Hur man köper bra choklad

De flesta chokladförsök försöker skapa choklad som är unik från andra märken. Med en rad choklad som finns tillgängliga på närbutiker, marknader och specialaffärer, är du säker på att komma över många besvikelser på din strävan efter överlägsen choklad. När du köper choklad, utvärdera några av egenskaperna hos varumärket och uppgifter om choklad du vill köpa. Choklad ska innehålla kakao som huvudingrediens, och det borde ha tillverkats nyligen, förutom att ha en jämn, glänsande konsistens och en anmärkningsvärd chokladlukt.

Steg

Metod 1 av 3:
Undersökning av chokladförpackningen
  1. Bild med titeln Köp bra choklad steg 1
1. Bekräfta att kakao biprodukter är de främsta ingredienserna. Bra choklad kommer att ha kakao fasta ämnen (den faktiska choklad) och kakaosmör (chokladkrämen) som toppredienser. Högkvalitativ mörk choklad består helt enkelt av kakaofastar, kakaosmör, och eventuellt vanilj, lecitin (en ingrediens som håller chokladet från att separera) och socker.
  • Om du bläddra i listan över ingredienser och se många ingredienser som du inte känner igen, överväga att köpa en annan choklad.
  • Mjölk eller mjölkfastämnen kan vara en ingrediens i mjölk och vita choklad. Undvik choklad som har socker som den övre ingrediensen eller inkluderar ytterligare fetter eller nederländska kakao.
  • Bild med titeln Köp bra choklad steg 2
    2. Köp choklad som har gjorts nyligen. Kontrollera datumet choklad gjordes: ju mer nyligen choklad gjordes, den fresher det kommer att bli. Åldrig choklad kommer att förlora en del av sin kvalitet och smak. Mörk choklad ska ätas inom 1 år efter inköp, och både mjölk och vit choklad ska ätas inom 6 månader efter inköp.
  • Produktionsdatumet är en större faktor för detaljhandelchoklad som förväntas ha en längre hållbarhet än handgjorda eller specialchoklad.
  • Bild med titeln Köp bra choklad steg 3
    3. Förvänta dig att betala mer för högkvalitativ choklad. Bra choklad kommer att kosta mer än kommersiell klasschoklad, som det borde. Om du letar efter högkvalitativ choklad, förväntar du dig att betala mer för kvaliteten. Om du köper en välgjord bar av mörk choklad, till exempel, kommer du sannolikt att betala tre eller fyra gånger vad du skulle för en massproducerad mjölkchokladstång.
  • Ett högt pris garanterar inte högkvalitativ choklad, men. Vissa säljare kan försöka sälja kommersiella betyg choklad till ett högre pris. Prisinflationen kan vara speciellt förekommande om chokladen är "vackra", såsom bonbons eller tryffel.
  • Bild med titeln Köp bra choklad steg 4
    4. Köp inte choklad som har varit "holländare."Om choklad har genomgått" holländing ", har de råa kakao bönorna bearbetats med alkali. Behandling med alkali resulterar i en chokladkvalitet, som du bör undvika att köpa.
  • Behandling av choklad med alkali minskar väsentligt sina hälsofördelar. Processen tar bort många av föreningarna i choklad (särskilt flavanol) som är bra för ditt hjärta.
  • Bild med titeln Köp bra choklad steg 5
    5. Köp semisweet eller osötad choklad för bakningsbehov. Om du köper choklad för att sätta i bakverkliknande brownies eller chokladkaka, behöver du sannolikt en semisweet eller osötad mörk choklad. Bakchoklad säljs typiskt i barer och kommer att ha en mycket hög kakaoprocent, ofta över 70% kakao. Följ dina receptens anvisningar och köpa en mängd bakpakakakokumenter som motsvarar den föreslagna kakao-procenten.
  • Bakning Choklad kommer att ligga i bakdelen i alla mataffär. Om du vill hitta ett organiskt eller helt naturligt märke, kolla den organiska sektionen, eller besök en mataffär i hälsokost.
  • Beroende på det recept du följer kan du också baka med halv-söta chokladflis, skivor eller kakaopulver.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera choklad
    1. Bild med titeln Köp bra choklad steg 6
    1. Lukta choklad. Högkvalitativ choklad kommer att ha en stark, trevlig arom. En brist på urskiljbar lukt indikerar gammal eller dålig kvalitet choklad. Choklad som luktar något annat betyder att det inte har lagrats bra. Choklad absorberar lukt och smak av sin miljö, så var uppmärksam på vad som visas i närheten.
    • I vissa high-end chokladföretag kan ägaren låta dig öppna en bar eller ett paket med choklad som du vill köpa så att du kan utvärdera choklad. I de flesta butiker är naturligtvis att öppna choklad innan de köper dem.
  • Bild med titeln Köp bra choklad steg 7
    2. Utvärdera chokladens yta. Bra choklad kommer att ha en blank yta. Ytan bör också vara konsekvent med inga fläckar. Om chokladytan du inspekterar verkar ojämn eller fläckig, ser du sannolikt på en lågkvalitativ konfekt.
  • Om en omslag hindrar din förmåga att se chokladens yta, måste du använda en av de andra tipsen om att köpa bra choklad för att hjälpa dig att bestämma chokladkvaliteten.
  • Bild med titeln Köp bra choklad steg 8
    3. Lyssna på och titta på hur chokladbrottet. För att avgöra om choklad är av hög kvalitet, måste du bryta den i hälften. Åtgärden kommer att resultera i ett rent snäppljud i en högkvalitativ choklad. Choklad bör också bryta rent och i en rak linje.
  • Om chokladböjningarna eller faller ifrån varandra när du bryter den är kvaliteten sämre.
  • Mjölk eller vita choklad kommer också att böja, snarare än snap, när trycket utövas.
  • Bild med titeln Köp bra choklad steg 9
    4. Smaka chokladet för en bitter smak. En högkvalitativ mörk choklad kommer att ha en stark, bitter smak, eftersom den inte har spädats av mjölk eller onödiga tillägg. Utöver smak kommer högkvalitativa choklad att börja smälta i munnen omedelbart. Strukturen ska vara krämig och slät.
  • Personlig preferens kommer också i spel på denna punkt. Kvaliteten här kan bara avgöras genom att prova choklad för att se om det är av sorten du letar efter. Vissa människor gillar en mycket mörk, bitter choklad (över 80% kakao), medan andra gillar en mildare mörk choklad.
  • Choklad som är underlägsen kommer att smaka lite av eller känna sig kornig i munnen.
  • Metod 3 av 3:
    Hitta en högkvalitativ chokladbutik
    1. Bild med titeln Köp bra choklad steg 10
    1. Leta efter en gourmetmatbutik eller choklad. Båda dessa typer av anläggningar kommer att fokusera på att sälja uteslutande högkvalitativ mörk (och eventuellt mjölk) choklad. Ägare eller chefer kommer att veta en hel del där deras bönor är uppmanade, hur chokladet produceras, och vilka ingredienser det innehåller. Ofta är dessa butiker lokalt ägda och drivna, så du är osannolikt att hitta en chokladkedja.
    • Gourmetmatbutiker importerar sannolikt sin choklad från hela världen, vilket ger dig tillgång till ett stort antal högkvalitativa produkter. Kolla in kostnad plus världsmarknaden, om det finns ett i ditt område.
  • Bild med titeln Köp bra choklad steg 11
    2. Handla på en naturmatsaffär. Naturmat eller hälso-matvaror är mer benägna att bestå av högkvalitativa, högkacao, icke-nederländska choklad. Majoriteten av dessa choklad kommer troligen att säljas som individuellt förpackade barer som har gjorts med Fair-Trade-ingredienser. Kolla in butiker som Trader Joe, Whole Foods, Vitamin Cottage, eller Wild Oats.
  • Din lokala stormarknad, å andra sidan, kommer att lagra främst massproducerad, lågkvalitativ choklad i alla sorter.
  • Men vissa stormarknadskedjor är strumpor mer naturliga, högkvalitativa livsmedel-choklad ingår. Om din mataffär har en "naturlig" sektion, leta efter bra choklad här.
  • Bild med titeln Köp bra choklad steg 12
    3. Särskild ordning från en stormarknad eller online. Om du är en mer erfaren choklad shopper och du har en uppfattning om vad du vill försöka - eller om du börjar och vill prova ett dussin kan olika märken av mörk choklad-specialbeställning vara ditt bästa alternativ. De flesta stormarknader och naturmatsaffärer kommer gärna att tillgodose dina önskemål.
  • Du kan också hitta en hel del bra chokladleverantörer online. Kontrollera online-butiker som världsomspännande choklad, chocosfär, eller till och med Amazon.
  • Tips

    Även choklad från en välrenommerad chokladare kan vara underlägsen om den inte hanteras ordentligt. Hög temperatur, fuktighet, lagringsmiljö och ålder är några av de faktorer som kan påverka kvaliteten på även de bästa choklad.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande