Hur man firar en traditionell påsksöndag

Påsk är den dag då kristna firar Jesu Kristi uppståndelse. Påsktraditioner varierar från land till land, och kan skilja sig även inom regionerna i samma land. Det finns dock några påskraditioner som firas runt om i världen.

Steg

Metod 1 av 4:
Förstå betydelsen av påsken
  1. Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 1
1. Förstå de liturgiska säsongerna i Lent och påsk. Påsksöndag är den dag då kristna firar uppståndelsen av Jesus Kristus. Påsk markerar slutförandet av lånet, vilket är en 40-dagarsperiod av bön, straff och fastande. Den sista veckan av lånet, som är veckan före påsken, kallas ofta som helig vecka. Under denna vecka observerar kristna palmsöndagen, Vilket markerar Jesus `återvänder till Jerusalem- helig torsdag, vilket är när Jesus höll sin sista kvällsmat med sina lärjungar - och bra fredag, vilket är när Jesus var korsfäst.
  • Känna igen att påsksöndagen börjar påsksäsongen. Påsksöndag börjar en ny liturgisk säsong, kallad eastertid eller påsksäsongen. Den här säsongen de senaste 50 dagarna och slutar på pingstens söndag, vilket är när kristna firar denholens gåva.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 2
    2. Inse vikten av påsksöndagen för kristna. Jesu Kristi uppståndelse är grunden för den kristna tron. Därför är påsksöndag en helig dag för kristna. Många kristna ser påsksöndagen som en dag med ny födelse.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 3
    3. Känna igen den hedniska bakgrunden på påsken. Ordet påsk har sina rötter i "Eastre," som var namnet på den teutoniska gudinnan av våren.Påsken var ursprungligen en hednisk festival som firade början på våren. Festivalen fokuserade på fertilitet, och utnyttjade ägget och kaninen som symboler för firandet. Tidiga kristna antog den hedniska festivalen påsk som en tid för att fira den stigna Kristus, snarare än vårens gudinna. Idag bestämmer Vernal Equinox fortfarande datumet för påsk.I de flesta västländer firas påsk den första söndagen efter Vernal Equinox, som vanligtvis är mellan 22 mars och 25 april.
  • Metod 2 av 4:
    Delta i traditionell påsktillbogen
    1. Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 4
    1. Fira en traditionell påsksöndag på en kyrktjänst. Påsksöndagskyrkan varierar i traditioner, beroende på denominering och stilen av dyrkan. De flesta påsksöndagstjänster följer kyrkans standardorder, men brukar integrera festlig musik. Många kyrkor dekorerar sina tillbedjans utrymmen med påskliljor eller speciella liturgiska banderoller. Vissa kyrkor firar helig kommunion, medan andra observerar dopets sakrament, vilket är en symbol för nytt liv i Kristus.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 5
    2. Delta i en påsk söndags soluppgångstjänst. Den första påsk Sunrise-tjänsten inträffade 1732 på en kulltop kyrkogård Tyskland. Deltagarna firade Kristi uppståndelse bland de avlidnes gravar som solen steg på kullen. Moravian missionärer spred konceptet på påsksoluppgången runt om i världen, inklusive USA. Många kristna kyrkor erbjuder nu tidig morgon soluppgång eller "soluppgång " Tjänster på kyrkans grunder eller i en närliggande park.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 6
    3. Tänk på en lördagskväll påskvigil. Många kristna valörer börjar observera påsk på lördagskväll med en påskvigil. Vigilen börjar typiskt i mörkret och innebär att man belyser ett stort paschalt ljus. Tjänsten inkluderar avläsningar från Gamla testamentet och Nya testamentet. När historien om uppståndelsen läses, är lamporna på och kyrka klockor är rung. Påskvigilen avslutas med den heliga gemenskapen, som ofta kallas eukaristin.
  • Metod 3 av 4:
    Delta i traditionell påsk tull
    1. Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 7
    1. Dekorera påskägg. Även om äggets symbol är rotad i en hednisk vårfertilitetsfest, har kristna antagit ägget som en påsksymbol som representerar nytt liv. På många områden i världen, människor färgar och dekorerar hårdkokta ägg som en del av deras påskfirande.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 8
    2. Delta i en påskäggjakt. När ägget är dekorerade söker barn efter ägg som är dolda genom sina hem eller trädgårdar. I vissa traditioner gömmer påskkaninen ägg på påskmorgon för barnen att hitta senare den dagen.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 9
    3. Fira med en påskkorg från påskkaninen. Liksom ägget var kaninen en symbol för fertilitet i samband med den hedniska festivalen påsk. På 1500-talet började tyskarna använda påskharen som en symbol för återfödelse vid påsken. På natten före påsken skulle barn göra bo från sina bonnets och kepsar och lämna dem utanför, där påskharen skulle lämna färgglada ägg för dem. Idag är en gemensam tradition att påskkaninen ger korgar fyllda med godis till barn på påskmorgon.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 10
    4. Njut av choklad påskkaniner och godis. Tyskarna krediteras med att uppfinna choklad påskkanin på 1800-talet. Chokladkaninen är nu en traditionell symbol för påsken. Andra traditionella typer av påsk godis inkluderar chokladägg, marshmallow chicks och gelébönor.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 11
    5. Delta i en påskparad. Traditionen i påskparadens tradition började på 1800-talet när människor gick ner 5th Avenue i New York City efter påsksöndagskyrkan. Nu erbjuder många städer påskparader på påsksöndagen eller dagen före påsken.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 12
    6. Klä sig i "Påsk bäst" klädsel. Traditionen med att ha på sig nya kläder på påsken går tillbaka århundraden, eftersom folk valde att fira ny födelse med nya kläder. De hänvisade till sina nya kläder som deras "Påsk bäst." Idag klä sig folk runt om i världen i sin finaste klädsel för påskkyrkans tjänster. I många traditioner bär kvinnor vita handskar och hattar, som ofta kallas påskbonnetter.
  • Metod 4 av 4:
    Njut av en traditionell påskmiddag med familj och vänner
    1. Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 13
    1. Fira påsksöndag med en traditionell middag. Påskmiddagstullar varierar över hela världen. Men i västliga samhällen består en traditionell påskmiddag av antingen lamm eller skinka som huvudrätt.
    • Tänk på ett lammbröd. Lammbrödsmiddagen har sina rötter i judisk tradition, när lammet ätes under påsken. Som judar konverterade till kristendomen införde de påsktraditionen i sina påskmiddagar.
    • Tänk på en skinka. I Förenta staterna är skinka ett populärt val eftersom fläsk som botades på vintern var redo för konsumtion på våren.
  • Bild med titeln Fira en traditionell påsksöndag Steg 14
    2. Njut av påskbröd och kakor med middag. Varmkorsar, som är kryddade bullar med ett Sugary-kors på toppen, är populära för påsksöndagen. I vissa traditioner serveras simmercake. Denna fruktkaka har 11 marsipanbollar som representerar Jesu 11 trofasta lärjungar.
  • Tips

    Eftersom påsksöndagstraditioner varierar, överväga att välja de påskliga tullen som är viktigast för dig. Fortsätt att delta i dessa tullar varje år och de kommer att bli en del av din familjs påsksöndagstraditioner.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande