Hur man byter bromslinjer

De flesta fordon är utrustade med ett hydrauliskt bromssystem som gör att föraren kan stoppa bilen genom att trycka på en bromspedal. Bromsvätskan i systemet färdas genom ett system av bromslinjer som består av stålrör monterade i ett fast läge under bil och flexibla gummislangar som reser från stålrören till hjulen. Om det finns läckage i någon av dessa rör eller slangar, måste de ersättas omedelbart. Om du inte har en solid förståelse av, och upplever att arbeta på, bromssystemet, lämna det här jobbet till ett pro-ett misstag kan orsaka att bromsarna misslyckas, vilket kan vara katastrofalt.

Steg

Metod 1 av 3:
Byte av flexibla bromsslangar
  1. Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 1
1. Koppla bort slangen från bromssystemet. Den flexibla slangen kommer sannolikt att vara en gummislang (ibland kan det bli flätat stål) som leder från den centrala bromslinjen till kaliperkolven i skivbromsar eller hjulcylindern i trumbromsar. För att koppla bort slangen ska du ta bort hållarklämman mellan slangen och stållinjen. Därefter kan du vända kontakten med en skiftnyckel tills det kommer lös.
  • Vrid inte för mycket på dessa anslutningar. Om du gör det kan du böja metallbromslinjerna och sedan byta ut dem också. Töm istället linjen genom att klippa bromsslangen och använd en fackla för att värma anslutningen. Detta kommer att bryta det lös och du kan ta bort det.
  • Bild med titeln Byt bromslinjer Steg 2
    2. Ta bort eventuella fästen eller bultar längs den flexibla linjen. Bromsslangen kan monteras på stag eller en annan robust punkt mellan den centrala linjen och hjulet. Du måste hitta några sådana anslutningar genom att spåra linjen från slutet till slutet. Lossa och ta bort eventuella monteringsanslutningar som du hittar.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 3
    3. Ta bort slangen från bromskaliper eller hjulcylinder. Nu när slangen är frånkopplad från linjerna till huvudcylindern behöver du bara ta bort den från själva bromsen. För att göra detta måste du lossa bulten som finns i slutet av bromslinjen (känd som en banjobult). Detta görs ofta med en 14mm uttag eller skiftnyckel, men storleken kan variera beroende på tillverkning och modell. Det finns också en tvättmaskin på vardera sidan av bromslinjen (mellan linjen och Banjo-bulten och linjen och bromsen) som behöver tas bort.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 4
    4. Fäst den nya slangen på bromskaliperen eller hjulcylindern. För att fästa den nya bromsslangen kommer du helt enkelt att vända om de steg du tog för att ta bort originalet. Detta innebär att brickorna först sitter fast och spänner sedan banjobulten i slutet av bromsslangen.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 5
    5. Fäst den nya slangen till bromssystemet. Fäst först behållarens klipp. Detta håller bromsslangen på plats medan du gör anslutningen och brukar fästas genom att glida den i lämplig hållare i slutet av bromsslangen. Därefter fäst kontakten mellan bromsslangen och linjerna som leder till huvudcylindern. Detta bör göras med en skiftnyckel eller flaremutnyckel. Du bör också återansluta eventuella parentes som håller linjen Secure (ofta på stagarna eller andra styrkomponenter).
  • Bild med titeln Byt bromslinjer Steg 6
    6. Blöda bromsarna. Blödar bromsarna är nödvändigt att ta bort luft som du har introducerat i din bromslinje. Öppna Bleederkampan som finns på bromskaliper eller hjulcylinder och har någon att pumpa bromsen för att tvinga luften ut ur blöderkåpan. Vänta tills du ser vätska som kommer ut ur blödaren, och stäng sedan locket.
  • Det finns också tryckblödare och gravitationblödare tillgängliga för blödningsbromsar.
  • Om du stöter på några problem under denna process, få en certifierad mekaniker för att hjälpa dig. Om detta är gjort felaktigt fungerar dina bromsar, vilket är en allvarlig säkerhetsrisk. Detta är ett jobb som bäst lämnas till ett proffs.
  • Metod 2 av 3:
    Byte av monterade bromsrör
    1. Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 7
    1. Klipp alla anslutningar till distributionsblock. Använd ett par sidoklippare för att skära linjen vid distributionsblocket. Detta gör att du kan lägga ett uttag på passformen och ta bort det från distributionsblocket mer effektivt än med en skiftnyckel. Om armaturen är fast på, använd penetrerande olja för att lossa dem.
    • Distributionsblocken kan identifieras av de flera bromslinjerna som går in i dem. De monterade nära framsidan och baksidan av fordonet och tjänar till att distribuera bromsvätska från huvudlinjen till var och en av hjulen.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 8
    2. Koppla bort bromsrören från huvudcylindern. Det ska finnas cirka fyra anslutningar till huvudcylindern (beroende på make och modell). Dessa kommer att behöva lossas med hjälp av en skiftnyckel eller flare mutternyckel. Var försiktig så att du inte vrider linjerna eller ta bort anslutningarna.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 9
    3. Ta bort bromslinjen från alla monteringsklipp. Stålbromslinjerna körs längs undersidan av bilen och monteras med plastklämmor för att hålla dem på plats. Du måste ta bort linjen utan att skada dessa klipp. Utbyteslinjen måste passa tillbaka i samma clips.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 10
    4. Ta bort rören från under bilen. När alla anslutningar är lösa kan du dra tillbaka bromsledningarna från under bilen. Detta gör det lättare att mäta och skära den lämpliga mängden bromslinje från din rulle.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 11
    5. Skär den nödvändiga längden från en rullebromsrör. Stålbromsrör kan köpas i rullar. Det innebär att du måste mäta den gamla bromslinjen, räta ut rullen och skär lämplig längd. Var noga med att jämföra det med den gamla bromslinjen innan du försöker haka upp det. Kom ihåg att det inte är ett rakt skott från ena änden av bilen till den andra, och att du måste följa samma väg som de gamla linjerna.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 12
    6. Installera alla lämpliga inredning innan du tar linjen under bilen. Fittings för att ansluta raden till dina distributionsblock eller huvudcylinder ska installeras innan du tar linjen under bilen. Det finns olika typer av bromslinjebeslag. Kontakta din servicehandbok för att veta om man ska använda avsmalnande rörtråd, Inverterade flarebeslag, eller kompressionsdetaljer.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 13
    7. Installera det nya bromsröret med fabriksfästen och clips. Den nya bromslinjen ska köras från huvudcylindern till distributionsblocken på samma sätt som den ursprungliga bromslinjen. Det betyder att du måste följa den ursprungliga bromslinjens väg och använda fabriksmonteringsklippen för att klippa den nya linjen till fordonet. Återigen måste den nya linjen vara exakt samma längd som den gamla linjen.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 14
    8. Anslut till distributionsblocken. Du bör använda samma typ av passande som den du tog bort. Ofta kan armaturerna sparas och sättas på den nya bromslinjen. Detta säkerställer att du får rätt inredning för dina anslutningar.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 15
    9. Anslut till huvudcylindern. Använd en skiftnyckel eller flare mutternyckel för att återansluta alla lämpliga inredning till huvudcylindern. Detsamma gäller här som distributionsblocket ansluts - om du kan återanvända de gamla kontakterna som är bra. Om du inte kan återanvända de gamla kontakterna, se till att du får rätt typ av ersättning.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 16
    10. Fyll med bromsvätska och spolningsluft från systemet. Du kommer sannolikt att dränera allt eller det mesta av bromsvätskan från ditt fordon samtidigt som de ersätter dessa linjer. Det är viktigt att använda tillverkaren rekommenderat bromsbränsle för att ersätta det som har gått vilse och då blöda luften från dina linjer.
  • Innan du kör din bil, har en certifierad mekaniker inspektera bromssystemet. Om du har missat någonting eller gjort fel anslutningar, kan dina bromsar ge ut, vilket kan allvarligt skada dig eller andra.
  • Metod 3 av 3:
    Identifiera problem i dina bromslinjer
    1. Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 17
    1. Kontrollera din bromsvätska. Öppna huven och hitta huvudcylindern eller bromsvätskebehållaren i motorrummet. Det borde vara nära brandväggen på förarsidan. Kontrollera din bruksanvisning för exakt plats om du är osäker. Låg bromsvätska är ett tecken på en läcka i bromssystemet.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 18
    2. Ta bort hjulen. Du kommer behöva Lossa dina muttrar Medan bilen fortfarande är på marken. Nästa sticka upp din bil och säkra den med Jack står. När bilen är i luften kan du slutföra att ta bort klackarna och däcken. Var noga med att skjuta däcken under din bil. Detta ger ett extra skyddsskikt om dina jackstativ misslyckas.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 19
    3. Inspektera bromslinjerna visuellt. Leta efter någon indikation på skador på bromslinjen. Rost på stållinjerna kan vara en indikation på problem, också uttorkade eller krackade gummi linjer måste bytas ut. Leta efter en dropp eller våt plats på linjerna. Du bör också vara uppmärksam på marken under linjerna. Om det finns ett dropp, kommer vätskan att vara synlig på marken.
  • Bild med titeln Ändra bromslinjer Steg 20
    4. Känn bromslinjerna. Ibland är det svårt att se bromsvätskan under bilen. Om du misstänker en läckage eller skadad bromslinjer, ska du alltid känna längden på linjen med händerna. Detta kommer att se till att du inte saknar några läckor.
  • 5. Få ditt bromssystem inspekterat av en professionell. Om du inte är en mekaniker med en tydlig förståelse för din bils bromssystem, bör du verkligen inte röra med det. Be en certifierad mekaniker att hantera detta för dig så att du vet att jobbet är klart och ditt fordon är säkert att köra.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Följ lämpliga säkerhetsprocedurer när du låter upp ett fordon.
  • Undvik bromsvätska som kommer i kontakt med gummi- eller plastmaterial.
  • Skydda händerna med latex- eller gummihandskar.
  • Om det inte finns något tryck i bromsen (eller om det går hela vägen till golvet), kan bromsvätskan vara låg (kontrollera läckor) eller bromsdelcylindern har misslyckats.
  • Vissa bromslinjer måste böjas i extrema vinklar och kräva ett böjverktyg för att hålla sig av att skada de nya bromslinjerna. Dealerns delförsörjning kan ha dessa fabriksböjda redan för dig på specialbeställningsbasis.
  • Om du har läckor, är det förmodligen ett tecken på att hela systemet blir sliten och behöver ändras ändå, så du kan lika bra ta dig tid att göra hela jobbet om du ska patcha en del av det, få det med. Om bromslinjen skadades från något som slår den på vägen, ersätter du bara de skadade delarna efter behov.
  • Skydda dina ögon med säkerhetsglasögon.
  • Användning av en tryckbleeder är att föredra om det är tillgängligt.
  • Varningar

    Använd endast bromsvätskan och bromslinjerna som rekommenderas för ditt make och modellfordon. Kontakta din bruksanvisning eller med någon Auto Parts Store.
  • Var försiktig runt bromsvätskan och använd skyddshandskar och skyddsglasögon medan du gör jobbet. Bromsvätska kan förstöra färgen på din bil och irritera dina händer eller ögon, så var försiktig. Vid vätskespill sköljer området omedelbart med kallt vatten.
  • Försök inte ändra bromslinjerna på egen hand om du inte är bekant med bromssystemet. Ett litet misstag kan orsaka att bromsarna misslyckas, vilket är otroligt farligt. Lämna det här jobbet till en certifierad mekaniker!
  • Saker du behöver

    • Jack står
    • Skiftnycklar (öppen ände, flare mutter eller linje)
    • Bromsvätska av rätt typ
    • Nya bromslinjer och slang
    • Smörjmedel
    • Mjuka trasor
    • Säkerhetsglasögon
    • Gummi eller nitrilhandskar
    • Bromslinjeböjningsverktyg
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande