Hur man undviker facebook marketplace scams

Facebook Marketplace är en service Facebook-erbjudanden för användare som vill köpa och sälja objekt. Liksom de flesta person-till-personwebbplatser, som Craigslist eller eBay, är Facebook Marketplace också en varm säng för scammers. För att undvika Facebook Marketplace-bedrägerier, läs listor kritiskt och använda de resurser som är tillgängliga för dig. Om du hittar en lista som du tror är en bluff, eller om du har fallit för en bluff, rapportera omedelbart bedräglig verksamhet till myndigheterna.

Steg

Metod 1 av 3:
Köpa saker
  1. Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 1
1. Granska gemenskapsstandarderna på Facebook-marknadsplatsen. Gemenskapsstandarderna specificerar ansvariga köp- och försäljningsförfaranden, samt listobjekt som är förbjudna för försäljning på marknaden.
  • Scammers kan lägga upp en lista för objekt som är förbjudna enligt riktlinjer för Marketplace, pocketing dina pengar och slutar aldrig transaktionen.
  • Scammers kommer också ofta att begära betalning eller leverans av ett föremål på ett sätt som ligger utanför de allmänna riktlinjerna. Med hjälp av alternativa betalningsmedel eller leverans ger dig färre skydd som köpare, varför scammers försöker styra dig mot dessa metoder.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 2
    2. Kolla in säljarens profil. En av fördelarna Facebook Marketplace har över andra online person-till-person-försäljning och auktionswebbplatser är att du måste ha ett Facebook-konto för att skicka en lista eller köpa ett objekt. Kontrollera säljarens profil hjälper dig att avgöra om säljaren är legitim eller en eventuell bluffartist.
  • Tänk på att en legitim säljare kan ha mycket information som bara är begränsad till vänner, men du kanske inte får mycket information från sin offentliga profil. Men du kan fortfarande se deras huvudprofilbild och hur länge de har haft ett Facebook-konto.
  • Till exempel, om en säljare bara startade sitt Facebook-konto dagen innan de lade upp noteringen, kan de försöka blossa dig.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 3
    3. Använd Facebook Messenger försiktigt. Facebook tillåter dig att prata med säljaren med Facebook Messenger för att förhandla om ett slutligt pris och stänga försäljningen. Om du misstänker att noteringen är bedräglig, var försiktig med vad du säger till säljaren.
  • Undvik att ge ut någon personlig information. Ge inte säljaren ditt bankkonto eller kreditkortsnummer över Facebook Messenger, eller någon annan information Säljaren kan potentiellt använda för att stjäla din identitet.
  • Om säljaren hävdar att vara lokal men du inte tror att de är, kan du fråga dem frågor om lokala evenemang eller olika stadsdelar för att mäta deras faktiska förtrogenhet med området.
  • Använd din bästa dom och om du har en dålig känsla i din tarm efter att ha pratat med dem, stäng av transaktionen.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 4
    4. Betala endast med säkrade betalningssystem. Om du slutför köpet online, erbjuder betalningssystem som PayPal dig skydd som köpare om säljaren inte levererar det objekt du köper.
  • Scam artister kommer ofta att försöka få dig att betala med en order, kontant eller banköverföring. Undvik dessa betalningsmetoder - även med lokala säljare - för om säljaren går av med dina pengar, kommer du inte att ha något sätt att spåra det eller få tillbaka det.
  • Om en lokal säljare vill ha pengar, använd din bästa dom. Generellt kommer en legitim säljare inte att vägra en betalningsmetod som du erbjuder. Säkrade betalningssystem erbjuder fördelar och större förtroende för säljare också.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 5
    5. Möt lokala säljare i ett säkert område. Facebook-marknaden var ursprungligen utformad för att användas främst av personer som bodde i samma område. Men bara för att någon bor nära dig betyder inte att de inte kommer att bluffa dig.
  • Var försiktig med en säljare som vill att du ska komma till deras hus, eller som vill träffas på natten. Insistera på att göra utbytet på ett offentligt ställe under dagsljusstimmar - speciellt om du betalar dem personligen.
  • Många lokala polisområden gör att du kan träffa personen på deras parkeringsplats, eller i stationens ledning. Om du har det här alternativet är det det säkraste stället att träffa en säljare.
  • Metod 2 av 3:
    Försäljningsobjekt
    1. Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 6
    1. Acceptera bara det exakta köpeskillingen. I en vanlig bluff erbjuder scam-artisten / köparen att betala dig mer för objektet än vad du frågar. Scam Artist säger då att du kan maila dem en check eller postanvisning för skillnaden.
    • Det som faktiskt händer här är att scam artistens betalning misslyckas, men de har redan fått det belopp du ersatte dem för "överbetalning." De kan också ha fått objektet också.
    • Det finns ingen legitim anledning att en person skulle behöva betala dig mer än ditt fråga pris för ett objekt, förväntar dig att ge dem tillbaka skillnaden.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 7
    2. Titta på köparens profil. Om du vill köpa ett objekt på Facebook-marknaden måste du ha en Facebook-profil. En legitim köpare kommer att ha en robust profil, medan en bluffkonstnär sannolikt kommer att ha en skelettprofil skapad nyligen.
  • Vissa användares sekretessinställningar kan begränsa den mängd information du kan hämta från deras profil. Men du kommer fortfarande att kunna se deras huvudprofilbild och en allmän kronologi i själva profilen.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 8
    3. Tala med köparen på Facebook Messenger. En fördel med Facebook-marknaden är att det låter dig få en konversation med din köpare inom Facebook. Var dock försiktig om du misstänker att köparen är en bedrägeri.
  • Om köparen hävdar att vara lokal men du misstänker att de inte är, fråga dem frågor om lokala evenemang eller kvarter. Beroende på deras svar vet du hur bekant de faktiskt är med området.
  • Inte ignorera gut känslor. Om du känner att något bara inte är rätt, var inte rädd för att dra ut genom transaktionen och ring av försäljningen.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 9
    4. Begränsa acceptabla betalningsmetoder. Säkra betalningssystem erbjuder skydd för köpare såväl som för säljare. Scam-artister kommer ofta att begära att betala på något alternativt sätt, till exempel genom att ge dig presentkort.
  • Med presentkortscam har presentkorten vanligtvis en nollbalans, eller stulits och kan inte användas.
  • Penningöverföringstjänster eller trådtjänster ger ingen garanti för att pengarna kommer att anlända, eller ge dig något skydd om du skickar objektet och aldrig får betalning.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 10
    5. Fartygsvaror inhemska bara. Vissa bluffartister kommer att begära att du skickar det objekt som de har köpt till ett annat land. Under den tid det tar varan att komma fram, har betalningen redan misslyckats.
  • Tanken bakom denna bluff är att du kommer att se att du har betalats och fortsätter och skickar objektet. Senare misslyckas betalningen eller köparens check studsar, och det är för sent för att du ska vända sändningen av objektet.
  • Du kan undvika denna bluff genom att klart i din listning där du är villig att skicka objektet och vägra att avvika från detta.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 11
    6. Möt lokala köpare i en väl upplyst, offentlig plats. Lokala bluffartister kan försöka stjäla från köpare, och de kan ta mer än bara det objekt du hade listat för försäljning. Var särskilt försiktig om du säljer elektronik, eller mindre saker som lätt kan tas.
  • Vägrar att träffa köparen i en rundown plats eller snuskig del av staden, och träffa inte på natten.
  • Kontrollera med din lokala polisområde för att se om du kan träffa din köpare på deras parkeringsplats eller bara inuti stationen. En bluffartist / köpare som har för avsikt att råna dig eller rippa dig, kommer du att balk på den här platsen.
  • Metod 3 av 3:
    Rapportera en bluff
    1. Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 12
    1. Rapportera objektet till Facebook. Facebook Marketplace har en enkel, tre steg process för att rapportera en lista som du tror är en bluff, eller som annars strider mot Facebook Marketplace Community Standards.
    • Gå till marknaden och hitta det objekt du misstänker är en bluff. När du klickar på det posten ser du en länk som säger "Rapportpost" längst ner till höger. Klicka på den länken och följ anvisningarna för att göra din rapport.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 13
    2. File en rapport med FBI. I Förenta staterna kan du rapportera en Facebook Marketplace bluff till FBI med hjälp av avdelningens Internet Crime Complaint Center (IC3). Du kan använda den här tjänsten om du bor i U.S., Även om bedrägeriet är någon annanstans eller du inte vet var skammaren bor. Om du bor utanför U.S., Du kan fortfarande lämna in en rapport om du har anledning att tro att Scammer är belägen i U.S.
  • Gå till webbplatsen på https: // IC3.gov / standard.aspx För att lära dig mer om tjänsten och filera din rapport. Den information du tillhandahåller kommer att gå in i en databas som används av federal, statlig och lokal brottsbekämpning för att identifiera mönster av bedräglig verksamhet.
  • Samla all information du har om den person som postade blufflistan samt listan själv.
  • Medan du lämnar in en rapport med FBI betyder inte att brottsbekämpning aktivt kommer att undersöka ditt ärende, det hjälper det sina ansträngningar och kan leda till ytterligare bevis som hjälper till att stoppa bedrägeriet.
  • Bild med titeln Undvik Facebook Marketplace Scams Steg 14
    3. Kontakta Lokal polis. Speciellt om bedrägeriet verkar bo i ditt lokala område, kan lämna in en polisrapport hjälpa myndigheterna att hantera situationen. Tänk på att någon som försöker blossa en person kommer sannolikt att försöka igen.
  • Om du redan har rapporterat till IC3 kan du ge den rapporten till din lokala polis. Ta med all information och dokumentation du har om transaktionen, inklusive ett utskrift av alla konversationer du hade med bluffkonstnären via Facebook Messenger.
  • Gå till polisstationen personligen för att lämna in din rapport. Ring inte 911 eller ditt lands ekvivalenta nödnummer om det inte finns en faktisk nödsituation och du känner ditt liv eller säkerhet är i omedelbar fara.
  • Få en kopia av polisrapporten för dina poster. Du kanske vill ringa den officer som lämnat in rapporten efter en vecka eller två för att följa upp om du inte har hört några nyheter om statusen för ditt ärende.
  • Tips

    Du kan använda Facebook Marketplace på iPhone, Android eller ditt skrivbord eller bärbar dator.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande