Hur man rengör ditt rum

Rengöring av ditt rum kan känna sig som en överväldigande uppgift, men det är troligt en snabbare och enklare process än du föreställer dig! Spela musik, skriv en lista, ge dig själv belöningar och gör det till ett spel för att hålla dig motiverad. Ta itu med de stora uppgifterna först och sedan flytta in på att rengöra ditt rum genom att damma, torka och dammsuga alla ytor. Innan du vet det, kommer ditt rum att mousserande rent.

Steg

Del 1 av 4:
Hålla motiverad
  1. Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 1
1. Spela musik för att hålla dina andar höga. Innan du börjar, sätt på ett album eller spellista som gör att du känner dig energisk. Musik med ett snabbare beat hjälper dig att få dig motiverad för ditt städprojekt. Håll dig borta från mer långsam, tråkig musik, eftersom det här kan få dig att känna dig trött och uttråkad.

Dricks: Om du inte vet vad du ska lyssna på, söka efter en upplyst spellista online. Spotify, Apple Music, och Pandora har en rad stora städning och motiverande spellistor.

  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 2
    2. Skapa en belöning för dig själv för att ge dig ett incitament att få jobbet gjort. Denna extra motivation kan hjälpa dig att få jobbet gjort snabbare. Bestäm vad du ska göra för att behandla dig själv när du har slutfört rengöring. Kanske kommer du att gå ut med dina vänner, titta på en film med din familj, äta en stor skål med glass, eller läs din favoritbok.
  • Se till att du inte rusar din rengöring för att få din belöning!
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 3
    3. Gör rengöring av ditt rum i ett spel om du behöver extra motivation. Om du har problem med att motivera dig själv för att städa ditt rum, gör processen intressant genom att spela ett spel. Se hur många saker du kan lägga iväg i 10 minuter och försök att slå din höga poäng. Alternativt, låtsas att du är en robot medan du städar och bara gör robotrörelser och ljud. Ett annat alternativ är att ställa in en timer och se hur snabbt du kan städa ditt rum.
  • Var kreativ och skapa egna spel!
  • Dricks: Starta dammen från de övre ytorna till botten så att den här sekvensen hjälper dig att få jobbet gjort på mindre tid och utan att upprepa samma jobb.

  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 4
    4. Skapa en checklista över alla olika uppgifter för att hålla din rengöring på rätt spår. Checklistor är ett bra sätt att ge dig en känsla av prestation och framsteg när du städar upp en stor röra. Bestäm vad du vill organisera och rengöra och prioritera dem från högsta prioritet till den lägsta prioriteten. Försök att vara så detaljerad som du kan så att ingenting blir bortglömd.
  • Tick ​​av varje uppgift när du har gjort det så att du enkelt kan hålla reda på vad du fortfarande behöver göra.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 5
    5. Planera uppgifterna under hela veckan för att göra det mer hanterbart. Detta är ett bra alternativ om det finns mycket att rengöra. Skriv ner när du fyller på varje uppgift så att du kan hålla dig på spår med ditt städschema. Försök att vara så disciplinerad som möjligt och hålla fast vid schemat.

    Exempel: Tilldela kläderna sortering till måndag, sortering genom skräp och ytor till tisdag och damm och dammsugning till onsdag.

  • Del 2 av 4:
    Hantera de stora uppgifterna
    1. Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 6
    1. Flytta allt från din säng och gör det. Att göra din säng hjälper till att göra ditt rum mycket renare och ger dig en känsla av prestation för att kickstart din städning. Flytta allt från din säng till en hög i en del av ditt rum. Dra upp dina lakan och filtar, ta dem in, räta ut din talsman och placera dina kuddar på toppen av din säng.
    • Om du inte har ändrat dina lakan, placera dem i tvättkorg och lägg nya på din säng. Detta hjälper din säng att känna och lukta extra fräscha.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 7
    2. Organisera alla kläder som finns på ditt golv. Plocka upp varje klädsel och bestämma om det är smutsigt eller inte. Om du är osäker, behandla det som om det är smutsigt! Om objektet är rent, vika det och lägg den i din byrå eller häng det i din garderob. Om objektet är smutsigt, placera den i tvättkorg.
  • Det är alltid bättre att tvätta ett rent objekt två gånger än att bära ett smutsigt föremål. Behandla objekt på ditt golv så smutsigt om du inte är säker på att de är rena.
  • Dricks: Lägg inte en tvättstuga tills du har slutat städa ditt rum, som du aldrig vet var du kan hitta en annan smutsig socka som behöver tvätta!

  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 8
    3. Ta några smutsiga rätter till köket. Detta bidrar till att förhindra dåliga dofter från att bilda och hjälpa till att stoppa myror och andra skadedjur från att samla i ditt rum. Ta alla koppar, tallrikar, bestick och muggar tillbaka till köket. Kasta också bort några takeoutpaket som fortfarande finns i ditt rum.
  • Kontrollera under din säng, på din byrå och skrivbord, och i dina sänglådor för smutsiga rätter och takeoutpaket.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 9
    4. Kasta ut allt du inte vill ha längre. Detta är ett bra sätt att rensa utrymme i ditt rum och bli av med röran. Sortera igenom alla objekt på ytorna i ditt rum och på golvet och bestämma om något måste kastas bort. Se upp för matförpackningar, äppelkärnor, slumpmässiga bitar av papper, trasiga föremål och saker du inte använder längre.
  • Donera eventuella god kvalitetsposter som du inte vill ha längre till en begagnad välgörenhet.
  • Sätt oönskat papper och kartong i en separat väska för återvinning.
  • Del 3 av 4:
    Organisera objekten i ditt rum
    1. Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 10
    1. Placera objekt tillbaka på sina rättmänna platser om de redan har ett hem. Sätt allt som ligger på golvet bort först. På det sättet kan du flytta runt ditt rum utan att trippla över någonting. Börja med de större sakerna, som böcker och kuddar, sedan flytta till mindre saker, som pennor och annat brevpapper. Hitta ett hem för alla objekt på din byrå, skrivbord, golv och sängbord.
    • Försök att inte bli distraherad av de saker du lägger bort, eftersom det här kan göra din rengöringsprocess mycket längre.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 11
    2. Förvara liknande föremål som inte har ett hem i lådor. Detta är ett enkelt sätt att organisera ditt rum och göra det lättare att hitta saker. Placera alla dina brevpapper i en ruta, dina foton i en annan ruta, dina skönhetsprodukter i en annan låda, hantverk levereras i en annan låda, och så vidare. Var noga med att märka lådorna och lagra dem på en tillgänglig plats så att de är lätta att hitta och komma åt.
  • Placera lådorna på hyllorna, under din säng, i din garderob eller på ditt skrivbord.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 12
    3. Visa några saker som är speciella för dig. Detta är ett bra sätt att personifiera ditt rum. Om du hittar en vacker prydnad eller cool leksak medan du städar, överväga att placera den på ditt skrivbord, byrå eller sängbord som en funktion. Försök bara placera några saker på varje yta så att rymden inte ser rörigt ut.
  • Att använda ditt utrymme som visningsområde hjälper dig att hålla rummet tidigare eftersom objekt som inte hör hemma kommer att se ut ur plats och du kommer att uppmuntras att lägga dem bort. Dessutom, när ytorna har mindre röran på dem, är de lättare att rengöra och damm.
  • Exempel: Placera din fotbolls trofé på ditt skrivbord och ett favoritfoto på din byrå.

  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 13
    4. Ge bort några böcker, kläder eller leksaker som du inte vill ha längre. Detta är ett utmärkt sätt att dekrutter ditt rum och ge dig mer utrymme för de saker du skattar. Titta på varje objekt och överväga om du har använt det under det senaste året. Om du inte har använt det nyligen och det har inte sentimentalt värde, tänk på att ge bort det till en begagnad välgörenhetsbutik.
  • Var noga med att kontrollera med dina föräldrar först.
  • Del 4 av 4:
    Rengör ytorna
    1. Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 14
    1
    Damm alla ytor i ditt rum. Använd en damm för att ta bort allt damm från ditt skrivbord, byrå, bokhylla, slattgardiner, fläktar, ljusarmaturer, lampor och andra ytor du kan ha i ditt rum. Börja alltid högt och arbeta dig ner, så att du inte knockar damm och smuts på ytor du redan har rengjort. Damm innan du vakuum eller sopa eftersom damm ofta blir förskjutet och sedan bosätta sig på ditt golv.
    • Om du inte har en damm, använd en mikrofiberduk för att ta bort dammet.
    • Se till att du dammar på ditt skrivbord, byrå, etc. Bildramar, resor souvenirer och troféer kommer att se mycket trevligare ut när de är dammfria.
    • Se till att din fläkt och lampor är avstängda innan du dammar dem.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 15
    2. Torka av ytorna för att ta bort märken, damm och klibbighet. Klibbighet kan locka myror och kan skada dina möbler. Spraya en liten yta renare på ytorna och torka dem med en trasa. Mikrofiberdukar är ett bra alternativ, eftersom de enkelt tar bort en mängd olika märken. Torka ditt skrivbord, byrå, sängbord, fönsterbrädor, baseboards, trimmer och andra ytor i ditt rum minst en gång i veckan.
  • Desinfektionstervetter fungerar också bra, eftersom de hjälper till att döda några bakterier som kan ha vuxit på rummets ytor.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 16
    3
    Vakuum eller svep golvet, speciellt under din säng och skrivbord. Dessa områden saknas ofta under snabba rengöringar, så se till att vakuum dem noggrant. Vid behov, flytta möbler så att du lättare kan vakuum. Skjut ditt vakuum fram och tillbaka över hela golvet tills mattan ser mousserande ren.
  • Om vakuumet inte sugs bra, kontrollera om vakuumpåsen eller kapseln är full och ändra den om det behövs.
  • Vakuum ditt golv minst en gång i veckan. Om du bär skor inuti, överväga dammsugning oftare.
  • Dricks: Om din matta har en konstig lukt, Strö lite matta deodoriserare eller bakpulver på mattan innan du dammar för att ge ditt rum en trevlig doft.

  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 17
    4. Sopa och mopp golven om det är tillämpligt. Använd kvasten för att trycka all smuts och damm till 1 hög och använd sedan en dammsugare och borsta för att skopa upp det. Efter det här, doppa din mopp i en hink med tvålvatten och torka det över golven för att ta bort märken och damm. Skölj moppen några minuter för att säkerställa att den inte sprider smuts runt golven.
  • Detta kommer att lämna dina golv och ser snygga och rena.
  • Sopa och moppa dina våningar minst en gång i veckan.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 19
    5. Torka av ljusbrytarna och dörrhandtag med en desinfektionsmedel. Dessa punkter är några av de mest rörda platserna i ditt rum. Det betyder att över tiden samlar de många bakterier. Spraya omkopplarna och hanteras med en hushållsdisinfektionsspray och använd sedan en trasa eller pappershandduk för att torka av det.
  • Desinficera dina handtag och växlar en gång i veckan för att hålla dem fräscha och rena.
  • Torka av alla utloppsöverdrag också. Eftersom de inte är så ofta berörda, bygger de inte upp smuts så snabbt som ljusbrytare, men hålla dem rena och ljusa kan hjälpa det övergripande utseendet på rummet.
  • Bild med titeln Rengör ditt rum Steg 18
    6. Använd glasrengöringsmedel för att torka speglarna och fönstren. Liberalt spraya glasrengöraren över alla dina speglar och fönster och använd sedan en trasa för att torka dem rena. Fortsätt att gnugga tills det inte finns några märken eller streck kvar på glaset. Detta kommer att lämna dina fönster och speglar ser glittrande rena.
  • Rengör dina fönster och speglar varje gång de blir markerade för att göra jobbet så snabbt och enkelt som möjligt.
  • Mikrofiberdukar fungerar bra för rengöring av glas.
  • Glöm inte att rengöra fönstret spår också. Vakuum upp lös skräp i spåren med en sprickfäste eller en handhållen dammsugare. Du kan använda en gammal tandborste och någon allsidig rengöringslösning för att skrubba bort kakad smuts och damm.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande