain Minnows är mycket fredliga med guldfisk, men deras lilla storlek betyder att ibland guldfisk äter dem.
  • Zebra Danios gör det bra med guldfisk om det finns minst sex av dem i tanken, men ibland kommer stora guldfisk att äta dem.
  • Sniglar kan göra bra i guldfisk tankar om tanken inte är för cool - men guldfisk tenderar att äta dem.
  • Metod 3 av 4:
    Matar den fina guldfisken
    1. Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 14
    1. Välj mat som sänker i vattnet. Guldfiskflingor flyter och förlorar näringsämnen när de rör vattnet - det kan skada vattenkvaliteten och få fisken att ha för mycket luft när de äter. Köp istället mat som sjunker, som pellets eller gel. Var noga med att välja mat med mycket protein och bara lite fiber.
    • Om du köper flytande mat, istället för att sjunka, se till att du suger det i vatten innan du ger den till din fisk.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 15
    2. Välj snabbväxande växter för din guldfisk att äta. Guldfisk äter mycket så det är viktigt att välja en växt som växer tillbaka snabbt, som duckweed, hornwort och vatten sprite - annorlunda kommer växten att vara borta innan det ens har en chans att växa. Fäst en viktbas till växten eftersom guldfisk ibland gräver och drar växter ut ur gruset.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 16
    3. Mata din guldfisk levande mat för extra näringsämnen. Detta är särskilt viktigt för snygg guldfisk, som Oranda och Lionhead Goldfish som behöver protein för huvudtillväxt. Ett populärt val för guldfisk är saltlösning räkor. Du kan också ge din guldfisk frusen och frystorkad levande mat, som frysta blodmaskar, mygglarver och daphnia. Se till att suga frystorkade livsmedel i vatten innan du matar dem till din guldfisk.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 17
    4. Ge dina fina guldfiskgrönsaker. Guldfisk är omnivorer och så älskar de också grönsaker, inte bara kött. Mat som ärter, kucchini, broccoli, morötter och potatis är alla bra godis för att mata din snygga guldfisk.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 18
    5. Se till att din guldfisk har variation i deras kost. Om du ger din guldfisk samma matdag efter dag kan det skada sin hälsa eftersom de inte kommer att få alla mineraler och vitaminer som de behöver. Använd butik köpt guldfiskmat som regelbundna matleverans, men blanda i levande mat och grönsaker för att lägga till variation.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 19
    6. Foder din guldfisk 1-3 gånger om dagen. Börja med att mäta en liten mängd mat för din fisk och se hur snabbt de äter det. Nästa gång du matar dem, mata dem lite mindre. Varje utfodring ska vara mängden mat som de kan äta på cirka 1-2 minuter.
  • Först kan det vara svårt att berätta hur mycket att mata din fisk, men med träning blir det tydligare hur mycket att mata din snygga guldfisk varje gång.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 20
    7. Väga din fisk för att hjälpa dig att bestämma hur mycket att mata dem. Lägg en behållare med vatten i en elektrisk skala och vrid sedan skalan så att den läser noll. Sätt guldfisken i behållaren för att väga den. Väga guldfiskmat - butik köpt, levande och grönsaker, innan du matar din fisk. Du borde försöka mata den fina guldfisken mellan 0.5% till 2% av kroppsvikt varje gång.
  • Metod 4 av 4:
    Behandla sjukdomar
    1. Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 21
    1. Karantän din fisk för att förhindra att sjukdomen sprider sjukdomen till andra guldfisk. Det är viktigt att ta någon sjuk fisk ur din tank och sätta dem i sin egen karantänstank för att förhindra att sjukdomen sprider sig till andra fiskar. Du kan också ta bort frisk fisk från din huvudtank och karantänera dem istället. Karantäntankar ska vara omkring 10 till 20 liter (38 till 76 liter) och har inget grus eller dekorationer. Håll din guldfisk i tanken tills de är friska igen (cirka två till fyra veckor).
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 22
    2. Behandla guldfisk ich sjukdom. Du kan identifiera denna sjukdom på grund av vita fläckar som kommer att visas på guldfiskens kropp. För att bli av med denna sjukdom måste du döda parasiten genom att långsamt höja temperaturen i akvariet 1-2 grader varje timme tills du når över 85 grader Fahrenheit (30 grader Celsius) och lämnar den vid den temperaturen i 10 dagar. Dessutom kan du göra en saltbehandling för att behandla ICH-sjukdom:
  • Ändra 40 procent av vattnet, vakuum gruset, ta bort alla växter i tanken.
  • Tillsätt salt till tanken (1 matsked för varje gallon vatten).
  • Lägg inte till allt salt samtidigt - lägg till 20% i taget, var 15: e minut.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 23
    3. Kyl tankens vatten för att bota vattusot. Din guldfisk kan ha drossy om de ser uppblåst ut och svullna. Att bota dropsy, testa vattnet i din tank och ändra det tills det inte finns någon ammoniak och nitrit i vattnet. Sänk temperaturen till cirka 55-60 grader Fahrenheit (13-15 grader Celsius). Blanda ¼ kopp varmt vatten, 1 tesked Epson Salt och ¼ tesked bakpulver för varje 10 gallon (37.9 liter vatten som är i tanken och häll blandningen i vattnet.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 24
    4. Bota swim blåsorstörning genom att mata dina guldfisk ärter eller bönor. I tre dagar mata bara dina fiskånga ärter eller bönor som hakas eller mosas med skinnen borttagna. Alternativt kan du välja att inte mata din snygga guldfisk i tre dagar i rad och börja gradvis utfodra dem grönsaker igen för att bota sin simblåsan.
  • Bild med titeln Vård för Fancy Goldfish Steg 25
    5. Byt vattnet i din guldfiskbehållare för att förhindra att fler sjukdomar uppstår. Kvaliteten på vattnet kan påverka din guldfisk och orsaka sjukdomar. Vattnet kan se bra ut och klart, men det betyder inte att ammoniaknivåerna inte är för höga och vattnet är inte giftigt. Byta regelbundet en del av vattnet och se till att tanken inte är för trångt för att förhindra sjukdomar.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    När du rengör filtret, kasta inte insatserna och filtrera media bort, eftersom det är där de fördelaktiga bakterierna live - skölj dem i en hink med gammal tankvatten (inte kranvatten).
  • Häll inte vatten över fisken eftersom det kan skada dem.
  • Frekventa vattenförändringar stressar din fisk. Gör en 20-30% vattenförändring varje vecka, se till att rengöra gruset.
  • Fancy guldfisk borde hållas med andra fancy guldfisk.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande