Hur man bygger en rullstolsramp

Rullstolsramper Hjälp personer med funktionshinder tillgång till offentliga och privata faciliteter. I Förenta staterna, som en del av amerikanerna med funktionshinder (ADA), måste alla nya offentliga byggnader innehålla rullstolsåtgärd. Rampar kan vara permanenta, semi-permanenta eller bärbara, men en ramp eller en rullstolshiss måste ingå i alla nya byggprojekt som går framåt. Var medveten om att en permanent strukturell ramp kommer att kräva teknik och / eller snickeri och kan kräva ytterligare bygglov, medan en tillfällig / bärbar ramp kan vara ganska enkelt konstruerad på egen hand. Oavsett om du eller någon du vet är avaktiverad och behöver en ramp för hushållsbruk, eller om du är en företagsägare som behöver underlätta lätt tillgång till din byggnad, lär dig att bygga en rullstolsram kan hjälpa till att göra din byggnad tillgänglig och kompatibel med ADA föreskrifter.

Steg

Del 1 av 3:
Planerar rampen
  1. Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 1
1. Besluta om rampens livslängd. Innan du frågar med ditt lokala byggkodskontor om du behöver ett tillstånd eller börja samla dina material, måste du bestämma om rampen kommer att vara en tillfällig struktur eller ett permanent tillägg till byggnaden. En tillfällig / bärbar ramp (som kommer att diskuteras i större längd) är mycket lättare att konstruera, medan en permanent ramp kan kräva professionella tjänster och ytterligare statliga tillsyn. Det är dock värt att notera att det i vissa samhällen krävs ett tillstånd oavsett strukturens livslängd.
  • Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 2
    2. Planera platsen. Om det finns någon chans behöver du ett bygglov, är det bäst att ha en plan som upprättats för att visa dina fastighetslinjer, storleken och platsen för ditt hem, och där rampen kommer att placeras. Du bör också inkludera höjden, längden och bredden på rampen, liksom dess avstånd från trottoaren eller gatan.
  • Dessa planer kan krävas innan man säkrar ett bygglov i vissa samhällen. Även om en sådan plan inte är nödvändig, kommer det att vara till hjälp för dig att ha för din egen planering och registerhållning.
  • I vissa samhällen kan du behöva en plan som är utformad av en professionell ingenjör eller snickare för att säkra ett tillstånd. Kontrollera med ditt lokala byggkodskontor för att bestämma vad (om någon) dokumentation krävs.
  • 3. Uppskatta kostnaden. Förutom kostnaden för leveranser och byggmaterial, liksom alla entreprenörs- eller snickareavgifter, kan du behöva betala för ett bygglov. I många städer och län i U.S., Kostnaden för ett bygglov bestäms av den beräknade kostnaden för att bygga rampen. I Erie, PA, till exempel, finns det ett fasttillståndsavgift på $ 29 om projektet kommer att kosta under $ 2000, men om det överstiger det beloppet ökar avgiften till $ 29 + ytterligare $ 6 för varje $ 1000 som överstiger $ 2000.[Bild: Bygg en rullstolsramp Steg 3 Version 2.jpg | center]]
  • Om du bygger en tillfällig / bärbar ramp kan du helt enkelt kunna uppskatta kostnaden för trä och andra nödvändiga leveranser. Om du bygger en permanent fixtur kan detta kräva kompetens hos en snickare eller ingenjör, vilket kan väsentligt öka de beräknade kostnaderna för byggandet.
  • Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 4
    4. Säkra ett bygglov. På vissa ställen krävs ett kommunalt bygglov innan byggandet av en rullstolsram kan äga rum. Detta varierar betydligt från en kommun till en annan. Inom U.S. ensam, det finns stora skillnader från en stad till en annan. Till exempel, i st. Louis, Mo, rullstolsramper är befriade från bygglov om rampen läggs ner över befintliga trappor eller annars inte är permanent kopplad till huset. Men i Erie, PA, kräver alla rullstolsrampor ett stadstillstånd som kostar ungefär $ 29 eller mer, beroende på kostnaden för rampen.
  • I städer där ett bygglov krävs kan du möta betydande böter eller andra juridiska problem för att inte säkra ett bygglov innan du börjar bygga upp rampen.
  • Sök online för din stad och länsbestämmelser om bygglov. Du kan också ringa ditt lokala offentliga byggkontor eller ett liknande byggkodskontor i din stad / län för att lära dig om bygglov och eventuella lokala föreskrifter som styr rullstolar.
  • Del 2 av 3:
    Mätning av materialen
    1. Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 5
    1. Välj en form / layout. Det finns tre primära ramplayouter som de flesta byggare väljer. Den första är en rak (även kallad en in-line) ramp, som innehåller rampen och eventuella nödvändiga landningar i en rak linje. Den andra är en L-formad (även kallad en hundben) ramp, som böjer i 90 graders vinkel vid den mellanliggande landningen. Om de L-formade rampen omsluter runt huset kan det också kallas en "vira runt" ramp. Den tredje är en växelbackramp, som innehåller en 180-graders vridning vid en eller flera mellanliggande landningar.
    • En av de största faktorerna för att välja en layout för rampen är visuell estetik. Men ibland kan din gårds storlek och forma bestämma formen och layouten på din ramp.
  • Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 6
    2. Ge en tillräcklig lutning. Rampens sluttning, eller lutningsvinkel, bestäms av hur mycket stiga strukturen måste rymma. För många strukturer måste rampen ha ett minimumsförhållande på 1:12. Det betyder att för varje tum av vertikal ökning sträcker sig rampen 12 tum utåt. Detta är för att säkerställa att rampen inte är för brant och kan lätt stigas och nedstigning säkert av den person som kommer att använda den.
  • För att beräkna din beräknade längd av ramp, mäta den totala ökningen och multiplicera den mätningen av den totala lutningen som valts för din ramp. Till exempel, en ramp med en 1:12 lutning byggd för en 29 tums uppkomst skulle vara 348 tum eller 29 fot (29 x 12 = 348).
  • Rampar kan ha en mildare vinkel än 1:12 - till exempel, förlängning av rampen 16 tum utåt för varje tum vertikal ökning (1:16) - för att förbättra säkerheten och enkel åtkomst. Ramps bör inte ha en sluttning som är mindre än 12 tums körning för varje tum av vertikal ökning, men som allt som är brantare än detta kan leda till olyckor och / eller skador.
  • Observera att om rampen är för en kommersiell / affärsfacilitet, kan din stad, län eller stat diktera ett separat lutningsbehov för inomhus vs. Utomhusramper. I Minnesota kan till exempel interiör eller täckta ramper för offentlig / kommersiell användning ha en sluttning på 1:12, men yttre ramper (som kan övervägas "promenad," Beroende på dina kommunala koder) måste ha mildare sluttningar av minst 1:20.
  • Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 7
    3. Faktor i landningar. Beroende på storlek, vinkel och primär användning av din ramp (någon som trycker på en rullstol vs. någon i en rullstol som transporterar sig själv), kan du behöva inkludera landningar på din ramp. Det finns tre primära typer av landningar för en rullstolsramning: en topplandning, en bottenlandning och en valfri mellanliggande landning.
  • Topplandningar bör mäta minst 60 tum med 60 tum för en ut-svängande dörr. Landningen bör ge minst 12 till 24 tum av "svängrum" på handtagets sida av dörren, för att säkerställa att personen som öppnar dörren kan svänga rullstolen runt och öppna dörren utan att rulla bakåt. Denna landning bör spola mot tröskeln på den yttre dörren, men det rekommenderas att det inte finns något större än ett 1/2 tums gap mellan rampen och dörrtröskeln. Detta är för att förhindra att de mindre framhjulen fastnar och för att förhindra vandrare från att trippla när de går in / lämnar bostaden.
  • Mellanliggande landningar är vanligtvis valfria, beroende på längden och lutningen av rampen. Storleken på den här landningen kan sträcka sig från 36 till 60 tum, beroende på sluttningen. En brantare sluttning (som en lutning på 1:12) kan kräva ett längre avstånd där rullstolen kan stoppas under nedgång.
  • Bottom landningar bör mäta åtminstone bredden på rampen med cirka 48 tums längd om rampen kommer att användas av en walker, eller 60 till 72 tum längd om rampen kommer att användas främst av en rullstolsanvändare.
  • Se till att bottenlandningen och marken är så nära att spola som möjligt. A "läpp" Dessa åtgärder mer än 1/2 tum kommer att utgöra en betydande risk för tripping (för fotgängare) eller rullande (för stoloperatörer).
  • Många experter rekommenderar att du bultar den bästa landningen till byggnadens grund. Annars kommer det att finnas en risk för att rampen lyfter upp från temperaturfluktuationer, vilket kan utgöra ett hot mot de enskilda (erna) med hjälp av rampen och kan åtminstone få en ut-svängande dörr för att bli fastnat.
  • Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 8
    4. Lägg till på säkerhetsfunktioner. Ytterligare säkerhetsfunktioner som räcken och skyddsräcken är en viktig del av de flesta rullstolsramper. En räcke kan bidra till att en rullstolsoperatör faller ut ur stolen eller rullar ner rampen, och en skyddsräcke kan hjälpa till att förhindra att rullstolsoperatören glider av rampen eller landningen.
  • Räckstorlek och placering beror på höjd- och armstyrkan hos den primära användaren, liksom alla lokala byggkodskrav som kan vara tillämpliga på din struktur. Den typiska höjdsintervallet för de flesta räckeplatser är mellan 31 och 34 tum.
  • Bredden på räcken ska vara mindre än eller lika med 1.5 tum i diameter för att säkerställa att användaren kan greppa räcken på ett adekvat sätt. Diametern ska vara ännu mindre för barn eller vuxna med en försämrad förmåga att greppa eller hålla.
  • Många timmergårdar säljer färdiga vertikala handskenor.
  • Guardrails bör monteras nivå med den primära användarens sittande knähöjd. Detta faller vanligtvis någonstans runt 18 till 20 tum, men det är bäst att mäta den primära användarens sittande knähöjd för att säkerställa att skyddsräcken är effektiva och säkra.
  • Överväg att lägga till på ett tak och / eller takrännor om rampen är nära byggnaden. Vattenavrinning från taket på byggnaden kan skapa en glidfara för rullstolsanvändare, och ett tak / täckning kommer också att skydda rullstolsoperatören från elementen. Ett alternativt alternativ är att bygga en liten förlängning av taket för att skydda rampen från avrinningen.
  • Del 3 av 3:
    Bygga rampen
    1. Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 9
    1. Använd endast behandlad timmer. Behandlat timmer är mer hållbart och kommer väder nederbörd och säsongsbetonade förändringar mycket bättre än obehandlat timmer. Även om strukturen är en tillfällig, anses den vara en standard på rampdesign att använda behandlat timmer för operatörens säkerhet och hållbarheten hos strukturen.
    • Det är i allmänhet bäst att välja medellängdstimmer. För 2x4 och 2x6 brädor, det betyder 16 fot eller mindre i längd. För 4x4 inlägg, välj strålar som är 10 fot eller mindre i längd.
  • Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 10
    2. Bygg rampen med skruvar. Naglar kan potentiellt komma bort med tid och användning, vilket kan orsaka säkerhetsrisk. För en stabil, slitstark rullstolsram som inte kommer att ångras, använd skruvarna för att montera rampen. Naglar borde endast användas för joisthängare.
  • Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 11
    3. Gräva stolpar för permanent ramp. Om du bygger en permanent struktur måste du gräva efter hål för att stabilisera och säkra rampen ordentligt. Inlägget själva borde vara fyra tum med fyra tum i storlek (4x4), och bör vara åtskilda inte mer än åtta meter från varandra, med sex fot är det perfekta avståndet.
  • Korsband varje inlägg i minst en position i varje riktning. Detta kommer att bidra till att ge lateral stabilitet till inlägg.
  • Fäststrängare till stolparna med 3.5 tums skruvar. Använd 1/4 tum med 4 tums högskjuvningsskruvar vid varje lastfog och för att fästa skålen till hemmet.
  • Om strängarna inte är på marknivå eller mycket nära det, använd Joist-hängare på strängarna. För att säkra dessa, använd Hanger naglar 1 och 5/8 tum. För alla andra fästen, använd skruvar istället för naglar för att säkerställa en stabil struktur.
  • Bild med titeln Bygg en rullstolsramp steg 12
    4. Lägg ner en glidyta. Vissa kommunala koder kräver en glidande yta som sträcker hela längden på rampen. Även om denna försiktighet inte är nödvändig, är det fortfarande starkt rekommenderat av bygg- och säkerhetsexperter. Det finns många alternativ för att skapa en glidyta, och det alternativ du väljer kan bero på personliga preferenser.
  • För träkroppar kan du använda en kommersiell "grus" tejp, remsor av takläggning eller shingling, eller en beläggning av polyuretan som ströks med sand. Alla dessa material finns tillgängliga på de flesta hårdvaru- eller byggförsörjningsaffärer.
  • För en betongramp kan du skapa en glidande yta genom att borsta betongen med en kvast medan betongen fortfarande torkar / härdning för att skapa en hårdare, mindre slät konsistens.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Överväg att anställa en entreprenör som specialiserat sig på tillgänglighetsfrågor för att installera din ramp.
  • Du kan hitta koder om konstruktionskrav på ditt lokala byggkontor, biblioteket eller online. Kontrollera din lokala telefonkatalog för platser och kontaktuppgifter, eller sök online för byggkoder i din region.
  • Undersök fotografier eller faktiska ramper i ditt grannskap för idéer och inspiration. Prata med ägarna och fråga dem om att bygga förslag, eller fråga vem deras entreprenör var.
  • Var noga med att undersöka ADA-kraven noggrant, inklusive eventuella undantag (vanligtvis i bilagor) när du bedömer din webbplats och skapar planer.
  • Varningar

    Du kan vara juridiskt ansvarig om någon har en skada på din egendom, eller om du ger en ramp som inte överensstämmer exakt med nödvändiga specifikationer.
  • Tänk på lokala förhållanden när du väljer material för din ramp. Till exempel, om du har en hel del snö mycket av tiden, kan ytterligare dragkraft och ett tak / ruta behövas.
  • Saker du behöver

    • Ett måttband
    • En nivå
    • En såg
    • Borrmaskin
    • Skruvmejsel
    • Skruvar
    • En hammare
    • Trä
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande