Hur man är bra med pengar

Oavsett hur mycket eller hur lite pengar du gör, vet hur man hanterar det kan göra skillnaden mellan levande lönecheck till lönecheck och vara ekonomiskt säker. Penninghanterings färdigheter är en viktig del av att vara oberoende. För att vara bra med pengar måste du skapa en budget som låter dig spåra dina utgifter, skapa en nödfond och betala av dina skulder. Då kan du börja investera och bygga din rikedom.

Steg

Metod 1 av 5:
Skapa en budget
  1. Bild med titeln vara skuldfri steg 5
1. Ta reda på din månadsinkomst. Detta kan vara en enkel eller mer komplicerad uppgift beroende på hur du får inkomst varje månad. Om du är på en uppsättning lön, får du förmodligen samma summa pengar varje månad efter skatt.Om du är på frilanslön eller betald timme och inte arbeta uppsättningar, kan det vara svårare att beräkna din lön.
  • Glöm inte att redogöra för andra källor till månatliga intäkter förutom lönecheck, inklusive saker som hyresbetalningar från hyresgäster om du äger fastigheter-barnstöd eller alimoni- Socialförsäkringsbetalningar, handikappbetalningar eller pension eller inkomst från ränta eller realisationsvinster om Du har investeringar.
  • Lägg upp alla källor till månadsinkomst och skriv ner det totala beloppet. Detta belopp är din totala inkomst, och när du skapar din budget kan alla dina utgifter inte överstiga det här beloppet eller du kommer att gå i skuld. Om dina utgifter är mindre än det här beloppet kommer du att ha pengar kvar för att spara.
  • Kom ihåg att lönecheckar är efter skatt, och så måste skatten läggas till för att få bruttoinkomst.
  • Bild med titeln Beräkna vinst Steg 9
    2. Ta reda på dina fasta kostnader från bostäder och skuld. Fasta kostnader är de räkningar som kommer på grund av samma belopp varje månad som urverk. När du bygger en budget är det de första sakerna du måste ta reda på, eftersom du inte kan påverka beloppet eller välja att inte betala dessa kostnader.
  • Fasta kostnader från bostäder eller skuld kan innehålla din hyra eller hypotekslån, bilbetalning, barnbidrag eller prövning eller kreditkort eller personlig lånskuld.
  • Lista varje bostads- eller skuldkostnad, och lägg till dem. Bostäder och skuld bör stå för cirka 30% av din budget. Det är, om din månadsinkomst är $ 5000, bör dina bostäder och skuldbetalningar betala för högst $ 1500.
  • Bostäder och bilkostnader bör innehålla skatter, försäkring, underhåll och bränsle (verktyg).
  • Bild med titeln File Back Taxes Steg 2
    3. Redogöra för dina skatter. Skatter är en stor kostnad, men många människor misslyckas med att ta hänsyn till dem i sina budgetar. Du bör stå för statliga och federala inkomstskatter, lokala och fastighetsskatter och ståndpunkter från din lönecheck som FICA och Medicare.
  • Skatter bör stå för cirka 25% av din budget (om din inkomst är $ 5000 / månad, bör dina skatter stå för högst $ 1250). För vissa människor blir det mindre och de extra pengarna kommer att läggas i din diskretionär fond för användning på levnadsutgifter.
  • Leta reda på din marginella federala skattesats för det aktuella året genom att besöka IRS: s webbplats på https: // IRS.com / artiklar / projicerade-US-skattesatser-2016.
  • Du kan ändra din skattebelastning varje år genom att ange antalet anhöriga för att minska eller höja utgifterna.
  • Alternativt har vissa människor mer pengar som tas ut för skatter för att få en större klumpsumma återbetalning vid slutet av året.
  • Metoden som fungerar bäst för dig kommer att bero på dina budgetningsbehov.
  • Bild med titeln Tvist En försäkring Total förlust på en bil Steg 3
    4. Spela in dina försäkringskostnader per månad. Försäkring bör innehålla eventuella försäkringsbetalningar du måste göra själv eller dina anhöriga, inklusive sjukförsäkring, livförsäkring, bilförsäkring och husägare eller hyresgästerförsäkring. Men husägare eller hyresgäster försäkring ingår i allmänhet i bostadskostnaderna, så se till att du inte räknar det två gånger.
  • Försäkring bör stå för cirka 4% av din månadsbudget. Om du tjänar $ 5000 per månad, bör försäkringen vara $ 200 eller mindre.
  • Bild med titeln vara skuldfri steg 3
    5. Gör en lista över dina variabla levnadskostnader och sätt dem i kategorier. Dina rörliga kostnader är kostnader som kommer upp i olika mängder varje månad. Variabel utgifter kan innehålla saker som mat, underhållning, kläder, husdjursvård, skönhetssalongen, kemtvättarna eller andra platser du spenderar dina pengar.Du kan också inkludera några pengar du regelbundet sätter i besparingar eller investeringar i den här kategorin.
  • Till exempel, om du äger en hund, kan du vanligtvis spendera $ 50 på hundmat per månad. Men några månader kan du behöva ta hunden till veterinären, groomer eller en boarding kennel, som kan lägga till kostnaden för att ha en hund väsentligt. Som gör husdjursvård a "Variabel utgift" För syftet med din budget.
  • Pengarna kvar efter dina fasta och rörliga kostnader betalas för är "Diskretionära utgifter." Det betyder att det här är pengar som du inte är direkt skyldig någon men kan bestämma vad du ska göra med varje månad på egen hand. Det borde vara den återstående delen av din budget.
  • Till exempel köper en rörlig kostnad mat för månaden, medan en diskretionär utgift kan gå ut för att äta.
  • Bild med titeln Balansera en checkbok Steg 8
    6. Spåra dina utgifter i flera månader. Spåra dina utgifter hjälper dig att identifiera om du bor i dessa riktlinjer, eller om du behöver identifiera platser där du kan göra nedskärningar i dina utgifter. Om du spenderar mer än din inkomst varje månad går du in i skuld. Men om du kan komma under din budget i något område varje månad, sparar du pengar.
  • När du spårar dina utgifter kan du upptäcka att din budget kan behöva lite tweaking beroende på dina personliga omständigheter - till exempel kan svåra medicinska problem göra det nödvändigt för dig att spendera mer pengar på kvalitetshälsoförsäkring. Det är okej, så länge du inte överstiger din månatliga inkomster i utgifterna.
  • Metod 2 av 5:
    Upprätta en akutfond
    1. Bild med titeln vara ett framgångsrikt entreprenör Steg 19
    1. Ange ett mål för en summa pengar att inkludera i din akutfond. Detta kommer att variera från person till person, men i allmänhet bör en akutfond innehålla åtminstone tillräckligt för att täcka fyra månaders kostnader. Om du vill vara bra med pengar måste du ha pengar för att täcka dina oväntade utgifter utan att sätta dig i skuld.
    • När du bestämmer hur mycket du ska inkludera, bör du ta hänsyn till eventuella anhöriga du kan ha och eventuella nödbehov som de kan ha.
    • Men håll inte för mycket i din akutfond. Pengarna i en nödfond måste vara flytande och tjänar därför mindre än andra investeringar med längre sikt. Överskottet över akutafonderna bör investeras i högre takt.
    • Till exempel, om du är singel och lever en ganska lågt underhålls livsstil, kan en månads lön vara ett bra mål för din akutfond. Men om du är den enda brödvinnaren i ett äktenskap med tre barn, det finns mycket mer potential för "nödsituation" Kostnader bland dina fem familjemedlemmar, så att ha flera månadslöner är en bättre idé.
    • Tänk också på några speciella behov som du eller dina anhöriga kan ha eller några osäkra situationer som plötsligt kan bli stora utgifter. Till exempel, om du har en gammal bil som kan bryta ner när som helst, kommer du sannolikt att ha en plötslig akutkostnad. Om din hälsa eller hälsan hos dina familjemedlemmar är fattig kan du vara mer sannolikt att behöva finansiera ett oväntat sjukhusvistelse.
  • Bild med titeln vara en framgångsrik entreprenör Steg 2
    2. Lägg till några oanvända pengar till din akutfond i slutet av varje månad. Om du har extra pengar i slutet av varje månad kan du lägga den i nödfonden som besparingar.
  • Om du upptäcker att du kan leva inom din budget och fortfarande har några pengar kvar varje månad, överväga att sätta pengarna direkt i ditt akutfondskonto varje månad tills du uppfyller ditt sparande mål. Du kan även ställa in en automatisk överföring för att spara enklare. Det kommer att känna att du bara betalar en annan månadsräkning.
  • Bild med titeln Balansera en checkbok Steg 13
    3. Minska dina månatliga utgifter och lägg dina besparingar i nödkontot. Om du inte har några pengar kvar varje månad, och du har inte ett bra sätt att öka din inkomst, måste du minska dina månatliga kostnader för att fylla din akutfond. Detta kan vara svårt, men några månader av tight Living kan verkligen lägga upp på lång sikt.
  • Leta efter områden i din budget som är diskretionär eller inte nödvändig för dig eller din familj att leva. Till exempel kan du ha en väsentlig underhållningskostnad som kan skäras, eller du kan spendera lite på mode, mat eller en hobby.
  • Försök minska utgifterna genom att inte äta ute så ofta, gå till salongen vart åtta veckor istället för varje sex, köpa mindre kläder, eller inte köpa nya spel.
  • Du kan också ringa tjänsteleverantörer och försöka förhandla om lägre betalningar. Till exempel kan din mobiltjänstleverantör erbjuda dig en lägre skattesats om du ringer till sin kundservicelinje och berätta för dem att du överväger att byta tjänsteleverantörer.
  • Bildtiteln blir ett miljonär Steg 20
    4. Öka din inkomst och lägg till den extra inkomst till dina besparingar. Om du inte har några pengar kvar i slutet av varje månad för att sätta i besparingar, kan du behöva öka din inkomst för att fylla nödfonden. Detta kan vara svårt att göra, men att ha en akutfond är nödvändig för att skydda dig och din familj i en nödsituation.
  • Om du arbetar som en timme medarbetare, överväga att arbeta ett par extra timmar varje vecka och sätta pengarna direkt i akutfonden.
  • Om du är lön, överväga om det är dags att vara en bra tid att be om en höjning i din lön. Om du har jobbat med samma lön i ett år eller mer och bra på jobbet, kan din chef vara glad att följa. Lägg extrainkomsten i din akutfond varje månad.
  • Om ingen av dessa är alternativ för dig, överväga om du kan hämta några sidosjobb för att tjäna lite extra pengar. Ägna dina helger till ett deltidsjobb eller ett litet företag, som gräsmatta eller hundsittande. Det kan tyckas litet, men över tiden kommer pengarna att växa för att fylla din akutfond.
  • Bild med titeln Stäng ett bankkonto Steg 14
    5. Öppna ett sparkonto specifikt för din akutfond. Det är viktigt för dina akutpengar att hållas separata från ditt normala kontrollkonto så att du inte är frestad att spendera det. Det hjälper dig också att kunna hålla reda på exakt hur mycket pengar som finns i ditt nödkonto hela tiden.
  • Du kan starta kontot med eventuella pengar du har tillgång till, även om många bankinstitut kommer att kräva ett visst minimibelopp, till exempel $ 100. Vissa kreditföreningar tillåter dig att starta ett konto med mycket mindre, så kolla om du inte kan uppfylla det lägsta för ett sparkonto på din typiska bank.
  • Bild med titeln File Bankruptcy i USA Steg 1
    6. Använd inte din akutfond för icke-nödsituationer.Om du är van vid Living Paycheck-to-paycheck och plötsligt har överflödiga pengar i banken, kan det känna sig frestande att spendera det. Men att vara bra med pengar innebär att veta när man ska spara och när man ska spendera, och din akutfond ska sparas för sanna nödsituationer.
  • Verkliga nödsituationer inkluderar saker som naturkatastrofer, arbetsförlust, hälsoproblem och sjukhusvistelser, oväntade domstolskostnader, begravningskostnader och andra oförutsägbara problem som kan sätta dig i ett stort finansiellt hål.
  • Kom också ihåg det "Oplanerade utgifter"är inte samma sak som akutkostnader. Du kan ha en oväntad inbjudan att gå på en dyr semester, men det är inte en sann nödsituation. Om du inte har råd med det på din vanliga budget, bör du inte doppa in i din akutfond för allt som inte är en sann nödsituation.
  • Metod 3 av 5:
    Betala av dina skulder
    1. Bild med titeln Köp ett lager utan ett börsmäklare Steg 4
    1. Utvärdera din budget för att se var du kan klippa tillbaka. För att betala av utmärkta skulder behöver du lite extra pengar varje månad så att du kan betala mer än minsta betalning. När du har etablerat en nödfond för din familj, bör du lägga extra pengar till skuldåterbetalning tills du är helt ute av skulden.
    • Räntekostnaderna på skulden är i allmänhet högre än vad som kan tas emot på investeringar, så är meningsfullt att betala av skulden innan de investerar.
    • Det är ok att leva på en snabbare budget för några år för att betala av skuldlivet inom ditt medel är en stor del av att vara bra med pengar. Du kan minska kostnaderna för underhållning, kläder eller din matbudget. Om det inte finns några områden du tror att du kan klippa, men du har fortfarande en betydande skuld att betala, överväga att downsizing ditt hem eller handla i din bil för en billigare modell.
  • Bild med titeln Beräkna vinststeg 11
    2. Prioritera din dyraste skuld först. Du kan ha ett kreditkort eller studielånskuld med en mycket hög ränta - det gör det till en dyrare skuld än ett annat lån med en lägre skattesats, för du är tvungen att lägga till extra pengar på din återbetalning varje gång du betalar räkningen.
  • Sätt dina överskottspengar varje månad till skulden med högsta räntesatsen tills balansen är helt betalad. Du måste fortfarande göra minsta betalning på alla dina andra skulder varje månad.
  • Om du bara har en stor skuldkälla, försök sedan lägga till så mycket extra pengar i varje betalning som du kan varje månad. Om betalningen är $ 50 varje månad, försök att betala $ 100 eller till och med $ 200 eller mer. Ju mer du betalar på varje betalning, desto snabbare kommer din skuld att försvinna.
  • Bild med titeln lyckas i nätverksmarknadsföring steg 16
    3. Få statsskuldbistånd. Olika regeringsprogram kan erbjuda dig att hjälpa till att betala dina skulder. Specifikt kan din studentskuld konsolideras eller förlåtas genom OBAMA-studentlånets förlåtelseprogram. Enligt detta program kan dina studielån konsolideras och refinansieras för att göra betalningar billigare. Dessutom kan dina lån vara helt förlåtna efter en period av 20-25 år eller som en del av public service låne förlåtelse.
  • Regeringen har också program för att underlätta hypotekslån, särskilt för de som drabbats av bostadskrisen.
  • Harp hjälper de låntagare som har upplevt en nedgång i hemvärdet, medan Hamp hjälper dem som inte kan göra sina månatliga betalningar. Båda involverar refinansiering av ditt hem och reducerar betalningar.
  • Bilden med titeln Gå ut ur skuldsteget 3
    4. Sluta bygga ytterligare skuld. Medan du försöker betala befintlig kreditkortsskuld, kan studentlånsskulden eller någon annan skuld du ha kan du samtidigt använda ett kreditkort eller ta ut andra lån. Men det här kan bara lägga till mer skuld till ditt befintliga problem.
  • Använd ett kontantsystem tills dina utgifter är under kontroll. Det kommer att hindra dig från att gå in i ytterligare skuld om du inte kan betala av ditt kreditkortsutlåtande varje månad.
  • Bild med titeln Prioritera dina skulder Steg 1
    5. Sätt några oväntade vindfall i din skuld. Om du råkar ärva lite pengar, få en skatteavdrag, få en domstolsuppgörelse, eller få en bonus på jobbet, kom ihåg ditt mål att vara bra med pengar och komma ur skulden. Låt dig inte föreställa dig sätt att spendera pengarna - istället, använd omedelbart pengarna för att göra en extra betalning på din skuld.
  • Medan en liten semester eller en ny outfit kan känna sig snäll på kort sikt, kommer att få ut av skulden att sätta upp dig för framgång och minska din långsiktiga stress.
  • Metod 4 av 5:
    Investera för att bygga din rikedom
    1. Bilden med titeln Gå ut ur skuldsteget 9
    1. Vänta tills du har etablerat en nödfond och betalat bort dina skulder. I de flesta fall vill du vara säker på att du har ett fint säkerhetsnät i banken (motsvarande ett par månadslön) innan du börjar investera pengar. På samma sätt måste du vara säker på att dina skulder betalas så snart som möjligt innan du investerar överflödiga pengar du kan ha varje månad.
    • Investering kan vara ett bra sätt att tjäna lite mer pengar, men det är bara ett smart alternativ om du har råd att förlora de pengar du investerar. En investering kan sluta göra dig pengar, men det kan också sluta kosta dig pengar, så det är en gamble du måste ha råd med att ta.
  • Bild med titeln vara skuldfri steg 9
    2. Spara upp för din första investering. De flesta experter rekommenderar att början investerare börjar med cirka $ 1000 på en första investering. Det beloppet kommer att betala en fin utdelning om du gör en smart investering, men förhoppningsvis kommer inte vara för smärtsam om du förlorar det i en dålig handel. Du kan göra investeringar i olika mängder, men det här är ett bra belopp att börja med.
  • Om du inte tror att du kan spara $ 1000 för att investera, eftersom du är rädd att du kanske behöver pengarna snart, det är ett tecken du behöver bygga en större akutfond innan du investerar.
  • Bild med titeln Investera i fastigheter utan pengar Steg 10
    3. Börja enkelt. Du kanske tror att du behöver en snygg portfölj med massor av höga risker för att investera. Men det är inte sant. Du kan säkra pengar på fonder eller börshandlade medel (ETF). Dessa är enklare och erbjuder mindre risk medan du fortfarande lär dig ins och outs för att investera.
  • Fördelen med fonder och ETF är att istället för att fokusera dina pengar på ett lager, som kan lyckas eller misslyckas, sprider de dina pengar över många lager - ibland dussintals eller till och med hundratals. Det betyder att det finns mycket mindre risk för dig, eftersom även om några av bestånden misslyckas, kommer du nästan alltid att se någon avkastning på din investering.
  • Även om du investerar i relativt lågrisk värdepapper, bör du fortfarande diversifiera din portfölj för att minska din portföljrisk. Diversifiering innebär att du placerar dina pengar i olika investeringar, snarare än att kasta allt i ett eller två.
  • Det kan vara fördelaktigt för dig att engagera sig i dollarkostnadsmedel (DCA) så att du kan investera samma belopp varje månad. DCA involverar regelbundet att köpa samma dollarbelopp för en investering.
  • Det innebär att du fortfarande investerar samma belopp varje månad, oavsett prisändringar.
  • Bild med titeln Investera i fastigheter utan pengar Steg 7
    4. Förvänta dig att vänta ett tag att tjäna avkastning på din investering. Investering är ett långsiktigt spel, inte ett sätt att bli rik snabbt. Vissa experter hänvisar till a "sju årsregel" Det innebär att du är sannolikt att dubbla din investering varje sju år.
  • Den sjuåriga avkastningen bygger på en 10% avkastning på din investering, så om din speciella investering har en högre avkastning, dubbelar du dina pengar snabbare. Naturligtvis betyder det också om du har en lägre avkastning, kommer det att ta dig ännu längre ... och du kanske vill leta efter en ny investering.
  • Bild med titeln vara skuldfri steg 4
    5. Använd ett mäklarföretag, men välj den rätta. Vissa fina fullserviceföretag kommer att försöka få dig att sätta dina pengar i komplicerade konton utan att förklara detaljerna för dig. De kan utnyttja det faktum att du är en nybörjare investerare, och dessa typer av investeringar kan sluta kosta dig mycket pengar.
  • Det är ofta en bra idé att välja en rabattmäklare med låga avgifter för dina första investeringar. Många av dessa mäklare kommer att kunna erbjuda ömsesidiga medel utan några provisioner, vilket gör processen mycket billigare för dig.
  • Metod 5 av 5:
    Hantera risk med försäkring
    1. Bild med titeln lyckas i nätverksmarknadsföring steg 5
    1. Få nog försäkring. Även om du sparar noggrant och tittar på dina utgifter, kan en oförutsedd händelse som en långvarig sjukdom eller rättegång decimera dina besparingar. Minska dessa risker genom att se till att din försäkring täcker dig tillräckligt. Till exempel, se till att din husägare politik täcker total ersättning av ditt hem och ägodelar i händelse av förlust. Dessutom, se till att den ansvarspolicy som är ansluten till den täcker dig tillräckligt, eftersom du inte vill bli stämd över något som hände på din egendom. Finansiella yrkesverksamma rekommenderar $ 300.000 i täckning för detta ändamål.
    • Detsamma gäller för din bilförsäkring. Om du bara köper minsta försäkringsbelopp, kommer du att vara ansvarig för eventuella bosättningar eller juridiska kostnader över det beloppet.
  • Bild med titeln Förhandla ett erbjudande Steg 6
    2. Minska dina försäkringspremier. Du kan minska dina försäkringspremier genom att öka din självrisk (det belopp du betalar när du lämnar ett krav). Detta gäller för husägare, auto och sjukförsäkring. Det betyder att du kommer att vara ute för mer pengar om du någonsin behöver din försäkring, men du sparar mycket mer varje månad som ett resultat.
  • Du kan också minska dessa typer av försäkringar genom att göra dig en säkrare "slå vad" För försäkringsbolaget.
  • Till exempel betalar personer med bra körregister mindre i bilförsäkring och de med inbrottslarm har en reducerad husägare försäkringsräkning.
  • Bild med titeln tjäna pengar i råvaror Steg 11
    3. Släpp försäkring som du inte behöver. Det finns emellertid vissa typer av försäkringar som i grunden är onödiga. Utökade garantier och kreditförsäkring på lån, till exempel, är vanligtvis inte nödvändiga, särskilt om du kan täcka förlusten eller dina lånebetalningar med din månadsbudget.
  • Hur kan jag vara smartare med mina pengar?

    Titta på den här Premium Videoupgrad för att titta på denna Premium VideoMet Råd från en branschexpert i denna Premium-video

    John Gillingham, CPA, MAJohn Gillingham, CPA, Macertified Offentlig Revisor & Grundare av Accounting Play
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande