Hur man dammar hela ditt hus

Dammar hela ditt hem kan vara ett stort jobb, men det kan verkligen förbättra kvaliteten på den luft som du andas. Ta varje rum en efter en och planera att arbeta från toppen av rummet till botten. På det sättet, om damm faller medan du städar, kommer det inte att falla på ett område som du redan har dammat.

Steg

Del 1 av 4:
Förbereder rummet
  1. Bild med titeln Dust hela ditt hus Steg 1
1. Rensa någon rubbning ut ur rummet. För att göra dammprocessen enklare och effektivare, ta bort all röran från ditt hus. Till exempel, rensa bort allt som samlas på dina bord eller bänkskivor, och lägga undan lösa föremål som har samlat på golv, soffor och stolar.
  • För att göra jobbet mer hanterbart, arbeta på ett rum i taget. Också, när du är klar med att damma ett rum, flytta inte några föremål tillbaka till det rummet tills de har blivit dammade, liksom.
  • Bild med titeln Dust hela ditt hus Steg 2
    2. Ta några tyger i rummet ute och skaka av dem. Innan du börjar damma, ta några sängkläder, kuddar, mattor eller kuddar ute och skaka dem noggrant. Detta kommer att knacka förlora mycket av det damm som är fångat på de mjuka ytorna, så du kommer inte ha så mycket att hantera inuti.
  • Försök att slå dina kuddar och kuddar mot varandra ordentligt för att lossa damm som kan vara inbäddad djupt ner.
  • Om det har varit länge sedan du dammade, kan det fortfarande vara en bra idé att tvätta eller dammsuga dessa tyger innan du returnerar dem till rummet.
  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 3
    3. Ändra ditt vakuum och AC-filter för att fånga luftburet damm. Innan du börjar dammar, sätt ett nytt filter i din huvudsakliga luftkonditioneringsventil för att fälla alla nya damm som hamnar i luften. Rengör också eller byt ut filtret i din dammsugare, om du har en. På det sättet kommer ditt vakuum att kunna fälla mer av det damm du försöker rengöra.
  • Även om du är försiktig med att fälla så mycket damm som möjligt, kommer du fortfarande förmodligen att skicka många små partiklar i luften medan du dammar, vilket är därför att byta ditt AC-filter är viktigt.
  • Dricks: När du kombinerar den med regelbunden dammning, kan du installera en luftrenare med ett HEPA (högeffektivt partikelformigt luft) -filter bidra till att minska damm i ditt hem i framtiden.

    Del 2 av 4:
    Rengöring av tak och väggar
    1. Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 4
    1. Svepa eller vakuum taket för att avlägsna damm. Använda antingen en stor borstfäste på ditt vakuum eller en långhanterad kvast, gå över taket i långa, släta slag. Arbeta från ena änden av rummet till den andra. Även om det inte ser dammigt, kan ditt tak fälla små partiklar som kommer att flyta tillbaka ner i rummet, speciellt om taket är texturerat.
    • Om du inte kan nå taket med din vakuumfäste eller din kvast, kan du behöva stå på en robust stepstool eller steg stege. Var försiktig när du klättrar, och bara står på en robust stege eller pall. Klättra inte på möbler som inte är avsett att stå.
    • Varning: Försök inte rengöra taket om det tillverkades före 1980-talet, om du inte redan har testat det för att säkerställa att det inte innehåller asbest.

    Dricks: Dammar alltid ett rum från topp till botten. När du är ren kommer damm att falla ner på ytorna och golv i rummet, så om du rengör dessa områden först kommer de bara att bli smutsiga igen.

  • Bilden med titeln damm hela ditt hus Steg 5
    2. Polera alla ljusarmaturer, takfläktar och ventiler i rummet. Använd en mikrofiberdamm eller en ren, fuktig mikrofiberduk för att torka ner lamporna, takfläktens blad och luftventiler. Men om dessa föremål är väldigt smutsiga, kan det vara bäst att dammsuga dem innan de torkar dem med en trasa.
  • Håll din tyg vikta i kvartaler och byt till en ny sida när den sida du använder blir smutsig. När det inte finns några rena sidor, ta en ny trasa.
  • Undvik att använda en fjäderdamm, eftersom de tenderar att bara flytta damm runt.
  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 6
    3. Gå över väggarna, dörrarna och dörrramarna med en fuktig trasa. Det kan tyckas som ett stort jobb, men torka ner dina väggar kommer att ta bort mycket damm som du inte nödvändigtvis kan se. Dessutom damm hela vägen runt dina dörrramar, liksom längs toppen, sidorna och framsidan av dörrarna i rummet. Var uppmärksam på hörn och sprickor i dörrarna, trim eller kronformning.
  • Om du föredrar kan du använda ditt vakuum med en borstfäste istället för en fuktig trasa.
  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 7
    4. Torka ner fönster och fönsterbrädor. Använd en fönsterrengörare och en ren trasa för att torka ner glaset på dina fönster och följ sedan det med en suggee om du har en för att du ska få en streakfri ren. Använd sedan din fuktiga trasa eller damm för att rengöra allt runt fönstret, inklusive fönsterbrädan, persienner, skärmar och luckor.
  • För att göra dammar dina fönsterskärmar lättare, gå över dem med en stor, torr pensel.
  • För att rengöra dina persienner, stäng dem tätt, torka sedan ner med horisontella slag, flytta från persienns övre del till botten. Då gör samma sak för blindens insida.
  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 8
    5. Avlägsna och torka ner några ytor. Om det är möjligt, ta allt av varje hyllplan, bord, bänkskiva eller någon annan yta i rummet. Torka av dammet av ytan med din mikrofiberduk eller damm, sedan damm varje objekt individuellt innan du returnerar det till sin plats.
  • Om du försöker damm runt föremål istället för att flytta dem först, blir det svårt att damma så noggrant. Dessutom kommer det att sluta ta mycket längre tid, eftersom du måste vara försiktig så att du inte knackar på föremålen.
  • Kom ihåg att rengöra toppen av apparater och stora möbler, som ditt kylskåp eller en lång bokhylla.
  • Del 3 av 4:
    Dammar enskilda föremål
    1. Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 9
    1. Torka de flesta dekorativa föremål och andra föremål med en mikrofiberduk. Ha en stack av torra mikrofiberdukar i närheten och dämpar en eller två av dem. Om du dammar ett objekt som är okej att bli våt, som en keramisk vas, torka ner den med den fuktiga mikrofiberduken. När du dammar saker som inte kan bli våta, som böcker, lädervaror eller andra känsliga föremål, använd en av de torra trasorna istället.
    • Var noga med att torka ner bladen på alla dina krukväxter med en fuktig trasa. När damm bygger upp på dina växter, blockerar den porerna på bladen, så de kan inte filtrera CO2 ut ur luften så effektivt.
  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 10
    2. Få damm ut ur elektronik med tryckluft och ett vakuum. Torka ner utsidan av din elektronik med en torr trasa och använd sedan en borstfäste på ditt vakuum för att suga upp ett damm som samlas runt ventiler eller nätsladden. Slutligen använd en burk tryckluft för att blåsa ut damm eller andra skräp från små sprickor, som mellan tangenterna på datorns tangentbord.
  • Koppla alltid ur vilken enhet som helst innan du rengör den.
  • Torka ner elektroniska skärmar, inklusive din tv, med en torr mikrofiberduk eller ett torkduk. Torkarklippet hjälper till att skingra statisk elektricitet som kan göra det svårt att ta bort damm.
  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 11
    3. Sopa damm från sprickor och små, bräckliga föremål med en torr borste. Om du har små figurer, dekor med utarbetade carvings eller gjutning, eller något annat som är svårt att torka ner, gå försiktigt över dem med en torr pensel. Använd borstens hörn för att få borsten i några sprickor som skulle vara svåra att nå med bara en trasa.
  • Om du använde en pensel för att rengöra dina fönsterskärmar, kan du använda den här! Använd bara din hand för att borsta bort något damm som kan vara kvar på borsten.
  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 12
    4. Tvätta sängkläder och mjuka leksaker. Om det är möjligt, tvätta eventuella sängar, gardiner, plyschleksaker, slipkover eller andra tygartiklar som är tvättbara. Dessa mjuka ytor kan hålla på mycket damm, och sätta dem genom tvätten tar bort mycket av det.
  • Vakuum dina gardiner med din borstfäste om du inte kan tvätta dem.
  • Torka, torka sängkläderna i din torktumlare eller häng dem till lufttorka. Vänta dock att ersätta dem tills du har slutat damma resten av rummet. Annars kan de samla mer damm när du är ren.
  • Bild som titled Dust hela ditt hus Steg 13
    5. Vakuum några stoppade möbler i rummet. Om du har några plyschstolar, soffor, madrasser eller andra stoppade föremål i rummet som du inte enkelt kan tvätta, gå över ytorna med borstfästet på ditt vakuum. Var noga med att särskilt komma ner i några sprickor där damm kan gömma sig.
  • Kom ihåg att ta bort eventuella kuddar från möblerna och dammsugarna under de, liksom.
  • Del 4 av 4:
    Avsluta rummet
    1. Bild som titled Dust hela ditt hus Steg 14
    1. Flytta möblerna och apparaterna och rengöra under dem. Nu när du har gjort allt detta arbete för att städa ett helt rum, lämna inte dammkaniner som lurar under dina möbler. Om du kan, skjut ut möblerna ur vägen och vakuum eller svepa under det. Om inte, använd en förlängningsarm på ditt vakuum och rengör så långt under varje stycke som du kan.
    • Det kan hjälpa till att få en annan person tillgänglig om du har många tunga möbler.
  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 15
    2. Torka ner basbrädorna. Chansen är att damm kommer att ha avgjort längs trimmen längst ner på dina väggar. För att ta bort det dammet, gå över basbrädorna med en fuktig mikrofiberduk, arbeta hela vägen runt rummet.
  • Om baseboardsna är väldigt smutsiga, spraya en trasa med en helt renare och torka dem med det.
  • Dricks: Använd en melaminskum magisk suddgummi för att enkelt ta bort några scuff-märken på baseboardsna.

  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 16
    3. Rengör mattor och mattor med vakuum. Även om du redan har skakat ut mattorna, kan det fortfarande vara damm inbäddat djupt i fibrerna. Dessutom måste några mattor i rummet dammsugas noggrant för att ta bort damm som föll medan du städde.
  • Du kan sopa dina mattor och mattor om du inte har ett vakuum, men det kommer inte vara lika effektivt att ta bort damm.
  • Bild som titled Dust hela ditt hus Steg 17
    4. Sopa och mopp hårda golv. För att undvika omrörning av damm tillbaka i luften, gå försiktigt över golven med en kvast. Då, mopp golven för att hämta något damm som har blivit kvar.
  • Som namnet antyder är en dammmopp bäst för den här uppgiften, eftersom det finns mer ytarea för att fälla damm. Du kan dock använda vilken mop som du har tillgång till.
  • Bild med titeln damm hela ditt hus Steg 18
    5. Returnera allt till sin plats. Nu när du har rengjort ditt rum från topp till botten, är det enda som finns kvar att göra allt tillbaka i ordning. Flytta eventuella möbler tillbaka till sin plats, byt ut dina mattor, gardiner och andra sängkläder och placera små föremål tillbaka på sina hyllor.
  • Fortsätt denna process för varje rum i ditt hem. Sedan luta dig tillbaka och njut av din dammfria miljö!
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Saker du behöver

    Förbereder rummet

    • Byte AC och vakuumfilter

    Rengöring av tak och väggar

    • Vakuum med borstfäste
    • Kvast (tillval)
    • Mikrofiberdukar
    • Mikrofiberdamm
    • Fönster tvättare
    • Squeegee (valfritt)
    • Stege eller stegstol (tillval)
    • Torr pensel (tillval)

    Dammar enskilda föremål

    • Mikrofiberdukar
    • Vakuum med borstfäste
    • Komprimerad luft
    • Kvast
    • Mopp
    • Torktorkark (tillval)
    • Torr pensel (tillval)

    Tips

    Bära en dammmask som täcker näsan och munnen om du är känslig för damm. Du kanske också vill täcka dina ögon med skyddsglasögon om du har känsliga ögon.

    Varningar

    Lägg alltid säkerhet först om du behöver klättra för att nå någonting.
  • För att minska risken för elektricitet, rengör inte alla elektronik som fortfarande är inkopplade.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande