Hur man slutar ett schackspel

Att nå slutspelet i schack kan vara väldigt spänd när du försöker lägga fram din motståndare. Oavsett om du är nybörjare eller en erfaren spelare är det viktigt att veta hur du kan avsluta en match om du vinner eller förlorar. Vi täcker några olika mönster du kan använda för att slå den andra spelaren, och sedan gå över några andra möjliga ändringar som du kan stöta på!

Notera: Några av dessa steg antar att motståndarens rörelser baseras på kända schackstrategier. Din motståndare kan spela annorlunda, så du kan behöva anpassa din strategi.

Steg

Metod 1 av 14:
Checkmate
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 1
1. Hotar din motståndares kung så det kan inte flytta för att vinna. Att sätta en kung i Checkmate slutar automatiskt spelet, så gör det till ditt mål för hela matchen. Placera dina bitar så att de attackerar din motståndares kung, som sätter dem i kontroll. När din motståndare är i kontroll, måste de antingen flytta sin kung, flytta en annan bit för att skydda sin kung, eller fånga det stycke du angriper med. Om de inte kan flytta till ett säkert ställe i styrelsen, har du lagt dem i Checkmate.
  • De positioner och stycken du använder för att sätta din motståndare i Checkmate varierar beroende på de spel som du gjorde i ditt tidiga och mellanspel.
Metod 2 av 14:
Tillbaka Rank Mate
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 2
1. Attackera kungen i bakre raden med din rook om den är fångad bakom pjäser. Om din motståndare inte har frigjort något av mellanslag framför sin kung, försök att flytta en av dina rooks till din motståndares ryggrad. Om alla utrymmen mellan din rök och deras kung är tomma, kan du automatiskt deklarera checkmate och vinna mot dem.
  • Till exempel, om din motståndare har sin kung på rymden E8 och har pjäser på D7, E7 och F7, kan du flytta din rök till A8, B8, G8 eller H8 för att vinna.
  • Du kan också vinna genom att flytta en rök till sin ryggrad och din andra rök till raden framför den. På det sättet kommer de inte att kunna flytta sin kung utan att det blir attackerat på nästa tur.
Metod 3 av 14:
Arabisk kompis
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 3
1. Knappa kungen i ett hörn med din rök och riddare. Checkmate fungerar bara om din motståndare flyttar sin kung i hörnet och du har en riddare 2 utrymmen bort diagonalt från dem. Placera din rook i ett av mellanslagen bredvid din motståndares kung för att sätta dem i kontroll. Din motståndare kommer att vilja fånga röken för att skydda sig, men de kan inte eftersom du kan fånga dem med din riddare på nästa tur.
  • Till exempel utlöser du en arabisk kompis om din motståndare har en kung i H8, och du har en riddare vid F6 och en rök på antingen H7 eller G8.
  • Denna strategi fungerar för antingen spelare och det spelar ingen roll vilket hörn de flyttar kungen till.
Metod 4 av 14:
Smothered kompis
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 4
1. Använd en riddare för att fånga en kung omgiven av egna bitar. Knights kan hoppa över några bitar, så det är väldigt lätt att smyga och attackera den andra spelarens kung. Detta fungerar bara om kungen inte kan flytta in i en tom torg bredvid det, så det måste vara helt omgivet av egna bitar eller fast längs kanten av brädet. Flytta din riddare till ett utrymme som ligger bredvid de omgivande bitarna där det kan hoppa till kungens utrymme på nästa tur. Om de inte kan attackera din riddare med en annan bit, då har du vunnit spelet!
  • Till exempel, om din motståndare har en kung i H8, en rook i G8, och bönder i G7 och H7, kan du flytta din natt till F7 för att undvika attack och sätta din motståndare i Checkmate.
  • Var försiktig när du ställer in en smothered kompis så din motståndare kan inte fånga din riddare. Annars kan du förlora det och spela resten av spelet missgynnade.
Metod 5 av 14:
Två bonde kompis
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 5
1. Besegra din motståndare med 2 av dina pjäser och din kung. Detta slutar bara fungerar om din motståndares kung är fast i bakre raden. Placera en av dina pjäser framför din motståndares kung. Sätt en annan bonde på en torg som är diagonalt bakom den första för att hålla din bit skyddad. Slutligen flytta din kung bakom den första bonden så att den kan fånga de 2 rutorna diagonalt framför den. Din motståndare kommer inte att kunna flytta och du kommer att vinna!
  • Till exempel, om din motståndare hade sin kung på E8, skulle du positionera din första bonde på E7, den andra bonden på D6, och din kung om E6 för att tvinga en checkmate.
Metod 6 av 14:
Fools kompis
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 6
1. Vinn snabbt som svart med endast 2 drag. På öppningsvängningen, om White utvecklar en bonde till F4, flytta bonden framför din kung till E6 så att du kan frigöra din drottning och biskop. Om du spelar mot någon oerfaren, kan de flytta en bonde till G4 på sin nästa tur. Om de gör, flytta din drottning diagonalt till H4. Eftersom du kunde fånga sin kung i nästa tur och de kan inte göra några drag för att skydda det, kommer du att checkla upp dem och vinna.
  • Erfaren schackspelare kommer vanligtvis inte att falla för en dåre kompis eftersom de tenderar att flytta bonden på E2 så att kungen kan fly.
  • Fools kompis kan också fungera om du spelar vit, men det tar 3 varv i stället för 2. Öppet med en bonde till E4. Om din motståndare flyttar sin bonde till F6, fortsätt en bonde till D4. Om den svarta spelaren gör ett misstag genom att flytta en bonde till G5, flytta din kung till H5 för en checkmate.
Metod 7 av 14:
Stipendiens
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 7
1. Förklara segern i 4 rörelser som vit med detta nybörjare mönster. På din öppning, fortsätt bonden framför din kung till E4. Om din motståndare matchar ditt spel genom att flytta en bonde till E5, ta med din drottning till H5. Din motståndare kommer vanligtvis att flytta en riddare C6. Om de gör det, skjut din kungens biskop till C4. Om din motståndare sedan flyttar sin andra riddare till F6, fånga bonden på F7 med din drottning för att deklarera Checkmate.
  • Detta är en de mest grundläggande schacköppningarna och Aquick Way för att vinna ett spel.
  • Även om kungen kunde fånga din drottning, skulle du omedelbart kunna fånga den nästa tur med din biskop.
Metod 8 av 14:
Juridiska kompis
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 8
1. Offra din drottning tidigt på att fälla din motståndare med dina riddare. Öppna spelet genom att flytta en bonde till E4. När din motståndare flyttar en bonde till E5, tryck din riddare framåt till F3. Din motståndare kommer vanligtvis att spegla ditt spel och flytta en riddare till C6. Skjut din biskop till C4. Om de flyttar en bonde till D6, flytta din andra riddare till C3. När din motståndare flyttar en biskop till G4, flytta en bonde till H3. Din motståndare kommer vanligtvis att flytta sin biskop till H5. Då, flytta din riddare till E5. Låt din motståndare fånga din drottning så att du kan flytta din biskop till F7 och tvinga en check. Din motståndare måste flytta sin kung till E7, men du kan tvinga en checkmate genom att sätta din andra riddare på D5.
  • Du kan bara använda Legal`s Mate om du spelar som vit.
Metod 9 av 14:
Dödläge
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 9
1. Ring en dödläge om en spelare inte är i kontroll men kan inte göra ett drag. Din motståndare kan bara lagligt flytta sin kung i ett utrymme där det inte kan fångas på nästa tur. Om du placerar bitar så har deras kung inga juridiska drag men de är inte direkt inställda, slutar spelet omedelbart i en dödläge. Eftersom dödlägen anses vara band, kommer du inte att förklaras vinnaren även om du fortfarande kan göra ett lagligt drag med dina bitar.
Metod 10 av 14:
Otillräckligt materialdragning
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 10
1. Avsluta utan vinnare om du inte har bitarna för att tvinga en checkmate. Du kommer vanligtvis att vinna om du slutar med fler bitar på brädet än din motståndare, men några styckekombinationer kan inte tvinga en checkmate. Till exempel, om du och din motståndare bara har dina kungar kvar, kan ingen av er vinna och det slutar omedelbart spelet i en rita. Det finns inte heller ett sätt som du kan vinna om du bara har din kung och en riddare eller biskop mot en kung, eller om du har 2 riddare.
  • Det enda sättet du kan vinna ett spel med otillräckliga bitar är om din motståndare gör ett misstag eller tillåter att deras stycke läggs i kontroll.
  • Du kan också nå en rita med otillräckligt material om du och din motståndare båda har en kung och en mindre bit (en riddare eller biskop).
Metod 11 av 14:
50-rörlig rita
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 11
1. Ansök en rita om ingen fångar eller flyttar pjäser för 50 rörelser. För att undvika långa eller utdragna spel kan du bara göra 50 drag utan att fånga ett annat stycke eller utveckla en av dina pjäser. När du flyttar dina bitar i slutspelet, räkna hur många varv passerar mellan någon av dessa rörelser. När du når 50 varv, slutar spelet omedelbart i rita och det finns inte en vinnare.
Metod 12 av 14:
Trefaldig-repetition draw
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 12
1. Avsluta i en rita om du upprepar samma styrläge 3 gånger. Spel kunde gå vidare för en obestämd tid om du fortsätter att upprepa samma rörelser och positioner i dina bitar. Om du antingen eller din motståndare tar rörelser som lämnar styrelsen i samma position för tredje gången, kan någon av er hämta en rita och avsluta spelet utan en vinnare.
  • Detta stannar spelare från att flytta samma bit fram och tillbaka för att dra ut spelet längre än det behöver vara.
Metod 13 av 14:
Avgång
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 13
1. Välj att avgå om du tror att du kommer att bli checkmaterad. Ibland kan du se när din motståndare lämnar dig tidigt i spelet och du kommer inte att kunna vinna eller återhämta sig. Dubbelkontrollera alla dina möjliga drag och se till att det inte finns några sätt att du kan komma tillbaka och vinna. Om du tror att din motståndare har slagit och de är övertygade om det, tips över din kung och avgå spelet så att du inte drar det ut.
  • Många spelare avgår när de inser att de är i nackdel så att de inte drar ut spelet längre än det behöver. På det sättet slösar du inte på ett spel som du vet att du kommer att förlora.
  • Välj inte att avgå för sent eller tidigt bara för att din motståndare verkar otålig eller för tuff. Om du fortfarande är intresserad av spelet och tror att du kan ha en chans, fortsätt spela så att du kan förbättra dina färdigheter och lära dig mer om spelet.
Metod 14 av 14:
Paus
  1. Bild med titeln Avsluta ett schackspel Steg 14
1. Du kommer automatiskt att förlora om du går tom för en konkurrens. I konkurrenskraftiga matcher har du bara en viss tid att spela hela spelet så att du inte håller din motståndare som väntar. Om du slutar tid på spelklockan, förlorar du spelet. Din motståndare vinner automatiskt om de har de bitar som kan tvinga en checkmate.
  • Du behöver inte oroa dig för att timing ut om du bara spelar ett vardagligt spel med vänner.
  • Om din motståndare inte har tillräckligt med bitar, som om de bara har sin kung, skulle de inte kunna tvinga en checkmate och spelet slutar i en rita istället.

Tips

Fortsätt spela spel av schack med en mängd olika spelare så att du kan fortsätta träna och bygga dina färdigheter.
  • Arbeta med att få dina pjäser till andra sidan styrelsen. På det sättet kan du marknadsföra dem till Queens och få bättre kontroll över styrelsen.
  • Varningar

    Se upp för hot från din motståndare medan du spelar eftersom de kan försöka lura dig att ta en bit så att de kan ta fördelen nästa tur.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande