Hur man rengörsrum

Sovrummen är personliga helgedomar, så de är väl värda att rengöra. Om du inte har arbetat med din på ett tag kan det vara lite oorganiserat. Efter att ha rensat ut några av röran, ta hand om taket, väggar, golv och möbler för att desinficera ditt rum. Organisera kläder och andra saker efteråt för att ge ditt rum en känsla av ordning. Genom att hålla ett sovrum, stänger du det till hygieniska utrymmen som är bekväma att vila i.

Steg

Del 1 av 5:
Decluttering sovrummet
  1. Bild med titled Clean sovrum Steg 1
1. Öppna fönster och persienner för att lufta ut ditt rum. Låt ett bris blås igenom ditt rum om väderförhållandena i ditt område tillåter det. Ta med några små fans i ditt rum, om möjligt, för att få luftflödet. Cirkulerande frisk luft i ditt rum hjälper till att eliminera obehagliga lukt, oavsett om de är från sakerna i ditt rum eller rengöringsmedel som du använder.
  • Fläktarna i ditt rum kan vara täckt av damm. Försök hitta en bärbar fläkt från ett annat rum. Rengör det först. Om du inte har några andra alternativ kan du slå på fansen i ditt rum, men stäng av dem igen medan du dammar.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 2
    2. Få soptäckor för att lagra engångsartiklar. Bära minst 1 soptäck så att du inte behöver gå långt för att kasta ut saker. Samla allt du behöver för att bli av med, inklusive wrappers, containrar och annan skräp. Skräpkassar är också användbara för bortskaffande av damm och pappershanddukar under rengöring.
  • Du kan använda skräpspåsar som förvaringsbehållare för kläder eller föremål som du vill donera. Om du gör det, sätt påsarna åt sidan så att du inte misstar dem för sopor.
  • Bild med titled Rena sovrum Steg 3
    3. Ställ in en tvättkorg i sovrummet för att hålla kläder. En tvättkorg eller bin är ett måste för smutsiga kläder. Om du har en liten korg kan du bära den med dig medan du jobbar. Annars, lämna den genom dörren och kasta smutsiga kläder i den.
  • Tvättkorgar är mycket användbara för att hålla kläder från golvet och möbler. Försök att hålla en korg i ditt rum hela tiden för att begränsa mängden rubbning.
  • Ta med extra korgar för att hjälpa dig att sortera mer rör. Använd till exempel en andra korg för att hålla rena kläder eller föremål som inte hör hemma i ditt rum.
  • Bild med titled Rena sovrum Steg 4
    4. Ta bort papperskorgen runt rummet. Trash som gamla wrappers, påsar och flaskor är det enklaste problemet att upptäcka och ta bort. Du vet att du kommer att bli av med dessa saker, så du kan släppa dem i en papperskorgen för att göra ditt rum att se renare nästan omedelbart. Bära en papperskorgen med dig för att göra det snabbare.
  • Om du har tallrikar eller glasögon i ditt rum, ta ut dem också. Rengör av dem och returnera dem till köket.
  • Bild med titled Rena sovrum Steg 5
    5. Samla kläder spridda runt i rummet. Börja med kläder på golvet för att ge dig mer utrymme att manövrera. Om du är osäker på hur du börjar, arbeta dig runt i rummet. När du har gjort golvet, ta hand om kläder som draperas över möblerna.
  • Du behöver inte sortera igenom kläderna direkt, men försök att skilja dem i rena och tvätta högar. Att göra detta sparar nu lite krångel senare.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 6
    6. Sätt ut ur platsen tillbaka där de tillhör. Avsluta plocka upp objekt spridda över golvet och möblerna, börja sedan sortera genom dem. Returnera böcker till hyllor, till exempel. Förvara rena kläder, flytta personliga föremål till lådor och så vidare tills ditt rum ser snyggt ut.
  • Håll saker från andra rum i en separat förvaringsbehållare, sedan returnera dem till rätt plats när du är klar med sovrummet.
  • Bild med titled Rena sovrum Steg 7
    7. Organisera kläder och möbler för att göra rummet snyggt. När allt är på rätt plats, ta en sista titt runt rummet. Leta efter några fläckar som ser rotiga eller benägna att röra. Vika och häng kläderna för att göra garderober och garderober ser ordentligt. Också, omordna objekt ovanpå möbler för att eliminera rubbning.
  • Till exempel, ta med plastförvaringsfack för att hålla kläder som är ute av säsong. Ta bort allt du inte längre bär.
  • Försök omarrangera möbler för att ge ett tråkigt sovrum ett nytt utseende!
  • Del 2 av 5:
    Tvätta väggarna och taket
    1. Bild med titled Clean sovrum Steg 22
    1. Använd en damm eller trasa för att rengöra skräp från taket. En fjäderdamm på ett utökat handtag hjälper mycket för dessa höga områden. Om du inte har en, draper du en mikrofiberduk över ett kvasthandtag. Det mesta av dammet kommer att vara i sprickorna där väggarna och taket möts. Dra dammen längs taket för att eliminera dammet.
    • Mikrofiberdukar och dammare lockar damm istället för att dispergera det. De gör städning av ett sovrum mycket enklare.
    • Se upp för spindlar som försöker ta över takhörn. Ta bort banorna med en damm eller kvast.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 23
    2. Borsta damm av fläktarna och lamporna hänger i rummet. Förbise inte något som hänger från taket! Även om du inte kan se dammet nedanifrån, kommer det att vara där. Ställ in en stegladder eller använd en utökad damm för att nå rumsarmaturer. Skaka ut dammet utomhus eller inuti en papperskorgen. Om du kan nå ljus och fläktar, torka dem med en fuktig trasa eller pappershandduk och en helt renare för att ta bort resterande skräp.
  • Fläktens övre ytor ackumulerar mycket damm. När du använder en fläkt, kastar dess blad allt det damm runt ditt rum och lämnar dig med mer av en röra för att ta itu med.
  • Följ samma process för alla plug-in-fans i ditt rum. Koppla ur dem först för att skydda fingrarna.
  • Bild med titled Clean Sovrum Steg 24
    3. Torka ner och tvätta gardiner och persienner. Gardiner och persienner samlar massor av smuts medan de hänger över dina fönster. Borstgardiner av med en torr trasa följt av tyg fuktas i varmt vatten. Använd ett vakuum med en slangfäste för att rensa tuffa för att nå områden. En borstfäste fungerar bra för gardiner.
  • De flesta gardiner kan tvättas. Ta gardinerna ner och sätt dem genom en lågvinkel med kallt vatten. Överväg att ta känsliga gardiner till en kemtvätt för att undvika att skada dem.
  • Gardiner och persienner blir ganska dammiga om du inte brukar rengöra dem regelbundet. Bära en dammmask för att hjälpa dig att komma igenom arbetet.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 25
    4. Damm och tvätta basplattorna nära golvet. Rensa ut den nedre delen av väggen på samma sätt som du gjorde med toppen. Gå längs basbrädorna med en mikrofiberduk eller damm, med särskild uppmärksamhet åt ditt rums hörn. När basbrädorna ser dammfria, skrubba ut återstående fläckar med en trasa fuktad i varmt vatten.
  • Tvätta av basbrädorna när du har avslutat taket. På det sättet behöver du inte rengöra golvet en gång till för att eliminera fallet damm.
  • Bild med titled Rena sovrum Steg 26
    5. Skrubba fönster och andra glasytor med en glasrengörare. Rensa bort damm med en trasa eller damm först innan du tvättar glas. Dämpa glaset med några sprayer av städaren. Skrubba bort smetar och streck med en luddfri trasa eller pappershandduk. Avsluta torkningen av glaset med en torr trasa eller pappershandduk för att göra det glatt.
  • Glöm inte att tvätta av bildramar och TV-skärmar. Många glasytor är små och lätta att förbise, men rengöring av dem gör ditt rum så mycket bättre.
  • Del 3 av 5:
    Rengör sängen
    1. Bild med titled Rena sovrum Steg 8
    1. Ta bort alla lakan av sängen. Tillsammans med sängkläderna, ta av duvetskåpan och kuddarna. Sätt arken i en tvättkorg för att ta en städning. Avsätta täcken, täcken och andra omslag du inte planerar att tvätta för tillfället.
    • Sätt arken genom en tvättmaskincykel. Låt dem tvätta medan du rengör resten av rummet.
    • Tvätta sängkläder med den hetaste vatteninställningen som anges på deras vårdkoder. Använd kallt vatten och en mild cykel för känsliga lock som täcken.
  • Bild med titeln Rena sovrum Steg 9
    2. Ta kuddar och andra saker av sängen. Ta bort madrassskydd, täcker du inte planerar att tvätta, och allt annat kvar över. Detta ger madrassen en chans att andas, Eliminera obehagliga dammar från damm och bakterier. Om du saknar den färska lukten hade din madrass när det var nytt, lämna det avtäckt i minst 3 timmar.
  • För att hjälpa till att lufta ut din madrass, öppna dina persienner och windows. Flytta madrassen så det tar emot så mycket solljus och frisk luft som möjligt.
  • Om du är i ett års fjäderrengöringsläge, överväg att få en hjälpare att bära madrassen utomhus för lite solsken. Lägg ner en stor tarp eller groundsheet i full solljus och sätt madrassen ovanpå den.
  • Bild med titled Rena sovrum Steg 10
    3. Dammhuvud och footboards med en trasa och renare. Matcha städaren till den typ av möbler du har. För de flesta sängar, torka av damm med en torr trasa, följt av en lätt dämpad i varmt vatten. Byt till en renare, till exempel ett kommersiellt trä eller tygrengörare, för att ta bort envis skräp.
  • Om du har ett tyghuvud eller fotbräda, vakuum det för att ta bort hår och andra skräp. Lintrullar och penslar hjälper också.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 11
    4. Flytta lagringsfack för att vakuum under sängen. Om du har plats under din säng, dra ut allt som lagras där. Inspektera lådor för damm och andra skräp. Därefter nå under sängen med en kvast eller vakuum. Torka av sängposterna och andra fläckar som kan ackumulera skräp.
  • När du är klar lägger du lagringsfacken på plats. Alternativt, hitta nya lagringsplatser för dem eller bli av med de du inte längre behöver.
  • Bild med titled Rena sovrum Steg 12
    5. Gör sängen med en ren uppsättning ark. Hämta de gamla lakan när du är klar med att tvätta dem eller få en ny uppsättning sängkläder. Tuck ett monterat ark över din madrass, täcka den med ett övre ark, sedan returnera och filtar till sängen. Avsluta genom att sätta kuddarna tillbaka på plats.
  • Fluff upp kuddarna efter att ha fyllt dem i örngott. Ordna dem så din säng ser snygg ut och snyggt.
  • Del 4 av 5:
    Damm och poleringsmöbler
    1. Bild med titled Clean sovrum Steg 13
    1. Dra ut varor av bokhyllor och nattduksbord för damm. Ta allt av dina möbler. Det inkluderar lampor, böcker, och alla samlarobjekt som fodrar din byrå. Torka av dina möbler med en torr eller lite fuktad trasa för att eliminera något samlat damm.
    • Omordna dina föremål när du är klar för att göra ditt rum snyggt. Överväga att sluta genom att flytta eller bli av med saker du inte längre behöver.
    • Om du har en dator i ditt rum, torka av skärmen med en mikrofiberduk och glasrengörare. Blås skräp ut med tryckluft för att hålla datorn att springa optimalt.
  • Bild med titeln Rena sovrum Steg 14
    2. Dra lampskärmar av dina ljus för att rengöra dem. De flesta lampans nyanser är tygcylindrar som glider av när du drar upp dem. Gå över dem med en lintrulle eller borste för att ta bort damm och hår. Medan du har lamporna av, torka ner lamporna och glödlamporna med en torr trasa eller damm.
  • Du behöver inte koppla ur lamporna medan du rengör dem, men se till att de är avstängda. Varma glödlampor är inte roliga att röra. Se till att lamporna är torra innan de slår på dem.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 15
    3. Skruva av mögel och dammkaniner inuti möblerna. Titta inuti lådor och längs väggar och hyllor för tecken på mögel och skräp. Om du märker obehagliga gröna eller svarta fläckar spridning, få en kommersiell mögel och mögelborttagare för att eliminera all den otäcka tillväxten som försöker invadera ditt personliga utrymme. Skrubba fläckarna med ättika eller blekmedel utspädd i vatten hjälper också. Tvätta bort eventuellt kvarvarande damm också.
  • Fukt leder till mögel, så använd inte vatten eller flytande rengöringsmedel i slutna utrymmen om du kan hjälpa det. Om du inte har mögel, rensa lådor och andra områden med en torr trasa eller en dammsugare.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 21
    4. Nå under möbler för att rensa utrymmet under det. Kneel ner och ta en titt för att ta reda på vad som har fallit bakom dina möbler. Skjut en kvast under byråerna och i andra utrymmen för att hämta objekt. Använd ett vakuum eller slangfäste för att rensa damm och skräp.
  • Flytta mindre bitar bort från väggar så att du bättre kan nå bakom dem. Du kommer noga att hitta massor av fina dammkaniner där för att eskortera ut ur ditt utrymme!
  • Ta bort förvaringslådor under möbler. Titta igenom dem för att avgöra om du fortfarande behöver dem i ditt rum. Rengör dem efter behov innan du sätter dem tillbaka på plats.
  • Bild med titled Rena sovrum Steg 17
    5. Ljusa möbler med en ren trasa och polska. Torka ner skrivbord, byrå, nattduksbord och andra områden. Bli av med så mycket damm som möjligt, särskilt längs plana ytor. Gå tillbaka över dessa ytor med en fuktig trasa för att ta bort resterande skräp. Sedan skrubba trämöbler med ett träpolis för att göra dina möbler glans.
  • Observera eventuella tecken på skador, inklusive lösa handtag och brutna gångjärn. Dessa kräver lite extra arbete att fixa. Reparera dem så snart som möjligt.
  • Del 5 av 5:
    Rengör golvet
    1. Bild med titled Clean sovrum Steg 18
    1. Ta mattor ute för att slå dem fria från damm. Vakuum dem som om du städar regelbunden mattor för att ta hand om det mesta av damm och skräp. Sedan, låt mattor luft ut utanför ditt sovrum. Skaka mattorna för att lossa kvarvarande skräp och lämna den bakom var den hör hemma.
    • Returnera dina mattor inomhus när du är klar. Låt inte mattor bli våta. Även att lämna en matta utsatt för solljus för länge kan det skada det.
    • Några mindre mattor kan rengöras i en tvättmaskin. Kontrollera tillverkarens tagg för att se till att det är säkert. Om det inte är, behandlar fläckar med en kommersiell ryggare eller besöker en kemtvätt.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 19
    2
    Dammsuga golvet Om ditt sovrum har mattor. Kör ett vakuum över mattor för att ta bort skräp som lämnats in i det. Använd ett ångvakuum för att ta itu med smutsiga områden som är benägna för fottrafik, som nära dörröppningen. Sedan behandla återstående fläckar som behövs för att få mattan tillbaka till ett gott skick.
  • Att upptäcka Teating Carpeting, prova ättika eller en kommersiell mattan renare. Gamla fläckar är svåra att ta bort, så behandla alltid fläckar som de bildar sig för att förhindra att de ställs in.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 20
    3. Damm och mopp hårda golv för att rengöra det. För trä och kakelgolv är torr mopping vanligtvis nog. Gå tillbaka över golvet med en våt mopp för att ta bort kvarvarande skräp. Om du behöver ge golvet en djupare städning, få en flytande renare som matchar den typ av golv du har.
  • Det är bäst att dammsuga dina hårda golv med en mjuk borstfäste innan du moppar. Dammsugaren kommer snabbt och enkelt att ta bort smuts eller skräp, istället för att trycka det runt som en moppburk.
  • Blanda till exempel några droppar flytande diskmedel i en hink varmt vatten. Använd tvålvatten till skrubbplatta eller polyuretan trägolv.
  • För trägolv förseglade med skalaka eller lack, få en trägolvstädare eller polsk. Använd en vaxmop för att skrubba golvet i riktning mot träets korn.
  • Bild med titled Clean sovrum Steg 21
    4. Placera något doftande i ditt rum för att eliminera golvlukt. De värsta luktarna kommer ofta från golvet, särskilt mattor. Kanske har du turen att ha en trevlig vas av rosor att sätta ut på ditt skrivbord. Om du inte gör det, spraya en spritz av rumsspray eller plugga in en luftfräschare. Sweet-luktande örter, rökelse eller ljus hjälper också till att lägga de fina handen på ditt vackra sovrum.
  • Kom ihåg att föremål som Air Fresheners täcker upp gamla luktar istället för att eliminera dem. Musty luktar från vatten och mögel, till exempel, måste behandlas separat med noggrann rengöring.
  • Var försiktig när du belyser ljus eller andra dofter. Lämna inte något som brinner obevakat, och se till att doften är acceptabel för någon annan du bor med.
  • Tips

    För att hålla ditt hem rena, försök att rengöra 1 rum om dagen. Detta hjälper dig att hålla ditt hem snyggt utan att bli överväldigad.
  • Rengöring kan känna sig överväldigande, speciellt när du inte har tackat ditt sovrum på ett tag. Gör lite åt gången om du behöver.
  • Få dig in i rätt huvudutrymme för rengöring. Försök att sätta på din favoritmusik för att vara motiverad.
  • Eliminera distraktioner under rengöring. Stäng av telefonen, datorn och TV: n.
  • Kom ihåg att ta hand om uppvärmning och kylanordningar i ditt rum. I vissa fall betyder det att ändra filter, så läs bruksanvisningen veta vad man ska göra.
  • För att hålla sig i bruk att städa, håll en tvättkorg i ditt rum hela tiden. Det sparar dig från att behöva samla kläder varje gång du städa upp.
  • Varningar

    Om du är känslig för damm kan du rensa ut ett sovrum vara tufft. Bära en dammmask och även ögonglasögon för att skydda dig själv.
  • Vissa kemiska rengöringsmedel är irriterande, så sätt på gummihandskar för att skydda dina händer.
  • Saker du behöver

    • Dammsugare, kvast eller mop
    • Mikrofiberrengöringsdukar
    • Tvättspåsar eller korgar
    • Soppåsar
    • Gummihandskar
    • Glasrengörare
    • Trä eller alternativa möbelrenare
    • Tyg och mattor rengöringsmedel
    • Luftfräschare eller alternativt föremål
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande