Hur man ändrar en syrgasgivare

Den första indikationen på ett problem med ditt fordonets syresensor är ofta när "Check Engine" -lampan tänds. Felaktiga sensorer orsakar jerky rörelser, problem med att starta och minska bränsleeffektiviteten om de inte ersätts. Syresensorer är nödvändiga för fordon för att kombinera det korrekta förhållandet mellan gas och syre till bränsle. Beroende på märke och modell kan ditt fordon ha 2 till 4 av dem att ersätta. Även om du har minimal erfarenhet av bilar, är de inte svåra att ersätta. Vrid av de gamla sensorerna, installera de nya, och sedan uppskatta hur mycket bättre ditt fordon kör.

Steg

Del 1 av 3:
Hitta felet och säkra fordonet
  1. Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 1
1. Använd en OBD-kodskanner Att upptäcka den trasiga sensorn. En OBD-kodskanner är en enhet som pluggar in i en port på bilens instrumentpanel. Det hämtar en felkod från inbyggd dator, som visar orsaken till kontrollmotorns ljus. Varje felkod motsvarar en annan del av fordonet. För att räkna ut vilken sensor som ska skylla, skriv koden till en online-databas som http: // obdii.com / koder.asp.
  • Du kan köpa en skanner online eller högst Auto Parts Stores. Om du inte har en, kan du ta ditt fordon till en auto delar butik eller mekaniker för att få dem att upptäcka felkoden.
  • Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 2
    2. Låt motorn svalna innan du försöker ta bort en sensor. Sensorerna är belägna längs avgassystemet, vilket blir mycket varmt när fordonet är i bruk. Rörande motorn är till exempel farlig. Stäng av fordonet och ge det ungefär 30 minuter att kyla. Om du behöver röra en komponent innan du är säker på att den är cool, bär skyddsutrustning.
  • Ha en värmebeständig handske, som en svetsare MITT. Dessutom, sätt på långärmad kläder och skyddsglasögon för ytterligare skydd.
  • Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 3
    3
    Sticka upp fordonet om du behöver nå en sensor under den. Parkera bilen på en hård, platt yta. Förhindra att hjulen flyttas genom att krossa chocks bakom dem. Skjut sedan en jack under ett av fordonets jackpunkter. Efter att ha lyft upp det, placera en jackställning där för att hålla bilen förhöjd.
  • Från och med 1994 och 1995 började tillverkarna göra fordon med 2 syresensorer.Den andra sensorn är endast tillgänglig genom att krypa under fordonet.
  • Lyft en bil är farlig, så se till att den är stabil innan du letar efter sensorn. Om du inte är bekväm med att arbeta under en bil, fråga en mekaniker för hjälp.
  • Del 2 av 3:
    Ta bort den gamla sensorn
    1. Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 4
    1. Leta reda på syresensorn under huven eller fordonet. Leta efter en del som ser ut som en tändstift med en tjock, svart kabel som kommer ut ur den. Den första sensorn kommer alltid att vara bredvid motorn i motorrummet. Det kommer att vara på avgasröret som leder från motorn mot baksidan av fordonet. De flesta bilar dessa dagar har också en andra sensor bakom katalytisk omvandlare, som ser ut som en metallcylinder på avgasledningen och finns strax bakom framhjulen.
    • De flesta fordon som gjorts efter år 2000 har faktiskt 4 sensorer. Varje fordon har 2 sensorer nära motorn och 2 nära katalysatorn.
  • Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 5
    2. Koppla bort den elektriska anslutningen till syresensorn. Följ kabeln bort från slutet av sensorn som är ansluten till avgasledningen. Det kommer att sluta i en plastplugg införas i ett utlopp. För att ta bort det, hitta den lilla fliken i slutet av pluggen. Medan du trycker ner fliken, dra ur kontakten för hand.
  • Om du har svårt att koppla ur sensorns ledning, tryck ner fliken med en flathead skruvmejsel när du drar anslutningen tillbaka med din fria hand.
  • Undvik att försöka skära och sedan lödda ledningarna till den nya syresensorn. Med moderna sensorer får lödning att ledningarna ska sluta fungera korrekt.
  • Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 6
    3. Spraya lite penetrerande olja på sensorn för att lossa den. Slitna sensorer kan vara tuffa att ta bort, men en bra penetrerande olja hjälper till att se till att de kommer ut. Tillsätt smörjmedlet till öppningen där sensorns pluggar i avgasledningen. Vänta ca 10 minuter för att oljan ska suga in innan du försöker skruva loss sensorn. Du kan behöva tillämpa oljan några gånger innan du kan få sensorn ut.
  • Ett annat sätt att behandla en envis syrgasgivare är att värma upp sin bas och trådar. Använd en värmepistol istället för en fackla för att lätt värma sensorn tills du kan ta bort den. En värmepistol har inte flammor, så det är säkrare än en fackla, men var försiktig och skydda dig med rätt säkerhetsutrustning.
  • Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 7
    4. Skruva av syrgasgivaren med hjälp av en spärrnyckel. Det enklaste sättet att lossa sensorn är att använda A /8 i (0.95 cm) Ratchetnyckel Passar med A /8 i (2.2 cm) syrgasensoruttag. Om du inte har en, försök använda en öppen ändnyckel. Montera skiftnyckeln över sensorn där den pluggar in i avgasledningen. Vrid den moturs för att lossa den och avsluta sedan skruva den för hand.
  • Alla de verktyg du behöver är tillgängliga online eller i de flesta Auto Parts-butiker. Du kan också kolla för att se om dina lokala Auto Parts-butiker har ett verktygsuthyrningsprogram.
  • Om sensorn känns fast på plats, tvinga inte det. Applicera mer penetrerande olja efter behov för att undvika att skada fordonet. Om det är för svårt att ta bort, ta det till en professionell.
  • Del 3 av 3:
    Installera den nya sensorn
    1. Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 8
    1. Välj en ny syresensor som är densamma som den gamla. Använd make och modellen för din bil för att hitta rätt syre-sensor. Till exempel, sök efter en Toyota Prius för att hitta den exakta sensorn som används i en ny Prius. Se till att den nya sensorn är lika stor och form som den gamla. Det borde också vara samma varumärke.
    • Du kan hitta off-brand sensorer till en billigare takt, men undvik dem för ditt fordons skull. Den enda sensormodellen som garanteras att arbeta med fordonets inbyggd dator är densamma den tillverkare som används.
    • Om du kan, kontakta en Auto Parts Store innan du försöker ändra sensorn. Du kan också ta den gamla sensorn till en butik om du kan ta en åktur där.
  • Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 9
    2. Lägg till en liten mängd anti-gripa till den nya sensorn. Nya sensorer kommer packade med en väska med bronsgel. Du kanske undrar vad den konstiga goo är först, men det är ett mycket viktigt smörjmedel. Klipp öppna påsen och använd sedan en handske eller ren trasa för att sprida en liten mängd smörjmedel på den nya sensorns trådar. Trådarna är spåren i metallringen nära sensorns spets.
  • För att undvika problem med anti-greize, ha en handske vid applicering av den för hand. Om du får det på din hud, är det inte troligt att du skadar dig, men tvätta dina händer noggrant.
  • Du behöver inte mycket av gelén. Så länge du får lite av det i trådspåren, kommer sensorn att passa ordentligt i avgasledningen.
  • Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 10
    3. Vrid sensorn medurs för att säkra den på avgasledningen. Montera sensorns spets i hålet på avgasledningen. Se till att den är centrerad och går smidigt när du börjar rotera den medurs för hand. När det är tätt på plats, använd ett syresensorns uttag eller öppen ändnyckel för att ge den en slutlig tur.
  • Den nya sensorn behöver inte stramas så mycket som möjligt. Faktum är att överdriven sensorn kan ta bort trådarna, vilket gör det omöjligt att ta bort!
  • Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 11
    4. Anslut den elektriska kontakten tillbaka till fordonet. Moderna syrgasgivare är utrustade med en ansluten elektrisk kabel, så du behöver inte göra något annat arbete. Kabeln hänger från sensorns fria ände. Anslut den till utloppsporten nära avgasledningen.
  • Tryck på pluggen tills den snäpper på plats. Se till att kabeln inte rör på motorn eller andra delar som värms upp när fordonet är i bruk.
  • Bild med titeln Ändra en syrgasgivare Steg 12
    5. Starta bilen för att se om problemet är fixat. Den nya sensorn gör en stor skillnad. Det gör att ditt fordon bränner bränsle mer effektivt, det låter bättre, körs smidigare och använder mindre bränsle. Om kontrollmotorns ljus var på, kommer det sannolikt att stängas av. Ta ut bilen på vägen för att se till att den stannar.
  • I vissa fordon kan du behöva rensa kontrollmotorns ljus manuellt. Stäng av motorn, vrid sedan bilens ström på med tändningsnyckeln. Använd DELETE-funktionen på en OBD-kodskanner för att återställa ljuset.
  • Koppla ur batteriet eller ta fordonet till en mekaniker för ytterligare sätt att stänga av kontrollmotorns ljus.
  • Om kontrollmotorlampan kommer tillbaka, var inte syresensorn inte korrekt installerad eller ditt fordon har ett annat problem.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    För att räkna ut om en dålig sensor orsakar en upplyst kontrollmotorlampa, använd en OBD-II-kodläsare. Den pluggar in i din bil och får felkoder från inbyggd dator för att hitta problemet.
  • De flesta Auto Parts-butiker har kodläsare som du kan låna för att upptäcka en felaktig sensor. Medarbetarna hjälper till och med att använda det, även om de också kommer att försöka sälja dig ersättningssensorer.
  • För att hålla din bil springa smidigt, byt ut alla sensorer på en gång. Om man misslyckas är chansen att de andra kommer att misslyckas snart, så försök att hålla dem på samma underhållsschema.
  • Syresensorer måste ersättas ungefär varje 100 000 mi (160 000 km) för fordon som tillverkats efter år 2000. För äldre fordon, ändra dem varje 60 000 mi (97 000 km) eller tidigare.
  • Varningar

    Låt alltid motorn och avgassystemet svalna innan du börjar arbeta för att förhindra att du oavsiktligt brinner dig själv.
  • Crawling under en bil är farlig, så träna bra säkerhet med hjälp av Jack Stands.
  • Saker du behöver

    • Nya syresensorer
    • Jack
    • Jack står
    • /8 i (0.95 cm) Ratchetnyckel eller öppen ändnyckel
    • /8 i (2.2 cm) syrgasensoruttag
    • Penetrerande olja
    • Automatisk diagnostisk skanner / läsare (tillval)
    • Flathead skruvmejsel (tillval)
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande