Hur man checkmate i 3 rörelser i schack

Du känner till 2-move Checkmate, eller Fools kompis, och du känner till 4-move Checkmate, eller Scholar`s Mate, men känner du till 3-move Checkmate? Ta en vän, spela vit, och ditt nästa schackspel tar längre tid att sätta upp än att spela. Du kan uppnå Checkmate i tre drag med att fånga, eller utan att fånga. För någon av dessa metoder för att fungera kräver lite ganska dåligt spel från din motståndare, men kanske kan du få kyla i början.

Steg

Metod 1 av 2:
Få checkmate i tre drag medan de fångas
1. Flytta din kung bonde framåt till E4. I båda dessa metoder är nyckelstycket för dig din drottning. Drottningen är det stycke som du kommer att använda för att uppnå checkmate, så ditt första drag bör vara att öppna utrymme för drottningen att flytta diagonalt. Flytta kungens bonde framåt två utrymmen till fyrkantiga E4 uppnår detta (E4).
  • Om du är obekant med Algebraic Chess Notation, kolla in WikiHow artikel att borsta upp.
  • Förutom att frigöra din drottning behöver du din motståndare för att avslöja sin kung. Om svarta flyttar sedan sina biskop-bonde 2 utrymmen till F5 för att fresta vit, är checkmate i tre drag på!
  • 2. Fånga din motståndares bonde på F5. Använd nu din bonde för att fånga din motståndares avancerade bonde genom att attackera på diagonalen. Noteras, det är e4xf5. Här försöker du uppmuntra din motståndare att flytta sin riddare bonde framåt två utrymmen till G5, så det är bredvid din bonde.
  • Det här är inte ett smart drag från din motståndare, men kanske kan du lura henne in i den.
  • Tanken med detta drag är att se till att ingenting kan blockera din väg till din motståndares kung efter att du har gjort ditt nästa drag.
  • 3. Flytta din vita drottning till H5 (QH5). Checkmate! Nu kan du flytta din drottning på diagonalen till H5 och du har dina motståndare kung pinned. Det är spelet över! Du märker att om din motståndare inte hade flyttat sin bonde framåt två i sin sista tur kunde de ha blockerat din drottning genom att sätta en bonde på väg av G6.
  • Du behöver verkligen din motståndare att spela i händerna för att dra av denna tre-rörliga checkmate.
  • 4. Ringa ut Checkmate! Nu kan du ta kungen med din drottning på diagonalen och fira en mycket snabb seger. Om din motståndare har fallit i fällan kommer de troligen lite irriterad, så gloka inte för mycket!
    Expertips
    Sahaj Grover

    Sahaj Grover

    Chess GrandMasterSaHaj Grover är en schackmormaster, världsmästare och tränare, som uppnådde sin mormor titel vid 16 års ålder. Han har varit en värld Junior Bronze Medalist, World U10 Champion, South African Open 2017 & 2018 Champion, och vinnaren av Arnold Classic 2018 & 2019.
    Sahaj Grover
    Sahaj Grover
    Schackmormaster

    Dessa rörelser är roliga, men räknar inte med dem mot en motståndare på hög nivå. De flesta nybörjare lär sig grunderna i de tre-move checkmates när de först börjar spela, så det är verkligen sällsynt att se någon som faller för det. En kompis i fyra kallas dock en forskare, och det är faktiskt ganska vanligt.

  • Metod 2 av 2:
    Få checkmate i tre drag utan att fånga
    1. Flytta din drottning bonde till d3. Detta är en mycket liknande metod till den föregående. Du är i grund och botten att sträva efter att få din motståndares biskop och riddare pjäser framåt en och två rutor, medan du frigör din drottning för att göra det möjligt att flytta till H5. Slutresultatet är detsamma som föregående metod.
    • Du försöker fresta din motståndare att flytta sin biskop och riddare pjäser.
    • Du behöver dig motståndare att svara genom att föra ut sin biskop bonde en torg till F6.
    • Det kan också fungera om hon flyttar sin riddare bonde framåt två rutor på den här turen, så länge hon flyttar biskopens bonde på hennes nästa drag.
  • 2. Flytta din kung bonde framåt till E4. Nästa steg för dig att göra måste frigöra din drottning så det kan komma in i en checkmate position på nästa steg. För att göra detta, flytta den vita kungbönor framåt två rutor till E4. Nu har du öppnat en aveny för din drottning för att nå H5.
  • För att rensa vägen till din motståndares kung behöver du henne att flytta hennes riddare bonde framåt två utrymmen till g5.
  • 3. Flytta den vita drottningen till H5 (QH5). Checkmate! Och det är det, du har fångat din motståndares kung i samma position som den tidigare metoden, men den här gången gjorde du det utan att ens fånga en enda bit. Spel. Uppsättning. Match. Över.
  • Återigen ser det här enkelt och det är. Så förvänta dig inte att det fungerar väldigt ofta!
  • I teorin finns det massor av variationer på detta. De viktigaste rörelserna får din drottning till H5, och din motståndares biskop och riddare pjäser ut ur hennes kung.
  • Expertips
    Sahaj Grover

    Sahaj Grover

    Chess GrandMasterSaHaj Grover är en schackmormaster, världsmästare och tränare, som uppnådde sin mormor titel vid 16 års ålder. Han har varit en värld Junior Bronze Medalist, World U10 Champion, South African Open 2017 & 2018 Champion, och vinnaren av Arnold Classic 2018 & 2019.
    Sahaj Grover
    Sahaj Grover
    Schackmormaster

    Om du ska checkmate genom att offra en bit, gör det vid rätt ögonblick. De flesta klassiska matcherna är fyra timmar långa, vilket ger varje spelare om två timmar. Om du offrar för tidigt i ett spel kan du ge din motståndare tillräckligt med tid för att ta reda på vad du gör. Men om du spelar ett blitz-spel som kanske är fem minuter länge, vill du inte vänta för länge för att offra.

    Varningar

    För att detta ska fungera behöver du en motståndare som är antingen mycket kooperativ, eller kanske inte helt vaken.
  • Var försiktig med att försöka detta i ett mer allvarligt spel, eftersom det inte kommer att komma ifrån. Om de inte spelar rätt i handen fungerar inte 3-move Checkmate.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande