Hur man rengör ett mycket rörigt rum

Att ta itu med ett mycket rörigt rum kan verka stressigt och överväldigande först. Men ju tidigare du får på det, desto bättre kommer du att känna! Organisera röran i separata högar och sedan arbeta med snyggt att lägga bort varje grupp av föremål. Grundligt damm och vakuum rummet när det är städat för att ta bort smuts och för att hjälpa det glittrande. För att hålla rummet organiserat, försök att städa upp när du går om din dag och spendera lite tid varje natt städar innan du går och lägger dig.

Steg

Metod 1 av 4:
Sortering
  1. Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 1
1. Rengör rummet i små, hanterbara sektioner. Det är lätt att känna sig överväldigad när du möter rengöring av ett mycket rörigt rum! Skapa sektioner eller uppgifter som du tycker att du kan slutföra rimligen inom din tidsram, som fokusering på en viss hyllplan, bord eller hörn. Se till att du tar en paus mellan varje uppgift eller avsnitt som hjälper dig att hålla dig motiverad.
  • Om rummet är mycket rörigt eller om du inte har tillräckligt med tid, kan du sprida uppgifterna ut över flera dagar.
  • Till exempel kan du fokusera på att rensa golvet först och flytta sedan till byrå och sedan sluta med sängbordet.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 2
    2. Sätt hela den smutsiga tvätten i tvättstugan. Titta runt i rummet och ta bort all den smutsiga tvätten. Kanske finns det smutsiga kläder på golvet eller lakan behöver tvättas. Om tvätten överflödar från hämmaren, få en annan korg eller en väska att använda också.
  • Du behöver inte sortera tvätten vid denna tidpunkt. Fokusera bara på att få allt i hämmaren.
  • Expertips
    Ilya ornatov

    Ilya ornatov

    Husrengöring Professionalya Ornatov är grundaren och ägaren av NW Maids, en städservice i Seattle, Washington. Ilya grundade NW Maids 2014, med tonvikt på prissättning på förhand, enkel bokning online och noggrann rengöringstjänster.
    Ilya ornatov
    Ilya ornatov
    Husstädning Professionell

    Separera det smutsiga från de rena kläderna som du städa. "När du har tagit upp alla smutsiga kläder och placerade dem i hämmaren, lägg alla de rena kläderna i byråen, vikta."

  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 3
    3. Kassera allt papperskorgen i rummet. Helt enkelt borttagning av allt papperskorgen kan göra rengöring av rummet verkar mycket mindre överväldigande. Placera en behållare bredvid dig och bli av med eventuella papperskorgen du kan se. Du kan återvinna vad du hittar om det är möjligt, annars bara kasta papperskorgen direkt i facket.
  • Om du är osäker på om du vill behålla ett objekt, behåll det för tillfället snarare än att slösa tid. Du kan alltid komma tillbaka till det på en senare punkt.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 4
    4. Överför alla disken till kökshandfatet. Unwashed rätter kan verkligen lägga till röran i ett rum. Stapla upp några använda tallrikar, skålar, koppar och bestick som du kan hitta och ta dem till köket. Stack dem snyggt i diskbänken för att tvätta efter att du har slutfört rengöring av rummet.
  • Att bli av med de smutsiga rätterna kommer också att hjälpa rummet att lukta rent och friskt.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 5
    5. Skapa högar med liknande föremål som hör hemma i rummet men läggs inte bort. När du arbetar genom röran, gör små grupper av saker som måste sättas bort. Grupper som skor, rena kläder, böcker, leksaker, pappersarbete och elektronik fungerar bra. Du kan också skapa mindre kategorier inom varje grupp, som om böckerna hör hemma på bokhylla eller på sängbordet, eller om de rena kläderna går i garderoben eller i byrå.
  • Oroa dig inte för att lägga bort objekten ännu, som du kan arbeta på det senare.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 6
    6. Placera alla diverse föremål som inte hör hemma i rummet i en låda. Få den största behållaren eller kartongen som du kan hitta och placera den bredvid dig när du jobbar genom rummet. Sätt de saker som inte hör hemma i det rummet i lådan för att hantera senare. Dessa objekt kan vara saker som räkningar, böcker, kosmetika och tidskrifter.
  • Du behöver inte sortera igenom varje lådor och skåp för att försöka bestämma vad du ska behålla och vad du ska kasta bort. Helt enkelt arbeta med de saker du enkelt kan se och spara genom någon dold rodnad för ett senare skede.
  • Metod 2 av 4:
    Organisera rummet
    1. Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 7
    1. Sätt bort rena kläder och skor i garderoben eller byrå. Häng upp alla rena kläder på hängare och sedan ordna dem i garderoben. Alternativt, vika alla kläderna snyggt och placera dem i en byrå. Se till att organisera dem i grupper som t-shirts, shorts och tröjor så att du kan hitta allt enkelt. Håll alla dina skor uppradade på garderobsgolvet eller på ett ställ.
    • Om det finns kläder som du inte bär ofta och det inte finns mycket utrymme kan du lagra dessa i lagringsbehållare som passar under sängen.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 8
    2. Placera alla böcker på en bokhylla eller i förvaringsbehållare. Håll böcker som du läser ofta inom räckhåll och lagra böcker som du inte använder så ofta. Du kan organisera böckerna på en hylla av författare, höjd eller färg. Du kan också använda behållare eller korgar för att organisera liknande böcker och hålla behållarna på en hylla.
  • För barn som har favoritböcker, behåll dessa tillsammans i en korg på golvet så att de lätt kan nå dem.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 9
    3. Förvara alla leksaker i lättillgängliga förvaringsbehållare och lådor. Sortera högen av leksaker i mindre kategorier som dockor och actionfigurer, block, fyllda djur och hantverk. Förvara varje kategori tillsammans så att alla liknande föremål lätt kan hittas. Till exempel kunde fyllda djur gå i en stor korg på golvet och blocken kunde gå i en stor plastbehållare som passar under sängen.
  • Dockor och actionfigurer kan gå in i lagringskorgar som sitter på en hylla och hantverksmaterial kan höra i en låda i garderoben.
  • Om varje leksak har en utsedd plats att gå, hjälper det barnen att lära sig var de ska lägga bort saker.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 10
    4. Returnera alla de diverse föremål som inte hör hemma i rummet. Arbeta igenom alla objekt i den stora rutan eller behållaren och placera dem tillbaka där de hör hemma. Om du stöter på ett objekt behöver du inte eller vill, donera, återvinna eller kasta bort det för att rensa lite ledigt utrymme.
  • Var noga med att lägga objekten tillbaka exakt var de går istället för att bara påverka dem i ett annat rum, eftersom det skapar en större röra för dig att hantera i framtiden.
  • Metod 3 av 4:
    Städar upp
    1. Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 11
    1. Ta bort dammet från takfläkten om du har en. Damm ackumuleras mycket enkelt på takfläktar! Spruta multifunktionsrengörare på en rengöringsduk eller en pappershandduk. Torka sedan ner varje fläktblad som börjar från mitten av fläktarmaturen och slutar vid bladets spets. Alternativt kan du använda en takfläkt duster istället.
    • Slå alltid på fläkten innan du rengör den.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 12
    2. Damm ljusarmaturerna med en rengöringsduk. Stäng av ljuset innan du börjar så att du inte brinner din hand. Ta sedan en mjuk trasa och stå upp på sängen eller på en stol. Torka ner insidan och utsidan av ljusarmaturen för att ta bort damm eller smuts.
  • Det är bäst att hålla dina gamla lakan på sängen medan du gör det om alla damm eller spindelväv faller.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 13
    3. Rengör eventuella speglar i rummet. Få en ren mikrofiberduk och dämpar det väldigt lätt med varmt vatten. Buff spegeln med små, cirkulära rörelser för att ta bort eventuella smuts. Om det finns envisa märken, försök använda en liten mängd diskmedel med varmt vatten och skrubba märket för att ta bort det.
  • Överskott av vatten på speglar kan orsaka streck. Använd en torr mikrofiberduk för att torka ner spegeln om du märker något överskott av vatten.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 14
    4
    Torka av fönstren med fönsterrenare. Att ha tydliga fönster kommer att göra rummet även ljusare. Få en mikrofiberduk och sprutar lätt fönstret med fönsterrengöringsmedel. Torka av fönstret med tyget för att ta bort damm, smuts eller fläckar. Använd sedan en torr trasa för att ta bort eventuell överskottsrengörare och för att hålla fönstret streakfri!
  • Undvik att använda tidningen för att rengöra fönstren, eftersom bläcket kan springa.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 15
    5. Använd en dammsugare för att rengöra persiennerna eller tvätta gardinerna. Stäng blindarna och placera borstfästet på dammsugaren. Kör vakuumet över varje enskild blind för att ta bort allt damm och smuts. Vrid sedan persiennerna mot motsatt riktning och vakuum den andra sidan.
  • Du kan damma varje blind individuellt, men det kan ta längre tid.
  • Om du har gardiner, ta bort och tvätta dem (efter Care Tag Instruktioner) var 2-3 månader.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 16
    6. Damm alla ytorna i rummet. Använd en mikrofiberduk för att damma alla ytor som tabeller, fönsterbrädor och skåp. Börja alltid från den högsta ytan och arbeta dig ner mot golvet. Detta stannar damm från att ackumulera där du redan har rengjort.
  • Glöm inte att damma någon konst, tillbehör, dörrramar eller speglar.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 17
    7. Torka ner alla ytor för att få en gnistrande ren. Gör ytorna ser ännu bättre efter dammning! Använd en ren mikrofiberduk och spraya en liten mängd multifunktionsrengörare på ytan. Arbeta i små, cirkulära rörelser och torka ner ytan med tyget. Detta hjälper till att fräscha upp rummet.
  • Om det finns en envis eller klibbig fläck, försök att låta multifunktionsrengöraren sitta i 2-3 minuter innan du torkar bort det.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 18
    8. Sopa och mopp eller vakuum golvet. Nu när golvet är klart är det dags att ta bort damm eller smuts och få det ser bra ut! Du kan vakuum varje golvtyp och sopa och moppgolv som inte är matta. Se till att du städar under möbler som sängar, bord och soffor där damm lätt kan bygga upp.
  • Du kan behöva flytta några möbler ur vägen för att få en grundlig ren.
  • Om du mopar golvet, låt det torka innan du står på det igen.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 19
    9. Tvätta. Sortera genom tvätten hindrar och börja tvätta alla föremål. När tvätten är ren, torka alla föremålen antingen med hjälp av en torktumlare eller genom att hänga dem på en klädstreck. När allt är torrt, vik alla föremålen snyggt och lägg dem borta på rätt ställe. Du kan hänga kläder som klänningar, jackor och skjortor och håll t-shirts, strumpor och byxor vikta i en byrå.
  • Se till att du returnerar tvätten till rummet när du är klar.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 20
    10. Diska. Skölj den stack av rätter som du placerade i kökshandfatet. Då tvättar du antingen alla disken eller placera dem i en diskmaskin. När disken är rena, använd en handduk för att torka dem. Sätt alla disken tillbaka på rätt plats i köket och se till att stackplattor och skålar snyggt.
  • Det kan vara till hjälp att undvika att äta i ditt rum så att rätter inte ackumuleras. Försök att äta i köket, matsalen eller vardagsrummet istället.
  • Metod 4 av 4:
    Upprätthålla ett rent rum
    1. Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 21
    1. Försök att städa upp när du går för att undvika att du behöver djupt. Röra är mycket lättare att hantera när det är först gjort, snarare än att låta det stapla upp. Ange ett vanligt tvättschema och städa upp några rätter i rummet så snart du är klar. Om du märker att Clutter hämtar, lägg det bort så snart som möjligt istället för att låta det bli större och mer överväldigande.
    • Små saker som att sätta dina skor och kappa bort på rätt plats så snart du tar av dem kan verkligen hjälpa till.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 22
    2. Prioritera 1-3 rengöringsuppgifter för att få gjort varje dag. Titta på den tid du har varje dag att rengöra och ställa några realistiska uppgifter som du kan utföra under den tiden. Du kan torka ner ett bord, vakuum under en säng, eller rengör en spegel. Försök dock inte ställa dig för många uppgifter, eftersom det kan känna sig överväldigande.
  • Att åstadkomma även bara 1 liten rengöringsuppgift varje dag går långt för att hålla hela ditt hem vistas snyggt och städat.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 23
    3. Tillbringa 5-10 minuter städa upp innan du går och lägger dig. Det är mycket lättare att göra en liten mängd städning innan du går och lägger dig, snarare än att behöva möta det på morgonen. Du kan lägga bort några leksaker, ta papperskorgen eller rensa sängbordet.
  • Du behöver inte göra någon större städning under den här tiden, eftersom de små sakerna verkligen lägger till! Du kan också lägga bort böcker, vika kläder eller lätta dammsytorna.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 24
    4. Gör din säng varje dag så snart du går upp. Även om det kan verka som en olägenhet, blir en bäddsoffa ditt sovrum till en lugn, vilsam fristad. Tillbringa några minuter tucking i lakan, utjämna tröstaren och placera kuddarna.
  • Förenkla ditt sängkläder kan göra det lättare att hålla sig åtagit sig att göra din säng. Till exempel, istället för att använda ett övre ark, använd bara en tvättbar tröstare istället. Alternativt kan du bli av med några dekorativa kuddar för att göra processen snabbare.
  • Bild med titeln Rengör ett mycket rörigt rum Steg 25
    5. Få hela ditt hushåll inblandat i städning om du kan. Att hålla sakerna rena och ordnade är mycket lättare när du har extra hjälp, oavsett om det är bara för ett enkelrum eller ett helt hem. Ge varje person några utsedda sysslor att göra. Unga barn kan lära sig att sätta sina leksaker och skor på rätt ställe, och äldre barn kan vakuum eller göra sina sängar.
  • Det kan vara till hjälp att göra en chorelista och hålla den på ett ställe som alla kan se. Detta gör det klart om vem som har varje ansvar.
  • Varningar

    Använda rätter och smutsiga kläder kan bli en hälsorisk om de lämnas orenade för tillräckligt länge, på grund av mögel, insekter och bakterier.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande