Hur man ändrar tändstift i en bil

Bensin och LPG gasdrivna bilar körs på vad som är väsentligen kontrollerade explosioner av energi, som delvis kontrolleras av tändstiften. Tändstiftet kanal den elektriska strömmen från tändningen och antändar bränslet. Det är en viktig del av någon arbetsförbränningsmotor och alla moderna bilar. Som någonting, de sliter ut, och är en relativt lätt att fixa problem på din bil som du kan lära dig att diagnostisera och korrigera med rätt verktyg och rätt kunskap. Se steg 1 för mer information.

Steg

Del 1 av 2:
Ta bort gamla tändstift
  1. Bild med titeln Ändra tändstift i en bil steg 1
1. Leta reda på tändstiften i din bil (se ägarhandboken). När du öppnar huven eller huven på din bil, bör du se en bunt av 4-8 ledningar som leder till olika punkter på motorrummet. Tändstiften är placerade vid motorens ände av dessa ledningar, under pluggen som bifogar dem.
  • På en 4-cylindrig motor kommer tändstiften att placeras på motorns övre eller sida i rad.
  • På en inline 6-cylindrig är de placerade på motorhuvudets övre eller sida. På V6- och V8-cylindriga motorer ska pluggar separeras jämnt på vardera sidan av motorn.
  • Vissa bilar har motorns täcker du måste ta bort för att se tändstiftets trådar, spåra dem tillbaka för att hitta pluggarna själva. Du bör alltid kontrollera din bruksanvisning och titta upp där dina tändstift är, hur många du har, rätt "glipa" och den storleksuttag som behövs för att ta bort dem. Du bör också ange motsvarande ledningar till cylindern för att inte förvirra vilken ledning som går där vid byte av med nya pluggar.Vid denna tidpunkt är det bra att inspektera ledningarna för eventuella skador eller sprickor som ersättningsledningar kan också krävas.
  • Bild med titeln Ändra tändstift i en bil Steg 2
    2. Låt motorn svalna innan du tar bort dina tändstift. Om du har kört bilen en stund, kan pluggarna och hela motor- och avgassystemets grenrör bli extremt het. Ta bara bort dem när motorn är cool nog att röra. Montera dina verktyg medan du väntar på att din motor ska svalna. För att ändra dina tändstift behöver du:
  • En ratchet socket drivnyckel
  • En förlängningsfält
  • Sparkplugguttag, som vanligtvis ingår i de flesta spärruttag
  • En gnistgapsmätare eller känslomätare, tillgänglig på alla Auto Parts Store
  • 3. Ta bort den första tändstiftet. Dra trådkontakten från motorn genom att gripa den så nära till botten som möjligt och arbeta försiktigt och försiktigt av för att avslöja tändstiftet. Yanke inte på ledningen för att dra ut ur kontakten, eller du har ett större jobb på dina händer och en förstörd tändstiftsledning . Montera din socketnyckel med förlängningsfältet och använd spärren för att ta bort tändstiftet från sitt hus långsamt och med försiktighet.
  • När du kontrollerar om pluggarna behöver bytas ut, ta bara bort en tändstift och kontrollera gapet. Om kontakter är utbrända, sätt in kontakten och leda till rätt vridmoment och gå till Auto Parts Store och få nya pluggar innan du tar bort mer. Du måste ta bort pluggarna en i taget, hålla reda på beställningen. Tändstift Brand i en viss ordning, och korsning av en tråd till fel kontakt kommer att göra motorn att köra grov eller inte alls och kan orsaka skador på din motor.
  • Kom ihåg: Om du tar ut mer än en tändstift i taget, håll reda på dina ledningar och motsvarande pluggar genom att markera dem med små bitar av maskeringstejp. Märk varje ledning numeriskt, ge motsvarande kontakt samma nummer.
  • Bild med titeln Ändra tändstift i en bil steg 4
    4. Mät gapet på tändstiftet. Detta nummer ska vara en specifik mätning var som helst mellan .028-.060 tum (0.152 cm), med lite wiggle rum beroende på din speciella uppsättning pluggar och din bil. Dessa dagar kommer de flesta pluggarna att förinställas enligt modellnumret på pluggen och deras applikation, men det är klokt att dubbelkontrollera. Se din bruksanvisning för att ta reda på det optimala avståndet för din tändstiftsklyfta och använd en gapkontroll eller känslomätare för att kontrollera avståndet.
  • Om avståndet till tändstiftet är högre än det ska vara, men pluggen fortfarande är relativt hög kvalitet och är en justerbar gapplugg, kan du antingen försöka ändra luckan genom att försiktigt tappa pluggen på en träyta Med mätaren mellan pluggen tills önskad åtgärd är inställd på rätt mätning, eller du kan helt enkelt köpa nya pluggar. Det rekommenderas vanligtvis att du byter ut kontakten efter varje 20 000 km eller 12.000 mil eller som anges i din bilägare manual. Tändstift är inte alltför dyra, och det är en bra idé att ersätta dem med jämna mellanrum för problemfri motor och en riktig gnista.
  • Om du ska börja ändra dina egna pluggar, investera i riktiga verktyg och utrustning, till exempel en fin gap-checker. Det är i grunden en metallring du kan använda för att se om elektroderna är tillräckligt nära för att skjuta ordentligt. Feeler Mauges är ännu mer exakta och ger ett bredare utbud av applikationer. Detsamma gäller för delar: Aways Köp kvalitet och eller äkta delar, det är värt några dollar mer för sinnesro och tillförlitlighet.
  • 5. Kontrollera de befintliga pluggarna för slitage. Det är normalt att tändstiftet visas något smutsigt även om pluggen fungerar ordentligt, men du måste ändra dina tändstift om du ser någon vit, limey byggs upp runt pluggarnas elektroder, eller om du ser några bevis av bränning eller delar av elektroden saknas. Tung, sotig uppbyggnad föreslår också att du måste ändra dina pluggar.
  • Om pluggarna är böjda, svarta eller brutna, kan du ha ett mekaniskt problem med din motor och bör konsultera en kvalificerad mekaniker eller din lokala bilhandlare.
  • Del 2 av 2:
    Installera nya pluggar
    1. Bild med titeln Ändra tändstift i en bil steg 6
    1. Få rätt ersättningsproppar. Du kan antingen kontakta din bruksanvisning eller häftet på Auto Parts Store som motsvarar din speciella tillverkning och modell och tillverkningsår. Det finns bokstavligen hundratals olika kombinationer av tändstift och mätningar, allt i pris från mindre än två dollar till 15 dollar, gjorda av platina, yttrium och iridium, etc. Pluggar av ädelmetaller (som iridium och platina) är typiskt dyrare än mindre metaller (som koppar) och beläggningarna motstår mycket bättre. Om du är osäker, prata med din Auto Parts-återförsäljare för råd eller hänvisa till dig Lokala bilhandlares reservdelaravdelning för originalutrustning.
    • En bra regel på tummen är att få samma pluggar du har i bilen för närvarande. Notera aldrig till en billigare kontakt och tänk inte för hårt om att fixa något som redan fungerar. Tillverkaren installerade dessa pluggar för en mycket bra anledning, så förenkla processen och få samma när det är möjligt, förutsatt att de var de korrekta monterade! Kontrollera din manual eller med din lokala återförsäljare.
    • Du kan typiskt köpa fasta gap eller justerbara GAP-tändstift, så det är upp till dig om du vill kontrollera dina pluggar regelbundet och göra minutjusteringar. Om du gör det, få justerbara pluggar. Framför allt måste du se till att gapmätningen är rätt mätning för din bil. Om du kontrollerar det själv vet du säkert. Ta bort det från förpackningen och gör en snabb kontroll för att verifiera mätningen.
  • 2. Överväga rengöring runt trådarna innan du sätter in de nya tändstiften. När du byter dina pluggar är det också ett bra tillfälle att kontrollera ledningarna för slitage och att städa upp runt trådkontakten. Använd en trådborste eller tryckluft för att rengöra runt trådanslutningarna och se till att du har en bra, ren port. Byt ut ledningarna om det behövs.
  • 3. Sätt i de nya pluggarna och dra åt med din ratchet. Använda sparkplugguttaget, ta bort varje kontakt från motorn och byt ut var och en med en ny tändstift. Dra åt lite (säg, 1/8 av en tur) förbi handtät. Aldrig överdriva pluggarna som du enkelt kan ta bort tråden på motorns huvud, och reparationer är kostsamma och tidskrävande. Kom ihåg att ersätta gnistkontaktkablarna på samma pluggar som de ursprungligen kom ifrån och för att ta bort maskeringsbandet en gång gjort. Om du föredrar kan du hitta vridmomentspecifikationen för pluggarna i ditt fordons servicehandbok (inte användarhandbok) och använd en ratchet med en vridmomentinställning.
  • 4. Smörja pluggarna innan de installeras. Försök att sätta en mycket liten mängd anti-gripa smörjmedel på pluggen om du installerar dem i en aluminiummotor. Anti-Seize förhindrar en reaktion mellan olika metaller. Du kan också använda en liten mängd dielektrisk silikonförening på insidan av tändstiftets stövel för att göra pluggarna enklare att ta bort i framtiden. Vänd alltid kontakten bakåt på tråden tills du har placerat hålet korrekt för att inte korsa din nya kontakt för att undvika att skada huvudet och pluggarna. Se till att du lägger tändstiftet stöveln tillbaka på tändstiftet. Du kanske måste trycka på det lite svårare för att få det till "knäppa" på. Om du inte sätter den på rätt sätt kan du få motorn att misfire (vilket gör att körningen känner sig väldigt skakig och grov).
  • Tips

    Nyare bilar verkar ha pluggar som är svåra att nå, så leta efter alla pluggar för att se var du ska nå. Överväg att byta ut dolda pluggar först innan du ersätter enklare pluggar.
  • För att säkerställa att pluggarna inte är över- eller underspända, använd en momentnyckel och dra åt dem till fordonets specifikationer. Denna information finns i butiksmanualer eller genom att ringa serviceavdelningen för din lokala återförsäljare.
  • Använd en tändstiftsuttag (med intern packning eller magnet) istället för ett konventionellt uttag som hjälper dig att inte släppa en tändstift när du tar bort eller sätter in dem. (Om den tappas ändras gapet ofta, måste återgås / rengöras eller bytas ut!)
  • Dieselmotorer har inte tändstift.
  • Se till att när du byter gnistproppar som ingenting faller i hålet är tändstiftet gängat in i. Använd tryckluft för att blåsa bort smuts och skräp precis innan du tar bort en gammal plugg. Om smuts föll in, överväga att starta bilen utan den kontakten, så att kolven kan tvinga luft / smuts ut i höga utbrott (håll dig borta från motorn när du gör det för att undvika potentiell skada på ögonen och hålla barnen borta).
  • Det är sällsynt att du behöver justera luckor rakt ut ur lådan men det lönar sig att kontrollera. På så sätt undviker du att du måste kontrollera samma plugg två gånger på grund av en enkel tillsyn
  • Vrid och dra bara på startisolatorpartiet och inte själva kabeln, så att den skiljer sig omedelbart, vilket kräver inköp av en helt ny uppsättning tändningsledningar. Det finns valfria verktyg som görs bara för detta steg.
  • Oavsett om du tjänar din egen bil, investerar i en uppsättning återförsäljarens butiksmanualer från biltillverkaren eller på ett fordonsswap, eBay eller på en marknad. Dessa är mycket mer djupt än reparationsguiderna som du hittar i Auto Parts Store och är värda pengarna.
  • Om motorn har kört utan någon pluggfirning, samlar bränsle där, översvämmer pluggen. En motor kan springa nästan en full minut för att bränna det uppsamlade bränslet under den kontakten och kör smidigt igen.Kom bara ihåg: a "mycket bränsle brinner mycket luft" (mer än bara några cykler av luft).
  • Triple-Check Spark Plug Model Numbers. I motsats till uppenbar namngivning är pluggar ofta numrerade med tråkiga nummer, e.g., 45 & 46, eller samma förgettabla siffror bara bytte: som "5245" eller "HY-2425" etc. Skriv siffrorna och eller bokstäverna ner och trippelkontroll innan du köper: Ett enkelt fel kan orsaka slöseri med tid och ansträngning och du får inte få återbetalning.
  • Om du inte har en tändstiftsuttag kan du lossa kontakten med ett konventionellt uttag och använd bagaget för att ta tag i den och dra ut kontakten. Starta de nya pluggarna genom att lägga dem i bagaget och starta dem för hand och dra sedan åt kontakten.
  • Varningar

    Håll barnen klara av arbetsområdet och bära ögonskydd hela tiden.
  • Tillåt gott om tid för motorn att svalna innan du byter ut dina tändstift. De kan vara ganska heta och motorrummet kan orsaka brännskador.
  • Saker du behöver

    • Byte av tändstift
    • Socket eller tändstiftet i samma storlek som din tändstift
    • Wire Gauge Spark Plug Gap Tool (kan vara valfritt)
    • Anti-gripa trådförening
    • Dielektrisk silikonförening
    • Någon personlig säkerhetsutrustning som skyddsglasögon eller glasögon, överaller och handskar om så önskas.
    • En sockel sväng också för att hjälpa till att nå svåra pluggar.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande