Hur man undviker att bli scammed på ebay

I en ålder där huvuddelen av informell marknadshandel sker online är eBay en pionjär. Om du är en ivrig användare av eBay, har de flesta av dina erfarenheter troligen varit bra! Det finns dock alltid chansen att du kommer att bli bedrägad, och oavsett hur sällsynt denna chans är, bör du vara beredd på det. Här är ett par olika sätt att undvika att bli scammed när du köper eller säljer på eBay.

Steg

Metod 1 av 2:
Undviker bedrägerier medan du köper
  1. Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 1
1. Skydda ditt konto. Innan du ens bjuder på ditt första objekt, se till att dina PayPal- och eBay-inställningar är så säkra som möjligt. Det är inte en dålig idé att ha ett helt separat e-post och bankkonto dedikerat enbart till dina eBay-transaktioner.
  • Samma logik gäller för din hemadress - speciellt om du köper något från en långdistansförsäljare, överväga att välja paketet på postkontoret. Denna metod ger extra säkerhet i kombination med din retention av integritet.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 2
    2. Bekanta dig med vanliga bedrägerier. Om du inte känner till spelboken, kan du hamna som en statistik i den. De flesta eBay-bedrägerier som målköpare är centrerade kring att skicka felaktiga produkter för en galen mark-up eller helt enkelt inte skicka en produkt direkt efter betalningen levereras.
  • Dessa typer av bedrägerier sker oftast med stora biljettartiklar som bilar eller egendom, så om du måste köpa ett fordon eller något liknande genom eBay, var noga med att insistera på ett ömsesidigt mötesplats för att göra transaktionen.
  • Du kan undvika de flesta grundläggande bedrägerier genom att helt enkelt begära mer information om varan och villkoren i objektets försäljning. Om säljaren är ovillig att ge dig information eller de verkar evasiva, bör du ge objektet ett pass.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 3
    3. Omfattning ut användarens konto. Även om detta inte är det mest exakta sättet att avgöra om någon är en bedrägeri, eliminerar det möjligheten att köpa från någon med massor av negativa recensioner eller brist på historia.
  • Denna försiktighet är mestadels kontextuell, så var noga med att ställa frågor. Om du kontaktar säljaren och de berättar att de har jobbat med eBay i flera år när deras konto var registrerad förra veckan, bör det höja en omedelbar röd flagga.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 4
    4. Var uppmärksam på villkoren för transaktionen. Om du inte läser det fina trycket och någon skickar dig ett skadat eller felaktigt föremål "i befintligt skick", eBay kommer inte sida med dig i en tvist. Det är skuggigt, men tekniskt lagligt - därför bör du spara dig besväret genom att läsa igenom varje detalj i noteringen innan du bjuder.
  • Om möjligt, begära ytterligare foton eller information. Om säljaren är ovillig att tillgodose din förfrågan, döljer de förmodligen något.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay steg 5
    5. Leta efter röda flaggor. Innan du ens kontaktar en säljare, leta efter negativa recensioner, brist på återbetalningspolicy, saknad eller vag information eller begäran om postanvisningar, kontroller eller andra betalningsmetoder från tredje part.
  • Du bör också i allmänhet vara på utkik efter saker som bara låter för bra för att vara sanna. Om du ser någon som säljer en bit av dyra hårdvara som beskrivs som "helt ny" För väl under marknadspris är det förmodligen en bluff.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 6
    6. Betal alltid via eBay-godkända metoder. PayPal och eBay behåller både transaktioner, och du har tillgång till dessa poster när som helst genom tredje parts webbplatser eller betalningsmetoder är ett surefire sätt att förlora stödet från båda företagen i händelse av en bluff.
  • Betala om samling av stora biljettvaror som bilar, stora möbler eller liknande föremål. Det enklaste sättet att säkerställa båda parternas samarbete i en händelse som detta är att möta ansikte mot ansikte i ett neutralt område med gott om synlighet - jag.e., ett köpcentrum.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 7
    7. Dokumentera allt. eBay och PayPal Deal exklusivt i skriftliga poster, så om en säljare vill diskutera affärer via telefon, förklara artigt detta för dem. De kommer sannolikt att bli avskräckta om de försöker blossa dig.
  • Du bör behålla några skriftliga rekord av transaktioner i minst ett år efter det att transaktionen sker, helt enkelt för försäkring.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 8
    8. Övervaka ditt bankkonto och PayPal efteråt. Under de dagar som följer din transaktion, håll ett öga ut för någon oregelbunden aktivitet i dina bankkonton. Om du upptäcker någon, kontakta PayPal, eBay eller din lokala filial och rapportera omständigheterna.
  • Metod 2 av 2:
    Undviker bedrägerier medan du säljer
    1. Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 9
    1. Granska dina inställningar. Innan du listar ett objekt till salu, se till att din återbetalningspolicy, betalningsinställningar och fraktinformation är alla korrekta. Du vill inte att någon ska anklaga dig för att scamming dem baserat på felaktig information - i själva verket kommer vissa scammers att hitta sätt att utnyttja fel så här för att få eBay till sida med dem i en tvist, som leder dig att förlora båda pengar och din Artikel.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay steg 10
    2. Ställ in dedikerade bank- och e-postkonton. Medan PayPal är relativt säkert och eBay har en hel mängd säkerhetsförmåner för att hålla dina pengar säkra, överväga att öppna ett separat konto enbart för transaktioner, komplett med en medföljande e-postadress.
  • Flera användare har rapporterat framgång i förbikoppling av bedrägerier genom att ha en PayPal-relaterat email och ett eBay-relaterat e-post separat av varandra - det sättet, om till exempel en köpare kontaktar PayPal-e-postmeddelandet med en förfrågan, vet du automatiskt att det är en bluff.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 11
    3. Bekanta dig med vanliga bedrägerier. Först och främst söker köpare alltid efter den bästa affären, så vad du kan tolka som en bluff kan vara dem helt enkelt försöker att pröva priset. Det sagt, de flesta bedrägerier som drivs på säljare tenderar att tvinga runt att vägra att betala för ett föremål eller försöka få pengarna tillbaka efter att ha köpt objektet.
  • Den vanligaste bluffen kallas "bete och byta återbetalning", där en köpare klagar över att ta emot en trasig eller felaktig enhet efter det att det skickas. Eftersom eBay är skyldig till sidan med köparen i händelse av att de ger bevis - en enkel nog process, eftersom allt de behöver göra är att köpa en trasig version av vad du än har skickat dem för praktiskt taget ingenting - kommer du att bli tvungen att betala dem en återbetalning. Du kan förhindra denna bluff genom att antingen genomföra en återvändande policy eller genom att inkludera köparens försäkring i transaktionen.
  • En annan vanlig bluff består av köpare som försöker lösa transaktioner utanför eBay - via telefon, till exempel - vilket leder till eBay har ingen skriftlig rekord av transaktionen om de väljer att bluffa dig. För att motverka detta, lösa aldrig något mindre än en skriftlig rekord av dina transaktioner, helst via e-post.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay steg 12
    4. Genomföra en strikt returpolicy. Generellt sett vill du ha någon form av returpolicy i händelse av att ett ärligt misstag med frakt och hantering händer. Som sagt, var noga med att ange villkoren i din returpolitik i din utstationering. Detta är ett enkelt sätt att stänga alla smutthullar som scammers kan försöka utnyttja.
  • Om du säljer ett dyrt objekt - speciellt om det är sällsynt - överväga att ändra villkoren för din lista till "inget återköp". Detta kan avskräcka några äkta köpare, men det kommer också att hålla svindlarna borta. Du kan alltid säga "Mer information på begäran" I ditt inlägg för att motverka hårdheten i denna policy - ärligheten är på din sida.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 13
    5. Leta efter röda flaggor. Om en köpare vägrar att betala genom eBay-godkända metoder som PayPal, döljer de förmodligen något. På samma sätt, om de vill bosätta sig utanför eBay eller de ger dig en obekräftad adress, överväga omförhandling. Chansen är ganska hög att de kommer att ompröva om du säger att du är orolig för att bli bedräget, men den här metoden ska skrämma bort alla faktiska svindlare.
  • PayPal ligger inte, och inte heller ebay- e-post, kanske. För att säkerställa att alla dina e-postmeddelanden angående ditt konto är korrekta, logga in på den relaterade tjänsten och kontrollera manuellt.
  • Som en allmän regel bör du inte acceptera postanvisningar eller kontroller av något slag - riskerna är helt enkelt för höga, även om dina köparens intentioner är bra.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay steg 14
    6. Vänta med att skicka tills du får betalning. Så snart du och din köpare bosätter sig på ett pris, har de överföra pengarna till paypal. När du väl ser transaktionen pågår på PayPal kan du skicka ditt objekt - inte en sekund före.
  • Du har en skriftlig rekord av tiden du skickar ditt paket och den tid som PayPal accepterade överföringen, så länge som de två bekräftade, bör du vara säker från något försök till en bluff.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay steg 15
    7. Använd portospårning. Tjänster som FedEx och UPS ger dig ofta möjlighet att spåra ditt paket längs sin väg- dra nytta av detta system för att säkerställa paketets ankomst. Om din köpare berättar att det inte anländer när UPS berättar att det gjorde det, vet du inte att skicka dem en återbetalning.
  • Återigen kommer eBay och PayPal vanligtvis tillbaka dig i det här fallet, så länge du har behållit alla dina skriftliga poster.
  • Bild med titeln Undvik att bli scammed på eBay Steg 16
    8. Övervaka ditt bankkonto och PayPal efteråt. Under de dagar som följer din transaktion, håll ett öga ut för någon oregelbunden aktivitet i dina bankkonton. Om du upptäcker någon, kontakta PayPal, eBay eller din lokala filial och rapportera omständigheterna.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Du borde verkligen inte köpa Big-biljettobjekt som fordon eller fastigheter via eBay. Säkerheten att veta att du inte blir bedrägad är värt extra pengar som mandat genom att gå igenom ett legitimt företag.
  • På samma sätt bör du inte köpa husdjur eller förbrukningsmaterial från eBay - det finns för mycket riskpotential.
  • Forsa alltid vad du köper eller säljer innan du går in i en transaktion. Du kan faktiskt upptäcka att marknadspriset är konkurrenskraftigt.
  • Vid hantering av kunder, var artig och respektfull, men fast - kom ihåg, du är inte skyldig något annat än en garanti för att de får vad de betalar för.
  • Läs upp på eBays användarvillkor och exempel på bluffförebyggande innan du köper eller säljer någonting. De har ett mycket omfattande titt på hur man är säker när du använder sin plattform.
  • Varningar

    Det är absolut möjligt för någon att stjäla dina kreditkortsdata från PayPal. Det är därför du borde skapa ett extra konto och övervaka dina pengar efter en transaktion.
  • Se upp för höga fraktpriser. Du kan spara på varan, men betala en liten förmögenhet för frakt.
  • Om det låter för bra för att vara sant, är det. Lita på din magkänsla.
  • Ge aldrig ut din adress eller telefonnummer innan du fyller på en transaktion - detsamma gäller för någon annan personlig information som du kan undvika.
  • Inställning av en återbetalningspolicy kommer troligen att minska din övergripande försäljning.
  • Om möjligt, försök att se vad de andra objekten en användare hittills har sålt. Ibland säljer människor mycket små, billiga föremål i "penny auktioner" För att få höga försäljningsuppgifter, hög godkännande betyg och positiv feedback. Då börjar de sälja höga biljettobjekt när deras förtroende har blivit falskt pumpat upp.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande