Hur man bestämmer en förlängd garanti är värd

Det finns ingen verklig regel bakom att köpa en förlängd garanti. Oavsett om du väljer att göra det kommer i slutändan vara ett subjektivt beslut baserat på dina egna behov. Men genom att överväga täcken, produktens tillförlitlighet och kostnad kan du göra ett välgrundat beslut när det gäller att köpa en förlängd garanti.

Steg

Del 1 av 3:
Studerar garantin
  1. Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
1. Kontrollera om gratis täckning först. I de flesta fall kommer tillverkarens garanti att innehålla ett år eller mer av täckning. Dessutom kan en återförsäljare lägga till sin egen garanti ovanpå det. Kontrollera med återförsäljaren och läsa dina medföljande garantipapper för att förstå omfattningen av garantierna till dig med ett köp. Med dessa som täcker två eller till och med tre år kan du inse att en utökad garanti är onödig.
  • Du kan vara täckt ytterligare av din kreditkortsleverantör. Vissa visum, Mastercard, och alla American Express-kort erbjuder utökade garantier för inköp. Kontrollera ditt kortavtal för detaljer.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    2. Läs garantiens täckningsregler noggrant. Vissa garantier täcker endast delar eller arbetskraft. Läs det fina utskriften och väga garantinspecifikationer mot produkten. Om allt är täckt, kan det vara värt att köpa. Bara du kan bestämma vad som kan vara nödvändigt att täcka. Oavsett villkor, se till att du får detaljerna skriftligen om du väljer att köpa den.
  • Om du till exempel köper en tv och du planerar att ha det så länge som möjligt, kanske du vill köpa en garanti om den täcker delar och arbete, eftersom det ensam kan bli dyrt.
  • Om TV: n redan kommer med någon form av garanti och den förlängda garantin täcker bara arbetet, så kanske det inte är värt den extra betalningen.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    3. Se upp för täckningsbegränsningar. Några förlängda garantier kommer med bestämmelser om service eller reparation av produkten. Du kan till exempel behöva repareras på ett certifierat läge eller har den service efter vissa tidsperioder. I det här fallet, se till att den önskade tjänsten är rimlig för dig, både i kostnad och avstånd. Om inte, kan garantin vara opraktisk.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    4. Leta efter extra täckning. Kontrollera på extra täckning i den utökade garantin, till exempel överföringsbar täckning. Detta gör att du kan överföra garantin till en annan person i händelse av att du säljer produkten. Leta efter denna bestämmelse om du tror att du kanske måste sälja det aktuella objektet eller vill uppgradera inom en snar framtid.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    5. Ta reda på hur påståenden behandlas. Beroende på din specifika garanti kan det vara svårt att faktiskt lämna ett krav, även om ditt föremål är täckt. Först måste du hitta leverantören av försäkringen, vilket kan vara en tredje part om du köpte ditt föremål från en större återförsäljare. Då kommer du sannolikt att hitta dina kvitton och garantipapper innan du kontaktar leverantören. Efter denna ansträngning kan det fortfarande ta veckor eller längre för din anspråk att behandlas, om det någonsin är.
  • Titta i garantireglerna för information om leverantörer. Sedan leta efter recensioner av leverantören online. Om fordringsprocessen verkar omvänts eller leverantören är dåligt betyg, kan garantin inte vara värt besväret.
  • Läs det fina utskriften för att se om det finns några andra kostnader i samband med fordringar. Till exempel kan delar vara täckta medan arbetskraft och frakt är inte.
  • Del 2 av 3:
    Utvärdering av produktrisk
    1. Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    1. Forskning produkten online. Läs vad andra säger. Ta reda på om produkten är känd för att bryta ner eller om den behöver servicefrekvens. Om så är fallet, överväga en garanti. Om inte, bestäm sedan om du tycker att det är värt risken att inte få en förlängd garanti. Försök hitta specifik information om produktens tillförlitlighet eller chansen att en sådan produkt kommer att skadas under garantiperioden.
    • Till exempel har forskning visat att en smartphone har en en-i-tre chans att bli skadad över tre år. Beroende på din risktolerans kan det vara en tillräckligt hög risk för att göra en garanti värt det.
    • Andra produkter, som hushållsapparater, är mycket mindre benägna att bryta över sina garantiperioder.
    • Försök titta på produktrecensionwebbplatser, som konsumentrapporter, för att få information om produktens tillförlitlighet.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    2. Utvärdera produktens tillförlitlighet. Detta är ett subjektivt beslut baserat på själva produkten och din erfarenhet med produkten. Till exempel kan du känna att produkten är ett namnmärke med ett gott rykte och så behöver ingen garanti. Eller kanske du är en speciell typ av person som skulle vara uppmärksam och försiktig när du använder produkten, eftersom du har varit med liknande produkter, och därför kommer det inte nödvändigt att täcka det. Bara du kan fatta detta beslut.
  • Tillåt din tidigare erfarenhet att vara en avgörande faktor. Om du har gjort ett liknande köp tidigare och betalat för en garanti i onödan, bestämmer du om du vill göra det igen. Mäta risken att inte få en garanti och bestämma om det kommer att bli ett dyrt misstag.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    3. Planera framåt för framtida inköp. Om du vet att du sannolikt kommer att uppgradera enheten eller produkten om några år, det finns ingen anledning att köpa en garanti. Detta gäller inte för möbler, fordon eller apparater, men många elektronik kommer att vara föråldrade på flera år. Plus, elektroniska enheter är i allmänhet dyrare att reparera än att ersätta på grund av den komplexa naturen hos deras konstruktion. Var noga med att överväga huruvida du vill ha en ersättnings kopia av samma enhet om några år, eller om du bara uppgraderar istället innan du köper en garanti.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    4. Väga värdet av sinnesfrid. För ett mycket dyrt föremål eller en som är nödvändig för ditt arbete, kan den utökade garantin vara värt att köpa bara för sinnesro. Försök dock lämna dina känslor ur ditt beslut. Utföra beräkningar för potentiell kostnad för ersättning eller reparationer och jämföra det med garantikostnaden för att fatta ett välgrundat beslut. Annars riskerar du att kasta pengar bort för att skydda dig från något som sannolikt aldrig kommer att hända.
  • Del 3 av 3:
    Bedömningsvärde efter pris
    1. Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    1. Jämför kostnaden för den utökade garantin mot kostnaden för produkten. En bra pris garanti bör kosta en liten andel av produktens ursprungliga kostnad. Om kostnaden för garantin är mer än 15 till 20 procent av produktkostnaden, kanske det inte är värt det. Vid denna tidpunkt kan du alltid leta efter utökade garantier från andra tredje part, snarare än att bara köpa återförsäljarens alternativ. Dessa andra företag kan erbjuda mer överkomlig täckning.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    2. Utvärdera kostnaden för att helt enkelt ersätta produkten. Ibland är det bara mer meningsfullt att ersätta produkten. Till exempel kan ett järn eller en kaffemaskin inte förtjäna en garanti, medan ett kylskåp eller ugn förmodligen skulle. Tänk på om du kan betala för att ersätta produkten om det är absolut nödvändigt. Om produkten är nödvändig för ditt liv eller arbete, men du inte lätt kunde betala för att ersätta det, kan en garanti vara nödvändig.
  • Till exempel kunde den genomsnittliga personen inte betala för att ersätta sitt hem, så de köper husägare försäkring. En garanti för en $ 200 tv är dock inte nödvändigt för de flesta.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    3. Forskningsreparationskostnader. Läs användarrecensioner och foruminlägg online om produkten för att se vad de genomsnittliga reparationskostnaderna är som. Leta efter vanliga problem och det belopp som betalas för att reparera dem. Du kan sedan använda den här informationen för att konstruera en uppfattning om vad det kan kosta för att reparera en produkt om du behöver. Jämför denna information till kostnaden för garantin för att avgöra om garantin är värt.
  • Bild med titeln Bestäm en förlängd garanti
    4. Jämför kostnaden för garantin mot de odds som du behöver det. Det mest objektiva sättet att mäta värdet av en garanti är att jämföra sin kostnad mot det för potentiella reparationer eller ersättning. Kombinera din forskning om oddsen för produktfel, reparationskostnader och ersättningskostnad för att räkna ut en monetär mängd risk. Föreställ dig till exempel att du har en $ 1000 apparat med en 15 procent chans för totalt misslyckande inom tre år. Detta skulle representera $ 150 i potentiella ersättningskostnader.
  • Om garantin är mindre än den här kostnaden är det en bra affär. Om det är mer bör du överväga att bara ta risken och betala för reparationer om det behövs.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande