Hur man beräknar npv

Om du aldrig har beräknat nuvärdet (NPV) innan, kan processen känna sig snäll. Oroa dig inte, men när du känner till med formeln är det inte svårt att beräkna NPV. Vi går igenom hur du gör det steg för steg, med exempel, så du kan snabbt hitta numret du letar efter.

NPV kan beräknas med formeln NPV = ⨊ (p / (1 + i) t) - c, där p = nettoperiod kassaflöde, i = diskonteringsränta (eller returnation), t = antal tidsperioder och C = Initial Investment.

Steg

NPV-kalkylator

NPV-kalkylator

Stöd WikiHow och Lås upp alla prover.

Metod 1 av 3:
Beräkning av nuvärdet
  1. Bild med titeln Beräkna NPV steg 1
1. Bestäm din ursprungliga investering. Detta är "c" i ovanstående formel. I affärsverksamheten görs köp och investeringar ofta med målet att tjäna pengar på lång sikt. Dessa sorters investeringar har vanligtvis en enda initial kostnad - vanligtvis kostnaden för tillgången som köps.
  • Till exempel, låt oss föreställa dig att du använder en liten limonadstativ. Du överväger att köpa en elektrisk juicer för ditt företag som kommer att spara dig tid och ansträngning jämfört med att suga citronerna för hand. Om juicer kostar $ 100, så är $ 100 din första investering.
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 2
    2. Bestäm en tidsperiod för att analysera. Detta är "t" i ovanstående formel.Som noterats ovan gör företag och individer investeringar med målet att tjäna pengar på lång sikt. För att bestämma NPV för din investering, måste du ange en tidsperiod under vilken du försöker avgöra om investeringen betalar för sig själv. Denna tidsperiod kan mätas i någon tidsenhet, men för de flesta ekonomiska beräkningar är måttenheten år.
  • I vårt limonadställ exemplet, låt oss säga att du har undersökt juicer du tänker köpa online. Enligt de flesta recensioner fungerar juiceren bra, men brukar bryta efter ca 3 år. I det här fallet använder du 3 år som tidsperiod i din NPV-beräkning för att avgöra om juiceren kommer att betala för sig innan det är troligt att bryta.
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 3
    3. Uppskatta din kassaflöde för varje tidsperiod. Detta är "P" i ovanstående formel. Du måste uppskatta hur mycket pengar din investering kommer att göra dig under varje tidsperiod för vilken det tjänar dig pengar. Dessa mängder (eller "kassaflöden") kan vara specifika, kända värden, eller de kan uppskattas. I det senare fallet ägnar företag och finansiella företag ibland mycket tid och ansträngning för att få en exakt uppskattning, anställningsindustrins experter, analytiker, och så vidare.
  • Låt oss fortsätta med vårt Lemonade-stativ Exempel. Baserat på din tidigare prestanda och dina bästa framtida uppskattningar antar du att implementering av $ 100 juicer kommer att medföra ett extra $ 50 det första året, $ 40 det andra året, och $ 30 det tredje året genom att minska tiden som dina anställda behöver spendera juicicing (och Således sparar du pengar på löner). I det här fallet är dina förväntade kassaflöden: $ 50 år 1, 40 dollar i år 2, och $ 30 i år 3.
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 4
    4. Bestämma lämplig diskonteringsränta. Detta är "jag" i ovanstående formel. I allmänhet är en viss summa pengar värt mer nu än det är i framtiden. Detta beror på att de pengar du har idag kan investeras i ett intresseföretag och få värde över tiden. Med andra ord är det bättre att ha $ 10 idag än $ 10 ett år i framtiden eftersom du kan investera din $ 10 idag och har mer än $ 10 på ett år. Detta koncept kallas "tidsvärdet av pengar."För NPV-beräkningar måste du veta räntan på ett investeringskonto eller möjlighet med en liknande risknivå för den investering du analyserar. Detta kallas din "rabattränta" och uttrycks som ett decimaltal, snarare än en procent.
  • I företagsfinansiering används ofta ett företags viktiga genomsnittliga kapitalkostnad för att bestämma diskonteringsräntan. I enklare situationer kan du vanligtvis bara använda returräntan på ett sparkonto, aktieinvesteringar, etc. att du kanske lägger dina pengar i stället för att göra investeringen du analyserar.
  • I lemonadstället Exempel, låt oss säga att om du inte köper juicer, kommer du att investera pengarna på aktiemarknaden, där du känner dig säker på att du kan tjäna 4% årligen på dina pengar. I det här fallet 0.04 `(4% uttryckt som decimal) är den diskonteringsränta vi ska använda i vår beräkning.
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 5
    5. Rabattera dina kassaflöden. Därefter kommer du att öka värdet på dina kassaflöden för varje tidsperiod som vi analyserar mängden pengar du kommer att göra från din alternativa investering under samma period. Det här kallas "diskontering" Kassaflödet och görs med hjälp av den enkla formeln P / (1 + I), där P är mängden kassaflödet, är jag diskonteringsräntan och T representerar tid. Du behöver inte oroa dig för din första investering ännu-Du använder det här i nästa steg.
  • I lemonadexemplet analyserar du 3 år, så du måste använda din formel 3 gånger. Beräkna dina årliga rabatterade kassaflöden enligt följande:
  • År en: 50 / (1 + 0.04) = 50 / (1 .04) = $ 48.08
  • År två: 40 / (1 +0.04) = 40/1.082 = $ 36.98
  • År tre: 30 / (1 +0.04) = 30/1.125 = $ 26.67
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 6
    6. Summera dina rabatterade kassaflöden och subtrahera din ursprungliga investering. Slutligen, för att få den totala NPV för projektet, köp eller investering du analyserar, måste du lägga till alla dina rabatterade kassaflöden och subtrahera din första investering. Svaret du får för denna beräkning representerar din NPV-the Netto summa pengar som din investering kommer att göra jämfört med alternativa investeringar som gav dig diskonteringsräntan. Med andra ord, om det här numret är positivt, gör du mer pengar än om du hade spenderat det på en alternativ investering, till exempel den hypotetiska 4% du skulle ha tjänat på aktiemarknaden ovan.Om det är negativt, kommer du att göra mindre pengar.
  • För citronadstället Exempel skulle det slutliga projicerade NPV-värdet av juiceren vara:
  • 48.08 + 36.98 + 26.67 - 100 = $ 11.73
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 7
    7. Avgöra huruvida investeringen är eller inte. NPV berättar i grunden värdet av din framtida utbetalning minus ditt investerade kontantbelopp. Använd det numret för att avgöra om det är en bra investering eller inte.
  • I allmänhet, om NPV för din investering är ett positivt tal, blir din investering mer lönsam än att sätta pengarna i din alternativa investering och du bör acceptera det.
  • Om NPV är negativ, är dina pengar bättre investerat någon annanstans, och din föreslagna investering bör avvisas.
  • Observera att det här är generaliteter - i den verkliga världen, går mycket mer i processen att bestämma om en viss investering är en klok idé.
  • I lemonadstället Exempel är NPV $ 11.73. Eftersom det här är positivt bestämmer du förmodligen att köpa juicer. Observera att det här betyder inte att den elektriska juiceren bara gjorde dig $ 11.73. Det betyder faktiskt att juiceren gjorde dig den nödvändiga avkastningsgraden på 4% per år, plus ytterligare $ 11.73 ovanpå det. Med andra ord är det $ 11.73 mer lönsam än din alternativa investering.
  • Metod 2 av 3:
    Använda kassaflöden för att bestämma NVP
    1. Bild med titeln Beräkna NPV steg 8
    1. Beräkna värdet av ditt företags vinst under en given period med en PV-ekvation. I många situationer måste du ta hänsyn till återkommande kostnader (till exempel kostnaden för varor eller underhållskostnader). I dessa situationer, börja med att använda följande ekvation för att beräkna vinsten under en viss tid: FV=FV/(1+r)n{ displayStyle pv = fv / (1 + r) ^ {n}}{ displayStyle pv = fv / (1 + r) ^ {n}}. Här är PV = nuvärde, FV är det framtida beloppet du hoppas kunna göra under en viss period, R är avkastningsgrad eller ränta, och n är antalet perioder som du tittar på.
    • Tänk till exempel om du hoppas kunna göra $ 2000 över 10 år, med en avkastning på 3%. Nuvärdet av denna summa pengar skulle vara 2000/(1+.03)10=1488.18783{ displayStyle 2000 / (1+.03) ^ {10} = 1488.18783}{ displayStyle 2000 / (1 + .03) ^ {10} = 1488.18783}, eller ca $ 1488.19.
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 9
    2. Lägg upp dina förväntade utgifter för att hitta ditt kontantutflöde. För att få en mer exakt bild av ditt nuvärde, överväga de olika utgifterna du kanske behöver betala. Till exempel kan du behöva betala för underhåll, leveranser eller avgifter som är förknippade med att driva ditt företag. Tally upp dessa utgifter för att bestämma ditt kontantutflöde under den aktuella perioden.
  • Till exempel, säg att du behöver investera $ 150 i en utrustning för ditt hemföretag, betalar sedan $ 50 i underhåll på det var 5 år. Ditt kontantutflöde för en period av 10 år skulle vara $ 150 + $ 50 + $ 50 = $ 250.
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 10
    3. Subtrahera kontantutflödet från nuvärdet för att hitta NPV. Ditt nuvärdes är skillnaden mellan nuvärdet och ditt förväntade utflöde eller de totala kostnaderna för perioden. Till exempel:
  • Om din PV är $ 1488.19 Och du förväntar dig att ditt kassaflöde är $ 250, då din NPV = $ 1488.19 - $ 250 = $ 1238.19.
  • Metod 3 av 3:
    Använda NPV-ekvationen
    1. Bild med titeln Beräkna NPV steg 11
    1. Jämför investeringsmöjligheter av deras NPV. Att hitta NPV: erna för flera investeringsmöjligheter gör att du enkelt kan jämföra dina investeringar för att bestämma vilka som är mer värdefulla än andra. I allmänhet är investeringen med den högsta NPV den mest värdefulla eftersom dess eventuella utbetalning är värt det mest i nuvarande dollar. På grund av detta vill du vanligtvis fortsätta investeringarna med de högsta NPV: n (förutsatt att du inte har tillräckligt med resurser för att driva alla investeringar med en positiv NPV).
    • Till exempel, låt oss säga att vi har tre investeringsmöjligheter. Man har en NPV på $ 150, en har en NPV på $ 45, och en har en NPV på - $ 10. I den här situationen skulle vi sträva efter $ 150 investeringen först eftersom den har den största NPV. Om vi ​​har tillräckligt med resurser, skulle vi fortsätta $ 45-investeringen andra eftersom det är mindre värdefullt. Vi skulle inte fortsätta - $ 10 investeringen alls eftersom det med en negativ NPV kommer att göra dig mindre pengar än att investera i ett alternativ med en liknande risknivå.
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 12
    2. Använd PV = FV / (1 + I) för att hitta nuvarande och framtida värden. Med hjälp av en något modifierad form av den vanliga NPV-formeln är det möjligt att snabbt bestämma hur mycket en nuvarande summa pengar kommer att vara värd i framtiden (eller hur mycket en framtida summa pengar är värt i nutiden). Använd helt enkelt formeln PV = FV / (1 + I), där jag är din diskonteringsränta, t antal tidsperioder som analyseras, FV är det framtida penningvärdet, och PV är nuvärdet. Om du känner till, T, och antingen FV eller PV, är det relativt enkelt att lösa för den slutliga variabeln.
  • Till exempel, låt oss säga att vi vill veta hur mycket $ 1000 kommer att vara värt på fem år. Om vi ​​vet att vi vid det minsta minimumet kan få en avkastningshastighet på 2% på dessa pengar, vi använder 0.02 för I, 5 för T och 1000 för PV och löser för FV enligt följande:
  • 1000 = fv / (1 + 0.02)
  • 1000 = fv / (1.02)
  • 1000 = fv / 1.104
  • 1000 × 1.104 = FV = $ 1,104.
  • Bild med titeln Beräkna NPV steg 13
    3. Forskningsvärderingsmetoder för mer exakta NPV. Noggrannheten hos någon NPV-beräkning beror i grunden på noggrannheten hos de värden du använder för din diskonteringsränta och dina framtida kassaflöden. Om din diskonteringsränta är nära den faktiska avkastningsgraden kan du få på dina pengar för en alternativ investering av liknande risker och dina framtida kassaflöden är nära de mängder pengar du faktiskt kommer att göra från din investering, kommer din NPV-beräkning att vara rätt på pengarna.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Kom alltid ihåg att det kan finnas andra, icke-finansiella faktorer (som miljö eller sociala problem) att överväga när man fattar något investeringsbeslut.
  • NPV kan också beräknas med en finansiell räknare eller en uppsättning NPV-tabeller, som är användbara om du inte har en räknare för att utföra kassaflödesrabatterna.
  • Du kan använda NVP-formeln för att beräkna din interna avkastning (IRR) eller diskonteringsräntan som skulle göra NVP för alla kassaflöden från ett projekt som är lika med 0. I allmänhet är ju högre IRR, desto mer potentiellt ett projekt har till tillväxt. För att hitta IRR, ställ in NVP till 0 och lösa för diskonteringsräntan (eller avkastningsgrad).
  • Varningar

    Undvik att fatta ekonomiska beslut utan att ta hänsyn till tidvärdet av pengar. Tidsvärdet av pengar (TVM) hänvisar till konceptet att en viss summa pengar är värt mer nu än samma belopp skulle vara i framtiden, på grund av potentialen hos pengarna att växa i värde om du investerar det ordentligt.

    Saker du behöver

    • Penna
    • Papper
    • Kalkylator
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande