Hur man firar cinco de mayo

Den 5 maj 1862 besegrade den mexikanska armén, mot alla odds, de franska styrkorna i slaget vid Puebla.På Cinco de Mayo (spanska för den 5 maj) firar många mexikaner runt om i världen sitt mexikanska anor och människor av alla bakgrunder kan ta sig tid att uppskatta latinska kulturen.Det finns många sätt att fira Cinco de Mayo, som att dekorera ditt hem, lyssna på latinska musik och laga traditionell mexikansk mat. Var noga med att vara respektfull för dessa traditioner genom att behandla Cinco de Mayo som en dag för att lära och uppskatta en viktig dag i mexikansk historia, snarare än som bara en tid för Revelry och Dress-Up.

Steg

Del 1 av 3:
Komma i andan av cinco de mayo
  1. Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 1
1. Lär dig om betydelsen av cinco de mayo.Många tycker att det är Mexikos självständighetsdag, men det är den 16 september.Cinco de Mayo firar Mexikos seger över Frankrike i slaget vid Puebla den 5 maj 1862. Slaget vid Puebla var inte en vändpunkt i den mexikanska och franska konflikten, eftersom den franska invasionen lyckades det följande året.Mexiko var underdog av slaget vid Puebla.
  • Den franska armén ansågs den största militära kraften på jordklotet, efter att ha varit obesegrad i 50 år.De mexikanska krafterna var outnumbered (4.500 vs. 6 040) Ännu efter att ha attackerats drabbades de mindre färre förluster (83 mexikaner dog, 462 franska dog).
  • Segern i strid är den främsta orsaken till firandet i Mexiko, medan Cinco de Mayo i USA har kommit en tid att fira mexikansk kultur.
  • Cinco de Mayo är också ett utmärkt tillfälle att prata med några av de mer äldre latinamerikanska medlemmarna i ditt samhälle.Fråga dem där de invandrade från, vad de gör för att leva, och vad deras mexikanska arv betyder för dem.
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 2
    2. Klä upp för semestern.Du kan inkludera färgerna grön, vita och röda (färgerna på den mexikanska flaggan) i din outfit.Draping den mexikanska flaggan runt dina axlar är också ett annat enkelt sätt att ta med Cinco de Mayo-andan till en fest.Du kan också bära kläder inspirerade av mexikanska traditioner, eller faktiskt designad av mexikanska kläddesigners.
  • Instrument, till exempel en gitarr eller maracas kan leva upp någon vald kostym.
  • Försök att hålla dig borta från att köpa eller göra en typisk amerikansk version av en cinco de mayo kostym.Dessa kostymer tenderar att främja kulturell okänslighet, och kan få andra att känna sig mycket obekväma.
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 3
    3. Spela mexikansk stilmusik.Den bästa Cinco de Mayo-festidén är att anställa ett Mariachi-band.Detta är en grupp av traditionellt klädda mexikaner som kommer att spela musik som följer med semestern.Om du har några extra pengar att använda för festen, var god att besöka webbplatser för att hyra ett Mariachi-band nära dig.
  • Om du dock inte har mycket pengar att spendera, kan du alltid skapa din egen mexikanska teman spellista för din Cinco de Mayo Party.Sök på Google för "Top Billboard-låtar i Mexiko" eller "Top Billboard-låtar på spanska."Detta gör att du kan söka efter låtar som är populära idag.
  • Du kan alltid lära dig hur du spelar gitarr, eller maracas själv.Se heller Hur man gör Maracas eller Hur man spelar gitarr.
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 4
    4. Sätta upp mexikanska stil dekorationer.Detta kan innebära röda, vita och gröna streamers (färger på den mexikanska flaggan).Köp en mexikansk flagga på din närmaste avdelning eller fest prop butik för att hänga runt ditt rum.Ljust färgad porslin kan också köpas för att servera mat på.
  • Att göra en piñata är ett annat bra alternativ att lägga till till någon cinco de mayo party.Du kan använda den som dekoration eller som en rolig aktivitet för barnen. Piñatas kan köpas på de flesta festbutiker, särskilt runt tiden för Cinco de Mayo-semestern.För mer information om hur du gör din egen Piñata, besök: Hur man gör en piñata.
  • Använd färgerna på den mexikanska flaggan (grön, vit och röd) på kläderna, tillbehören eller någon annanstans kan du hitta relevant.
  • Luminaries är också ett annat stort traditionellt alternativ.Dessa är tennstearinhållare med stansade hål i dem för att skapa effekten av en stjärnig natt.Besök Hur man gör armaturer för mer information.
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 5
    5. Dansa runt med vänner och familj.Den mest kända Cinco de Mayo Themed Dance är den mexikanska hattdansen.Det finns emellertid andra latinska danser som Salsa, Rumba eller Folk-Lorico.Du kan anställa en professionell för att lära partyglarna flera mexikanska stildanser.Det finns också många videor på YouTube som lär dig några enkla latinska dansrutiner.
  • Del 2 av 3:
    Göra aptitretare, sidrätter och margaritas
    1. Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 6
    1. Blanda upp några guacamole.Slipa ihop 3 matskedar av hackad vitlök, 2 matskedar koriander, 4 chiles serranos och 1 tesked salt tillsammans i en medelstor skål.Gör så tills konsistensen är det för en pasta.
    • Klipp 3 avokado i halvvägarna med en skarp kniv.Ta bort groparna men kasta inte dem bort.Ta bort köttet av avokado med din kniv och kasta den i den ursprungliga blandningen.Mos köttet med blandningen och rör om med en sked tills ingredienserna är konsekventa.
    • Hugga upp 2/3 kopp finhackad (inte skalad) tomater.Kasta dessa i skålen också och blanda med de andra ingredienserna.
    • Placera din guacamole i en serveringskål.Stänk extra lök och tomatövertopp av guacamole.Du kan lägga till groparna på toppen för en extra visuell effekt.Servera omedelbart med en ny mjöl tortilla.
    • För mer information om hur man gör olika typer av guacamole, se: Hur man gör Guacamole.
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 7
    2. Koka mexikansk flan.Förvärm din ugn till 300 grader Fahrenheit.Få ut en 9-tums rund tårta pan.I en mixer, kombinera 8 ägg (vita och äggulor), en 14 ounce burk sötad kondenserad mjölk och 1 tesked vanilj extrakt.Blanda dessa tills ingredienserna blir släta.
  • I en medium sås pan, placera 1 kopp vitt socker.Placera pannan på spisen och rör kontinuerligt tills sockret vätskor.Ta bort från värme när det börjar bli ljusbrun och placera den i väntan 9 tums kakan.Häll äggblandningen överträffar det flytande sockret.
  • Placera din tårta pan inuti en rostpanna.Pill din rostpanna upp med vatten, till den punkt där vattnet går ungefär halvvägs uppför sidan av kakan.Ta sedan rostpannan och lägg den i ugnen.
  • Koka flanen i ungefär en timme.Du kan regelbundet kontrollera när tiden nästan löpte ut med en kniv.Håll bara kniven i flanen.Om det inte håller fast, är flanen klar.
  • Tjäna flanen.Ta bara ut pannan och vila det säkert i ungefär en timme.När du är redo att servera, placera en tallrik upp och ner överkanten av kakan.Flippa sedan kakan över, håller plattan mot den.Du kanske måste skaka kakan lite, eller använd en kniv för att få flanen att komma ut.
  • För mer information om hur man gör Flan, besök: Hur man gör flan
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 8
    3. Servera lite färsk salsa Verde.Köp ca 6-8 medelstora tomatillos.Ta skinken av med hand och skölj köttet med lite varmt vatten.I en mixer eller en matberedare, kombinera tomatillos med 1 jalapeño, 5-6 fjädrar av koriander (finhackad) och 1/4 kopp vatten.Bearbeta ingredienserna tills de har konsistensen av en puré (nästan en vätska, men inte riktigt).Häll ingredienserna i en serveringsrätt.
  • Finhacka en vit lök.Du vill ha ungefär 1/4 kopp.Placera löken i en sil och springa vatten över dem.Skaka silen för att se till att vattnet täcker all lök.Ta löken och häll den direkt i serverns maträtt, tillsammans med Salsa Verde.
  • Rör om ungefär 1/4 tesked salt i salsa Verde.Det är nu klart att serveras.
  • För mer information om hur Salsa Verde, se: Hur man gör en Salsa Verde.
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 9
    4. Göra mexikansk grillad majs.Först måste du köpa 4 öron av majs.Dehalk dem för hand, men lämna på kärnändarna så att du har något att ta tag i dem.Förvärm din grill eller spis till medelhög värme.Medan din spis eller grill värms upp, gör blandningen som kommer att vara lathered på majsen.
  • Blandningen innefattar: 1/2 kopp majonnäs, 1 1/2 koppar gräddfil och 1/4 kopp nyhackad cilantro.Blanda de ihop i en skål, antingen med hand eller med en omröringsked.När du har slutfört att göra den här blandningen, placera din majs på värmen.
  • Var noga med att vrida majs kontinuerligt så att den värmer på alla sidor.Ta din majs av efter det att det börjar bli lite brunt runt kanterna.
  • Skum på majonnäsblandningen medan majsen fortfarande är varm.Grate Parmesanost på majsen.Slutligen, pressa en lime kil över cornen.För mer information om detta specifika recept, se: Hur man gör Parmesan Lime Grilled Corn.
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 10
    5. Blanda den perfekta margaritaen.Det viktigaste att köpa är tequila.Den bästa tequila är 100% agave.En bra flaska tequila kostar var som helst mellan 30-50 dollar.Du måste också köpa Cointreau, en typ av trippel SEC (orange flavored likör).Cointreau lämnar inte en eftersmak som andra märken av trippel sek.
  • Blanda tillsammans, i en margarita blandningskopp, följande ingredienser: 2 uns tequila, 1 ounce av cointreau, 1 uns lime juice.Häll i någon krossad is och skaka bra.
  • Ta ett cocktailglas och strö limejuice över fälgen.Doppa glasets kant i salt hällt ut på en tallrik.
  • Slutligen häll de blandade ingredienserna i glaset.Garnera med antingen en kalk kil, paraply mm.För information om andra typer av margaritas att göra, se: Hur man gör en margarita.
  • Del 3 av 3:
    Servering av en Cinco de Mayo tema huvudrätt
    1. Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 11
    1. Gör några traditionella Sopes.Kombinera 3 koppar av alla ändamålsmjöl, 2 koppar varmt vatten och 1 matsked salt i en blandningsskål.Blanda med händerna tills en deg börjar bilda.Om degen verkar torka, tillsätt varmt vatten av teskeden till degen tills det blir mjukt.
    • Lätt mjöl ett bord eller yta.Placera din deg på ytan och knäda tills alla ingredienser är väl blandade (ca 5 minuter).Ser: Hur man knäde deg
    • Rulla små bollar av deg ut.Var och en av dem är traditionellt 2 tum breda.När du har alla dina bollar rullade ut, tryck på var och en av dem för hand tills de är ca 1/2 tum tjocka.
    • Värm 1/4 tums olja i en stekpanna på din spis på medium till medelhög värme.Steka på båda sidor tills gyllene brun.Du kan använda tang eller en spatel för att vända dem (se till att vända dem bara en gång för att undvika överstiga dem).
    • Sop går med nästan vilken maträtt som helst.Du kan servera dem med kokta grönsaker, strimlad nötkött, carnitas, bönor, ost, etc.För mer information om matlagning, se: Hur man gör SOPES
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 12
    2. Grill några kyckling fajitas.Blanda i en skål Följande ingredienser: 1/3 kopp grovhackad färsk koriander, 1/4 kopp limejuice, 3 kryddnejlika malet vitlök, 5 matskedar olivolja, 1 tesked markkummin, 1 tesked mörkbrunt socker och 1/2 tesked salt.Därefter, ta 3 benfria, skinnfria kycklingbröst och placera dem på en plan yta.Pund dem med en mallet tills de är 1/2 tum tjocka.
  • Placera kycklingbrösten i en plastpåse och häll de blandade ingredienserna i tillsammans med kycklingen.Försegla påsen och placera den i kylskåpet i 30 minuter, så att kycklingen kan marinade.
  • Om du använder en grill för att laga kycklingen, vrid värmen till hög.Om du använder spishäll, placera en panna på en av brännarna.Placera en touch av olivolja i pannan, vrid värmen till medelhög värme.Placera kycklingen antingen på grillen eller i pannan.Koka 3-5 minuter på varje sida, bläddra en gång med antingen en gaffel, spatel eller tang.
  • Kontrollera den interna temperaturen.Använd en kötttermometer för att se till att kycklingen är minst 165 grader Fahrenheit internt.När köttet har lagts ordentligt, ta av det av värmen och låt det vila i 5 minuter.Skär kycklingen i 1/2 tum tjocka remsor.
  • Därefter skiva 1 röd peppar, 1 grön paprika och 1 vitlök.Placera dem på samma grill eller panna och laga dem tills de börjar bli mjuka.Rör dem kontinuerligt så att alla tre ingredienserna blir uppvärmda.
  • Placera dina kycklingskivor över flera mjöl tortillas.Ta löken och paprikorna direkt av värmen och lägg dem överkanten av kycklingen.Servera med en dollop av gräddfil.För mer information om matlagning Fajitas, besök: Hur man gör kycklingfajitas.
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 13
    3. Servera den perfekta Chalupa.Börja med att ta ut en stekpanna.Placera den på spisen och vrid värmen till medelhög.Lägg till en matsked olivolja eller annan matolja.När din panna är varm, lägg till i 1/4 kopp tärnad vitlök.Rör med en sked eller spatel tills löken börjar bli genomskinliga (en minut eller två).Lägg sedan till löken, 1 matsked av chilipulver, 2 teskedar kumminfrön, 1 tesked varm paprika och 1/2 tesked cayenne.Rör lök- och kryddblandningen.
  • När du har lagat dina kryddor och lök tillsammans i en minut, dumpa i 1 pund nötkött.Minska värmen på din spis till medium och låt ditt kött laga mat.Rör sig kontinuerligt tills ditt kött är brunt.
  • Medan ditt kött simmerar, ta ut en annan stekpanna och placera den på spisen.Häll i ca 1/4 tum stekolja.Vrid uppvärmningen upp till medelhög och vänta på att din olja värmer upp.Ta sedan mjuka, runda taco-skal, en i taget och doppa dem i den heta oljan.Eftersom var och en av skalen är stekning, ta två gafflar och lyfta upp varje sida av skalet som det är stekning.Håll sidorna upp, så att skalet lockar och förblir det sättet.
  • Ta ut var och en av dina skal när de är guldbruna.Placera dem på en pappershandduk för att njuta av ett överskott av fett.Ta din köttblandning av värmen och ställ den åt sidan för att kyla.
  • Att tjäna, tar du helt enkelt ett skal och häll i något av köttet med en sked i det krullade skalet.Slå sedan av med traditionella Taco Toppings, som hackade tomater, sallad och strimlad ost.För mer information om hur du gör den perfekta Chalupa, besök: Hur man gör en Taco Bell Beef Chalupa Supreme
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 14
    4. Göra enchiladas.Placera en panna på kaminen och vrid värmen till medelhög.Sätt in en matsked matolja, och låt oljan värma upp.Lägg sedan till i 1 och 1/2 pounds av benfria, skinnfria kycklingbröst.Säsong kycklingen med en nypa salt och peppar.Varje sida av kycklingbröstet ska få sju minuter.När kycklingen är nästan klar, strö på toppen av kyckling 2 teskedar av kumminpulver, 2 teskedar vitlökspulver och 1 tesked mexikansk spice blandning.När kycklingen är klar, ta den ut ur pannan och placera den åt sidan för att kyla.
  • I samma panna kokade du bara din kyckling, saute 1 hackad rödlök och 2 klyftor av malet vitlök.Laga till.Lägg sedan till i 1 kopp tinas, frusen majs, 5 helgröna chiles (frön och finhackad) och 4 chipotle chiles (frön och finhackad).Rör tills det är väl kombinerat.Lägg sedan i en 28 ounce burk av stewed tomater.Saute för en sista minuten.
  • Häll 1 och 1/2 koppar konserverad enchiladasås i en skål.Doppa var och en av dina runda, mjuka tortillor i enchiladasåsen.Sked ca 1/4 kopp köttblandning i varje tortilla.Vik tortillan runt blandningen och placera var och en av dem nedåt i en bakpanna, sömmen ner.Topp med lite extra Enchilada sås och strimlad mexikanskost.
  • Baka i 15 minuter i en förvärmd 350 graders Fahrenheit-ugn.När de är färdiga, ta ut dem.Servera med en garnering av gräddfil och hackade tomater.För mer information om hur man gör enchiladas, besök: Hur man gör enchiladas.
  • Bild med titeln Fira Cinco de Mayo Steg 15
    5. Koka de bästa svarta böna burritosna.Först, linda två mjöl, 10 tum tortillor (eller dock många tortillas du planerar att tjäna) i tinfoil.Placera var och en av de inslagna tortillorna i en förvärmd, 350 graders Fahrenheit-ugn i 15 minuter.Under tiden, sätt en stekpanna på din spishäll och vrid värmen till medelhög.Placera ca 2 matskedar vegetabilisk olja i pannan och låt den värma upp.
  • När din olja är uppvärmd, lägg till i: 1 liten vit, hackad lök, 1/2 hackad röd paprika, 1 tesked malet vitlök och 1 tesked malet jalapeño paprika.Koka i 2 minuter, omröring ibland.Häll sedan en 15 ounce burk svartbönor (sköljs och dräneras) i pannan också.Koka i ytterligare 3 minuter.
  • Maträtt ut 3 uns cream ost.Skära den i små kuber med en kniv.Lägg till gräddeosten till stekpannan, tillsammans med en nypa salt.Se till att krämosten sprids ut.Koka i ytterligare 2 minuter.Du kan röra i 2 matskedar hackad cilantro om du gillar också.
  • Skedblandning av svarta bönor i mitten av varje mjöl tortilla.Tjäna omedelbart.Om du vill ha mer information om Black Bean Burritos, besök: Hur man gör burritos.
  • Tips

    Förvirra inte Cinco de Mayo med mexikansk självständighetsdag (16 september).
  • En utmärkt idé att fira semestern med ditt samhälle skulle vara att organisera en cinco de mayo tema parade i ditt område.Eller du kan alltid be dina medlemmar medlemmar att lägga till en Cinco de Mayo-teman flyter till din nästa parade.
  • Varningar

    Om du ska till en mexikansk fest och planera att dricka, välj en utsedd förare för att gå hem.
  • Försök att förbli kulturellt känslig.Medan amerikaner kan ha en uppfattning om vad Cinco de Mayo är, kan människor som emigrerat från Mexiko vara känsliga för missbruk av kultur och idéer.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande