Hur man beräknar emi för ett bostadslån

Om du tar ut ett lån för att köpa ett hem i Indien, betalar du tillbaka det lånet i likställda månatliga avbetalningar eller EMIS. Mängden av ditt EMI beror på det totala beloppet av ditt lån, den ränta du betalar, och den tid du måste betala tillbaka ditt lån (ofta kallas "termin" eller "uppdrag" av lånet). Du kan beräkna EMI för ett bostadslån antingen genom att arbeta med formeln för hand eller genom att använda en online-kalkylator.

Steg

Metod 1 av 2:
Använda en online-kalkylator
  1. Bild med titeln Beräkna EMI för ett hemlån Steg 1
1. Hitta en online-kalkylator som passar dina behov. De flesta banker och hypotekslån har online-kalkylatorer på sina webbplatser som du kan använda gratis. Alla är baserade på samma formel, men de kan ha olika format och sätt att presentera sina resultat.
  • Vissa har en glidbar bar för att du ska kunna ange din låneinformation. Andra tillåter dig att ange informationen i en låda, som kan vara mer exakt och mindre tidskrävande att få rätt. Men den glidande barstypen av räknare fungerar bra om du experimenterar för att hitta det bästa lånet för din budget.
  • Vissa räknare, som den på HDFC-webbplatsen, kommer också att visa dig hur mycket intresse du betalar över lånets liv och ger dig det totala beloppet du betalar när du har betalat ditt hem låna ut i sin helhet.
  • Bild med titeln Beräkna EMI för ett hemlån Steg 2
    2. Ange belopp, anställning och ränta på ditt lån. Om du redan har ett bostadslån eller har erbjudits ett lån på specifika villkor, sätt online-kalkylatorn för de siffrorna. Om du inte har ett specifikt hemlån kan du titta på det maximala lånet du tror att du har råd med den ränta du tror att du skulle kvalificera dig för.
  • Antag exempelvis att du tittar på att ta ut ett hemlån för Rs 25,00,000 som du skulle betala tillbaka över 20 år till en räntesats på 8.8%. Att komma in i dessa belopp i online-kalkylatorn skulle ge dig en uppfattning om EMI som du skulle betala på det lånet.
  • Bild med titeln Beräkna EMI för ett hemlån Steg 3
    3. Utvärdera den månatliga betalningen beräknad. När du anger dina variabler, kommer online-kalkylatorn att berätta vad EMI förväntar sig. Det är dock viktigt att komma ihåg att det här är bara en uppskattning. Din faktiska EMI kan variera beroende på avgifter eller andra kostnader i samband med ditt lån.
  • För att återvända till det föregående exemplet visar online-kalkylatorn att om du tog ut ett hemlån för Rs 25,00,000 och betalade det tillbaka över 20 år till en ränta på 8.8%, du skulle göra en EMI på Rs 22,173.
  • Bild med titeln Beräkna EMI för ett hemlån Steg 4
    4. Justera variablerna för att hitta rätt EMI för dig. Om du inte har tagit ut ett hemlån kan du spela med variablerna med hjälp av en online-kalkylator för att se hur olika räntor och låneutställningar kommer att påverka din EMI.
  • Om man antar att det totala huvudbeloppet och räntan förblir densamma, vilket tar ut ett lån för en längre tidpunkt, kommer vanligtvis att leda till en lägre EMI. Till exempel betalade Rs 25,00,000 lån tillbaka över 20 år på 8.8% ränta gav en EMI på Rs 22,173. Om du betalat det lånet tillbaka över 30 år istället för 20, skulle din EMI minska till Rs 19 757.
  • När du spelar med lånebelopp, kom ihåg att ingen långivare kan erbjuda mer än 80 procent av fastighetsvärdet som ett lån.
  • Dricks: Budget noggrant om du planerar att köpa ett hus. Din EMI kan inte vara mer än 40 procent av din månadsinkomst.

    Metod 2 av 2:
    Arbetar med formeln för hand
    1. Bild med titeln Beräkna EMI för ett hemlån Steg 5
    1. Bekanta dig med formeln. Om du vill beräkna EMI för ett hemlån för hand, använd formeln [P x Rx (1 + R)] / [(1 + R)]. I den här formeln, P = den huvudsakliga eller totala beloppet du lånar. R = intressehastigheten och n = ditt lån.
    • För denna formel, notera att tjänsten ska representeras i månader snarare än år. För att räkna lika månatliga betalningar måste du veta hur många månatliga betalningar du ska göra.
  • Bild med titeln Beräkna EMI för ett hemlån Steg 6
    2. Placera beloppet, tjänsten och räntan på ditt lån i formeln. Om du försöker utvärdera olika lånealternativ, blir en online-kalkylator lättare och kommer inte att kräva så mycket matte. Formeln är bäst att använda om du redan har ett bostadslån och bara vill dubbelkontrollera att EMI den långivare citerade du är korrekt.
  • Till exempel, anta att du har ett Rs 25,00,000 lån med en 20-årig tjänstgöring och en 8.8% Räntesats. Din ekvation skulle se ut så här: EMI = [25,00,000 x 0.088 x (1 + 0.088)] / [(1 + 0.088)].
  • Bild med titeln Beräkna EMI för ett hemlån Steg 7
    3. Slutföra den resulterande ekvationen. När du har fyllt i din ekvation, löser det med dina egna matematiska färdigheter (eller en elektronisk räknare, om du har en praktisk). Svaret du får ska vara detsamma som om du hade använt en online-kalkylator, eftersom de är inställda för att använda samma formel.
  • Medan denna formel kan vara lite mycket att göra upprepade gånger (om du inte riktigt njuter av matte) kan det hjälpa dig att förstå hur emis beräknas. Det bidrar också till att kunna göra det själv, bara om du är i en situation där du behöver veta den här informationen och inte har tillgång till Internet.
  • Variation: Du kan också utföra denna beräkning med ett Excel-kalkylblad. Ange bara samma siffror som du har för formeln och välj "Pmt" fungera.

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande