Hur snabbt justerar suspensionen på en smutscykel (och förstärker de främre gafflarna)

Suspensionen på din smutscykel är en heroisk multitasker. Det upprätthåller bra hjuldragning, släpper ut din tur och reagerar på ett ögonblick till all spänning en racetrack eller ett spår kan kasta på det. För att få allt som arbetar rätt, börja med grunden: kolla din ryttare sag, sedan statisk sag. När de är inställda kan du snabbt justera kompression och rebound mellan turer som matchar olika terränger. Justera din gaffelfjädring för att ändra hur ditt främre hjulhandtag, och din chock för att påverka baksidan.

Steg

Fråga 1 av 7:
Hur mäter jag min ryttare?
  1. Bild med titeln Justera suspensionen på en smutscykel steg 1
1. Börja med att få cykeln från marken. Ryttare sag (även kallad laden sag eller ras) är mängden suspensionen komprimerar från cykeln och ryttarens vikt. Att mäta det, behöver du först veta vad din cykel ser ut utan någon vikt på den. Sätt cykeln på ett stativ med båda hjulen från marken - och få en vän, eftersom det här är ett tvåpersons jobb.
  • Börja här när du gör en grundlig upphängningskontroll - det är bäst att få det här, justera allt annat runt det.
  • Kontrollera inte saget direkt efter ridning. Dessa mätningar är bara korrekta när din cykel kyls ner.
  • Du behöver ett hissställ eller hydrauliskt stativ som sätter hjulen i luften, inte på marken eller på en plattform. Om du inte har en, har någon lyft på baksidan av din cykel tills det inte finns någon vikt på bakhjulet.
  • 2. Ta en mätning rakt upp från bakaxeln. Få måttmåttet så vertikal som möjligt från mitten av bakhjulet. Välj vilken punkt där måttet mäter med cykelkroppen och gör ett märke där. Skriv ner denna mätning.
  • Använd ett metriskt måttband med millimeter markeringar. Detta ger dig den precision du behöver, och ska matcha enheterna i din bruksanvisning.
  • Den exakta punkten spelar ingen roll, så länge du markerar det. Du kommer att använda denna mätning som en jämförelse för att se hur mycket cykeln saknar med vikt på den.
  • 3. Ha en vän åtgärd igen medan du är på cykeln. Returnera cykeln till marken och få på den. Upprepa samma mätning mellan bakaxeln och det märke du gjorde. Ryttarens sag är det belopp som detta avstånd har förändrats. Med andra ord är din första mätning minus din andra mätning är lika med ryttaren. Följ dessa tips för de mest exakta resultaten:
  • Gå på cykeln i din faktiska ridposition med fötterna på pinnarna, medan du bär eller håller ditt redskap.
  • Studsa på den bakre suspensionen före mätning. En liten jostle hjälper till att övervinna stationen och lösa upphävandet i sin naturliga position.
  • Fråga 2 av 7:
    Vad är den perfekta ryttarens sag?
    1. Bild med titeln Justera suspensionen på en smutscykel steg 4
    1. Detta är vanligtvis cirka 100 mm, men din bruksanvisning vet bäst. Det är bäst att hålla din ryttare sag inuti det intervall som din tillverkare, eller "sagfönster." Men som en allmän regel är de flesta smutscyklar med en motorstorlek på 125cc och upp utformade för en ryttare som är mellan 95 och 105 mm. Typiska cyklar i 85 till 100cc-sortimentet fungerar bäst med en ryttare mellan 80 och 90 mm, och de flesta cyklar i 50 till 65cc-sortimentet fungerar bäst med en ryttare som är ca 70mm.
    • Du kan också tänka på SAG i procent av resan, eller det totala vertikala avståndet som din suspension kan röra sig. Perfekt ryttarens sag är vanligtvis cirka 30% av resan.
  • 2. Välj något mindre sag för kontroll, eller mer sag för stabilitet. Vilken punkt du väljer i sagfönstret beror på hur och var du planerar att cykla. Mindre sag (en högre cykel) gör din cykel lättare att vända, men kan vara lite mindre stabil med en mer aktiv, "kicky" chock. Mer sag (en lägre cykel) gör din cykel mer stabil men "squatty"-Riding låg till marken där det är svårare att vända och absorbera effekter.
  • Var inte rädd för att tweak din saga. Det är vettigt att använda mindre sak för en sluten kurs än för ett grovt spår, eller att använda mindre sag som dina färdigheter förbättras och du rider snabbare och hårdare.
  • Fråga 3 av 7:
    Hur anpassar jag min ryttarens sag?
    1. Bild med titeln Justera suspensionen på en smutscykel steg 6
    1. Ändra den bakre chockfjädern för att tweak rider sag. Dra åt chockkragen för att komprimera våren och lägga till mer förspänning - det här skjuter upp med mer kraft och minskar sagt. Lossa chockkragen för att minska spänningen på våren, öka sagan och göra din upphängning mjukare.
    • De flesta smutscyklar Stötfjädrar hålls på plats med två metallkrafter eller låsmuttrar på toppen. För att justera fjäderförspänningen utan ett specialverktyg, lossa först den övre kragen eller låsmuttern genom att placera ett slagverktyg eller en trubbig mejsel mot den, och slå sedan slutet med en mallet. När det här är löst, justera bottenkragen eller muttern för hand för att dra åt eller lossa våren. Dra åt toppkragen igen när du är klar.
    • Vänd en krage medurs (ser ovanifrån) för att dra åt eller moturs för att lossa.
    • Som en tumregel är en full rotation av en låsmutter 2 eller 3 mm sagjustering. Markera en kant av muttern för att spåra detta.
  • 2. Leta efter nypa bultar eller knoppar om det inte finns någon krage. Kontrollera dessa instruktioner om din chock inte har den typiska krage-och-vår-inställningen, eller om den har ytterligare inställningar installerade:
  • På de flesta KTM eller Husqvarna-smutscyklar, lossa klämbulten med en hex-nyckel, justera den enda plastmuttern för att justera fjäderförspänningen. Dra åt nypa bulten igen när du är klar.
  • De flesta hydrauliska förspänningsjusteringar har en enkel knopp på chocken eller fäst vid den med en slang. (Om du inte hade någon av dessa installerade, är något hjul på din chock mer benägna att justera kompression eller rebound, inte förspänning.)
  • 3. Byt din spole om du måste göra stora justeringar. Justera vårförspänning kan bara få dig så långt om spolen på din chock inte är rätt för din vikt. En styvare spole med en högre fjäderhastighet kommer att minska sagan, medan en mjukare spole med en nedre fjäderhastighet ökar den.
  • Du kan kontrollera din spole genom att mäta din statiska sag efter att ha gjort dessa justeringar. Det är det vertikala avståndet som din cykel sätter under sin egen vikt, jämfört med när det står på ett stativ med båda hjulen i luften. Om den statiska sagan ligger utanför det område som rekommenderas i din bruksanvisning, få en ny spole.
  • Fråga 4 av 7:
    Hur mäter jag och står för statisk sag?
    1. Bild med titeln Justera suspensionen på en smutscykel Steg 9
    1. Mät det belopp som din cykel sänker under sin egen vikt. Börja med din cykel på ett stativ som sätter nollvikt på hjulen. Mät avståndet i millimeter från bultbulten direkt uppåt till vilken punkt som helst på cykelkroppen och markera den här punkten med en penna. Placera nu cykeln på marken, utan ryttare eller redskap på den och mäta mellan samma två punkter. Mängden denna mätning har förändrats är statisk saga.
    • Om du till exempel mäter 580mm i luften och 540mm på marken är den statiska sagan 580 - 540 = 40mm.
    • Om du redan mätt din ryttare (som rekommenderas innan du gör det), har du redan den första mätningen.
  • 2. Kontrollera din bruksanvisning för målstatiska sagan. Som en tumregel vill en smutscykel med en 125cc eller större motor vanligtvis en statisk sång mellan 25 och 30 mm, medan mindre cyklar kan ha en målstatisk sag så låg som 8 till 10 mm. Det sagt, det är alltid bäst att kolla bruksanvisningen för din modell.
  • 3. Ändra din chockspole för att fixa din statiska saga. Om du har satt din ryttare sag rätt, men din statiska sag är utanför din modells avsedda sortiment, så är spolen på din chock inte rätt för din vikt. Välj en spole med en högre fjäderhastighet om du behöver minska statisk sag eller en lägre fjäderhastighet för att öka saken.
  • Om din cykel måste hantera ett brett utbud av laster (till exempel används den av två ryttare av olika vikter), kan du installera förspänningsjusteringar och / eller en spole med en justerbar fjäderhastighet.
  • Om ditt mål är att få mer markklarering, överväga en högre suspension med mer total resa istället för att göra extrema justeringar av din förspänning. Du kan sedan ställa in din ryttare saga nära den rekommenderade inställningen på 30% av din suspensions totala resor, men din cykel kommer att vara högre från marken.
  • Efter att ha bytte ut spolen, mäta och justera din ryttare saga igen, mät sedan den statiska sagan igen.
  • Fråga 5 av 7:
    Hur förstärker jag eller mjuknar de främre gafflarna?
    1. Bild med titeln Justera suspensionen på en smutscykel steg 12
    1. Vrid komprimeringsklickaren för att justera gaffelns styvhet. Leta efter den flathead skruven märkt "C" eller "comp" På toppen eller botten av dina gafflar. Detta "klickare" Kontrollerar gaffelkomprimeringen, eller hur snabbt gaffeln förkortas under slag. Justera den här eller två "klick" Vid en tid mellan testturer, med en flathead skruvmejsel.
    • Vind medurs mot "H" För hårdare kompression. Stiff komprimering är bättre för mjuk terräng som sand, och för stora, rullande bultar och kullar.
    • Vind moturs mot "S" För mjukare kompression. Detta är bäst för grov terräng full av små stötar.
    • Om dina klickare är omärkta, kontrollera din bruksanvisning för att identifiera dem.
  • 2. Blöder luft ut ur dina gafflar före varje tur för att behålla den här inställningen. Luften inuti dina gafflar är en del av sitt upphängningssystem, dämpar sin rörelse när de komprimerar. När du åker, bygger friktion upp lufttrycket och gör kompressionshöljen. För att förhindra att denna röra med dina inställningar före en åktur, lyft framhjulet från cykeln för att ta vikten av gaffeln, lossa sedan luftblödskruven på toppen av gaffeln. Dra åt det igen innan du slår på cykeln på marken.
  • Det är bäst att göra detta före varje tur, när din cykel är cool. Blödning ut varmt, högre tryckluft efter en tur kommer att bli av med för mycket luft och lämna dig med en för-mjuk komprimering när luften är kvar.
  • Fråga 6 av 7:
    Hur justerar jag den bakre chockkomprimeringen?
    1. Bild med titeln Justera suspensionen på en smutscykel steg 14
    1. Justera låghastighetskomprimeringen för att ändra körkänsla. Denna inställning styrs nästan alltid av komprimeringsklickaren högst upp på din chock: en flathead-skruv som klickar som det blir. Denna låghastighetskomprimering eller LSC-inställning styr hur din suspension uppträder under gradvis kompression: kör över kullar, bromsning eller accelererande.
    • Vrid skruven medurs mot "H" för en hårdare kompression, eller moturs mot "S" För en mjukare kompression.
  • 2. Ändra höghastighets kompression för påverkan. På en typisk cykel styrs höghastighets kompression (HSC) av en mutter som ställs runt LSC-skruven eller med en separat mutter i närheten. Att vrida den här muttern ändrar hur dämpningen fungerar medan chocken komprimerar snabbt, till exempel från en inverkan efter ett hopp. Använd en skiftnyckel för att vända detta medurs för en styvare kompression under slag eller moturs för en mjukare.
  • Till skillnad från klickarna, blir det smidigt istället för att klicka på diskreta inställningar. Rita en linje över kanten av muttern och chocken för att hålla reda på startpositionen. HSC är ganska känslig: En 1/2 tur gör en stor skillnad.
  • Försök att styva din HSC om ditt bakhjul bottnar ut hårt på påverkan (slår framsidan av ett hopp, landar ett hopp, ridning över en serie kvadratkantstötar).
  • Prova att mjukna din HSC om din suspension inte använder full stroke när du landar ett högt hopp, eller om din cykel sparkar eller avböjer när den träffar en bromsbump.
  • Fråga 7 av 7:
    Hur justerar jag rebounden?
    1. Bild med titeln Justera suspensionen på en smutscykel steg 16
    1. Vrid Rebound Clickers på dina gafflar. Leta efter den flathead skruven märkt "R" På toppen eller botten av dina gafflar. Vrid det här "klickare" En eller två klick i taget mellan testturer med hjälp av en flathead skruvmejsel. Detta kontrollerar hur snabbt gafflarna stiger upp igen efter att de komprimerar.
    • Vind medurs mot "H" (svårt) för en långsammare rebound. Din cykel kommer att hantera bättre över rullande kullar och stora stötar om dess återhämtning är långsam nog för att låta hjulet krama marken, istället för att hoppa upp och ner.
    • Vind moturs mot "S" (mjuk) för en snabbare rebound. En snabb rebound låter din gaffel snabbt flytta för att anpassa sig till snabba förändringar på ojämn mark.
    • Kontrollera din bruksanvisning om dina clickers inte är märkta.
  • 2. Justera Shock Rebound Clicker. Nu leta efter en liknande skruv på baksidan av din cykel, nästan alltid på botten av chocken. Detta fungerar som den främre rebound-klickaren och styr rebounden över bakhjulet.
  • På vissa cyklar behöver du en vän att trycka ner på cykelplatsen för att flytta saker runt och göra den här klickaren tillgänglig.
  • Vissa cyklar har ett enkelt handvridigt hjul runt käften i stället för en skruv.
  • 3. Ändra din rebound om din cykel dollar eller hoppar. Det är inte alltid intuitivt hur man ställer in dina clickers. Om din cykel inte hanterar bultar, prova dessa tillvägagångssätt:
  • Om ditt bakhjul blir lågt över hakigt mark, så kopplar du upp plötsligt, mjukar chockens rebound. Detta gör att din chock sträcker sig upp igen mellan stötar, istället för "förpackning"-Givet tvungen lägre och sedan bucking upp hela resan.
  • Om Bumpy Ground gör ditt framhjul hoppa över eller dina styrs skaka, mjukna gaffelåtergången.
  • Om du justerar rebound-clickers fixar inte dessa problem, byt komprimering. Var uppmärksam på hur din cykel känns: ett hjul som bottnar outs när du accelererar har för mjuk en kompression. Ett hjul som hoppar över stötar istället för att krama marken har för styv en kompression.
  • Tips

    Om din cykel inte har servats på ett tag, är en professionell check-up för att identifiera och fixa upphängningsfrågor en bra idé. Inte allting kan lösas genom att tweaking inställningarna.
  • Håll ditt redskap och bagage laddat så långt framåt som möjligt för att minimera belastningen på dina chocker.
  • Varningar

    Att lämna dina komprimeringsklickare med maximal hårdhet är inte bra för dina gafflar långsiktiga. Dina gafflar måste kunna flytta för att absorbera effekter. Om de är för styva, kommer mycket energi att ramla genom din cykel.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande