Hur man klarar av bokstavliga tänkare

Bokstavliga tänkare är människor som tar hänsyn till vad de ord de talar och hör betyder i konkreta termer. De tenderar att vara enkla tänkare som ser de flesta uppgifter som en lista med steg, tillämpa den mest bokstavliga meningen med ord, och har problem med att se den stora bilden eftersom de kommer att fokusera på detaljerna i varje ord. Bokstavliga tänkare kan också inte överväga figurativa användningar av ord. De flesta använder både bokstavliga och figurativa användningsområden, och så kan det vara frustrerande för båda parter när du försöker kommunicera med en bokstavlig tänkare. Ibland känns det som om du talar två olika språk - men med en bättre förståelse för hur bokstavliga tänkare engagerar ord och genom en noggrann kommunikation är det möjligt för en person som kan använda både bokstavligt och figurativt språk för att kommunicera och komma överens med en bokstavlig tänkare.

Steg

Del 1 av 3:
Kommer med bokstavliga tänkare
  1. Bild med titeln man i blå frågar fråga.jpg
1. Inse att olika människor har olika sätt att tänka. Varje persons hjärna fungerar annorlunda. Bokstavliga tänkare försöker inte tänka bokstavligen - det är helt enkelt hur deras hjärnor är strukturerade. Detta kan orsaka så mycket frustration för en bokstavlig tänkare som det orsakar för dig. Inse att en bokstavlig tänkare inte vill bli frustrerad och att de inte försöker frustrera dig heller.
  • Tänk på hur du kan rymma en bokstavlig tänkare, snarare än att bli upprörd att de inte tror på samma sätt som du gör.
  • Respekt och fira olika sätt att tänka. Vi har alla våra egna styrkor och utmaningar. Kanske en av dina vänner, en bokstavlig tänkare, är en bra matematiker, medan du är en poet. Som ett samhälle bör vi fira sin matematiska glans och din artistry med ord.
  • Var snäll. Förutom att fira skillnader bör du vara medkänsla och generös i din kommunikation med en bokstavlig tänkare.
  • Bild med titeln mathematisk kvinna.jpg
    2. Identifiera styrkan i den bokstavliga tänkaren. Eftersom en bokstavlig tänkare tänker på konkreta, kommer de sannolikt att bättre kunna förstå regler, med hjälp av konkret information, visualisera information och arbeta genom tankar och handlingar som är regelbaserade, såsom matteproblem, än många andra neurotypiska tänkare än många andra neurotypiska tänkare. De engagerar sig inte i dåliga kommunikationsvanor som sarkasm, slang, vulgaritet, blommig språk eller cliche ord.Med detta i åtanke blir det lättare för en annan person att överväga sätt att kommunicera med en bokstavlig tänkare som skulle spela på dessa styrkor, vilket skulle förbättra kommunikationsprocessen för båda parter. När du pratar med en bokstavlig tänkare försöker identifiera sina personliga styrkor och använda kommunikationspraxis i linje med de styrkorna.
  • Bild med titeln kille och autistisk tjej pratar lyckligt.jpg
    3. Uppskatta kommunikationsstilen i en bokstavlig tänkare. Snarare än att titta ner på en bokstavlig tänkare för att tänka på konkreta, eller för saknade nyanser, sarkasm eller ironi, accepterar bara dem för vem de är och uppskattar den tydliga och direkta kommunikationsstilen som de erbjuder. Det kan kräva lite extra arbete från din sida för att se till att kommunikationen mellan de två flyter smidigt, men det här är en upplevelse som kan vara både positiv och informativ.
  • Till exempel kommer Antonia att vara rättvist om vad som är i hennes sinne, för att försöka sätta ihop sina tankar i nyanser är mycket svårt för henne. Medan hennes trubbighet kan vara svårt kan du också uppskatta att du alltid vet exakt vad hon tänker och känner och är tydlig om det.
  • Ett annat exempel: Tian har utmaningar med små samtal, konversation och andra sociala interaktioner med andra, delvis för att hon har en svår tid att hantera de subtila signalerna och förväntningarna på social kommunikation. Hon är inte mycket av en konversationist på jobbet lunchrummet eller semestern eller med de flesta kunder. Men hon är fantastisk på problemlösning av datorer, elektronik och andra uppgifter och en stor tillgång till arbetsplatsen.
  • Del 2 av 3:
    Ändra dina kommunikationspraxis
    1. Bild med titeln upphetsad tjej i frilly shirt.jpg
    1. Tala tydligt. Undvik att använda siffror av tal och alltför konstnärligt språk. Vårt språk är komplext och kan vara utmanande ibland för även de bästa högtalarna. Bokstavliga tänkare tänker på konkreta termer och fokuserar ofta på "här och nu."De kan sakna nyanser av språk och undertext, och de kan svårt att hämta på verbala och icke-verbala signaler som annars skulle hjälpa dem att dechiffrera betydelsen av ett uttalande eller konversation. När du engagerar en bokstavlig tänkare, kom ihåg att använda ett enkelt språk som är okomplicerat, vilket uttryckligen säger vad du menar. Undvik att använda:
    • Metaforer
    • Idiom
    • Punktera
    • Överdrift / hyperbole
    • Eufemism
    • Personifiering av livliga föremål / antropomorfism
    • Sarkasm / ironi
    • Figurativa fraser
    • Blommigt eller konstnärligt språk
    • Implicerade antaganden
  • Bild med titeln svart man med albinism talar till kvinna.jpg
    2. Säg vad du menar. Var enkel med din kommunikation. Tips kan segla över huvudet av en bokstavlig tänkare. Undvik också komplexa icke-verbala signaler eller subtexter när du pratar med en bokstavlig tänkare. Till exempel, säg inte, "jag mår bra," När du inte är bra, eller hosta och titta på din klocka när du vill låta den andra parten veta att du måste gå. Istället säga, "Jag är inte okej," Om du inte är bra, eller säg ", jag måste gå nu," när det är dags för dig att lämna. Att vara tydlig kommer att låta den bokstavliga tänkaren fånga hela meddelandet, så att de vet hur man svarar.
  • Använd "I" uttalanden för att hantera svåra känslor. Till exempel istället för "Du är irriterande," säga "Jag har svårt att fokusera när du trycker på din penna på ditt skrivbord högt."
  • Använd inte alltför abstrakt språk. Använd istället konkreta ord. Till exempel, istället för att säga, "Jag är under vädret idag," Du kanske säger, "Jag är sjuk."
  • Bild med titeln Laptop Visar Ocean.jpg
    3. Använd visuella representationer för att förbättra kommunikationen. Många bokstavliga tänkare översätter ord till visuella bilder i sina tankar, så du kan försöka spela på den egenskapen för att hjälpa dem att förstå dig. Att erbjuda visuellt stöd av dina ord bidrar till att göra ditt språkbetong för den bokstavliga tänkaren.
  • Till exempel, om du pratar med en bokstavlig tänkare om din kommande semester till en strand med svart sand och den bokstavliga tänkaren är förvirrad, kan du visa dem ett foto av en strand med svart sand.
  • Bild med titeln kille pratar med fidgety autistisk girl.jpg
    4. Vara öppen för att förklara. Om personen inte får den första gången, försök omformulera dina ord på mer konkret språk. Titta på den bokstavliga tänkarens uttryck för att se om de fortfarande kämpar, eller om de får det nu. Låt takten i konversationen vara vätska, baserat på varje persons behov. Förklara vad du menar förrän du är säker på att du har nått en gemensam förståelse.
  • Del 3 av 3:
    Öva snäll och samvetsgrann kommunikation
    1. Bild med titeln Grumpy Woman säger genomsnittliga saker.jpg
    1. Undvik sarkasm. State saker som de är utan att förlita sig på undertext. Ofta förstår bokstavliga tänkare inte eller ens känner igen sarkasm.Förklara saker tydligt och med vänlighet. Om du ville använda sarkasm för effekt, tänk på ett sätt som du kan omformulera ditt sarkastiska svar i olika termer som den bokstavliga tänkaren kunde förstå.
    • Till exempel, istället för att säga "Åh pojke, jag älskar verkligen det här," När du väntar på en lång rad, säg något som gör dina känslor klara, som "Det här är inte min idé om roligt. Jag önskar att vi redan var inne!"
  • Bild titled blushing man och kvinna i rullstol.jpg
    2. Kör störning Om du märker en felmunskap mellan en bokstavlig tänkare och en annan person. Om någon annan försöker vara subtil, och din vän saknar ledtrådarna, gå in för att rensa upp saker. Du kan göra ett försiktigt förslag till den bokstavliga tänkaren, så att de har den information de behöver veta hur man svarar.
  • Säg något som, "Joshua verkar som om han har bråttom. Varför pratar vi inte om det senare?" eller, "Marisols sarkasm kan vara ganska subtil. Hon kritiserar inte dig, hon kritiserar din professor för att vara så dömande."
  • Det kan vara värt att ta den andra personen åt sidan och låt honom veta att det hjälper till att vara tydligare med den bokstavliga tänkaren. Till exempel, "Det kan vara svårt för Maya att dechiffrera subtila tips, och jag tror att hon kämpade för att gissa vad som var i ditt sinne. Nästa gång kan det hjälpa dig att berätta för henne helt och hållet hur du känner."
  • Bild med titeln Kvinna talar snyggt till man.jpg
    3. Arbeta med att vara tålmodig och förståelse. Olika tänkande och inlärningsstilar är en del av mänsklig mångfald, och kamp med nyanserat språk gör inte någon mindre värdefull eller viktig. Klargör att du inte tror något mindre av den bokstavliga tänkaren för att ha en annan kommunikationsstil.
  • Bild med titeln Gladlynt killar och AAC app.jpg
    4. Känna igen att hur du kommunicerar är lika viktigt som vad du säger. Detta är sant för när du pratar med någon - men gäller för bokstavliga tänkare i synnerhet - vänlighet och noggrann kommunikation kan göra hela skillnaden. När du visar en bokstavlig tänkare och är försiktig med hur du talar med dem, uppmuntrar du dem att lita på dig, visa respekt för dem och deras kommunikationsstil och förbättra dina kommunikationsinteraktioner med den personen.
  • Tips

    Undvik condescension eller pratar ner till personen.
  • Skratta inte på missförstånd.
  • Inse att kommunikationen kan vara stressig för alla berörda parter.
  • Ha tålamod.
  • Undvik att ge den bokstavliga tänkaren en ursäkt för att avvisa dig, till exempel att höja din röst eller förbannelse i frustration.
  • Varningar

    Undvik att fråga om en bokstavlig tänkare är inaktiverad. Vissa är, vissa är men har inte diagnostiserats, och vissa är inte. Vissa människor blir upprörd om du frågar dem om de är inaktiverade.
  • Kritisera inte den bokstavliga tänkaren.
  • Undvik att vara oförskämd.
  • Förolämpa inte den bokstavliga tänkaren.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande