Hur man kontrollerar din hälsa med poop eller pallfärger

Kopparnas färger kan indikera ett antal sjukdomar, vilket tyder på specifika, möjliga problem som kan behöva uppmärksamma. Sluta vara förbryllad av amorfa färger av tarmrörelser. Genom att lära dig hur du skannar de specifika färgindikatorerna kan du läsa POOP-färgerna och kan undvika mindre problem. Du kan också lära dig när du ska se din läkare om problem med din matsmältning.

Steg

Del 1 av 3:
Lära sig vilka olika pallfärger kan indikera
  1. Bild med titeln 2579354 1
1. Kontrollera om röda eller svarta avföring. Dessa kan båda potentiellt vara ett tecken på något som går fel i ditt matsmältningssystem. Både svart och ljus röd avföring kan vara en indikator på blödning någonstans i tarmarna, eller från något mer mindre som hemorrojder.
  • Blödning från tunntarmen producerar vanligtvis Melena, eller svarta, Tarry-avföring. Blödning som härstammar i nedre gastrointestinala kanaler (såsom blödning från hemorrojder) resulterar vanligtvis i ljust rött blod.
  • Det finns andra mindre faktorer som kost och mediciner som kan färgstolar svart och rött, men om du är orolig är det alltid bäst att prata med din vårdgivare.
  • Bild med titeln 2579354 2
    2. Se upp för vit, grå eller ljusfärgad pall. Galla bidrar till färgning av avföring, så denna brist på färg kan faktiskt ange frånvaron av gallan. Detta kan innebära att det finns något som blockerar en gallkanal, vilket potentiellt kan vara en indikator för ett allvarligt medicinskt problem. Om du någonsin märker vita eller ljusa pallar, se till att du direkt pratar med din läkare.
  • Vita avföring beror vanligtvis på steatorré (excretions av fett) som kan indikera pankreatiska problem.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 3
    3. Kom ihåg att Brown Poop är den mest normala. Medan pallfärgen kan sträcka sig från bruna till gula till gröna och fortfarande betraktas som "normal" och frisk, är en medelbrun färg den vanligaste i frisk pall. Det borde vara ungefär samma färg som en chokladstång.
  • Avföring blir brun genom en komplicerad process i matsmältningsorganet. I grund och botten kommer färgen från proteinhemoglobinet att brytas ner för att skapa bilirubin i levern.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 4
    4. Kom ihåg att vissa livsmedel kan orsaka en förändring i avföringsfärg. Matfärgning, lövgrönsaker, och till och med betor kan nyanser avföring olika färger. Det här är normalt. Till exempel, äta löviga gröna grönsaker som kale eller spenat kan ge din pall en grön färg, och att äta betor kan potentiellt vända avföring en rödaktig färg. Detta borde inte vara orsak till larm, speciellt om du nyligen har ätit dessa livsmedel.
  • Bara sällan är röd avföring en seriös indikator på ett problem i tarmarna. Även ljusröd avföring kunde helt enkelt orsakas av blödning från mindre och vanliga förhållanden som hemorrojder.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 5
    5. Kom ihåg att livsmedel som är höga i fett kan ibland orsaka gul pall. Om du märker att din pall är gul i färg (steatorrhea), kan det vara ett tecken på brist på fettabsorption i ditt matsmältningsspår. Det finns många saker som kan orsaka problem med att absorbera fetter, så om den här gula avföring kvarstår i mer än två dagar, ge din läkare ett samtal.
  • Gul avföring som också är speciellt illaluktande eller oljig kan också vara ett tecken på ett problem med eller allergi mot gluten. Din läkare kan bekräfta om detta är orsaken.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 6
    6. Tänk på vilka läkemedel du tar. Många läkemedel, från vitamintillskott till anti-diarrémedicin till receptbelagda läkemedel, kan orsaka förändringar i avföring färg. Dessa färgförändringar är normala när de är förknippade med användningen av dessa läkemedel, så se till att du läser varnings- eller biverkningsetiketten på allt du tar regelbundet.
  • Järntillskott kan potentiellt vända din pallgrön eller svart, medan vismutsubalicylat (den anti-diarré som finns i Pepto Bismol) kan också vända avföring svart.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 7
    7. Tänk på att nyfödda ofta har svarta, tarry avföring. Under de första dagarna efter födseln är det helt normalt för en svart avföring att dyka upp i ditt barns blöja. Detta kommer att passera inom 2-4 dagar, efter att barnet har fått allt meconium ur kroppen. Det kommer sannolikt att övergå till en jordig grön färg efter det, och det kommer att vara en mushy konsistens.
  • Din babys poop medan amning kommer sannolikt att vara mushy, och antingen en grön eller gul färg. Det här är normalt.
  • Formula-Fed Babies kommer förmodligen att ha mushy avföring som är mer brun än barn som ammar, men det är också helt normalt.
  • Del 2 av 3:
    Förstå när man ska se en läkare
    1. Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 8
    1. Sök läkarvård för ljusröd eller svart pall. Även om dessa färger kan orsakas av kostförändringar eller mediciner, kan dessa färger också vara indikatorer för blod i tarmkanalen. Om du har blod i din pall, eller blöder aktivt när du har en tarmrörelse, sök läkare så snart som möjligt.
    • Om din avföring är ljus röd eller svart och du nyligen intagit anti-diarrémedicin, mat med rött färgämne i den eller startade en ny medicinering, gör ett möte med din läkare för att se till att förändringen i din pallfärg inte indikerar någonting mer allvarlig. Din läkare kommer att köra olika test på din pall som ett fekal ockult blodprov för att bestämma orsaken.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 9
    2. Förstå sällsyntheten hos en pallfärg som indikerar ett mycket allvarligt medicinskt tillstånd. För det mesta kan förändringar i avföringsfärgen förklaras av behandlingsbara förhållanden, eller helt enkelt av kostorder. Det är osannolikt att en förändring i din pallfärg är orsak till en resa till akutrummet, eller till och med för någon panik.
  • Kontrollera alltid efter senaste ändringar i din kost eller biverkningar av läkemedel om din pallfärg ändras plötsligt.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger steg 10
    3. Se en läkare om du är orolig. Oavsett orsaken, om du är orolig för din avföring eller förändringar i din matsmältning, bör din säkraste och mest effektiva behandlingsmetod vara att söka råd från din läkare. En läkare kommer att kunna identifiera för viss om det finns något att oroa sig för, eller om det du har att göra är normalt.
  • Även om det kan känna sig pinsamt eller få dig att känna dig angelägen om att prata om dina tarmrörelser, är det viktigt att ta upp dem med din läkare om du är orolig. Det är alltid bättre att spela det säkert och få en medicinsk åsikt.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 11
    4. Tänk på vilka andra fysiska symptom är förknippade med din förändring i avföring färg. Om färgförändringen är förknippad med buksmärta eller plötslig diarré, kan det till exempel vara ett tecken på något mer än bara en dietförändring. Om din pallfärgförändring är förknippad med andra plötsliga symptom, se din läkare.
  • Svart eller röd diarré, till exempel, kan vara ett tecken på ett allvarligt tillstånd och bör adresseras omedelbart.
  • Del 3 av 3:
    Upprätthålla hälsosam matsmältning
    1. Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger steg 12
    1
    Håll hydratiserad. Genom att hålla dig väl hydratiserad kan du hjälpa till att matsmältningen händer smidigt och enkelt. Vatten kan hjälpa till att mildra avföring och hjälpa dig att undvika problem som förstoppning. Det kan också hjälpa dig att absorbera vissa näringsämnen mer effektivt från maten du tar in.
    • Försök hålla en vattenflaska med dig hela tiden. Fylla på det när du avslutar det, och försök att dricka runt 1 till 2 liter (0.3 till 0.5 US Gal) av vätskor varje dag.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 13
    2. Upprätthålla en hälsosam kost. En hälsosam kost definieras inte bara av vad du äter, men också av hur ofta och hur snabbt du äter det. För att se till att din matsmältning sker så smidigt som möjligt, försök att äta långsamt. Rusa inte och äta för snabbt. Detta kan potentiellt orsaka magbesvär. Försök att äta mindre måltider hela dagen snarare än att översätta i ett sittande.
  • Naturligtvis, vad du äter spelar ingen roll! Prova mat med hög fiberinnehåll, som frukter och grönsaker. Försök att göra hälften av dina tallrikgrönsaker vid varje måltid. Försök också ditt bästa för att sänka eller begränsa ditt intag av saker som bearbetade livsmedel och alkohol.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger steg 14
    3. Träna regelbundet. Att upprätthålla en vanlig träningsrutin kan främja övergripande hälsa. När det gäller din matsmältningshälsa specifikt kan träning faktiskt bidra till att stärka musklerna i buken och utlösa matsmältningsprocessen. Försök att montera i en snabb promenad eller lätt jogga minst några gånger i veckan.
  • Du kan också passa träning i din vardagliga rutin genom att ta enkla steg som att ta trappan istället för hissen, eller plocka den långa parkeringsplatsen snarare än den där precis vid dörren.
  • Försök att få minst 30 minuters måttlig intensitetsövning fem dagar i veckan, eller 150 minuter totalt.
  • Bild med titeln Kontrollera din hälsa med poop eller pallfärger Steg 15
    4. Håll koll på din påfrestning nivån. Stress kan orsaka kaos på din kropp, och gör verkligen ett nummer på din matsmältningsprocess. Stress kan orsaka förstoppning, diarré, buksmärta och till och med aptitlöshet. Om du har höga stressnivåer, försök att hitta en de-stressing-metod som fungerar för dig, som daglig meditation eller eliminering av onödiga triggers av stress.
  • Varningar

    Se en läkare för medicinsk rådgivning om du är bekymrad över dina pallfärger.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande