Hur man köper en valp

Om du har gjort det spännande beslutet att få en ny valp, är du förmodligen redo att ta med ett hem så snart som möjligt. Inte så fort, men du måste ta dig tid att ta reda på vilken ras som är den bästa passformen för dig, plocka ut din valp från en välrenommerad källa (uppfödare, djurhem, räddningsgrupp) och förbereda ditt hem för en valp. Att ta dig tid att göra dina läxor och lära dig så mycket som möjligt, kommer att gå långt för att se till att du och din nya valp kommer att dela en lycklig, livslång vänskap.

Steg

Del 1 av 4:
Förberedelser för en valp
  1. Bild med titeln Köp en valp Steg 1
1. Bestäm om du är redo att köpa en valp. Valpar är söta och furiga, men kräver mycket mer tid, uppmärksamhet och pengar än du kanske tror. Det skulle inte vara rättvist för dig eller din valp för att få honom hem när du inte är riktigt redo för eller engagerad i att ta hand om honom. Fråga dig några frågor - och svarar på dem ärligt - kommer att hjälpa dig att avgöra om du är redo att ta ansvar för att köpa en valp.
  • Har jag tid brudgummen, tåg och träna min valp? Valpar är mycket tidsintensiva - även om vissa raser är mer avslappnade än andra, måste du ägna mycket tid att ta hand om din valp. Om du har ett upptaget schema eller är mycket av stan mycket, kan du behöva ompröva om du kommer att kunna ta tid att ta hand om en valp.
  • Är jag ekonomiskt att täcka kostnaderna för att ta hand om en valp? Det finns ingen att komma runt det faktum att valparna är dyra. Tänk på om du är redo att betala för alla nödvändigheter (mat, krage, leksaker, sängkläder, etc.) plus regelbundna och oväntade veterinärbesök.
  • Är någon i mitt hus allergiska mot hundar? Om du inte bor ensam, bör du överväga om någon annan som bor med dig är allergisk mot hundar eller husdjursdander i allmänhet.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 2
    2. Bestäm vilken ras som är en bra passform för dig. Forskningsraser med egenskaper (E.g., liten hund, lugnt temperament, etc.) som gör dem till en bra passform för din livssituation. AKC har en matchande quiz som kan hjälpa dig att välja en ras.Hundar kommer i alla former, storlekar och personligheter. Att välja den felaktiga rasen kan leda till hjärtat för allt om du inser att han inte är en bra passform för ditt hem. Några exempel på viktiga faktorer att komma ihåg inkluderar din levande situation (lägenhet vs hem) och arbetsschema (vanliga arbetstimmar vs konstant resor).
  • Tänk på rasens energinivå. Till exempel, om du inte tycker om att vara utomhus mycket, får du en sibirisk husky förmodligen inte den bästa idén. Huskies älskar att hoppa och springa, och de behöver timmar av daglig träning. Det kan vara bättre att välja en valp som kommer att växa upp för att vara en hund som gillar att nappa och hänga med dig hemma, som en Cavalier King Charles.
  • Om du hyr, kan din lägenhet ha ras och viktbegränsningar för hundar. Dessutom kan en stor hund som behöver mycket motion, som en gyllene retriever, känna sig knuten i en lägenhet. Om ditt lägenhetskomplex tillåter större hundar, måste du se till att du har enkel tillgång till ett stort inhägnad område eller hundpark där du kommer att kunna springa och träna.
  • Att prata med en välrenommerad uppfödare kan hjälpa dig att begränsa vilken ras som skulle vara en idealisk passform för din livssituation.
  • Annat än att göra Internet-sökningar av hundraser, överväga att köpa en bok på hundraser.
  • Tänk på att du inte behöver välja en specifik ras. En mutt kommer att göra det bra!
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 3
    3. Skapa en budget för valprelaterade kostnader. Bortsett från den ursprungliga kostnaden för att köpa valpen, faktor i hur mycket du behöver spendera på mat, leksaker, rengöring och grooming leveranser och veterinärvård. Genom att skapa en budget kommer du att ha en mer realistisk förväntan på de månatliga kostnaderna för att ha en valp hemma.
  • Beroende på rasen och storleken, kan köpa en valp kosta mellan $ 100 och $ 150 per månad under det första året.
  • Glöm inte att faktor för kostnader för mindre föremål, till exempel krage, kopplar, identifieringsmärken och godis.
  • Att köpa en valp från en uppfödare kommer sannolikt att vara dyrare än att anta en valp från ett skydd.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 4
    4. Valp-bevis ditt hem. Chansen är att ditt hem inte är klart för en valp. Liknande att göra ett hem säkert för barn, måste du göra ditt hem säkert för din valp. Till exempel, behåll din Skräpburkar dolda eller väl utom räckhåll. Du kan behöva investera i barnsäkra spärrar om din valp figurerar hur man öppnar skåp.
  • Placera täcker över eluttag så att din valp inte kan slicka dem.
  • Håll alla mediciner, rengöringsmedel och frostskydd dolda och utom räckhåll. Dessa kan alla vara giftiga för din valp.
  • Om du har ett garage, säkra tunga verktyg i väggen. Se till att du hämtar några lösa skruvar som din valp lätt kan äta av garagegolvet.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 5
    5. Välj en veterinär. Du kommer sannolikt att ta din valp till veterinärfairlyet regelbundet under sitt första år, och minst en gång om året efter det. Det blir viktigt för dig att hitta en veterinär som du känner dig bekväm med. I stället för att göra en online-sökning av lokala veterinärkontor, kanske du vill söka rekommendationer av goda veterinärer från lokala uppfödare, andra hundägare, eller din lokala djuraffär.
  • Del 2 av 4:
    Anta en valp från en djurhem eller räddningsgrupp
    1. Bild med titeln Köp en valp Steg 6
    1. Sök online för den ras du vill ha. Om du har en viss ras i åtanke, se online för att ta reda på vilka skydd som för närvarande har antagbara valpar. Online-resurser som Petfinder.Org ger listor av valpar och hundar från hundratals skydd. Du kan söka efter ras, storlek, kön och ålder för att hitta rätt valp för dig, sedan kontakta skyddet direkt för att fortsätta med antagandet.
    • Du kan behöva resa ut ur din stad för att få en viss ras. Överväg att expandera din sökning för att inkludera skydd inom några hundra mil av ditt hem för bästa resultat.
    • Vissa sällsynta eller dyra raser är kanske inte tillgängliga i bostäder. Det finns emellertid rasspecifika räddningsgrupper som kan ha rasen (eller designerrasen, som en labradoodle) som du letar efter.
    • Animal shelters och räddningsgrupper utför ofta beteendeprov (även kända som temperamentstest) för att avgöra om en valp är en bra kandidat för adoption.
    • Även med de extra kostnaderna för spaying / neutering, mikrochipping, vaccinering och deworming, är det vanligtvis billigare att anta en valp från ett djurskydd eller räddningstecken än att gå igenom en uppfödare eller betala för alla dessa tjänster separat.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 7
    2. Besök skydd i ditt område. Om du inte är så speciell om vilken typ av ras du vill, överväga att gå till ett skydd för att möta valparna i person. När du är skydd, fråga frågor om valparna historia och beteende. Försök också att observera aktiviteterna på skydd för att avgöra om hundarna är väl omhändertagna.
  • Animal Shelters kan vara stressiga miljöer för hundar på grund av buller, antal hundar och hög nivå av allmän aktivitet. Vissa hundar kan utveckla beteendeproblem under skyddet. Personalen på skyddet bör informera dig om valpen du är intresserad av har några beteendemässiga problem.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 8
    3. Ställ frågor på djurskyddet. Att ställa frågor på ett djurskydd är lika viktigt som att fråga en uppfödningsfrågor. Till exempel vill du fråga om var djuren kom från (e.g., Stray, som ges upp av tidigare ägare). Det skulle också vara till hjälp att lära sig hur länge valpen du är intresserad av har varit på skydd.
  • Ställ frågor om valpens medicinska historia och hur hans beteende har varit på skyddet. Hans beteende på skyddet kan vara annorlunda än vad det kan vara i ditt hem.
  • Fråga om skyddets procedur för husdjur som blir sjuka strax efter att de antagits. På grund av ett skydds begränsade budget för veterinärvård, var medveten om att du kan ansvara för en majoritet, om inte alla, av dina valpens medicinska kostnader efter att ha antagit honom.
  • Du kan också fråga om skyddet är en "inte döda" skydd. Denna typ av skydd euthaniserar inte djur efter att de har varit på skyddet under en viss tid.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 9
    4. Lär dig om adoptionsprocessen. Var medveten om att du kanske inte kan anta en valp på samma dag som du går till djurhemmet eller räddningsgruppen. Vanligtvis kommer det att finnas en intervjuprocess där personalen kommer att ge dig full historia och medicinsk bakgrund av valpen. Det kan också finnas ett hembesök där en medlem av personalen kommer att besöka ditt hem för att avgöra om din hemmiljö är lämplig för valpen.
  • Bli inte förvånad om du intervjuas också. Personalen kommer att behöva försäkra dig om att du kommer att vara en ansvarig husdjursägare och ta hand om din valp.
  • Förutom intervjun och potentiella hembesök måste du fylla i det nödvändiga pappersarbetet och betala adoptionsavgiften (vanligtvis $ 100 till $ 200).
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 10
    5. Bli inte avskräckt. Djurskydd eller räddningsgrupper i ditt område kanske inte har den exakta rasen du vill ha. Lyckligtvis tenderar de att ha en hög omsättning av djur, så det kan inte vara länge innan den perfekta valpen för dig är på djurhem eller räddningsgruppen. Kolla tillbaka med dem regelbundet för att lära sig vilka raser av hundar de har förvärvat.
  • Del 3 av 4:
    Köper en valp från en uppfödare
    1. Bild med titeln Köp en valp Steg 11
    1. Lär dig om de olika typerna av uppfödare. Inte alla uppfödare är ansedda, så du vill veta vilka som ska överväga och vilka som ska undvikas om du vill köpa en valp genom en uppfödare. En typ av uppfödare är en hobby show uppfödare. Hobby Show uppfödare är mycket kunniga om en hundras och investerar betydande tid och energi till att välja en optimal stamtavla och höja show kvalitet valpar. Dessa uppfödare kommer vanligtvis att höja endast en eller två kullar per år.
    • Backyard uppfödare har vanligtvis mycket lite kunskap om hundraser och försöker förmodligen bara göra lite pengar på sidan. Undvik att köpa en valp från en bakgård uppfödare.
    • Kommersiella uppfödare huser vanligtvis flera olika hundraser och producerar många kullar på ett år. Den fysiska miljön hos en kommersiell uppfödare kan eller inte vara av god kvalitet. Dessutom producerar inte alla kommersiella uppfödare AKC-registreringslager. Valpar som du ser i husdjursaffärer kan komma från kommersiella uppfödare.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 12
    2. Identifiera en ansvarsfull uppfödare. Kontrollera med lokala veterinärer och hundrasorganisationer för att hitta en uppfödare med ett rykte för att ta hand om hans eller hennes hundar. Han eller hon borde odla bara några typer av hundar och har ett starkt förhållande med lokala veterinärer och andra djurorganisationer. ASPCA har en användbar lista över ansvariga uppfödare.
  • En ansvarsfull uppfödare ställer frågor om varför du vill ha en hund, som kommer att ta hand om det och var det kommer att leva. Han eller hon kommer inte bara ta dina pengar och hand över en valp.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 13
    3. Besök uppfödarens plats. Du borde aldrig köpa en valp genom en uppfödare utan att ha besökt uppfödarens plats. Det är väldigt viktigt att du ser var din valp, hans kullkammare och hans föräldrar var inrymda och uppvuxna. En ansvarig uppfödare kommer faktiskt att uppmuntra dig att besöka flera gånger så att du är helt bekväm med hans eller hennes fysiska plats och affärsmetoder.
  • Bild med titeln Köp en valp steg 14
    4. Fråga uppfödaren massor av frågor. Att köpa en valp genom en uppfödare kan vara mycket dyrt, så du vill vara säker på att uppfödaren är ärlig, kunnig och etisk. Det finns många frågor som du kan fråga uppfödaren: Hur höjs valparna och socialiseras? Hur skärmar du potentiella valpköpare? Vad är ditt förfarande under Whelping (Birthing Process)? Har föräldrarna testats för rasspecifika sjukdomar?
  • Du kan ställa andra frågor om hur många valpar som var i kullen och vilken sjukvård de har fått (vaccinering, deworming mm.).
  • Be om dokumentation om vård, mikrochoppning och screening för rasspecifika beteendemässiga eller medicinska problem.
  • Var inte rädd för att ställa frågor. Om uppfödaren är ansedd, kommer han eller hon inte ha något problem att svara på alla frågor som du har om dem och de hundar han eller hon raser och höjer.
  • Var redo att svara på frågor om varför du vill ha en valp och hur du planerar att ta hand om det. En bra uppfödare kommer att vara mycket bekymrad över valparnas välfärd han eller hon har uppfödat. Att bilda ett bra förhållande med en uppfödare kan vara till stor hjälp om du har frågor senare i valpens liv, eller om du är intresserad av att visa valpen senare.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 15
    5. Hämta American Kennel Club (AKC) pappersarbete. Du måste också få ett försäljningsavtal. Om du är intresserad av att visa eller avela valpen du köper, behöver du bevis på att han är registrerad hos AKC och att du är den juridiska ägaren. Var dock medveten om att AKC-papper berättar för vem dina valps föräldrar är och inte är bevis på att din valp höjdes ordentligt av uppfödaren.
  • Var försiktig med en uppfödare som försöker sälja dig en valp sedan helt enkelt för att han eller hon har papper som visar valpens lineage.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 16
    6. Håll dig borta från valpkvarnar! Valpkvarnar är berömda för massuppfödning av valpar i beklagliga förhållanden. Uppfödare som driver valpkvarnar är vanligtvis mer oroade över att göra en vinst än att utöva ansvarsfulla avelspraxis. Valpar uppfödda i denna typ av miljö kan ha genetiska abnormiteter som kan leda till fysiska och känslomässiga störningar som tyvärr kommer du inte att upptäcka genast.
  • När du besöker en uppfödare, ta en titt på villkoren. Om hundarna där ser smutsiga, mager eller ohälsosamma, köp inte en valp där.
  • Om en uppfödare är ovillig att visa honom eller hennes hela lokaler, är det troligt att han eller hon kör en valpkvarn och vill inte att du ska se de dåliga förhållandena där hundarna uppföds och uppvuxna.
  • Om en uppfödare inte frågar dig många frågor och tar en hands-off-tillvägagångssätt för valpens vård efter att han eller hon har sålt det, bör du misstänka att han eller hon kör en valpkvarn.
  • Uppfödare som hävdar att det är ett stort antal renrasiga eller "designer" raser sannolikt inte berättar sanningen och kör förmodligen en valpkvarn. Hundarna är mest troliga inte renras eller en designerras.
  • Du kanske vill rapportera en valpkvarn till myndigheterna. Du kan fylla i en rapport på http: // humant samhälle.org / formulär / rapport_a_puppy_mill.html eller ring 1-877-mill-tips om du misstänker en uppfödare du besöker är att skada hundar och valpar.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 17
    7. Tänk två gånger innan du köper din valp från en djuraffär. Valpar i husdjursaffärer kan komma från valpkvarnar. Gör din due diligence-fråga personalen på djuraffären där de får sina valpar och forskar uppfödarna som de nämner. Om du ska köpa en valp från en djuraffär, bör du vara säker på valparna från välrenommerade djurhem och / eller uppfödare.
  • Del 4 av 4:
    Välja rätt valp
    1. Bild med titeln Köp en valp Steg 18
    1. Fysiskt prova valpen. Valpar är redo att antas mellan åtta och tolv veckors ålder, då de avvesteras från sina mammor, kan äta solid mat och har fått den första vaccinationerna. En valp kan se frisk vid första anblicken, men vid närmare inspektion kan ha några fysiska abnormiteter. Om du ser tecken på att valpen inte är i god hälsa, kan du behöva ompröva antagandet av valpen. Ett bra sätt att fysiskt examen en valp börjar i huvudet och arbeta dig till svansen.
    • Det finns många aspekter av en valps fysiska utseende att undersöka. Om du inte är säker på att du kan göra en grundlig undersökning, överväga att fråga uppfödaren eller personalen på djurhemmet eller räddningsgruppen för att vägleda dig genom processen.
    • Undersök valpen huvudet. Till exempel ska näsan vara cool och våt utan urladdning. Tandköttet ska vara en hälsosam rosa färg. Även ögonen ska se klara och ljusa och ha en mörk elev. Öronen ska vara rena och placerade enligt specifika rasegenskaper.
    • Lägg din hand på valpens bröstkorg för att känna hjärtslaget. Ett onormalt hjärtslag kan indikera en genetisk hjärtdefekt som kan kräva veterinärvård.
    • Undersök valpens kappa. Om han är renrasen, ska hans päls matcha rasen. I allmänhet bör valpens hår vara glänsande och slät utan områden med håravfall.
    • Titta på valpens ben. Hans ben ska vara raka utan strukturella deformiteter (e.g., ben som bågar in eller ut). Du kanske vill ha en uppfödare eller veterinär att göra en mer detaljerad ortopedisk undersökning av valpen.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 19
    2. Observera valpens temperament. Oavsett om du får din valp från ett skydd eller en uppfödare, ta tid att bedöma valpens personlighet innan du fattar ditt beslut. Titta till exempel en kull av valpar och se hur de spelar tillsammans. Valpar i samma kull har vanligtvis olika personligheter, och du vill välja den som gör det bästa husdjuret för dig.
  • Valpar med en bra kombination av energi och sötma gör de bästa husdjurna. Leta efter en valp som är lekfull och energisk, men inte för grov med de andra.
  • Undvik att plocka en valp som verkar alltför aggressiv eller extremt blyg.
  • Bild med titeln Köp en valp Steg 20
    3. Spela med valpen för att se om han är en bra passform. Se till att du har en bra anslutning med valpen du har valt innan du förseglar affären. Om valpen blies bort eller tucks sin svans mellan benen när du närmar dig, kanske han inte har det bästa temperamentet att bli ett husdjur. Om du gillar valpens personlighet men är inte säker på hur han kommer med dina barn eller andra husdjur, kanske du kan främja valpen som hjälper dig att bestämma.
  • Tänk på att valparna också väljer sina ägare. Valpen du är intresserad av kommer troligen att vara uppmärksam på att du ser om han är bekväm runt dig.
  • Tips

    Rusa inte beslutet att köpa en valp! Hundar kommer alltid att vara där så valda noga. När du ser den rätta, kommer du att veta.
  • Vissa raser av hund har egenskaper som är inneboende. Vissa raser bark mycket, några mycket lite. Vissa raser kommer upprepade gånger att springa, gräva hål eller försöka hoppa staket. Ta reda på egenskaperna hos den ras du väljer innan du bifogas.
  • Välj aldrig en ras eftersom den är för närvarande "i mode." Tänk snarare seriöst och gör gott om forskning för att bestämma vilken ras som fungerar för dig.
  • Var noga med att ha alla dina leveranser hemma innan du köper valpen (hundhus / säng / kista, mat, skålar, rengöringsmedel mm.). Att gå till affären med din valp till köpet kan leveranserna vara lite utmanande.
  • Överväg att köpa djurhälsoförsäkring för att hjälpa till att göra veterinärbesök mer överkomliga.
  • Om du redan har en hund, överväga hur han kommer att reagera på att ha en ny valp i huset. Animal shelters eller räddningsgrupper kanske vill att du ska ta med din hund till sin plats för att träffa valpen för att se hur din hund kommer att reagera och svara på valpen.
  • Överväg att underteckna din valp upp för lydnadsträning. Ju tidigare han är utbildad, desto bättre.
  • Valpar älskar att tugga på saker, så se till att du har gott om tuggoleksaker till hands för din valp att tugga på.
  • Var beredd, om du antar från ett skydd som hunden kanske inte har haft ett bra förflutet och kan vara svårt att träna tills han lär känna dig.
  • Varningar

    Hundar kan utveckla separationsangst och agera när de känner sig övergivna. Om ditt schema kräver att du är borta i långa perioder, kanske det inte är rätt tid för dig att köpa en valp.
  • Valpar som inte är helt vaccinerade kan utveckla allvarliga och livshotande sjukdomar, som parvovirus. Ta inte ut dem offentligt tills de är helt vaccinerade.
  • Valpar som uppföds av uppfödare som engagerar sig i oetiska avelspraxis kan utveckla allvarliga hälsoproblem och beteendemässiga problem som kan vara känslomässigt svåra att hantera och mycket dyrt att behandla.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande