Hur man fångar i mancala

Människor spelar strategispelet Mancala med stenar på ett bräde med koppar i den. Syftet med spelet är att vara den första spelaren med de flesta stenar i din Mancala eller hemmabas. Att fånga dina motståndares stenar hjälper dig att komma till det här målet snabbare! Lär dig grunderna i spelet, och använd sedan fånga strategier för att hjälpa dig att vinna snabbare. Det finns bara ett par sätt att fånga i Mancala, så att lära sig dessa vinnande strategier är lätt.

Steg

Metod 1 av 3:
Mastering av grunderna i Mancala
  1. Bild med titeln Capture i Mancala Steg 1
1. Placera 4 stenar i var och en av de 12 kopparna. Mancala-uppsättningar kommer med totalt 48 stenar eller marmor. Dela dessa mellan dig och din motståndare så att var och en av er har 24 stenar. Placera 4 av dina stenar i var och en av de 6 kopparna på din sida av styrelsen och få din motståndare att göra detsamma. Lägg inte stenar i manalkalorna (hemkoppar) i ändarna av brädet.

Dricks: Vissa mancala brädor har inte Mancalas. Om du har ett bräde så här, samla de stenar du fångar i en liten hög framför dig eller i en skål.

  • 2. Plocka upp stenarna från 1 av dina koppar på din tur. För att starta spelet, välj någon att gå först. Du kan göra detta genom att kasta ett mynt eller låta den yngsta spelaren gå först. På din tur, plocka upp stenarna i 1 av kopparna på din sida av brädet.
  • Ta aldrig upp stenar från din motståndares sida av brädet för att starta din tur. Du måste starta din tur genom att tömma en av dina koppar.
  • 3. Placera 1 sten i var och en av kopparna till höger om den koppen. Omfördela stenarna i kopparna till höger. Flytta moturs runt brädet för att omfördela eventuella kvarvarande stenar. Lägg bara 1 sten i varje kopp. När du når slutet av din rad, placera 1 sten i din Mancala, men lägg inte en sten i din motståndares Mancala om du passerar det.
  • Bild med titeln Capture i Mancala Steg 4
    4. Vända om att fortsätta spela spelet. När du har avslutat att placera alla dina stenar i koppar, är din tur över. Låt din motståndare göra detsamma på sin tur. Alternativa varv med din motståndare tills någon vinner spelet.
  • Bild med titeln Capture i Mancala Steg 5
    5. Avsluta spelet när alla koppar på 1 sida av brädan är tomma. Det spelar ingen roll om du eller din motståndare är den första spelaren med tomma koppar på deras sida. När 1 av er har inga stenar i någon av de 6 kopparna på din sida, är spelet över. Sluta ta sig på den här punkten.
  • Till exempel, om du tömmer den sista av dina koppar på din tur, skulle spelet sluta strax efter din tur. Spela skulle inte gå till din motståndare.
  • 6. Räkna dina stenar för att se vem som har mest. Spelaren med de flesta stenarna är vinnaren, så räkna dina stenar och få din motståndare detsamma. Om du har de flesta stenar, då vinner du. Om din motståndare har de flesta stenar, vinner de. Det spelar ingen roll hur många fler stenar du har än din motståndare eller vice versa.
  • Till exempel, om du har 26 stenar och din motståndare bara har 18 stenar, då vinner du spelet. Men om din motståndare har 21 stenar och du har 20, då är din motståndare vinnaren.
  • Bild med titeln Capture i Mancala Steg 7
    7. Observera att det fortfarande kommer att finnas stenar på tavlan när spelet är över. Endast 1 sida av styrelsen måste vara tom för att avsluta spelet. Alla stenar som finns kvar på brädet kommer inte att räknas till antingen spelarens punkter. Till exempel, säg att din motståndare slutar spelet genom att rensa stenarna från deras sida, men du har fortfarande stenar på din sida. Dessa stenar räknas inte mot någon av dina poäng. Personen med de flesta stenar i sin Mancala är vinnaren.
  • Till exempel, om du har 21 stenar i din Mancala och din motståndare har 20 stenar, är de andra 7 stenarna fortfarande på brädet neutral. Du skulle vara vinnaren eftersom du har de flesta stenar.
  • Metod 2 av 3:
    Fånga stenar från din motståndares sida
    1. Bild med titeln Capture i Mancala Steg 8
    1. Identifiera ett drag som skulle sluta på en tom kopp på din sida. Du måste ha tillräckligt med stenar i koppen för att gå hela vägen runt ombord och tillbaka till din egen sida. Genom att placera din senaste sten i en tom kopp på din sida kan du fånga dina motståndares stenar i motsatt kopp. Leta efter en kopp som gör det möjligt för dig att göra det här. Hitta sedan en kopp med rätt mängd stenar i den och samla dem.
    • Till exempel, om du ser en tom kopp på din sida och spot en kopp 2 utrymmen bort med 2 stenar i den, ta sedan upp dessa stenar för att göra flytten.

    Dricks: Detta drag fungerar bäst efter att du och din motståndare har tagit flera varv. Du kommer inte ha några tomma stenar i början av spelet.

  • 2. Placera 1 sten i varje utrymme moturs. När du hämtar dina stenar, släpp bara 1 till varje kopp före den där koppen. Flytta moturs runt brädet.
  • Fortsätt släppa 1 sten åt gången tills du når det sista utrymmet, släpp sedan den stenen också.
  • 3. Samla stenarna i din motståndares kopp över från din kopp. Så länge den sista koppen du släppte en sten i var på din sida och tom, kan du fånga stenarna i din motståndares kopp. Du får också den sten du placerade i din kopp.
  • Till exempel, om det finns 4 stenar i din motståndares kopp, thencapture de 4 plus din 1 sten för totalt 5 stenar.
  • Kom ihåg det spelar ingen roll hur många stenar som är i din motståndares kopp. Oavsett om det finns 1, 2, 3 eller fler stenar i en kopp, får du fånga dem alla med denna strategi!
  • 4. Placera din motståndares stenar och din sten i din Mancala. När du har samlat upp dina stenar och din motståndares stenar, lägg dem in i din Mancala. Dessa stenar är nu din.
  • Om ditt styrelse inte har Mancalas, lägg sedan de stenar du fångar i en maträtt eller hög framför dig.
  • Observera att när du har fångat är din tur över och det är din motståndares tur.
  • Metod 3 av 3:
    Använda Wari-variationen för att fånga
    1. Bild med titeln Capture i Mancala Steg 12
    1. Bestäm om du kommer att spela med Wari-regler innan du börjar. I den här variationen kan du fånga stenar det normala sättet, eller beroende på antalet stenar i motståndarens koppar. Om den sista koppen du placerar stenar i din tur är en motståndares kopp med 2 eller 3 stenar i den, fånga stenarna i den koppen. Du kan också ta stenarna i andra föregående koppar med 2 eller 3 stenar i dem.
    • Till exempel, om du placerar 1 sten i 4 av dina motståndares koppar och de har vardera 2 eller 3 stenar i dem efter att du har gjort det, kan du fånga stenarna i alla 4 koppar.
    • Men om bara den första och sista koppen av 4 har 2 eller 3 stenar i dem, kan du bara fånga stenarna i dessa koppar.
  • 2. Leta efter koppar som har 1 eller 2 stenar och rikta dessa koppar. Du måste ha tillräckligt med stenar i din kopp för att gå runt din sida till motståndarens sida av styrelsen. Innan du börjar med din tur, se om din motståndare har några koppar med 1 eller 2 stenar i dem. Om de gör det kan du fånga dessa stenar genom att placera stenar i dem för totalt 2 till 3 stenar per kopp. Samla upp stenar från 1 av kopparna på din sida av brädet. Välj en kopp som gör att du kan lägga stenar i koppar på din motståndares sida.

    Dricks: Du kan också försöka förhindra att din motståndare använder denna strategi på dina koppar. Placera stenar i koppar på din sida som bara har 2 stenar i dem. Detta kommer att se till att varje kopp har 3 stenar i slutet av din tur, och din motståndare skulle lägga till en 4: e sten till kopparna. Som hindrar din motståndare från att samla dessa stenar.

  • 3. Samla stenar från den kopp som du slutar på om den har 2 till 3 stenar. Om du placerar stenar i motståndarens koppar och den sista koppen har 2 eller 3 stenar, fånga de stenarna och placera dem i din Mancala.
  • Dessa stenar är din nu.
  • Bild med titeln Capture i Mancala Steg 15
    4. Samla stenarna i tidigare koppar om de också har 2 till 3. Var noga med att kontrollera de tidigare kopparna som du släppte stenar i det. Om någon kopp före den sista har 2 till 3 stenar i den, kan du också samla in dessa stenar.
  • När du har avslutat ditt Capture-rörelse, låt din motståndare ta sin tur.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande