Hur man hanterar någon som har en psykotisk episod

Att ha någon runt dig som går igenom en psykotisk episod kan vara en läskig och ibland farlig upplevelse, för dig såväl som för den psykotiska individen. En person som går igenom en psykotisk episod kan höra röster eller se människor som bara finns i sitt sinne och kan agera förvirrad eller oartikulärt. När någon du vet går genom en psykotisk episod är det viktigt att vara lugn och bedöma situationen. Ring nödtjänster om personen är ett hot mot sig själva eller andra. Annars, prata lugnt med personen och be dem att ta de nödvändiga medicinerna.

Steg

Metod 1 av 3:
Bedömning av en psykotisk episod
  1. Bild med titeln Deal med någon som har en psykotisk episod Steg 1
1. Känna igen början på en psykotisk episod. Psykos är ett symptom på olika allvarliga psykiska sjukdomar, och definieras som en psykologisk paus med verkligheten. Om personen verkar drifta mentalt, om deras tal blir uppslamrat och osammanhängande, eller om de svarar på auditiva eller visuella hallucinationer, kan de uppleva en psykotisk episod.
  • Om du känner en person runt har du en historia av psykotiska episoder, söka tips. Vanliga beteenden i dagarna innan en psykotisk episod inkluderar: depression eller irritabilitet, växlande mellan inaktivitet och hyperaktivitet och uppmärksamhet med vissa idéer eller socialt uttag.
  • Var uppmärksam på vad personens utlösare är - om de är särskilt stressade, till exempel, eller om de inte äter bra, kan det öka sina chanser att ha en psykotisk episod.
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 2
    2. Ring personens namn. Prata med individen, och försök att få dem att svara och kommunicera så mycket som möjligt. Var noga med att hålla dig lugn som du gör det och undvik att få dem att känna sig dömda. Var bara där för dem och försök att hålla dig själv och miljön så lugn som möjligt. Om psykosen inte är för svår, fråga försiktigt individen vad de ser eller upplever. Håll dem lugna och gör konversationen så normalt som möjligt.
  • Om du svarar på den psykotiska episoden med rädsla och ångest, kan det ytterligare utlösa den psykotiska individen och förvärra deras erfarenhet.
  • Fråga om det är något fel, och om de svarar, försök att få dem att beskriva vad de upplever.
  • Säg något som, "Jag är inte säker på vad du upplever, kan du försöka beskriva det för mig?"
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 3
    3. Fråga personen om de har några läkemedel för nödsituationer. Om individen svarar sammanhängande och bekräftande, få dem att ta medicinen. Kontakta också individens mentalvårdsleverantör så snart som möjligt.
  • Be individen att gå igenom den här psykotiska episoden om de har haft episoder så här innan. Ta reda på vad som hjälpte till, och upprepa den behandlingen så mycket som möjligt.
  • Du kanske också vill fråga om personen har tagit några receptbelagda läkemedel. Till exempel, om personen har tagit hallucinogen, som LSD, skulle det hjälpa till att förklara deras beteende.
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 4
    4. Bli av med åskådare. Ingen gillar att stirrade på när de kämpar.Inleda bort någon som inte behöver vara här, som barn eller nyfikna främlingar. Försök att sitta någonstans tyst, men se till att du inte är isolerad och båda har gott om utrymme och tydliga vägar till utgångar.En tumregel är att ge någon som upplever aktiv psykos fem gånger mängden utrymme som en vanlig konversation för att hjälpa dem att stimulera.
  • Barn kan vara rädda, nyfiken eller behövande, och kan störa den person som har episoden.Du kan ge dem ett jobb att göra, som "Ring pappa och berätta för honom att komma hjälp mamma" eller "Ta din syster till parken och vänta på att jag ringer eller kommer få dig."
  • Om personen är allvarligt orolig och kan bli aggressiv, var försiktig med att få sårbara människor (som barn, äldre och funktionshindrade) borta.
  • Om möjligt, försök att erbjuda personen någonstans i närheten där de känner sig lugna. Till exempel, om din moster älskar utomhus, kan du ta henne till gården, eller om din lilla bror känner sig trygg i sitt rum, kan du fråga om han skulle vilja åka dit med dig.Men om du inte är positiv att personen kan behålla säkerheten för andra och själva är det inte säkert för någon av er att vara ensam tillsammans och det är dags att ringa till hjälp.
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 5
    5. Fel på sidan av försiktighet. Psykotiska episoder är allvarliga förekomster, och du måste behandla dem som sådana. Om du är runt någon som kan ha en psykotisk episod (speciellt om det är någon du inte vet), eller om du inte är säker på om de kan bli våldsamma, är det viktigt att ringa till hjälp.En aktiv psykotisk person kanske inte inser att de behöver hjälp i ögonblicket, men om tabellerna vändes, skulle de inte tveka att få hjälp för dig.
  • Om du inte känner till personen som har episoden eller inte känner dem väl, ring sedan till hjälp direkt. De kan ha en vän eller familjemedlem i närheten som är bättre rustad att hjälpa dem.
  • Metod 2 av 3:
    Hantera en våldsam psykotisk episod

    Människor med psykotiska störningar kommer inte nödvändigtvis att vara våldsamma. Men i vissa fall kan personen vara så stressad och frånkopplad från verkligheten att de inte förstår vad de gör.

    1. Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 6
    1. Bedöma situationen för fara. Det är sällsynt att en individ som genomgår en psykotisk episod för att bli våldsam, även om det kan hända. Psykotiska individer har större risk att skada sig. Eventuella hot om våld, självskada eller självmord bör tas på allvar.
    • En historia av drog- och alkoholmissbruk ökar sannolikheten för att personen blir våldsam.
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 7
    2. Håll dig borta om situationen blir hotande eller våldsam. Om du på något sätt misstänker att personen kan vara farlig, antingen till sig själva eller till andra, ring efter hjälp omedelbart. Överväg att ringa en ambulans eller andra medicinska experter specifikt - om det inte finns tid att leta upp telefonnummer, bara Ring nödtjänster.
  • Om du är i ett rum med en aggressiv person, lämna rummet omedelbart.
  • Om polisen anländer på scenen, försök att förklara situationen innan de interagerar direkt med den person som upplever den psykotiska episoden. Utan att störa och äventyra dig själv eller andra, uppmuntra tjänstemän att vara lugna och lösa situationen utan att använda kraft.
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 8
    3. Skydda den psykotiska individen från sig själva. Om personen är farlig för sig själva, ta bort eventuella skarpa föremål och farliga material från personen och från rummet och låsa eventuella obegränsade fönster och balkonger. Försök att hålla personen lugn. Ring polisen eller en ambulans om det finns en chans att personen kommer att försöka självmord eller orsaka allvarliga fysiska skador.
  • Om de frågar varför du håller något farligt (e.g. en kniv), säg "Jag lägger bort det."Om någon är utsatt för psykotiska episoder, kan det vara lämpligt att hålla Sharps / potentiellt farliga föremål låsta.
  • Tala med individen lugnt och försök att de-eskalera situationen. Om den psykotiska personen frågar efter saker eller kräver krav, följ de som är säkra och rimliga.
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 9
    4. Undvik att försöka begränsa dem, eller sätta dig i skadans sätt. Om den psykotiska personen agerar våldsamt eller hotfullt våld, ta inte det på dig själv för att lösa problemet. Du kan riskera personlig skada, speciellt om du försöker engagera sig i en fysisk kamp med den psykotiska personen.
  • Din huvudprioritet bör hålla dig själv och andra säkra. Om du kan göra saker för att skydda den psykotiska personen (e.g. avlägsna en kniv från en närliggande bordsskiva), se till att du håller dig säker när du gör det.
  • Metod 3 av 3:
    Hantera en icke-våldsam psykotisk episod
    1. Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 10
    1. Håll en lugn konversation. Om den psykotiska personen inte är våldsam, prata med dem i en normal röst.Det är bäst att ge 5 gånger mängden utrymme, behålla en öppen hållning och undvik mot personen helt, vilket kan tyckas hotande. Försök att trösta dem, om de upplever eller hallucinera något obehagligt. Samtalet ska vara enkla personer som går igenom en psykotisk episod kan hitta kommunikation eller tal svårt.
    • Fråga dem frågor, och om deras sinne tycks drifta, försök att ta tag i deras uppmärksamhet.
    • Se till att försäkra dem och låt dem veta att du är där för dem.
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 11
    2. Se till att du inte spelar in i personens hallucinationer. Även om du vill undvika att skylla eller kritisera den psykotiska personen, bör du också undvika att spela i sina psykoser. Detta kommer bara att förvärra situationen och göra individens paus med verkligheten svårare att komma tillbaka från. Försök dock inte argumentera med dem eller engagera sig för mycket diskussion med dem.
  • Istället för, "Jag hör också samma röster", försök att säga "Jag hör inte dessa röster, men jag kan säga att de stör dig."
  • Det är bäst att inte strida mot personen och berätta för dem vad de tror är osann. Det kan få dem att känna sig arg och osäkra, vilket kommer att få dem att dra sig tillbaka i allt som de upplever.
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 12
    3. Visa förståelse. Empathize och validera sina känslor. Psykos kan vara en skrämmande och förvirrande sak att uppleva. Personen kanske inte förstår hur man hanterar det. Tänk på att de inte kan "snap ut ur det", det är inte heller deras fel att det här händer med dem. Låt personen veta att du tar dem på allvar och stöder dem. Här är några exempel på hjälpsamma saker att säga:
  • "Jag kan inte föreställa mig vad du går igenom, men jag är glad att lyssna."
  • "Jag förstår inte helt vad du går igenom, men jag förstår att det måste vara väldigt svårt."
  • "Finns det någon du litar på att jag kan ringa till dig?"
  • "Vad kan jag göra för att hjälpa dig att känna dig trygg just nu?"
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 13
    4. Få dem till en läkare. En psykiater eller psykolog kan hjälpa till att ta reda på vad som orsakade episoden, och bidra till att förhindra framtida psykotiska episoder. Om individen inte redan har genomgår terapi och medicinsk behandling, uppmuntrar dem starkt att det efter det att det psykotiska avsnittet har gått.
  • Att se en läkare är viktig. Psykos kan vara ett tecken på tillfällig stress (som sorg eller sömnbrist), men det kan också vara ett tecken på en psykisk sjukdom eller ett fysiskt hälsoproblem som orsakar psykos.
  • Mental- och sjukvårdspersonal kommer att kunna hjälpa personen att vidta åtgärder för att minska frekvensen och svårighetsgraden av sina episoder. Se till att personen har någonstans att gå för att få hjälp efter episoden. Om de inte gör det, hjälp dem att hitta hjälp.
  • Saker som självvård, stresshantering, och rådgivning kan göra stor skillnad mot personens mentala hälsa.
  • Bild med titeln Deal med någon som har ett psykotiskt avsnitt Steg 14
    5. Söka hjälp själv om du behöver det. Att hantera någons psykotiska episod kan vara väldigt stressande, speciellt om personen är en älskad eller du vet inte vad som är fel. Det kan hjälpa dig att prata med en terapeut eller rådgivare.
  • Om personen är en älskad, följa upp med dem också. Se till att de är säkra och friska. Så länge du inte spelar upp betydelsen av sin egen erfarenhet, kan du berätta för dem om din erfarenhet av deras psykotiska episod och varför det var svårt för dig också.
  • Se till att du inte kritiserar dem eller skickar dom om deras erfarenhet. Det är viktigt att undvika att de känner sig dåliga om deras beteende eller att göra dem oroa sig för att de kanske har skrämmat dig bort. De behöver veta att du inte skyller dem för sin sjukdom, och att du fortfarande bryr dig.
  • Tips

    Ge inte några läkemedel som inte var förskrivna personen utan att samråda med en läkare.
  • Om personen har återkommit psykotiska episoder, prata med dem när de är tydliga och fråga hur man hjälper nästa gång det händer.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande