Hur man lägger till olja i din bil

Den olja som körs genom fordonets motor hjälper till att svalna alla sina rörliga delar. Du kan rädda dig ett par dollar genom att ändra oljan i din bil själv. Medan alla fordon är lite annorlunda, är det något som någon kan göra med ett litet öga för detaljer och en vilja att bli smutsig. Lägga till olja är dock inte en ersättning för att få din olja ändrad.

Steg

Del 1 av 3:
Kontrollera din olja
  1. Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 1
1. Kontrollera oljan efter att bilen har vilat i 5 minuter. Om du kontrollerar oljan direkt efter att du stängt av bilen får du en felaktig läsning, eftersom en del av oljan fortfarande kommer att vara på toppen av motorn. Håll bilen på en nivå, även yta för att se till att du inte kontrollerar oljan på en snedställd.
  • De flesta auto tillverkare kräver att du kontrollerar oljan efter att bilen har värmts genom att starta den på plats i 3-5 minuter. Kontrollera din bruksanvisning om det finns några tvivel.
  • För att vara säker bör du kontrollera din olja varje månad, och oftare om du måste köra långa avstånd.
  • 2. Pop huven på bilen. Vanligtvis behöver du dra en liten hävarm eller tryck på en knapp nära förarsätet för att låsa upp huven. Därifrån, kör din hand mellan huven och bilens kropp tills du hittar en liten hävarm, vanligtvis i mitten av huven och tryck den inåt för att helt frigöra huven.
  • 3. Leta reda på bilens mätstick. Den här lilla, vanligtvis gula locket med en slinga är ofta märkt "Motorolja," Men även om det inte är det är det inte svårt att hitta. DIPSTICK är en lång metall som sträcker sig ner ett rör till oljekanna, som berättar, baserat på hur hög oljelinjen är, hur mycket olja är i motorn. Det är nästan nära framsidan av bilen och har ett ljust färgat cirkulärt eller krokformat handtag som du kan använda för att dra ut pinnen utan att röra någon olja.
  • 4. Dra ut oljestickan och torka ner den med en torr trasa. Olja från motorn kommer att spurt upp på oljestickan när bilen körs, vilket innebär att du borde rengöra den och sätt tillbaka det för att få en exakt läsning. Observera märkena nära mitten eller botten av pinnen, ofta prickar, linjer, korsluckade rutor eller böjer i pinnen. Det högsta varumärket är "Full linje," och din olja borde vara någonstans mellan de två linjerna.
  • 5. Sätt tillbaka oljestickan och dra ut det för att kontrollera din olja. Den här gången bör du notera var oljan är på pinnen. Det ska vara närmare toppmärket än botten, vanligtvis så nära som du kan få det. Men om inte nivån är i eller under det minimumsmärke behöver du inte lägga till mer olja.
  • Om linjen är nära och du är osäker på huruvida du ska lägga till olja, kör bilen och kontrollera oljan igen efter 2-3 veckor.
  • Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 6
    6. Förstå utseendet på oljestickan. Är oljan svart, brun eller klar? Är oljestickan själv ren, eller fläckig och mörk? Olja kan starta Light Tan, men det kommer alltid att mörkas med användning när motorn går och samlar föroreningar från förbränningscykeln och kommer att bli het. Dess färg är också beroende av körsträcka. Till exempel, om du kör en äldre bil 5000 miles i månaden, kan din bil brinna en quart olja i månaden.
  • Om oljan ser mjölkaktig eller vit kan du få en kylvätskeläcka och måste få bilen bogserad till en mekaniker omedelbart.
  • Om oljan har metallpartiklar eller bitar i den, få det omedelbart en mekaniker.
  • Om oljan verkar smutsig eller slamliknande är det dags att ändra din olja.
  • Du bör inte fylla på oljan några veckor eller månad - det kan vara tecknet på en läcka.
  • Del 2 av 3:
    Välja rätt olja
    1. Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 7
    1. Använd oljan som rekommenderas i bruksanvisningen. Det finns inte för många anledningar att byta från den rekommenderade oljan i bruksanvisningen, men det gör oftast inte att köpa olja någon lättare. Förstå de olika siffrorna och betygen på motoroljeförpackningar gör dig till en bättre konsument och kan hjälpa till att hålla din bil smidigt.
  • Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 8
    2. Förstå hur man läser oljeviskositet. Viskositeten representerar en vätska tjocklek eller motstånd mot strömmande. En hög viskositet är mindre benägna att flöda smidigt eftersom det är tjockare (yoghurt är mer viskös än mjölk, till exempel). Det finns två siffror för viskositet hos en olja, representerad i kombination, som 10W-30 eller 20W-50. Det första numret, med W, är för oljens vintertemperatur. Detta berättar hur bra det strömmar i kallt väder när det är tjockare. Det andra numret är hur bra oljan upprätthåller sin tjocklek i värme.
  • Det första numret ska vara minst 5W eller lägre om du bor i mycket kalla områden (se din bruksanvisning), eftersom olja kan bli för tjock för att bilen ska börja om vinterviskositeten är för hög.
  • Din bruksanvisning kommer att ha en rekommenderad viskositetsbetyg för din bil. Om det bara finns ett nummer, som finns i vissa äldre bilar, använder din bil en "enkelvikt" olja.
  • Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 9
    3. Kontrollera din bruksanvisning för de nödvändiga certifieringarna som dina oljebehov. Detta hjälper till att se till att bilen blir frisk och under garantin. Varje motorolja har flera olika certifieringar, från den starburstformade API till ILSAC rekommenderade riktlinjer. Se till att oavsett olja du använder uppfyller de standarder som anges av din tillverkare.
  • Vissa certifieringar förändras som de mer moderna. Den nuvarande API-beteckningen är SL, även om den har varit SJ och SI före. Återigen, se din manual för din bil.
  • Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 10
    4. Använd syntetiska oljor för avancerade bilar eller extrema förhållanden. Även om det är mer effektiva, syntetiska oljor är också dyrare än sina naturliga motsvarigheter.
  • Blandning av oljor är dock helt acceptabelt, så du behöver inte skölja ut för ren syntetisk olja om det verkar för dyrt.
  • Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 11
    5. Byt inte till en mångsidig olja på äldre bilar. Om din bil har körts bra på en enda vikt olja (ett viskositetsbetyg), vill du inte byta nu. Detta kan orsaka slam och smuts som byggdes upp i motorn för att lossa och orsaka problem. Stick med vad bilen används och behöver - byta till en högpresterande olja senare kommer det bara att orsaka fler problem.
  • Överväg att byta i en högre viktolja (40 för 30) under sommarmånaderna, när den blir varmare, istället för att byta till en mångsidig olja som 20W-40W.
  • Del 3 av 3:
    Lägga till olja
    1. Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 12
    1. Lägg till olja till bilen om mätstickläsningen är nära minsta raden. Du bör omedelbart fylla din bil om du är på eller under rätt oljenivå för att förhindra skador på din bil. Lägga till olja i din bil är dock inte en ersättning för att ersätta din olja regelbundet.
    • Kontrollera alltid din bruksanvisning för att se hur ofta du behöver få din olja ändrad - det kan vara så snart som 3.000 mil eller så sällan som varje 20 000 miles. De flesta experter rekommenderar att du byter olja var 5000 mil.
  • Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 13
    2. Köp rätt olja för din bil. Kontrollera din bruksanvisning för att se vilken olja som är rätt för din bil, eller prata med din mekaniker. Byt inte bort från den rekommenderade oljan om du inte har en mycket bra anledning - det kommer inte nödvändigtvis att göra din bil bättre om den inte är gjord för den oljan.
  • Bild med titeln Lägg till olja i din bil steg 14
    3. Pop huven på bilen. Du måste dra en spak eller tryck på en knapp med förarsätet för att få huven upp. Gå tillbaka till framsidan av bilen och kör handen mellan huven och kroppen tills du hittar en spak, vanligtvis i mitten av huven. Tryck det inåt för att helt frigöra huven och exponera motorn.
  • 4. Hitta oljefyllningsporten. Det är nästan alltid märkt olja med en liten bild av en olja på toppen. Om du har problem, kolla bruksanvisningen, även om den vanligtvis finns nära bilens framsida nära motorn och oljestickan. Skruva av toppen och sätt den åt sidan.
  • 5. Kontrollera oljestickan för att bestämma hur mycket olja du behöver lägga till. Vanligtvis är skillnaden mellan botten av pinnen och toppen 1 quart, så du kan använda detta för att uppskatta hur mycket olja du vill lägga till. Om det är halvvägs fullt, till exempel, måste du lägga till en halv quart av olja. Med det sagt bör du alltid lägga till oljan i kvarts kvarts för att förhindra överfyllning, eftersom det kan orsaka allvarliga motorns problem.
  • 6. Tillsätt olja långsamt till behållaren, kontrollerar regelbundet. Lägg till olja i 2-3 sekunder, vänta en minut och kolla sedan oljestickan. Rengör det när du är klar, lägg till lite mer olja och kolla igen. Du vill att oljenivån är nära toppmärket på oljestickan, så få det så nära som möjligt utan överflöd.
  • En tratt gör det lättare att lägga till olja utan att spilla det på motorn.
  • 7. Närbild oljekåpan. Du bör sällan behöva lägga till mer än en quart av olja. Om du gör det kan det finnas mer allvarliga problem i spelet i motorn, och du bör kontrollera oljan igen inom en vecka för att kontrollera om den läcker ut. Annars ska din motor vara bra att springa. Kom ihåg att få din olja ändrad när den är smutsig eller efter 5000 mil.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Saker du behöver

    • Olja
    • Tratt
    • Servett, trasa, vävnad eller handduk (för att torka dipstick)

    Tips

    Utför en Internet-sökning efter din bils make, modell och år om du inte vet vilken typ av olja du borde lägga till.

    Varningar

    Håll några öppna flammor borta från motorn när du arbetar.
  • Var försiktig när du arbetar på bilen medan motorn är varm.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande