Hur man rengör en violin

Så, du har din violin, och du vet redan hur man tar hand om det. Men vad sägs om den dagliga rengöringsrutinen? Hur kan du hålla din violin från att få "ged upp" med kolofonium, svett och kroppsoljor? Detta kommer att lägga fram stegen för att ta innan du sätter din fiol i sitt fall. Det är upp till dig att utveckla de vanor som kommer att se till att din violin kommer att vara länge i framtiden, och vackert så.

Steg

Del 1 av 3:
Torka din fiol ned
  1. Bild med titeln Rengör ett violinsteg 1
1. Tvätta dina händer. Efter din träningssession kommer du sannolikt att ha lite kolofonium, svett och smuts på dina händer som du inte vill överföra av misstag till olika delar av din violin.
  • Bild med titeln Rengör ett violinsteg 2
    2. Få flera rengöringsdukar. Rengöringsdukar hjälper till att förhindra uppbyggnad av kolofonium och andra ämnen och också hålla din violin trevligt genom att ta bort fingeravtryck och andra markeringar. Du vill alltid ha minst två mjuka, rena, luddfria trasor för att torka ner de olika delarna av din violin.
  • Var noga med att hålla dessa rengöringsdukar i ditt violinfall så att de alltid är till hands.
  • Du kan köpa rengöringsdukar som är speciellt gjorda för violinstädning, till exempel Shar eller Glaesel, men du kan också använda det du har, till exempel flanell. Var noga med att du använder en trasa som är mjuk och icke-slipande.
  • Bild med titeln Rengör ett violin Steg 3
    3. Torka ner strängarna. Det är viktigt att torka ner strängarna av din violin efter varje spelning eftersom kolofonium snabbt kan ackumuleras och ändra ljudet på ditt instrument. Detta är ett enkelt steg som borde bli en vanlig vana efter att ha övat.
  • Använd en trasa, torka kolona av varje enskild sträng, flytta upp och ner varje sträng i en glidrörelse. Var noga med att torka av några kolofunkar som kan bryta av under det här steget.
  • Om det finns en uppbyggnad av Rosin på dina strängar som du inte kan torka av, kan du använda ren alkohol för att ta bort det här. Lägg några droppar alkohol på tyget och gnugga på strängarna, men var försiktig så att alkoholen inte rör någon annan del av fiolen, eftersom alkohol kommer att skada lacken.
  • Bild med titeln Rengör ett violinsteg 4
    4. Torka bågen. Precis som på strängarna kan Rosin bygga upp relativt snabbt på bågen. Du kan använda samma trasa du använde för strängarna när du torkar bort samma ämne.
  • Precis som med strängarna, ta bara rengöringsduken för att torka ner bågen i den riktning som håren kör i. Gå inte emot kornet, torka bara upp och ner med en lätt beröring.
  • Du kan överväga att ta bort skruven först innan du torkar bågen. På det sättet kommer din trasa inte att röra på håret och torka av det.
  • Bild med titeln Rengör ett violinsteg 5
    5. Torka ner violinens ansikte. Violinens ansikte hänvisar till kroppen, med undantag av violinens strängar eller nacke. Du kommer att vilja använda en annan trasa för det här steget, som du vill undvika att gnugga kolofonium eller något annat ämne på fiolen.
  • När du torkar F-hålen, var försiktig så att duken inte får fångas i dem. Träverket av F-hål är känsigt och kan ändra eller förstöra ljudet av fiolen om det är skadat.
  • Bild med titeln Rengör ett violinsteg 6
    6. Rengör bron. Violinbroen är skyldig att ha samlat in några kolofonium under din träningspass. Använd en trasa för att damma rosinet ut från under bron men behåll en lätt beröring, eftersom bron är väldigt bräcklig.
  • Försök använda en Q-tips för de fläckar som är särskilt svåra att nå.
  • Del 2 av 3:
    Polera din violin
    1. Bild med titeln Rengör ett violinsteg 7
    1. Vet när man ska polera din fiol. Att ha en polerad violin håller lacken i god form och tar hand om gunkybyggnaden som oundvikligen inträffar efter år av att spela något instrument.
    • Om din violin är ny eller i bra form, kanske du inte behöver polera det alls. Men om ditt instrument är tråkigt och inte har polerat på länge (ett år eller mer), kanske du vill polera det. Kontrollera med din luthier (en specialist i stränginstrument) om du inte är säker.
  • Bild med titeln Rengör ett violin Steg 8
    2. Få rätt typ av polska. Använd endast en kommersiell violinpolsk i stället för möbler polska eller vatten eftersom dessa kan skada både lacken och ljudet av fiolen.
  • Använd aldrig violinrenare eller polerar på huvudinstrument eller antikviteter, eftersom oljorna de innehåller kan öppna en spricka och göra ditt instrument svårt att återställa.
  • Polerna innehåller i allmänhet någon typ av olja, vilket kan skapa sprickor i fiolens trä och skada instrumentet på lång sikt. Därför finns det någon meningsskiljaktighet över om polisher ska användas på violiner alls.
  • Bild med titeln Rengör ett violin Steg 9
    3. Använd en trasa till polska. Om du bestämmer dig för att använda polska på din violin, var noga med att följa de specifika instruktionerna som följer med din polska och var försiktig med att bara polera violinens kropp.
  • Applicera polera till tyget, inte direkt på instrumentet. Gnugga ut smeten, smuts, någon rosinuppbyggnad, med tyget. Buff på alla sidor, men var försiktig runt f-hålen för att förhindra polsk uppbyggnad. Ta sedan en separat trasa för att torka bort eventuellt överskottspolerat för att förhindra att fukt kommer in i och skadar fiolen.
  • Undvik violinens strängar och bro, eftersom du inte vill ha någon polsk uppbyggnad på dessa delar och påverkar ljudet av instrumentet.
  • Del 3 av 3:
    Upprätthålla långsiktig renlighet
    1. Bild med titeln Rengör ett violinsteg 10
    1. Begränsa de platser du rör med dina händer. Oljorna och svetten på din hud kan attackera lacken av din violin och lämna märken. Ju mindre hudkontakt du gör med din fiol, desto längre kommer det att vara i form av bra ljud och utseende.
    • Öva lyft och håller din violin så lite som möjligt tills det blir andra naturen att inte ta tag i och röra vid din violin över hela kroppen.
  • Bild med titeln Rengör ett violinsteg 11
    2. Rengör ditt ärende. Även om människor ofta glömmer det här steget, kommer din violin inte att hålla sig ren om dess lagringsfall inte är ren. Tom och dammsuga ditt fall en gång i veckan eller när du börjar se flingor av damm, smuts och kolofonium.
  • Detta steg har den extra fördelen att förebygga dammmider som kan äta din violins båghår.
  • Bild med titeln Rengör ett violinsteg 12
    3. Vet när det är dags för en professionell tune-up. Om du börjar märka sprickor eller andra förändringar i din violin är det dags att ta ditt instrument till en välrenommerad violintillverkare eller musikbutik.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Var försiktig när du använder ris för att rengöra insidan av violinen - om du får någon fast i fiolen, behöver du professionell hjälp för att få ut det och förhindra skador på violinen. Det skulle förmodligen vara bäst att lämna rengöring av violinens insida.
  • Om du bor i en extremt torr eller fuktig miljö kanske du vill titta på en högkvalitativ luftfuktare, till exempel en dämpning, för att skydda din violin från sprickbildning eller böjning. Försök att lagra fiolen på en sval, torr plats när du kan.
  • En del av det violin som också behöver städning men är ofta förbisedd är insidan av kroppen. För att städa ut dammet, Strö lite ris genom ljudhålen och rulla dem runt inuti för lite. Vänd sedan din violin över för att skaka ut kornen av ris.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande