Hur man gör hlr på ett barn

Även om det är bäst för någon som är certifierad i första hjälpen för att utföra HLR (kardiopulmonell återupplivning), kan även någon som inte är utbildad göra skillnad i en nödsituation. Om du tror att ett barns hjärta har slutat, utföra grundläggande HL-tekniker, till exempel bröstkompression, luftvägsöppning och räddningstjänst. Om du inte är formellt utbildad i HLR rekommenderas att du bara använder kompression. Tänk bara på att metoderna i den här artikeln är avsedda för barn. För spädbarn under 1 år, följ Spädbarns CPR-protokoll. För vuxna, följ Vuxenprotokoll.

Steg

Del 1 av 2:
Bedömning av situationen
  1. Bild med titeln Do CPR på ett barn Steg 1
1. Kontrollera scenen för fara innan du hjälper. Om du stöter på ett barn som är omedvetet, måste du snabbt se till att det inte finns några faror för dig själv om du väljer att hjälpa dem. Finns det en bilutsläpp? Finns det farliga rök? Finns det en eld? Är elektriska linjer ner? Om det finns något som kan äventyra dig eller offret, se om det finns något du kan göra för att motverka det. Öppna ett fönster, stäng av kaminen eller lägg ut elden om möjligt.
  • Men om det inte finns något du kan göra för att motverka faran, flytta offret. Det bästa sättet att flytta offret är genom att placera en filt eller en kappa under ryggen och dra på kappan eller filten.
  • Om det finns en chans har barnet lidit en ryggradsskada, 2 personer ska flytta dem för att förhindra eventuell vridning av huvudet och nacken.
  • Om du inte tror att du kan komma till barnet utan att sätta ditt eget liv i fara, Ring nödtjänster och vänta på hjälp.
  • Bild med titeln Do CPR på ett barn Steg 2
    2. Kontrollera barnet för medvetande. Tryck på axeln och säg högt, tydlig röst, "Mår du bra? Mår du bra?" Om de svarar, är de medvetna. De kanske bara har sovit, eller de kunde ha varit omedvetna. Om det fortfarande verkar vara en nödsituation - till exempel, om de har problem med att andas eller de verkar vara bleknade mellan medvetandet och medvetslöshet-ropa på hjälp och börja Grundläggande första hjälpen.
  • Använd barnets namn, om du vet det. Till exempel, säg, "Kim, kan du höra mig? Mår du bra?"
  • Om nödvändigt, vidta åtgärder för att förebygga eller behandla chock. Barnet kan vara i chock om du märker symtom som klammig hud, snabb andning eller en grå eller blå nyans till sina läppar eller naglar.
  • Bild med titeln Do CPR på ett barn Steg 3
    3. Känner för barnets puls. Om barnet inte svarar, är det första att göra att kontrollera sin puls. Om barnet inte har en puls måste du omedelbart börja HLR. Kontrollera inte deras puls i mer än 10 sekunder. Om offret inte har en puls, slår deras hjärta inte och du måste utföra bröstkompressioner.
  • För att kontrollera nacken (carotid) puls, känna för en puls på sidan av offrets nacke närmast dig genom att placera tipsen på dina första 2 fingrar bredvid deras Adams äpple. Var medveten om att Adams Apple vanligtvis inte är synligt på en tjej, och kanske inte är väldigt synlig på en pojke som ännu inte har gått igenom puberteten.
  • För att kontrollera pulsens puls, placera dina första 2 fingrar på tummen på offrets handled.
  • Andra pulsplatser är ljummen och fotleden. För att kontrollera ljumsken (femoral) puls, tryck på tipsen på 2 fingrar i mitten av ljummen. För att kontrollera fotleden (posterior tibial) puls, placera dina första 2 fingrar på fotens insida.
  • 4. Se om barnet andas. Även om barnet har en puls, behöver du fortfarande göra HLR om de inte andas. Lägg dem på ryggen, om du kan flytta dem säkert. Sedan, luta huvudet tillbaka något och lyft sin haka. Sätt örat nära näsan och munen och lyssna på ljud av andning i högst 10 sekunder. Om du inte hör andas, gör dig redo att utföra CPR Rescue andas.
  • Om du hör enstaka gasps, anses det fortfarande vara normal andning. Du behöver fortfarande utföra HLR om barnet hämtar för andetag.
  • Bild med titeln berätta för din fru du don
    5. Börja HLR så fort som möjligt. Om du ser någon vars hjärta har slutat slå eller som har slutat andas, reagera snabbt och utföra räddning andning och HLR kunde rädda sitt liv. När någon börjar HLR innan en ambulans kommer, har patienten en betydligt bättre chans att överleva. Att kunna reagera snabbt genom att utföra HLR, som kan hjälpa till att få oxygenerat blod tillbaka som strömmar till hjärnan, är viktigt.
  • Om barnet har en puls men inte andas, utför endast räddningstjänst, inte bröstkompressioner.
  • En mänsklig hjärna kan vanligtvis gå i ca 4 minuter utan syre innan de lider permanent hjärnskador.
  • Om hjärnan går utan syre i mellan 4 och 6 minuter, stiger chanserna för hjärnskador.
  • Om hjärnan saknar syre i 6 till 8 minuter är hjärnskador sannolika.
  • Om hjärnan är utan syre i över 10 minuter är hjärndöd sannolikt.
  • Del 2 av 2:
    Utför HLR
    1. Bild med titeln Berätta någon du självskada Steg 6
    1. Utför HLR i 2 minuter innan du ringer till hjälp. När du snabbt har bedömt situationen och kontrollerat medvetandet och cirkulationen av offret, måste du agera mycket snabbt. Om det inte finns någon puls måste du börja CPR omedelbart och fortsätt det i 2 minuter (vilket är cirka 5 cykler av HLR). Ring sedan för akutmedicinska tjänster. Om du är ensam är det viktigt att starta HLR innan du ringer till hjälp.
    • Om någon annan är där, fråga dem Ring nödtjänster eller skicka dem till hjälp. Om du är ensam, ring inte tills du har slutfört 2 minuter av HLR.
    • Ring ditt lokala nödnummer. Ring upp 911 i Nordamerika, 000 i Australien, 111 I Nya Zeeland, 112 av mobiltelefon i EU (inklusive Storbritannien) och 999 i UK.
    • Om möjligt, skicka någon annan för att få en AED (automatisk extern defibrillator) om det finns en i byggnaden eller i närheten.
  • Bild med titeln Do CPR på ett barn Steg 5
    2. Kom ihåg cab. Hytt är den grundläggande processen för HLR. Det står för bröstkompressioner, luftväg, andning. Under 2010 ändrades den rekommenderade sekvensen med bröstkompressioner som placerades före luftvägsöppning och räddning andning. Bröstkompressioner är mer kritiska för att korrigera onormala hjärtrytmer (ventrikulär fibrillering eller pulslös ventrikulär takykardi), och eftersom en cykel på 30 bröstkompressioner bara kräver 18 sekunder, är luftvägsöppning och räddningsandning inte avsevärt försenade.
  • Bröstkompressioner, eller hand-only CPR, rekommenderas om du inte har blivit ordentligt utbildad eller orolig för att utföra mun-till-mun-återupplivning på en främling.
  • Bild med titeln Do CPR på ett barn Steg 4
    3. Placera händerna över barnets sternum (bröstben). När du utför HLR på ett barn är positioneringen av dina händer särskilt viktig, eftersom ett barn blir mer bräckligt än en vuxen. Leta reda på barnets sternum genom att flytta 2 fingrar till botten av deras ribbbur. Identifiera var den nedre revbenen möts i mitten och lägg sedan på din andra hands häl ovanpå dina fingrar. Använd bara hälen av den här handen för att göra kompressionerna.
  • Bild med titeln Do CPR på ett barn Steg 6
    4. Utför 30 kompressioner. Komprimera bröstet, med armbågarna låsta, genom att trycka rakt ner ca 2 tum (5.1 cm) djupt. Det mindre kroppen hos ett barn behöver mindre tryck än en vuxen som skulle. Om du börjar höra eller känna ett sprickljud, kan det indikera att du trycker för hårt. Fortsätt, men tillämpa mindre tryck med kompressionerna. Gör 30 av dessa kompressioner, och gör dem med en hastighet av minst 100 kompressioner per minut om du är den enda räddaren.
  • Tillåt fullständig bröstkrets efter varje kompression. Med andra ord vänta på bröstet att expandera helt innan du trycker ner igen.
  • Minimera pauser i bröstkompression som uppstår vid byte av leverantörer eller förberedelser för en chock. Försök att begränsa avbrott till mindre än 10 sekunder.
  • Om det finns 2 rescuers, ska varje slutföra en rund med 15 kompressioner. Om du gör räddnings andetag såväl som kompressioner, gör 2 andetag för varje 15 kompressioner istället för varje 30 kompressioner.
  • Bild med titeln Do CPR på ett barn Steg 7
    5. Se till att luftvägarna är öppen. Placera din hand på barnets panna och 2 fingrar på hakan. Lyft hakan försiktigt med de 2 fingrarna samtidigt som du trycker ner på pannan med din andra hand. Om du misstänker en nackskada, dra försiktigt käften uppåt istället för att lyfta hakan. När du har gjort det ska du se, lyssna och känna för andning.
  • Sätt örat nära offrets mun och näsa och lyssna noggrant för några tecken på andning.
  • Titta på bröströrelse och känna för alla andetag på din kind.
  • Om det inte finns några andningsskyltar, placera en HLR-andningsbarriär eller räddningsmask (om tillgänglig) över offrets mun.
  • Bild med titeln Do CPR på ett barn Steg 9
    6. Ge 2 räddning andas om barnet inte andas. Håller luftvägen öppet, ta fingrarna som var på barnets panna och nypa näsan stängd. Gör en tätning med din mun över offerets mun och andas ut genom munnen i ungefär en sekund. Se till att du andas långsamt, eftersom det kommer att se till att luften går i lungorna och inte magen. Se till att du håller ögonen på offrets bröstkorg.
  • Om andan går in, bör du se bröstet något stiga och känner också att det går in. Om andan går in, ge en andra räddning andedräkt.
  • Om andan inte går in, omplacera huvudet och försök igen. Om det inte går in igen, kan offret vara kvävande. Du måste göra mer bröstkompressioner i det här fallet. Kom ihåg bukstryck (The Heimlich Maneuver) bör endast utföras på någon som är medveten.
  • Bild med titeln Do CPR på ett barn steg 10
    7. Upprepa cykeln med 30 bröstkompressioner och 2 andetag. Gör HLR i 2 minuter (5 cykler av kompressioner till andetag) innan du kontrollerar för tecken på liv, en puls eller andning. Fortsätt HLR tills någon tar över för din nödpersonal anländer-du är för utmattad för att fortsätta-en AED är bifogad, laddad och personen som kör det ber dig att rensa kropps- eller puls och andning av återvändande.
  • Glöm inte att ringa nödtjänsten efter de första 2 minuterna av HLR.
  • När du ringer dem, fortsätt att administrera HLR tills de anländer.
  • Om du arbetar med en andra räddare, skära antalet kompressioner per 2 andetag i hälften. Det vill säga en av er bör göra 15 kompressioner, följt av 2 andetag, då ska den andra personen utföra ytterligare 15 kompressioner och 2 andetag.
  • Bild med titeln Do CPR på ett barn Steg 11
    8. Använd en AED för att starta om sitt hjärta om det behövs. Om en AED blir tillgänglig, sätt på AED och placera sedan dynorna enligt instruktionerna (en över höger bröst och en annan på vänster sida). Låt AED analysera rytmen och ge en chock om det anges, efter att ha rensat alla från patienten (skriker "KLAR!" först). Återuppta bröstkompressioner omedelbart efter varje chock för ytterligare 5 cykler innan de omvärderas.
  • Om offret börjar andas, manövrera dem försiktigt in dem återställningsposition.
  • Tips

    Alltid Ring nödmedicinska tjänster För någon vars hjärta har slutat eller inte andas.
  • Om du måste flytta offret, försök att störa kroppen så lite som möjligt.
  • Du kan få vägledning om korrekt CPR-teknik från en akuttjänstoperatör om det behövs.
  • Om du inte är oförmögen att utföra räddning andas, gör kompression-bara HLR med offret. Detta kommer fortfarande att hjälpa dem att återhämta sig från hjärtstopp.
  • Få rätt utbildning från en kvalificerad organisation i ditt område. Utbildning från en erfaren instruktör är det bästa sättet att förberedas i en nödsituation.
  • Glöm inte att placera dina händer i mitten av bröstbenet på nipplarna.
  • Om du inte är säker på din förmåga att göra HLR, ring för medicinsk hjälp först! Du kan börja kontrollera barnets andning och puls medan du ringer och informerar avsändaren (de är utbildade proffs). Det här är lättast att göra om du inte är ensam, men om du är, dra nytta av högtalaren på din telefon. Det är mycket viktigt att anmäla räddningstjänsten så att ambulansen tar lite tid att nå din destination. Dispatcher kan ge dig specifika råd baserat på din situation.
  • Varningar

    Var noga med att undersöka scenen för fara innan du försöker administrera HLR.
  • Kom ihåg att HLR är annorlunda för vuxna, barn och spädbarn - HLR som beskrivs i den här artikeln är avsedd att administreras till ett barn.
  • Om möjligt, använd handskar och använd en andningsbarriär för att göra överföring av sjukdomar mindre sannolikt.
  • Flytta inte patienten om de inte är i omedelbar fara eller är på ett ställe som är livshotande (till exempel om de har kollapsat i mitten av en väg).
  • Om personen har normal andning, hosta eller rörelse, Börja inte bröstkompressioner. Gör det så kan hjärtat sluta slå.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande