Hur man ritar ett släktträd

Kartläggning av ditt anor på ett släktträd är ett bra sätt att hjälpa barn att förstå sitt arv och få kunskap om bra morföräldrar och andra familjemedlemmar som de aldrig har haft chansen att träffas. För vuxna kan det vara en chans att minnas människor som har gått och skapa en vacker representation av sin familjehistoria. Läs vidare för information om hur man hämtar ett släktträd.

Steg

Släktträd mallar

Enkel familjeträdmall

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Släktträdsmall med syskon

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Del 1 av 3:
Undersöker din familjehistoria
  1. Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 1
1. Läs mer om din släktforskning. Vissa människor är intimt bekanta med sin familjehistoria, och andra vet inte lika mycket om sina farföräldrar, bra morföräldrar, kusiner, och så vidare. Innan du gör ett släktträd, få all information du behöver genom att bedriva forskning på följande sätt:
  • Fråga familjemedlemmar för information. Om du gör ett släktträd för ett skolprojekt, kan din mamma och pappa kunna berätta allt du behöver veta om din familj. För omfattande familjehistoriska projekt, överväga att titta på en genealogi databas. Platser som Familjeägare.org ha information om långa förlorade släktingar du kanske inte har vetat att du hade.
  • Vara noggrann. Ett släktträd är inte lika användbart när någon av misstag släpps ut. Du kanske vill kolla med flera källor för att se till att din information är korrekt.
  • Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 2
    2. Bestäm hur långt tillbaka att gå. Det är intressant att spåra din familjhistoria så långt tillbaka som möjligt, men när du drar ett släktträd är det inte praktiskt att spela in information som sträcker sig mer än några generationer tillbaka. Du är begränsad av storleken på det papper du använder, eftersom du måste kunna passa alla namn på en sida.
  • Många väljer att gå så långt tillbaka som sina stora farföräldrar och deras syskon, eller deras stora morföräldrar och deras syskon. Det här är människor du, dina föräldrar eller dina farföräldrar har träffat, så de är knutna till dig närmare än mer avlägsna släktingar.
  • Om du har en stor familj med många bra moster och farbröder, kusiner, och så vidare, kan du behöva sluta med en senare generation för att passa alla på en sida. Om du har en mindre familj kanske du kan förlänga trädet till en mer avlägsen generation.
  • Del 2 av 3:
    Utarbeta en teckningsplan
    1. Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 3
    1. Välj papper och en ritningsredskap. Eftersom du tar dig tid att undersöka och dra ditt släktträd, plocka ut fina teckningsmaterial så att informationen presenteras bra.
    • Konstförsörjningsaffärer säljer enskilda lakan av stort papper. Välj en som är robust och attraktiv, till exempel akvarellpapper.
    • Ett mer bekvämt alternativ kan vara en bit av affischbräda. Denna typ av papper säljs också av det enskilda arket, och det kommer i olika färger. Du kan hitta den på apotek.
    • Planera att rita släktträdet i penna och spåra över det med en fin bläckpenna eller markör.
  • Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 4
    2. Bestäm vad som ditt träd kommer att ta. Vissa släktträd dras i form av faktiska träd som har en gren för var och en "gren" av familjen. Andra är mer som familjediagram - Endseffekten är trädliknande, men familjenamnen är inte överlagrade på en trädritning. Använd den stil som tilldelades dig i klassen eller bara välja den du föredrar.
  • Del 3 av 3:
    Ritning av trädet
    1. Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 5
    1. Rita trädet i ljuspenna. Försegra hur det kommer att se ut och planera hur mycket utrymme du behöver skriva varje namn och att rita de nödvändiga anslutningarna. Att arbeta i penna kan du börja om på en gren om du går tom för rummet.
  • Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 6
    2. Skriv ditt namn. Eftersom detta är ditt släktträd, börjar allt med dig. Skriv ditt namn på en plats på sidan som omges av gott om plats för alla andra namn.
  • Den plats där du skriver ditt namn är början på trädet. Om du skriver den längst ner på sidan, kommer grenarna att skjuta uppåt. Du kan skriva den högst upp på sidan och få resten nedåt, eller skriv det på ena sidan av sidan och har trädet blommat i andra riktningen.
  • Om du bestämmer dig för att gå med en verklig trädform, fortsätt och rita med trädets skiss i ljuspenna och placera ditt namn där du vill ha det.
  • Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 7
    3. Lägg till dina föräldrar och syskon. Rymma dina föräldrars namn direkt ovanför eller under ditt namn, beroende på vilken riktning du vill att trädet ska flöda. Skriv din Siblings namnsnivå med din, så de sträcker sig från dina föräldrars namn.
  • Om du och dina syskon har makar eller barn, skriv dem också. Makarnas namn skrivs direkt intill sina partner, och barnens namn skrivs under deras föräldrars namn. Du kan dra linjer som förbinder föräldrar till sina barn om du vill.
  • Skräddarsy trädet för att passa din familj. Om du har en förälder, eller mer än två föräldrar, fyll dem också i. Du kan få kreativ med ritningen för att inkludera ditt steg föräldrar, steg syskon, och någon annan som är en del av din familj. Den viktigaste aspekten av ett släktträd är att se till att alla ingår.
  • För att hålla ditt träd välorganiserat, använd ett vanligt mönster för den ordning i vilken du listar syskonerna. Till exempel, börja med den äldsta syskonen till vänster och lägg sedan alla efterföljande syskon till höger eller vice versa. Hur som helst, håll det konsekvent i hela trädet.
  • Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 8
    4. Skriv i dina moster och farbröder, kusiner och morföräldrar. Det är här trädet börjar dela upp i grenar. På din fars sida av trädet, skriv i hans syskon namn, deras makar och deras barn (dina första kusiner). Skriv dina fars föräldrars namn på nästa nivå, med en linje som sträcker sig från dem till var och en av sina barn. Gör detsamma på din mors sida av trädet, inklusive alla medlemmar i din utökade familj på den sidan.
  • Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 9
    5. Inkludera fler generationer. Fortsätt lägga till namnen på dina stora moster och farbröder och deras makar och barn, dina stora morföräldrar, och så vidare tills du har fyllt i så mycket av släktträdet som du vill.
  • Bild med titeln Rita ett släktträd Steg 10
    6. Förbättra det med mer detaljer. Retrace trädet i svart eller färgat bläck för att göra namnen och konturen ut. Du kan lägga till dekorationer och andra detaljer för att göra trädet mer intressant. Här är några exempel:
  • Använd olika former för män och kvinnor. Till exempel kan du använda ovaler för kvinnor och rektanglar för män, eller vad som helst annat mönster du önskar. På det här sättet kan någon som tittar på ditt släktträd manligen berätta för de olika individernas kön.
  • Använd streckade linjer för skilsmässiga par. På så sätt kan du fortfarande uttrycka de biologiska relationerna mellan föräldrarna och deras barn, även när de inte är gifta.
  • Lägg till födelsedatum och (i förekommande fall) död. Detta kan lägga till mycket information till ditt träd och göra det intressant för dina vänner och andra familjemedlemmar.
  • Lägg till mer biografisk information för varje individ, till exempel födelseort, jungfru namn, mellannamn, och så vidare.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Ett enkelt sätt att rita ditt släktträd är att använda ett gratis onlineverktyg.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande