Hur man gör scholars kompis i schack

Scholarens kompis (även känd som "Mate-in-Four") är ett känt schackspel som används för att uppnå en checkmate inom så få som fyra drag i början av ett spel. Tanken är att starta en fokuserad attack på Black`s King`s Bishops bonde för att få kontroll över F7-torget och tjäna en snabb seger. Tänk på att medan forskens kompis kan låta dig dominera en oerfarna spelare, kanske det inte fungerar lika bekvämt på mer avancerade schackbuffar.

Steg

Metod 1 av 2:
Utföra spelet
  1. Bild med titeln Do Scholar
1. Välj att spela vit. Scholars kompis fungerar bara om du har kontroll över de vita bitarna, eftersom den som spelar vit har privilegiet att göra det första draget. Om din motståndare insisterar på att starta som vit, har du inget annat val än att vänta tills nästa match till handel.
  • Om du är tvungen att spela svart, gå vidare till avsnittet om att försvara mot Scholars kompis för att lära dig hur du kan undvika att bli offer för spelet själv.
  • Bild med titeln Do Scholar
    2. Börja spelet genom att flytta din kungas bonde framåt två rutor från E2 till E4. Detta kommer att få det ur vägen så att du kan smyga din kungs biskop ut från baksidan. Eftersom man flyttar en bonde två rutor är ett vanligt öppningsrörelse, kommer en intet ont anande motståndare ingen anledning att tro att de går in i en fälla.
  • Termen "King`s Pawn" hänvisar helt enkelt till den bonde som är placerade direkt framför kungen.
  • Kvadraterna på ett schackbräde är märkta för att hjälpa spelare att hålla reda på sina rörelser. Om du står inför brädet har den första torget i varje rad en motsvarande bokstav (A till och med H), medan framåtkvadraterna är numrerade från 1 till 8.
  • Bild med titeln Do Scholar
    3. Flytta din kungens biskop ut 3 rutor diagonalt från F1 till C4. Skjut stycket ut till vänster genom gapet som skapats av din öppningsrörelse. I denna position kommer det att hota din motståndares kungens biskops bonde, som sitter vid F7.
  • Oroa dig inte om din motståndare går vidare till sin f7-bonde på deras öppning. Du kommer fortfarande att kunna komma in i den position du behöver för att säkra en snabb checkmate.
  • Bild med titeln Do Scholar
    4. Från din drottning 4 rutor diagonalt från D1 till H5. Flytta din drottning ut till höger, i motsatt riktning som du flyttade din biskop. Det kommer nu också att vara ett hot mot F7-bonden.
  • Vid denna tidpunkt kommer en motståndare som är bekant med Scholars Mate att veta vad som kommer. Se avsnittet nedan för mer information om hur svart kan blockera käften.
  • Expertips
    Vitaly Neimer

    Vitaly Neimer

    International Chess Mastervitaly Neimer är en internationell schackmästare och certifierad professionell schackbuss med över 15 års träningserfarenhet. Han har varit en del av Förenta staternas Webster Spice National Chess Champion Team och är också en två-time israelisk national schackmästare.
    Vitaly Neimer
    Vitaly Neimer
    International Chess Master

    Scholarens kompis exponerar din drottning. Om du går till Scholars Mate mot någon som vet hur man försvarar det, kommer du bara att sätta dig själv i ett sämre läge. Detta beror på att när du spelar Scholars Mate, måste du utveckla din drottning strax, som lämnar henne öppen för attack.

  • Bild med titeln Do Scholar
    5. Fånga kungens biskops bonde på F7 med din drottning för Checkmate. När din motståndare gör sitt nästa drag, är allt som är kvar att göra glida din drottning över två rutor diagonalt till F7. Detta kommer att lämna dem med ingenstans att flytta sin kung att det inte kommer att äventyras av din drottning. De kommer också inte att kunna ta din drottning i vedergällning, eftersom det skyddas av din biskop.
  • Du har också möjlighet att ta F7-bonden med din biskop istället för din drottning, men det skulle inte leda till en checkmate.
  • Bild med titeln Do Scholar
    6. Påpeka checkmate om din motståndare inte ser det. Om det behövs kan du förklara de steg du tog för att komma dit och visa att det inte finns något drag de kan göra för att rädda sin kung. Ställ sedan upp brädet upp och starta ett nytt spel!
  • Tänk på att du förmodligen inte kommer att kunna använda det här spelet mer än en gång mot samma motståndare. Scholarens kompis är inte den typ av trick de flesta kommer att falla för igen när de förstår hur det fungerar.
  • Metod 2 av 2:
    Försvara mot Scholar`s Mate som svart
    1. Bild med titeln Do Scholar
    1. Spela ditt första drag men du vill ha. Det gör ingen skillnad vad ditt öppningsrörelse är. Vid denna tidpunkt väntar du bara på din motståndare att utveckla sin kungens biskop så att du kan montera ett lämpligt försvar.
    • Att "utveckla" ett stycke betyder att flytta den ut ur startpositionen. I allmänhet desto mer bitar du har utvecklat än din motståndare, ju mer av en fördel du har över dem.
  • Bild med titeln Do Scholar
    2. Flytta din kungens bonde en torg eller din drottningens bonde två rutor. Detta kommer att ta din kungens bonde från E7 till E6 och din drottningens bonde från D7 till D5 respektive. Hur som helst kommer Whites Bishop inte längre ett hot mot F7.
  • Detta är ett viktigt drag, eftersom du inte kan tillåta din motståndare att placera sin biskop i en position där det kommer att kunna ge stöd till sin drottning.
  • Notera: Om du öppnade och flyttade din kungas bonde två steg framåt redan, hoppa över till steg 3.

  • Bild med titeln Do Scholar
    3. Göra något drag som skyddar F7. Använd din nästa tur för att förhindra att motståndaren får kontroll över torget till varje pris. Vissa drag inkluderar:
  • Flytta din Drottning till F6 Om du flyttade din kungas bonde framåt två steg för att öppna. Detta gör det möjligt för din drottning att öppna och skydda F7 samtidigt. Detta är det rekommenderade sättet.
  • Flytta din kung Riddare till H6. Detta gör det möjligt att ta kontroll över F7.
  • Flytta din drottning biskop till E6. Din biskop kan skydda F7 på det här sättet.
  • Eftersom din motståndares uppmärksamhet kommer att vara helt inriktad på att hävda F7-torget, bör din också vara.
  • Varning! Flytta inte din gawn till g7 för att blockera drottningens sätt Om din kungens bonde är på E5. Drottningen kan fånga din bonde och sedan diagonalt fånga din rook, så det här är det värsta möjliga draget.

  • Bild med titeln Do Scholar
    4. Koncentrera på att blockera vit drottningens attack på framtida varv. Om din motståndare har utvecklat sin drottning till F3, ta till exempel din F7-bonde till F6 eller din drottningens riddare från G8 till F6 för att stoppa hennes förskott. Om White`s Queen redan är på H5 är ditt bästa försvar att flytta din G7-bonde till G6 för att stoppa drottningen och tvinga ett reträtt utan att fånga din biskop.
  • G7-G6 kommer bara att fungera om du har en bit på antingen E7 eller E6 (framför kungen). Annars kan vit flytta sin drottning till E5, forking din kung och rök. Detta kommer att placera din kung i kontroll, så att din motståndare kan fånga din rook.
  • Drottningen är den mest manövrerbara och därför mest kraftfulla stycket på brädet. Av den anledningen är det viktigt att se till att din motståndare inte har en chans att använda sin drottning för att få dig till en försvarslös position.
  • Community Q & A

    Sök
    Lägg till ny fråga
    • Fråga
      Jag är en nybörjare, vad är några användbara tips för att besegra min motståndare?
      Donagan
      Donagan
      Toppschemare
      En nybörjare bör utveckla vanan att försiktigt överväga varje bit på brädet innan du gör ett drag. Var och en av dina bitar bör ses för sina möjligheter att hjälpa dig, och var och en av dina motståndares bitar bör ses för sina möjligheter att skada dig. Var inte bråttom för att göra ett drag. Normal schack är inte avsett att vara ett snabbt spel.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 3helpful 45
    • Fråga
      Ska jag känna mig dålig om jag av misstag faller för Scholars Mate?
      Donagan
      Donagan
      Toppschemare
      Chess är ett svårt och komplicerat spel. Känner aldrig dåligt om du gör ett misstag. Varje spelare gör dem.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 8Hjälpful 50
    • Fråga
      Jag förstår inte. Kan inte kungen döda drottningen som hotar att döda honom? (Eftersom kungen kan flytta något utrymme i någon riktning.)
      Donagan
      Donagan
      Toppschemare
      Nej, för att vitens biskop skyddar drottningen när hon attackerar kungen.
      Tack!
      Ja Nej
      Inte hjälpsam 5helpful 31
    Se fler svar

    Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    I vissa fall kan det fortfarande vara möjligt att dra av stipendiens kompis även om din motståndare försöker motverka dina planer - det kan bara ta mer än fyra drag.

    Varningar

    Var medveten om att de flesta erfarna spelare kommer att kunna upptäcka dina avsikter från en mil bort, vilket bara lämnar din drottning sårbara. Exponera din drottning tidigt utan att utveckla dina andra delar kommer att sätta dig vid en bestämd nackdel.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande