Hur man kör uppförsbacke

Körning uppförsbacke kan vara hård, speciellt om lutningen är brant. I synnerhet om du kör a manuell, Du kanske har problem med att stalla eller rulla bakåt. Att skifta till ett nedre redskap är nyckeln till att leverera ström till dina hjul och styra din hastighet. Även om du kör en automatisk, är manuellt nedväxling klok när du kör både uppförsbacke och nedförsbacke. Förutom att mastera nedväxling, bör du också arbeta med parkering och startteknik. Det kan ta lite övning, men du kan hänga på att köra uppförsbacke på nolltid!

Steg

Metod 1 av 6:
Skifta manuellt till ett nedre redskap
  1. Bild med titeln Drive Uphill Steg 1
1. Accelerera när du närmar dig kullen, men behåller en säker hastighet. Ständigt öka hastigheten när du närmar dig kullen så tröghet kommer att hjälpa ditt fordon stiga upp lutningen. Få tröghet, men var noga med att lyda den upplagda hastighetsgränsen.
  • Accelerera försiktigt och stadigt istället för att trycka hårt på gaspedalen, speciellt i hala förhållanden.

Säkerhetstips: Tänk på att den upplagda hastighetsgränsen kan vara för fort om vägen är slick. Till exempel kan den upplagda gränsen vara 65 mph (ca 100 kph), men du bör köra hälften den hastigheten eller mindre i dåligt väder.

  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 2
    2. Tryck in kopplingen och skift sedan till ett nedre växel. Tryck på kopplingen, lätta av gaspedalen och skift växelstickan 1 till 2 växlar lägre än din nuvarande. När du låter av gasen till nedväxling, kommer varvtalet (revolutioner per minut eller hur svårt motorn fungerar) att minska. Den högra varvtalet på vilket till nedväxling varierar, så kolla fordonets manual.
  • Generellt sett, nedväxling till tredje på cirka 3000 till 4000 varv per minut, eller cirka 30 till 40 mph (ca 45 till 60 km / h) och till andra gången 2000 till 3000 rpm eller omkring 20 till 30 mph (ca 30 till 45 kph).
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 3
    3. Släpp kopplingen gradvis när du går på gasen. Efter att du har flyttat till ett nedre redskap, använd gradvis avkopplingen när du försiktigt trycker på gaspedalen. RPM fortsätter att minska när du är i det nedre växeln, så trycker du så gradvis gaspedalen för att balansera varvtalet med din väghastighet.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 4
    4. Nedväxling till första eller andra innan du klättrar en mycket brant kulle. Om du stiger upp en mycket brant sluttning eller kör ett tungt fordon, nedskärning hela vägen till första eller andra redskapet innan du närmar dig kullen. Om du stannar i tredje och har problem med att komma uppför kullen, kan ditt fordon glida bakåt när du försöker nedväxla.
  • Nedväxling till först med en hastighet av 10 till 15 mph (ca 15 till 25 kph).
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 5
    5. Nedväxling omedelbart om du klättrar på kullen och börjar förlora hastighet. Tredje redskapet ska vara bra för måttligt kuperad terräng. Men du måste nedväxla snabbt om du förlorar hastighet eller om din motor brusar och whines, vilket betyder att det kämpar. För att förhindra stallning eller överhettning trycker du på kopplingen, skift till andra växeln och accelererar sedan när du släpper kopplingen.
  • Om motorn fortfarande inte kan följa med lutningen och din väghastighet har fallit under 10 mph (ca 15 km / h), nedväxling till första växeln och accelerera.
  • Metod 2 av 6:
    Downshifting med en automatisk växellåda
    1. Bild med titeln Drive Uphill Steg 6
    1. Påskyndas när du närmar dig kullen, men loy publicerade hastighetsbegränsningar. Ständigt trycker på gaspedalen för att accelerera innan du börjar klättra på kullen. Medan du vill få fart, var noga med att hålla din hastighet inom den upplagda hastighetsgränsen.
    • Kom ihåg att köra långsammare i hala förhållanden. Undvik att trycka på acceleratorn hårt och abrupt, speciellt om vägen är våt eller isig.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 7
    2. Nedväxling om du stigar en brant kulle eller kör ett tungt fordon. Om inte kullen är brant, är ditt fordon tungt, eller du hämtar en släpvagn, manuellt nedväxling en automatisk växellåda är inte absolut nödvändig. Det sagt, manuellt nedväxling kan ge dig mer kontroll över din hastighet och är lättare på din motor.
  • För branta backar som du inte kan stiga med en hastighet snabbare än 10 mph (ca 15 km / h), skift till D1 eller 1.
  • Dricks: Växelmarkeringar varierar beroende på och modell. Kontrollera växellådan (den pinne du flyttar från Park to Drive) för markeringar som D, D1 och D2. Om du inte ser D1 eller D2, kontrollera efter L, vilket betyder "lågt växelområde."

  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 8
    3. Lätta av gaspedalen, skift sedan till d2 när din varvtal minskar. För att minska ditt automatiska, minska trycket på gaspedalen, tryck på Gear Sticks utlösningsknapp och flytta den till D2. Om du kör på 4000 eller 4500 rpm, vänta med att skifta tills din mätare är cirka 3000 rpm och tryck sedan på gaspedalen för att återuppta en stadig hastighet.
  • De flesta nyare modeller hindrar automatiskt pinnen från att skifta om väghastigheten och varvtalet är för höga. Om växeln är låst, försök att skifta när varvtalet har minskat till 3000.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 9
    4. Nedväxling till det lägsta redskapet om kullen är väldigt brant. För brantare kullar, skift till D1, om den är tillgänglig, när du har saktat till 10 till 15 mph (15 till 25 km / h). Lätta av gasen, skift växeln till D1 eller 1, slå sedan på acceleratorn för att klättra uppför backen.
  • Dessutom, om du har ett nyare fordon, kontrollera efter "Power" eller "Hill Assist" -knappar, som är inställningar som hjälper till att göra det lättare att köra uppförsbacke.
  • Metod 3 av 6:
    Utöva försiktighet på kuperad terräng
    1. Bild med titeln Drive Uphill Steg 10
    1. Lämna 4 till 10 sekunder avstånd mellan dig och fordon framåt. För att ställa in ditt följande avstånd, titta på fordonet framför dig passera ett landmärke. Räkna "en-ett tusen, två-ett tusen" tills ditt fordon passerar det valda landmärket. Beroende på kullens betyg och vägförhållandena, lämna minst 4 sekunder mellan dig och alla fordon före dig.
    • För brantare kullar eller smidiga förhållanden, tillåta ett följande avstånd på minst 10 sekunder.
    • När du kör uppförsbacke behöver du gott om tid att reagera på dolda hinder eller stallad eller rullande bil före dig. Det är särskilt viktigt att lämna ett säkert följande avstånd om du kör bakom en lastbil eller tungt fordon.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 11
    2. Passera på kullar eller kurvor om du kan se minst 500 ft (150 m) framåt. Som en tumregel passerar du andra fordon när du kör uppförsbacke endast när det är absolut nödvändigt. Om till exempel ett fordon kör så långsamt att det påverkar din förmåga att stiga upp, signalerar att du passerar dem med din turindikator. Ta bort dem bara om du tydligt kan se tillräckligt långt framåt för att slutföra passet.
  • Exakta vägregler varierar beroende på plats. På vissa platser är det bara att passera på en kulle eller en kurva om det finns minst 500 ft (150 m) synlighet. För andra rekommenderas det att bara ta ett annat fordon om du kan se /3 mi (0.54 km) framåt.
  • Varning: Eftersom det är svårt att se vad som är över en kulle eller runt en kurva, var beredd att reagera på dolda faror. I bostads- eller stadsområden, kan du till exempel behöva undvika fotgängare eller cyklister.

  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 12
    3. Sänk din hastighet när du når kullens vapen. Sakta ner för att förbereda sig för nedstigningen, din bil hämtar hastighet när du kör nedförsbacke. Dessutom, lätta av gasen, bara om du behöver reagera på några dolda fordon, cyklister eller vägrisker strax bortom kullens vapen.
  • Var särskilt försiktig om du inte är bekant med vägens vridningar. Om du vet att det finns en skarp kurva på toppen av kullen, retardera vidare för att förbereda sig för svängen.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 13
    4. Undvik att köra din luftkonditionering för att förhindra överhettning din motor. Körning uppförsbacke tar en vägtull på motorn, så överhettning är en stor risk. För att minimera den risken, kör inte luftkonditioneringen, speciellt om lutningen är brant eller kör på kuperad terräng för en längre tid.
  • Om det behövs, rulla fönstren ner för att få lite frisk luft.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 14
    5. Kör nedförsbacke i ett lågt redskap istället för att kusta eller dra dina bromsar. Oavsett om du kör en manuell eller automatisk, nere en kulle med samma redskap som du brukade klättra den. Om du kör en manual, är skiftning till neutral till kusten nerför backen farlig. Om du kör en automatisk, engagerar dina bromsar hela vägen nerför backen, bär ut dina bromsbeläggningar och skivor.
  • När du behöver bromsar, gör du bäst för att engagera dem försiktigt och gradvis istället för att slamma dem.
  • Metod 4 av 6:
    Parkera ditt fordon på en sluttning
    1. Bild med titeln Drive Uphill Steg 15
    1. Engagera parkeringsbromsen när du parkerar på en kulle. Även om betyget är litet, dra upp handbromsen för att förhindra att bilen från rulla bakåt. Du kan vanligtvis hitta parkeringsbromsen antingen i mittkonsolen på din bil (mellan föraren och passagerarsätet) eller bredvid gas- och bromspedalerna.
    • Parkeringsbromsen är också känd som handbromsen.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 16
    2. Vänd dina framhjul från kanten om bilen står inför uppförsbacke. Park bredvid kanten och vrid hjulet kraftigt mot körbanan så baksidan av ditt curbside framhjulet vilar mot kanten. På det sättet, om dina broms misslyckas, kommer din bil inte att rulla bakåt - kanten kommer att blockera hjulen från att flytta ytterligare.
  • Om du parkerar din bil vänd nedförsbacke, vrid dina framhjul mot kanten. På det sättet, om din bil börjar rulla nerför backen, kommer framhjulen att slå kanten och stoppa bilen innan den kan komma ner ytterligare.
  • Om det inte finns någon kantning: Oavsett om ditt fordon står inför uppförsbacke eller nedförsbacke, vände parken med hjulen skarpt från gatan. På det sättet kommer det att rulla av vägen istället i kommande trafik om bromsarna misslyckas.

  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 17
    3. Lämna ditt fordon i första redskapet när du parkerar om det är en manual. Istället för att återvända pinnen till neutral när du parkerar på en kulle, behåll den först. Om bilen är i första växeln och parkeringsbromsen misslyckas, bör motorn stoppa hjulen från att vrida.
  • Oavsett om du har en automatisk eller manuell växellåda, kom ihåg att alltid engagera din parkeringsbroms när du parkerar på en sluttning.
  • Metod 5 av 6:
    Start och bromsning uppförsbacke med en manual
    1. Bild med titeln Drive Uphill Steg 18
    1. Håll parkeringsbromsen engagerad och sätt bilen först. Om du parkerade, var noga med att räta ut dina hjul, som blev skarpt. Rikta dem i den riktning du vill köra och dubbel att parkeringsbromsen är förlovad. Tryck sedan på kopplingen och skift växeln i 1: a växeln.
    • Eftersom du använder handbromsen, är dina fötter fria att använda kopplingen och gaspedalerna.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 19
    2. Kontrollera att vägen är klar och tar sedan motorn till 1500 rpm. Slå på din indikator, kolla dina speglar och titta bakom dig för att säkerställa att det inte finns någon kommande trafik. Om vägen är klar trycker du på gaspedalen för att nå 1500 rpm och släpp sedan kopplingen långsamt tills du har nått "bitingpunkten."
  • Det tar lite träning att lära sig vad den "bitande punkten" eller "friktionspunkten" känns som. Det är som om du drar tillbaka hästens regeringar, men hästen är redo att ta av.
  • Dricks: Om bilen grumlar eller stammar, trycker du på kopplingen bara lite. Deprimerande av kopplingen hela vägen kan få dig att sakna bitpunkten.

  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 20
    3. Koppla ur bromsen när du försiktigt släpper kopplingen och accelerera. När du långsamt släpper ut bromsen ska bilen antingen stanna kvar eller långsamt gå framåt. I båda fallen fortsätt att frigöra bromsen, applicera stadigt mer gas och lossa gradvis kopplingen.
  • Om bilen börjar rulla bakåt, engagera både parkeringsbromsen och fotbromsen, tryck på kopplingen och försök igen.
  • Ha tålamod om du inte får det genast. Hantera handbromsen, kopplingen och gasen och att hitta rätt rytm kan ta lite övning.
  • Bild med titeln Drive UpHill Steg 21
    4. Använd parkeringsbromsen om du slutar med ett rött ljus. Om du, snarare än parkering, har stoppat vid ett rött ljus, sätt bilen i neutral och engagera parkeringsbromsen. När ljuset blir grönt, använd samma steg för att köra framåt som för att lämna en parkeringsplats. Skifte först, släpp parkeringsbromsen och accelerera.
  • Om du är i stoppskylt och behöver vänta på att andra fordon ska passera, använd parkeringsbromsen. Om du bara behöver pausa ett ögonblick, använd bara fotbromsen.
  • Använd mer gas om du börjar på branta kullar. Den brantare lutningen, desto mer kraft måste du få bilen att rulla framåt. Lossa dessutom kopplingen långsammare på branta backar.
  • Metod 6 av 6:
    Börjar på en kulle med en automatisk
    1. Bild med titeln Drive Uphill Steg 22
    1. Håll parkeringsbromsen förlovad så att du inte rullar bakåt. Starta bilen, räta ut dina hjul, håll parkeringsbromsen engagerad och skift till körning (eller, beroende på sluttningen av kullen, d2 eller d1).

    Variation: Om lutningen är mild, behöver du inte hålla parkeringsbromsen engagerad. Du bör kunna släppa parkeringsbromsen, hålla fotbromsen nedtryckt och slå sedan gaspedalen utan att rulla bakåt.

  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 23
    2. Se till att vägen är klar och sätt på din indikator. Kontrollera dina speglar och titta över din axel för kommande trafik. Var noga med att sätta på din turindikator för att signalera att du drar ut i gatan.
  • Om du parkerar på en brant sluttning, behåll både foten och parkeringsbromsarna förlovade tills du accelererar ut ur parkeringsplatsen.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 24
    3. Steg på gasen försiktigt när du släpper parkeringsbromsen. Dubbelkontroll att vägen är klar, tryck sedan långsamt på gasen. Syfte med att ta med motorns varvtal till cirka 200. Sänk sedan parkeringsbromsen och sätt omedelbart mer tryck på gaspedalen för att slå smidigt på vägen.
  • När du reser ner en brant lutning, kom ihåg att hålla din bil i ett lågt redskap för att styra din hastighet och ta tryck av dina bromsar.
  • Bild med titeln Drive Uphill Steg 25
    4. Använd parkeringsbromsen om du är stoppad på en brant kulle. Tryck på fotbromsen när du kommer till ett rött ljus, sedan engagera parkeringsbromsen. När ljuset blir grönt, släpp parkering och fotbromsar när du accelererar framåt.
  • En automatisk bör bara rulla bakåt lite, så att ingripa med parkeringsbromsen på ett rött ljus eller stoppskylt är inte absolut nödvändigt. Men med parkeringsbromsen när du slutar på brantare kullar sätter mindre stress på överföringen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Att hänga med att köra en manuell uppförsbacke tar tid, så försök att öva på låga trafikerade vägar.
  • Om du kör nedförsbacke på en smal väg, utbyte till fordon som reser uppförsbacke. Det är lättare för en bil som kör nedförsbacke att säkerhetskopiera, dra över och tillåta bilen som kör uppförsbacke att passera.
  • Om du bara börjar lära dig hur du kör en manual, håll ögonen på takometern eller RPM-mätaren. För att lära dig när du ska flytta, titta på din motorens varvtal och få känna när motorn börjar låta arbetet.
  • Om du har en automatisk växellåda och du parkerar på en lutning, engagera parkeringsbromsen och lägg sedan bilen i parken och släpp fotbromsen. Engagera parkeringsbromsen först är lättare på din överföring.
  • Varningar

    Stoppa alltid helt innan du byter mot omvänd. Som en tumregel, långsam till 10 till 15 mph (15 till 25 km) före nedväxling till första växeln.
  • Om dina samtal stallar eller börjar rulla bakåt, omedelbart engagera din fot och parkeringsbromsar.
  • En bil med en automatisk växellåda bör bara rulla bakåt något. Om du har en automatisk växellåda och din bil rullar tillbaka mer än bara lite, ta med din bil till mekanikern.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande