Hur man kör manuell

De grundläggande begreppen att starta och skifta genom växlarna är en hanterbar process för nästan alla. För att köra en manual måste du bekanta dig med kopplingen, bli bekväm med växellådan och träna, stoppa och växla växlar vid olika körhastigheter.

Steg

Del 1 av 4:
Att lära sig grunderna
  1. Bild med titeln Drive Manual Steg 1
1. Börja på jämn mark med bilen av. Speciellt om det här är första gången kör en bil med en manuell växellåda, börja långsamt och metodiskt. Sätt på säkerhetsbältet när du sätter dig ner. Under lärandet kan det vara användbart att rulla ner i fönstren. Detta hjälper dig att höra ljudet av motorns revving och att skifta kugghjul i enlighet därmed.
  • Pedalen till vänster är kopplingen, den mellersta är bromsen, och acceleratorn är till höger (kom ihåg den, från vänster till höger, som C-B-A). Denna layout är densamma för både vänsterstyrning och högerstyrda fordon.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 2
    2. Lär dig vad kopplingen gör. Innan du börjar trycka ner på den här obekanta pedalen till vänster, ta ett ögonblick för att räkna ut grunderna i dess funktion.
  • Kopplingen lossar motorn från hjulen. När en eller båda spinner kan kopplingen att du kan byta växlar utan att slipa tänderna på varje separat växel.
  • Innan du byter växlar (antingen för att flytta upp eller ner), måste kopplingen vara deprimerad (tryckt).
  • Expertips

    När du lär dig att köra en manuell bil är det vanligaste misstaget att du tar kopplingen för snabbt och bilen stannar ut.

    Ibrahim Oneerli

    Ibrahim Oneerli

    Driving Instructoribrahim Oneerli är partner och chef för Revolution Driving School, en New York City-baserad körskola med ett uppdrag att göra världen till en bättre plats genom att undervisa säker körning. Ibrahim tränar och förvaltar ett team av över 8 körinstruktörer och specialiserar sig på defensiv kör- och pinneförskjutning.
    Ibrahim Oneerli
    Ibrahim Oneerli
    Körlärare
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 3
    3. Justera sätespositionen så att du kan komma åt kopplingspedals fulla rörelseområde. Skjut fram tillräckligt för att du kan trycka på kopplingspedalen (vänster pedal, bredvid bromspedalen) helt till golvet med din vänstra fot.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 4
    4. Tryck på kopplingspedalen och håll den till golvet. Detta skulle också vara en bra tid att notera hur kopplingspedalens resa skiljer sig från bromsens och gasens.Det är också ett bra tillfälle att vänja sig långsamt och ständigt frigöra kopplingspedalen.
  • Om du bara har kört automatiska bilar kan det vara besvärligt att använda din vänstra fot för att driva en pedal. Med övning blir du van vid att använda båda fötterna i konserten.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 5
    5. Flytta växellådan i neutral. Detta är mittpositionen som känns gratis när den flyttas från sida till sida. Fordonet anses vara ur växeln när:
  • Växellådan är i neutralläge och / eller
  • Kopplingspedalen är helt deprimerad.
  • Försök inte använda växeln utan att ha kopplingspedalen deprimerad, eftersom det helt enkelt inte fungerar.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 6
    6. Starta motorn med nyckeln i tändningen, se till att växeln är fortfarande i neutral. Se till att handbromsen är på innan du börjar bilen, speciellt om du är nybörjare.
  • Vissa bilar kommer att börja i neutral utan kopplingen deprimerad, men några nyare bilar kommer inte.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 7
    7. Ta bort foten från kopplingspedalen med bilen fortfarande i neutral. Om du är på nivå mark, borde du förbli stationär - du börjar rulla om du är på en kulle. Om du är redo att gå vidare för att faktiskt köra, var noga med att släppa handbromsen (om den är förlovad) innan du kör av.
  • Del 2 av 4:
    Framåt i första växeln
    1. Bild med titeln Drive Manual Steg 8
    1. Tryck på kopplingen till golvet och flytta växeln till första växeln. Det ska vara den övre vänstra positionen, och det borde finnas någon form av visuell layout av växelsmönstret ovanpå växeln.
    • Gear Patterns kan variera, så ta dig tid på förhand för att studera din bils växla layout.Du kanske vill träna genom de olika kugghjulen med motorns avstängd (och kopplingen ingälls).
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 9
    2. Lyft långsamt din fot upp från kopplingspedalen. Fortsätt tills du hör att motorvarvtalet börjar falla, tryck sedan tillbaka den. Upprepa detta flera gånger tills du direkt kan känna igen ljudet. Detta är friktionspunkten.
  • När du byter kugghjul för att starta eller fortsätta flytta, är det den punkt som du vill ha acceleratorn deprimerad för att ge ström.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 10
    3. Släpp upp på kopplingen medan du trycker ner på acceleratorn. För att flytta, lyft din vänstra fot upp från kopplingspedalen tills rpms faller något. På samma ögonblick, applicera lätt tryck på acceleratorn med din högra fot. Balansera ljuset nedåt på acceleratorn med långsamt frisättande tryck på kopplingspedalen. Du måste noga göra det flera gånger för att hitta rätt kombination av upp och ner tryck.
  • Ett annat sätt att göra det är att frigöra kopplingen tills motorn revs ner lite och sedan applicera tryck på acceleratorn när kopplingen ingriper. Vid den här tiden börjar bilen flytta. Det är bäst att ha motorns rev bara tillräckligt för att förhindra att du stannar när kopplingspedalen släpps upp. Denna process kan vara lite svårt först eftersom du är ny på extrapedalen i en manuell bil.
  • Släpp kopplingen helt (det vill säga, ta bort din fot från pedalen) när du börjar gå framåt under kontroll i första växeln.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 11
    4. Förvänta dig att sticka minst några gånger när du börjar börja. Om du släpper kopplingen för snabbt kommer motorn att stalla. Om motorn låter som den kommer att stall, håll kopplingen där den är eller tryck ner lite längre.Om du gör stall, tryck på kopplingen helt, använd handbromsen, sätt bilen i neutral, stäng av motorn och starta bilen som vanligt.Inte panik.
  • Reving motorn medan kopplingen är mellan helt upp och helt deprimerad kommer att slita ut kopplingsdelarna för tidigt, vilket resulterar i glidning eller rökning av kopplingsdelarna vid överföringen. Detta kallas att köra kopplingen och bör undvikas.
  • Del 3 av 4:
    Skifta i rörelse och stopp
    1. Bild med titeln Drive Manual Steg 12
    1. Känna igen när det är dags att flytta upp till ett högre redskap.När din RPM når cirka 2500 till 3000 medan bilen är i rörelse är det dags att flytta till nästa växel - till exempel andra redskap om du är för närvarande. De faktiska RPMS vid vilken skiftning krävs kommer att variera från den bil du kör, dock. Din motor kommer att börja tävla och påskynda, och du måste lära dig att känna igen det här ljudet.
    • Tryck in kopplingspedalen tills det lossnar och styr växellådan rakt ner från första växeln till det nedre vänstra läget (vilket är andra växeln i de flesta konfigurationer).
    • Vissa bilar har en "Skiftljus" eller indikationer på takometern som kommer att berätta när du behöver flytta, så du roterar inte motorn för snabb.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 13
    2. Tryck ner på acceleratorn mycket något och släpp långsamt kopplingspedalen. Skiftande kugghjul i rörelse är densamma som att skifta in först från en stationär position. Det handlar om att lyssna, titta och känna för motorns ledtrådar och få upp och ner timing av fötterna på pedalerna korrekta. Fortsätt träna och du kommer att hänga på det.
  • En gång i växeln och på acceleratorn ska du helt ta bort din fot från kopplingspedalen. Vila fot på kopplingspedalen är en dålig vana, eftersom den tillämpar tryck på kopplingsmekanismen - och det ökade trycket kommer att leda till att kopplingen slits ut för tidigt.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 14
    3. Skift ner till ett nedre redskap när du sakta ner. Om du är för långsam för det aktuella redskapet är du i, din bil kommer att skaka som om det är på väg att stalla. För att växla ner växlar under rörelse, följ samma process för att trycka in kopplingen och frigöra acceleratorn, skifta växlar (säg från tredje till andra) och låta kopplingen när du trycker på acceleratorn.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 15
    4. Komma till ett komplett stopp. För att komma till ett stopp på ett helt kontrollerat sätt, gå ner gradvis tills du når första växeln. När det är dags att komma till ett komplett stopp, flytta din högra fot från acceleratorn till bromspedalen och tryck ner så mycket som krävs. När du sakta till ca 10 mph (16 km / h) kommer bilen att vara på väg att skaka och vibrera. Tryck på kopplingspedalen helt ner och flytta växeln till neutral för att förhindra att bilen stannar. Använd bromspedalen för att stoppa helt.
  • Du kan också stoppa i något växel genom att trycka in kopplingen helt och med bromsen medan du flyttar in i neutral.Detta bör bara göras när du måste sluta snabbt, men eftersom det sätter dig i mindre kontroll över fordonet.
  • Del 4 av 4:
    Öva och felsökning
    1. Bild med titeln Drive Manual Steg 16
    1. Öva på en lätt kurs med en erfaren manuell förare. Medan du juridiskt kan träna ensam på någon offentlig väg med ett giltigt körkort, kommer du att hämta nyanserna att köra en manuell bil snabbare om du har en erfaren förare som åtföljer dig. Börja i ett platt, isolerat område som en stor (och tom) parkeringsplats, fortsätt sedan till tyst förortsgator. Kör runt samma krets upprepade gånger tills du börjar komma ihåg de olika färdigheterna.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 17
    2. Undvik att stoppa och börja på branta backar. När du är ny att köra en manuell, planera rutter som undviker trafikljus på toppen av branta kullar. Din timing och samordning i arbetet med kugghjul, koppling, broms och accelerator måste vara ganska skarp för att undvika att drifta bakåt när du flyttar till första växeln.
  • Du måste kunna snabbt (men smidigt) flytta din högra fot från att släppa bromsen för att trycka in acceleratorn samtidigt som kopplingen släpps ut. Du kan använda parkeringsbromsen för att begränsa bakåtdrift om det behövs, men kom alltid ihåg att koppla bort det när du börjar gå vidare.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 18
    3. Lär dig parkeringsprocedurer, särskilt på kullar.Till skillnad från automatik har manuella transmissionsvagnar inte en "park" redskap. Men, bara att sätta bilen i neutral öppnar möjligheten till din bil som rullar fritt, särskilt om den parkeras på en lutning eller nedgång. Använd alltid handbromsen, men lita inte på det ensam för att hålla din bil på plats medan parkeras.
  • Om du är parkerad vänd uppåt, stäng av bilen i neutral och skift sedan till första växeln och applicera parkeringsbromsen. Om du vänder mot nedförsbacke, gör detsamma men skifta i omvänd. Detta förhindrar att hjulen rullar i lutningens riktning.
  • På extrema lutningar, eller helt enkelt att vara extra försiktig, kan du också placera chocks (vinklade block) bakom dina hjul för att förhindra rörelse.
  • Bild med titeln Drive Manual Steg 19
    4. Stoppa helt innan du byter från framåt till omvänd (och vice versa). Att göra ett komplett stopp när du ändrar riktningar är ett enkelt sätt att minska din sannolikhet att orsaka dyra skador på din växellåda.
  • Det rekommenderas starkt att sluta helt innan du går från omvänd till första växeln. Det är dock möjligt på de flesta manuella överföringar att förflytta sig till första eller möjligen andra när bilen rör sig bakåt med långsam hastighet, men det rekommenderas inte eftersom det kan orsaka överdriven slitage på kopplingen.
  • I vissa bilar har omvänd växel en låsningsmekanism för att förhindra att du är av misstag. Innan du använder backväxeln, se till att du vet om den här låsmekanismen och hur du kopplar ur den innan du väljer omvänd.
  • Tips

    Om du har svårt att starta bilen från ett stopp, se till att du långsamt släpper av kopplingen. Paus vid friktionspunkten (den del där motorn börjar flytta bilen) och fortsätt långsamt dra kopplingen ut.
  • Lär dig att känna igen ljudet på din motor - du borde så småningom kunna berätta när du ska byta växlar utan att förlita sig på revräknaren.
  • Öva tills du kan byta växlar utan att titta på växellådan. På det sättet kan du hålla ögonen på vägen och fokusera på vad som är framför dig. Inledningsvis känner du dig benägen att titta på växelspinnen, men du måste motstå frestelserna.
  • Om din bil verkar som om den kommer att stall, eller motorn är sputter, tryck sedan in kopplingen igen, vänta på att motorn återgår till tomgång och upprepa stegen för att starta.
  • Om du har problem med att mastera kopplingskontroll, tryck ned på kopplingen, koppla in först växel (med handbromsen), släpp långsamt kopplingen och applicera acceleratorn. Du kommer att känna bilen som rör sig lite, sedan låt ner handbromsen och bilen kommer att röra sig fritt.
  • När du vill gå över en bump håller du ner din koppling och tryck på bromsen något för att sakta ner och lossa gradvis kopplingen och applicera acceleratorn gradvis att röra sig.
  • Om det inte finns några växellägen markerade på växelpinnen, se till att fråga någon som är bekant med fordonet hur växlarna är ordnade. Det sista du vill ha är att komma tillbaka till något (eller någon) när du tror att du har flyttat in i första växeln.
  • Dessa andra beskrivningar betyder samma sak som "manuell växellåda"--"växelspak", "standard-", "manuell " eller bara, "pinne".
  • Bilar med manuell växellåda är bättre för motorväg än stadskörning på grund av den extra uppmärksamhet som behövs för att skifta redskap i en stadsmiljö. En bil med en automatisk växellåda är vanligtvis ett bättre val för urbana föraren, men varje förare har sin egen personliga preferens. Några som en manual eftersom de känner sig mer i kontroll, och vissa som den på grund av den bättre bränsleekonomin (även om kontinuerligt variabel överföring [CVT], en typ av automatisk växellåda, har bättre bränsleekonomi än manuell växellåda). Andra föredrar automatik för deras enkelhet - eftersom många bilister säger att allt de behöver göra är att koncentrera sig på sin vägpositionering, och att knäna inte får ont i trafik.
  • Under subfrysningstemperaturer är det inte lämpligt att lämna en bil under lång tid med handbromsen. Fukt kommer att frysa och handbromsen kan inte kopplas ur.
  • Vila fot på kopplingen eller bromspedalen är en dålig, dyr vanlig.Det resulterar i för tidigt slitage, förlust av makt och sänker bränsleekonomi. Din fot ska bara vara på kopplingspedalen och helt deprimerad när du vill byta växlar eller om du måste snabbt ta bort strömmen från drivhjulen (dvs: när det är skid på hala ytor som grus, is etc.). Kopplingspedalen bör endast successivt släppas när du börjar från ett stopp.
  • Aldrig "balans" fottryck på både acceleratorpedalen och kopplingspedalen samtidigt För att hålla fordonet att rulla bakåt När stoppas på en lutning.Istället, helt tryck på kopplingspedalen och applicera tillräckligt tryck på bromspedalen för att hålla fordonet på plats.Skift i 1: a växeln för att vara redo att starta från ett stopp på en lutning, som beskrivs i stegen ovan.
  • Om du har svårt att hitta kopplingspunkten för kopplingen när du flyttar. Tryck in acceleratorn först och släpp sedan långsamt kopplingen till bitande punkt. Bilen kommer att röra sig utan att du strävar efter perfekt kopplingsläge. Lägg till mer gas när du går uppförsbacke.
  • Varningar

    Håll ett öga på takometern tills du är bekväm med att köra en manual. En manuell överföring kräver mer erfarenhet än en automatisk. Över rev motorn, och allvarlig skada på motorn kan uppstå.
  • Sluta helt och hållet Innan du flyttar in i omvänd fråga vilken riktning bilen rullar. Skifta i omvänd medan bilen är i rörelse kommer att skada de flesta manuella växellådor.
  • Försök att titta på om du är på en kulle eller ett brant område. Du kan rulla tillbaka och slå personen eller objektet bakom dig om du inte håller i bromsen och kopplingen.
  • När du har stallat och startat om motorn många gånger över, försök att ge starteren och batteriet en paus på fem till tio minuter.Detta kan hjälpa till att undvika överhettning och skada på starteren och ladda batteriet helt.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande