Hur man köper och säljer säkert online

Online marknadsplatser gör att köpa och sälja varor mycket enklare, men de har också gjort det svårare att upptäcka bedrägerier och bedräglig verksamhet. Medan det fortfarande finns många platser som du kan lita på, alltid vara på utkik efter platser och erbjudanden som verkar misstänkta. Scammers listar vanligtvis föremål för priser som är för bra för att vara sanna eller försök att stjäla din personliga information, så gör ditt bästa för att leta efter varningsskyltarna online så att du kan undvika dem. Så länge du är flitig om att skydda dig själv, kommer du att kunna hålla din personliga och finansiella information säker.

Steg

Metod 1 av 3:
Hitta pålitliga platser
  1. Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 1
1. Använd webbplatser som har webbadresser som börjar med "https" för att säkerställa att de är säkra. Klicka i adressfältet på webbplatsen och titta på den första delen av webbadressen. Om webbplatsen använder "https" före resten av adressen, har den överföringsskiktsäkerhet (TLS), vilket hjälper till att kryptera dina data så att hackare eller svindlar har svårare att komma åt din information.
  • Om webbplatsen bara innehåller "http", har den inte TLS-certifieringen och kommer inte att kryptera dina data. Undvik att köpa eller sälja på den webbplatsen så att du inte har din information stulen.
  • De flesta webbläsare visar en låssymbol i adressfältet om du är på en säker webbplats.
  • Du kan köpa och sälja säkert från webbplatser som Amazon, Facebook Marketplace, Craigslist, Ebay och Etsy.

Varning: Om ditt webbläsarfönster visar en popup-varning om en webbplats som inte är säker, tryck på BACK-knappen och undvik att återvända till webbplatsen. Lägg aldrig personlig information om webbplatser med varningar eftersom de potentiellt kan stjäla det.

  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 2
    2. Se upp för dålig grammatik och stavning. Bläddra igenom webbplatsen och läs de inlägg och information som anges för produkterna. Kontrollera försiktigt efter vanliga stavnings- eller grammatiska fel eftersom de kan vara ett tecken på platsen sattes samman snabbt och kanske inte är pålitlig. Klicka igenom flera sidor på webbplatsen för att avgöra om det finns fel i hela webbplatsen, eller om det bara var en olycka på 1 sida.
  • Om du inte är säker på om det finns stavning eller grammatikfel, försök att kopiera texten och klistra in den i ett textdokument så att du kan köra en stavningskontroll.
  • Var uppmärksam på konstig formatering, till exempel meningar som skrivs i alla kepsar eller med konstiga symboler, eftersom de också kan beteckna webbplatsen är otillförlitlig.
  • Stavning och grammatikfel är mest framträdande på Craigslist, Facebook och Ebay, men du kan också hitta dem på andra webbplatser.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 3
    3. Kontrollera säljarens återkopplingsbedömning om du kan. Klicka på säljarens profil och leta efter några betyg eller recensioner som andra användare har lämnat för dem. Läs igenom recensioner så att du kan lära dig vad tidigare erfarenheter andra har haft med säljaren. Om de verkar mest positiva, kan du förmodligen lita på dem. Om du ser många negativa recensioner, kanske du vill försöka leta efter en annan säljare.
  • Du kan också söka online för namnet på den webbplats där du handlar följt av termen "recensioner" eller "bluff" för att se om andra har skrivit om sina erfarenheter.
  • Om du inte ser några recensioner eller betyg kan säljaren vara ny och kan potentiellt vara en bluff.
  • Var försiktig med att använda samma ordalydelse eller har recensioner postat inom några timmar av varandra eftersom de eventuellt kan vara bots eller spam-recensioner.
  • Detta fungerar bra på webbplatser som eBay, Etsy, Facebook och Amazon.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 4
    4. Leta efter konsumentskydd eller returpolicy på sidan. Bläddra till undersidan av webbsidan och leta efter en sektion märkt "Konsumentskyddspolitik" eller något liknande. Om du inte ser en listad, kan det inte erbjuda samma skyddsnivå för all information som du anger på webbplatsen. Du kan också kolla webbplatsen för en returpolicy, och undvik att köpa objekt som inte erbjuder återbetalningar eller utbyten.
  • Några legitima webbplatser kan inte erbjuda återbetalningar eller avkastning beroende på vilka produkter de säljer, till exempel digitala spel eller filmer. Om webbplatsen inte erbjuder avkastning men du är inte säker på om du kan lita på det, leta efter andra tecken på att det kan vara en bluff.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 5
    5. Var försiktig med föremål som anges under marknadsvärde. Kontrollera de listade priserna för de varor du är intresserad av på den webbplats som du ifrågasätter. Se upp samma produkt på en säker marknad, som Amazon, eller jämföra vad andra som säljer objektet för webbplatser som Craigslist eller eBay. Om du märker det listade priset diskonteras med mer än 55% än vad andra webbplatser säljer för, kan det vara en bluff och du bör undvika att använda webbplatsen.
  • Lita på din tarminstinkt när du hittar en ny webbplats. Om du inte omedelbart mår bra om att handla på det, undvik sedan att använda det längre.
  • Några otillförlitliga platser kommer att lista försäljningen eller erbjudanden som bara varar några timmar för att försöka få dig att köpa något, men det är vanligtvis gjort för att locka fler besökare.
  • Om du köper ett fordon online, kontrollera värdet med Kelley Blue Book eller en annan pålitlig webbplats så att du vet det faktiska marknadsvärdet.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 6
    6. Gör en omvänd bildsökning för att se om säljare har återanvända bilder. Högerklicka på bilden på inlägget och klistra in den i en sökmotor innan du klickar på Enter. Om du inte får några sökresultat, tog användaren själva bilden och har inte skrivit den någonstans. Annars bläddrar du igenom resultaten för att se om bilden publicerades någon annanstans. Om du märker samma användare eller person som delar bilden, se till att informationen matchar mellan posterna, annars kan det vara en bluff.
  • Om du handlar på Craigslist, eBay eller Facebook Marketplace, undvik att köpa objekt som bara har stock bilder som bilder eftersom personen kanske inte har produkten eller villkoret kan vara värre än vad som är listat.
  • Metod 2 av 3:
    Skydda din information och transaktioner
    1. Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 7
    1. Ge inte ut personlig information till otillförlitliga köpare eller säljare. Om du inte känner till den person du köper från, undviker du att ge dem viktiga detaljer, till exempel din bankkontoinformation, adress, personnummer eller lösenord. Om köparen eller säljaren ber om någon information som du inte känner dig bekväm, undviker du att arbeta med dem.
    • Om du någonsin känner dig obekväma med vilken information en köpare eller säljare frågar från dig, undvik att arbeta med dem.
    • Lägg aldrig din information i ett privat meddelande till en köpare eller säljare på webbplatser som Etsy, Craigslist, Facebook eller eBay.

    Dricks: Om du säljer elektronik, raderar du enheten på enheten så att den inte lagrar någon av dina uppgifter.

  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 8
    2. Använd ett kreditkort i stället för ett betalkort när du köper. Kreditkort har vanligtvis nollansvarspolitik, vilket innebär att du inte behöver betala för transaktioner som du inte godkände om någon stjäl din information. Eftersom betalkort inte har samma ansvarsskydd, radera någon debiteringsinformation du har sparat på marknaden och ersätta dem med det kreditkort du använder.
  • Anmäl dig till bedrägeribekämpningar via ditt kreditkortsföretag så att du kan bli anmäld om några avgifter inte verkar vara korrekta.
  • Betala av kreditkortet så snart du köper så att du inte betalas extra intresse.
  • Du kan också använda Paypal för att göra inköp på webbplatser som eBay eller Etsy.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 9
    3. Välj att använda pengar när du köper eller säljer personligen. Om du köper, ta bara med det belopp du kom överens om att betala så den andra personen försöker inte köra upp priset. När du säljer, berätta för den andra personen du vill ha pengar och vara fast på din fråga. Håll några mindre räkningar på dig om du behöver göra ändringar.
  • Detta fungerar bäst för att köpa eller sälja objekt via Facebook Marketplace eller Craigslist.
  • Byt ut pengar efter att du har gett eller fått produkten. På det sättet kan den andra personen inte stjäla från dig.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 10
    4. Använd en person-till-person-betalningsprogram om du inte har pengar. Skapa ett konto med en säker betalningsapp, till exempel PayPal, Venmo eller Cash App. Anslut ditt bankkonto eller betalkort till appen så att du kan komma åt dina pengar. Se till att transaktionen går igenom helt innan du byter ut produkten. Ställ in pengarna så att de lägger in i din bank eller behåll dem på appen för framtida inköp.
  • Ge inte ut din inloggningsinformation eftersom andra människor kunde komma åt dina medel.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 11
    5. Undvik att använda pengar överföringar eller kontrollerar om du köper eller säljer. Många scammers använder pengar överföringstjänster för att begära medel, och de kan försöka stjäla information eller ta dina pengar utan att skicka produkten. De kan också använda falska kontroller eller inte ha tillräckligt med pengar, vilket kan få dig i trubbel med din bank när du försöker betala dem. Om personen begär att du betalar eller accepterar pengar med någon av dessa metoder, undvik att arbeta med dem eller försöka rekommendera en säkrare metod.
  • Många scammers kommer att begära dessa former av betalning via Craigslist eller Facebook Marketplace
  • Varning: Om en person begär att betalas i presentkort, kan de potentiellt bli scamming du av pengar eftersom de kommer att begära koderna innan de skickar en produkt.

  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 12
    6. Gör inköp via säkra Internetanslutningar. Undvik att använda WiFi-nätverk som inte är lösenordsskyddade eftersom någon annan kan komma åt dem och eventuellt hitta din information. Logga alltid in i ett WiFi-nätverk med ett lösenord eller använd datatjänsterna på din telefon om du behöver göra ett köp.
  • Du behöver inte oroa dig för din information om du är ansluten direkt till din router eller modem eftersom den redan är skyddad av en brandvägg.
  • Metod 3 av 3:
    Undviker bedrägerier och bedrägerier
    1. Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 13
    1. Prata direkt till en köpare om de placerar ovanligt stora eller dyra beställningar. Nå ut till den person som gjorde beställningen med den kontaktuppgifter som de har tillhandahållit. Om möjligt, försök att ringa personen om det finns ett listat telefonnummer för att bekräfta att antalet objekt är korrekta. Försök att tala direkt till kortinnehavaren som beställde, och om du fortfarande känner dig misstänkt, be om bevis på deras namn och adress, till exempel ett foto-ID eller något liknande. Om de inte kan ge informationen, avbryta ordern.
    • Scammers kan också välja de dyraste fraktalternativen, har sina beställningar som skickas internationellt, eller har de skickats till PO-lådor.

    Dricks: Var uppmärksam på när beställningen kommer också igenom. Om du får en stor order sen på natten eller du får flera beställningar inom en kort tidsram, kan personen som köper dina föremål ha ett stulet kreditkort.

  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 14
    2. Ta detaljerade bilder på dina objekt för att undvika falska skador. Innan du skickar ett objekt till någon, ta detaljerade bilder från flera vinklar för att dokumentera sitt tillstånd. Håll bilderna på fil om den person som tar emot föremålet hävdar att de fick det skadat. Om de gör det, har du bevis för att visa dem att produkten var i arbetet innan du skickade den.
  • Scammers beställer vanligtvis en produkt och ersätter den med en som är trasig för att kräva återbetalning. Detta gör att du förlorar pengar och den produkt du sålde till dem.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 15
    3. Få fraktförsäkring för att täcka skador från transitering. Välj in leveransförsäkringen via marknaden du använder eller väljer en plan från en tredje part. Se till att du får en försäkringsplan som är tillräcklig för att täcka kostnaden för objektet om det blir skadat i transit. Försäkringen kommer också att bidra till att skydda dig mot potentiella scammers som hävdar att de fick föremålet brutet.
  • Du behöver inte få försäkring för små föremål som inte är lätt skadade, men det kan fortfarande hjälpa till.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 16
    4. Stick med lokala köpare om du säljer objekt på Craigslist eller Facebook. Eftersom dessa marknadsplatser är listade för specifika områden kan köpare som hävdar att de är på en annan plats att vara scammers. Om personen ber dig att skicka det objekt du publicerade på Craigslist eller Facebook Marketplace, fråga dem om de kan träffas lokalt istället. Om inte, undvik sedan att arbeta med dem så att du inte förlorar pengar.
  • Du kan fortfarande skicka dina föremål om du använder webbplatser som eBay eller om du är en tredje parts säljare på Amazon.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 17
    5. Möt på en allmän plats om du köper eller säljer varor lokalt. Välj en plats i väl upplyst, offentlig plats, som en parkeringsplats på en stormarknad, café eller polisstation eftersom de är säkrare. Välj en tid då många människor är runt om något dåligt skulle hända under transaktionen. Håll telefonen på dig i hela transaktionen om det finns en nödsituation.
  • Undvik avskilda områden eftersom de kanske inte är lika säkra.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 18
    6. Kontrollera kvaliteten på objektet innan du betalar för det, om möjligt. Be säljaren att se om du kan titta på varan först. Testa produkten för att se om det fungerar och uppmärksammar eventuella skador eller kvalitetsproblem som den har. Slå på elektronik och kör dem i några minuter för att de ska fungera ordentligt. Om produkten inte fungerar eller inte är den kvalitet du förväntade dig, säg nej till försäljningen.
  • Om du säljer, låt den person som köper provar på varan först.
  • Om säljaren inte låter dig prova eller se varan innan du betalar för det, undvik försäljningen eftersom det är troligt en bluff.
  • Bild med titeln Köp och säljer säkert online steg 19
    7. Rapportera eventuella problem du har med en order med webbplatsens supportsida. Leta efter en kontakt eller en hjälp sida på marknaden du använde och välj alternativet för rapportering av en order. Ge så många detaljer som möjligt, inklusive ditt beställningsnummer, produkten, köparen eller säljaren. Var noga med att lista vilka problem du upplever eller vad som var fel med objektet. Följ webbplatsens procedurer helt så att du kan lösa problemet.
  • Inkludera bilder av objektet om du har fått det skadat eller trasigt.
  • Om du fyller i dina beställningar, kommer du inte att kunna lämna in ett stödanspråk.
  • Varningar

    Ge aldrig ut personlig information, till exempel socialförsäkringsnummer, bankkontonummer, adresser eller lösenord, till säljare eller köpare online om de inte är via verifierade webbplatser.
  • Om du träffar någon personligen att köpa eller sälja, träffas på ett offentligt ställe och berätta för någon annan där du går så att du kan vara säker.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande