Hur man rengör en saxofon

Regelbundet saxofonunderhåll kommer att hålla både dig och ditt instrument friskt, och kan hjälpa till att förhindra kostsamma reparationer. Rengöring av saxofon är en relativt enkel process, förutsatt att din saxofon är den vanliga, halvklockformen. En saxofonrengöringssats är en smart investering som sparar mycket tid och ansträngning.

Steg

Del 1 av 3:
Rengöring av inredningen
  1. Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 1
1. SWAB The Body.De flesta saxofonrengöringssatser kommer med en pensel eller trasa på en lång sträng med en vikt på motsatt ände. Sätt den viktade änden i saxofonens klocka och vrid saxen upp och ner. Ta med den viktade änden genom kroppen och kom ut den smala änden. Dra försiktigt swaben genom kroppen flera gånger.
  • Swabbing hjälper till att torka inredningen så att dynor inte är skadade, hämmar bakterieutveckling och tar bort eventuell uppbyggnad av främmande partiklar från livsmedel, drycker eller saliv i instrumentet.
  • Det är inte ovanligt att se en liten grön färg på dynan efter några pass. Detta är normalt och indikerar inte rost- eller metallskador.
  • Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 2
    2. Swab nacken.Sätt in en flexibel swab genom den större basöppningen på nacken, som kommer ut på den smala sidan till vilken korken är fastsatt. Borsta ut insidan noggrant för att ta bort alla främmande partiklar.
  • Du kan också köra vatten genom nacken - var noga med att inget vatten kommer i kontakt med korken, eller det kan svälla och deformera.
  • Blötläggning med ättika eller borstning med tvättmedel kan hjälpa till att bli av med överflödig uppbyggnad.
  • Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 3
    3. Använd en PAD Saver.Om det är tillgängligt är det till nytta för att ta bort eventuell kvarvarande fuktighet. Var noga med att använda dem efter swabbing. Sätt i PAD Saver genom kroppens smala ände. Låt det absorbera fukt i några sekunder, ta sedan bort.
  • Vissa tillverkare gör liknande saker som "bellborstar" eller "nacksparare" För andra delar av saxofonen. Det här är bra att använda på liknande sätt om du har dem, men inte nödvändigt för regelbundet saxofonunderhåll.
  • Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 4
    4. Inspektera och rengör nyckelplattorna.Kontrollera efter klibbiga kuddar när du spelar saxofonen och inspekterar visuellt under dynorna för slitage. Använd våt bomullspinne eller ett tunt papper för att rengöra där dynorna möter tonen, ta bort alla klibbiga rester. Ett litet rent vatten bör räcka för att göra jobbet.
  • Del 2 av 3:
    Rengöring av munstycket
    1. Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 5
    1
    Rengör munstyckets interiör.Du vill städa munstycket ofta, eftersom det kommer i kontakt med din mun. Börja med att ta bort reed, använd sedan en munstycksborste för att ta bort eventuella rester inuti munstycket. Du kan ersätta en flaskborste eller till och med en liten tandborste. Kör kallt eller ljummet vatten genom munstycket, dra sedan en ren, luddfri trasa genom munstycket för att torka och ta bort några partiklar som saknas av borsten.
    • Blötläggning i antiseptisk munvatten eller tvättmedel är till hjälp för särskilt smutsiga munstycken.
  • Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 6
    2. Sand ut repor.Om du vill spara ett gummi eller hartsmunstycke med ljusmärken, använd sandpapper eller ett fingernagelsslipblock. Börja med det grovaste gritet för att ta bort skrapan. Framsteg till alltmer fina grits för att släta munstycket ut.
  • Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 7
    3. Rengör reed.Den varma luften du blåser in i den innehåller saliv, vilket ger en fuktig plats för bakteriell och svamptillväxt samt matpartiklar som skadar instrumentet. Torka ner det noggrant efter varje användning med en ren handduk eller bomullspinne. Detta kommer att stoppa bakterier och kemikalier från att congealing.
  • Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 8
    4. Djupt ren efter behov.Suga speciellt smutsiga munstycken i vatten och en liten mängd tvättmedel eller malt vinäger.Reeds kan blötläggas kort i antibakteriella vätskor, såsom alkohol, munvatten eller mildt väteperoxid. Låt reeden torka innan du använder.
  • Del 3 av 3:
    Slut
    1. Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 9
    1. Polera kroppen.Du kan bara använda en mässingslackpoleringstyg. Om så önskas, lägg till en liten mängd sprutmöbler. Undvik att tvätta kläder, pappershanddukar och någon rengöringsprodukt som inte är speciellt gjord för mässingsinstrumentvård.
  • Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 10
    2. Dra åt lösa skruvar. Du kan säkert dra åt löst stångskruvar, men var försiktig så att de inte är över vridmoment.
  • Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 11
    3. Rengör dina städare.Specialpinnar, PAD-sparare och klockborstar kan tvättas lätt för hand med en liten mängd tvål. Var och en bör i fjol om det städas regelbundet.
  • Bild med titeln Rengör en saxofon Steg 12
    4
    Montera din saxofon igen. Det ska se, känna och leka vackert! När du är i tvivel, kontakta en professionell.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    SWAB din saxofon varje Tid du spelar! Att sätta ditt sax bort våt kommer att öka sannolikheten för mögel, rost och uppbyggnad.
  • Det rekommenderas att ha minst två swabs för din saxofon, en för nacken och en för kroppen.
  • Saxofonen är ett känsligt instrument! Kom ihåg att vara mild. Tvinga inte någonting. Använd aldrig potentiellt frätande material.
  • Varningar

    Försök inte att olja, ta bort dents, byt ut dynor, eller använd skrapa-removers på ytan av din saxofon. Lämna dessa saker till en professionell. Om du har ett hyresinstrument, i de flesta fall utförs dessa tjänster kostnadsfritt.
  • Försök aldrig att applicera nyckelolja till din saxofon eller någon woodwind. Om du behöver dina nycklar för att oljas, ta din saxofon till en professionell.
  • Lägg aldrig din saxofon i vatten. Om du någonsin gör det kan det förstöra kuddarna på ditt instrument och korken som också är på det.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande