Hur man budgetera dina pengar som en tonåring

Om du är ute av pengar varje månad eller kämpar för att spara tillräckligt för nödsituationer, kan det vara dags för en budget. Oavsett om du har ett deltidsjobb eller bara få en ersättning från dina föräldrar, kan du lära dig enkla sätt att spåra dina utgifter, spendera mindre och spara mer.

Steg

Del 1 av 3:
Spåra dina intäkter och kostnader
  1. Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring steg 1
1. Använd budgetprogramvara eller appar för att hjälpa till med beräkningar. All din budgetering kan göras med en penna, en bit papper och en räknare. Men du kan också använda program som Excel eller Apps som Mint eller Iallowance för att skapa en detaljerad budget med diagram eller grafer för att gå med den.Dessa har också den extra fördelen att göra all matte för dig.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring Steg 2
    2. Lägg upp hur mycket pengar du tjänar.Gör en lista över de saker du gör varje månad som tar in pengar. Får du en ersättning? Barnsitar du? Går du gräsklippor i ditt grannskap? Inkludera allt du gör regelbundet. Lägg sedan upp de mängder pengar du får för dessa saker.
  • Till exempel, om varje månad tjänar du ungefär $ 200 som arbetar på ett café, $ 100 barnpassning och $ 50 vandrande hundar, då är din månadsinkomst $ 350.
  • Om dessa mängder varierar från månad till månad, lägg till din inkomst från de senaste sex månaderna, och sedan dela med sex för att få ett genomsnitt.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonårssteg 3
    3. Lägg upp kostnader du är ansvarig för.Gör dina föräldrar att du köper dina egna kläder eller betala för din egen mat när du går ut med vänner? Om du kör, måste du göra en månad bilbetalning eller betala för gas? Lista allt du regelbundet spenderar pengar på, lägg sedan till hur mycket du spenderar varje månad.
  • Till exempel, om dina föräldrar får dig att betala för nya kläder, tänk på alla byxor, toppar och skor du köpte förra månaden. Uppskatta hur mycket du spenderade på allt. Om du bara köper nya kläder var tredje månad, dela det numret med tre för att få en mer exakt månatlig total.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonårssteg 4
    4. Titta på dina månatliga uttalanden. Om du har ett debet- eller kreditkort får du förmodligen ett uttalande i posten eller via en onlineportal. Titta på dessa uttalanden från de senaste månaderna för att se exakt var dina pengar har gått.
  • Det är också en bra idé att granska ditt uttalande och leta efter några bedrägliga avgifter så att du kan rapportera dem direkt.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonårssteg 5
    5. Subtrahera vad du spenderar från vad du tjänar.Om du tjänade $ 350 förra månaden, och du spenderade ca $ 300, då har du en balans på $ 50, vilket är bra! Du kan spendera eller spara pengar men du ser passform. Men om siffrorna är omvända - du tjänat $ 300 och tillbringade $ 350 - då har du en negativ balans. Du spenderar $ 50 mer än du borde vara, och du måste göra några nedskärningar.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring Steg 6
    6. Lista nödvändiga kostnader. Att ta reda på var du kan sänka kostnaderna, titta på din lista med utgifter igen.Cirkla allt du inte har något val om att spendera pengar på. Till exempel är en bilbetalning en nödvändig kostnad om du kör till skolan eller arbetar. Men nya kläder är inte en nödvändig kostnad, eftersom du kunde fortsätta bära din nuvarande garderob.
  • Andra nödvändiga kostnader kan vara gas eller försäkring för din bil, skolmaterial, toalettartiklar eller en mobiltelefon.
  • Övriga utgifter som inte är nödvändiga äter ut, går till filmer, köper videospel eller köper extra par skor.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring Steg 7
    7. Syfte för en 50/30/20 budget. Denna budget bryts ner i tre delar: 50% nödvändigheter, 30% vill och 20% besparingar. Så om du gör $ 350 per månad, kan $ 175 gå mot de nödvändiga utgifterna du cirklade, $ 105 kan gå mot de onödiga utgifterna, och $ 70 skulle gå i besparingar.
  • Om du upptäcker att dina nödvändiga kostnader är mer än 50% av det du tjänar varje månad, måste du justera proportionerna i din budget. Till exempel, om nödvändigheter kostar 70% av din inkomst, justera dina önskemål till 20% och dina besparingar till 10%.
  • Del 2 av 3:
    Spendera mindre
    1. Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring Steg 8
    1. Hitta gratis saker att göra med vänner. Det är lätt att ta sig bort när du går ut med vänner och spenderar pengar på mat, filmer och shopping. Istället planerar du aktiviteter som håller dig borta från restauranger och köpcentra. Föreslå en picknick på parken eller stranden, sedan packa smörgåsar och läsk för alla, eller fråga varje person att ta med något och gör det potluck-stil.
    • För dagtidsaktiviteter, överväga att vandra på en närliggande statspark, gå till en cykeltur, spela ett brädspel eller gå till ett museum på en dag som är gratis för medlemmar i samhället.
    • För nattens aktiviteter, schemalägga en filmnatt i ditt hus, eller bjuda in alla över för s`mores och stargazing i din bakgård.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring Steg 9
    2. Lämna kreditkortet hemma. Ta reda på hur mycket pengar du är bekväma att spendera när du går ut, och sedan ta så mycket kontant. Ett kreditkort tillåter dig att gå långt bortom det numret utan att ens tänka på det.
  • Om du är orolig för eventuella nödsituationer, behåll ett kreditkort i din bils handskfack (eller i någon annan säker, dold plats). Det kommer fortfarande att vara tillgängligt, men det kommer inte vara med dig inom butiker eller restauranger.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring steg 10
    3. Ät innan du går ut. Om du är ute efter en film eller shopping, äta innan du lämnar ditt hus. Du kommer att vara mindre benägna att bli hungrig medan du är ute, och du kommer inte bli frestad att köpa en bit pizza eller någon popcorn.
  • Om alla går ut på middag tillsammans, behöver du inte stanna hemma. Ät ett mellanmål innan du lämnar och beställer sedan en billig aptitretare eller en liten sallad som din huvudrätt. Och välj alltid vatten som din dryck, snarare än att betala för en läsk.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring Steg 11
    4. Vänta på försäljning. Om du älskar att shoppa och inte kan klippa den ur ditt liv, justera hur du handlar. Vänta till mitten eller slutet av säsongen för att köpa den säsongens kläder. Butiker kommer sannolikt att börja rabatt på att göra plats för nästa säsong kläder. Om du hittar något du gillar online, kolla in i varje vecka eller så för att hålla ett öga på priset.
  • Kolla in sparsamhetsbutiker och sändningsbutiker för att hitta objekt som är både diskonterade och unika.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonårssteg 12
    5. Gå med i Community Exchange Groups. Sök Facebook för lokala grupper där medlemmar byter kläder eller andra föremål. Eller kolla webbplatser som Freecycle, där människor skickar saker som de inte längre behöver eller vill ha gratis.
  • Om du inte hittar en i ditt område, starta en! Skapa en Facebook-grupp och bjuda in dina vänner att gå med och posta saker som de vill bli av med eller handla.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring Steg 13
    6. Betala ditt kreditkort i sin helhet. Om du har ett kreditkort kan du bli frestad att bara betala det lägsta varje månad. Men du debiteras rejäl avgifter för att göra det, och då kommer du att sluta spendera mycket mer pengar på lång sikt. Bara spendera pengar du vet att du har hemma eller i banken, och då är det inte ett problem att betala av din balans.
  • Del 3 av 3:
    Tjäna och spara mer
    1. Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring steg 14
    1. Skaffa ett deltidsjobb. Om du har tid, överväga att hitta ett deltidsjobb du kan göra efter skolan eller på helgerna. Bläddra på nätbrädor för ditt samhälle, eller fråga dina vänner om de känner till någon som anställer.
    • Gå in i lokala butiker och fråga om de anställer kassörer. Eller besök en biograf eller swimmingpool och se om de behöver hjälp med att köra koncessionsstället.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring Steg 15
    2. Plocka upp udda jobb. Om du inte har lite tid, men du vill tjäna lite pengar, sprida ordet som du letar efter arbete. Har dina föräldrar berätta för sina vänner du är fri för barnpassning. Låt grannarna veta att du är tillgänglig för att klippa sin gräsmatta, raka sina löv eller skovla snö från sina uppfart.
  • Skapa en flygblad med ditt namn, telefonnummer och den typ av arbete du letar efter, och posta det runt grannskapet.
  • Andra jobb du kan göra med hund som går, hus sittande, rent rengöring, ogräs, målning eller handledning en yngre student.
  • Om dina kunder är mest lokala, överväg att få en kreditkortsläsare. Människor älskar att betala med sina kreditkort. Du kan ansluta en kortläsare till din telefon via företag som torget. Dessa kortläsare kan ta hand om alla dina beräkningar, inklusive hur mycket intäkter du gjorde och hur mycket du kommer att vara skyldig i skatter.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonårssteg 16
    3. Ställ in ett sparkonto. Om du inte redan har ett sparkonto, be dina föräldrar att ställa in en upp för dig. Inte bara kommer pengarna i ditt konto att tjäna lite intresse, men du kommer att vara mindre benägna att spendera det om det är lite svårare att komma till.
  • Bild med titeln Budget dina pengar som en tonåring Steg 17
    4. Göra att spara en vana. Håll dig till din budget. Om du bestämmer att du ska spara 20% av din inkomst, vänta inte till slutet av månaden för att göra det. Du kan springa ut ur pengar då, och du kommer att göra ursäkter att inte spara. Istället, varje gång du får en lönecheck eller lämnas lite pengar, dela upp det omedelbart i din 50/30/20 budgetplan.
  • Om du inte har ett bankkonto än, skapa ett system med kuvert eller burkar. Få tre burkar och märka varje burk "behov", "vill" och "besparingar."Distribuera sedan pengar i enlighet med varje gång du tjänar lite.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande