Hur man bryr sig om lionhead kaniner

Lionhead kaniner är små kaniner som har en särskiljande mane av hår på huvudet. Faktum är att de kännetecknas från andra kaninraser av denna distinkt tuft av lång päls mellan och runt öronen. Det är därför de har namnet "lejon." Denna ras har varit populär i Europa sedan 1980-talet, men är relativt ny i Förenta staterna, som bara har erkänts av American Rabbit Breeders Association (Arba) som en distinkt ras 2014. Omsorg för en Lionhead kanin liknar att ta hand om andra kaniner, vilket kräver kärlek och uppmärksamhet att hålla dem friska och glada, men det kräver också särskild uppmärksamhet åt sin unika kappa.

Steg

Del 1 av 3:
Välja den perfekta Lionhead-kaninen
  1. Bild med titeln Vård för Lionhead Kaniner Steg 1
1. Ha tålamod. Rusa inte in i ett köp, och aldrig någonsin köpa på impuls eftersom du råkar se en vacker Lionhead kanin i en djuraffär. Gör din läxa först och tänka igenom om du kan ge adekvat livslångt vård för en Lionhead. Vet att de kan leva upp till tio år, så det här är ett långsiktigt engagemang.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead Kaniner Steg 2
    2. Tänk på de pågående kostnaderna för att ta hand om din Lionhead-kanin. Var medveten om att det ursprungliga köpeskillingen på ett Lionhead kan vara liten i förhållande till kostnaden för pågående underhåll. Det finns inköpskostnaden för körningar och hutches, sängkläder och foder. Det finns också kostnaden för veterinärbehandling, möjliga nagelklämmor och tänder som arkiverar och förebyggande hälso- och sjukvård, till exempel produkter för att förhindra flygstrejk (när flugor odlas på huden) och vaccinationer.
  • Det kan också finnas oväntade utgifter, till exempel om din kanin blir sjuk och du rack upp veterinärräkningar.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead Kaniner Steg 3
    3. Hitta en Lionhead kanin på ett djurskydd. Shelters är ett bra alternativ och det är helt möjligt att du hittar ett Lionhead som behöver rehoming. Stora välgörenhetsorganisationer arbetar hand i hand med veterinärer, och så är din nya kanin sannolikt att ha kontrollerats och passerat så hälsosam.
  • Många välgörenhetsorganisationer får ofta kullar av oönskade kaniner som lämnats in, när ägarna trodde att de hade två kaniner av samma kön, medan de hade en man och en kvinna, så det finns alla chanser att hitta den kanin du vill ha på ett skydd.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead Kaniner Steg 4
    4. Gå till en kaninuppfödare. Kontakta British Rabbit Council (BRC) eller American Rabbit Breeders Association (Arba) för en lista över uppfödare i ditt område. Gör ett möte för att besöka en uppfödare och se deras kaniner. Kontrollera att kaninerna hålls i rymliga förhållanden, med massor av resurser som rena sängkläder, mat, skydd och leksaker. Kaninerna ska se alert och nyfikna och har ljusa ögonfria utsläpp, snygga glänsande rockar och inte rinnande näsor, hosta eller nysning. Ta en titt på pelletsna i körningen och se till att de är torra, snarare än rinnande eller diarré.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead kaniner Steg 5
    5. Leta efter en Lionhead kanin på en djuraffär. Var medveten om att djuraffärskaniner har skickats och kan lida av stress, vilket kan predisponera kaniner till sjukdom och sjukdom. Det är också svårt att få en uppskattning av de villkor där kaninen uppföddes, och vet därför om detta gjordes på ett etiskt och snällt sätt.
  • Uppmuntra skrupelfria uppfödare är oönskade, eftersom det fortsätter onödig nöd för djuren.
  • Del 2 av 3:
    Förberedelser för att få din Lionhead Rabbit Home
    1. Bild med titeln Vård för Lionhead kaniner Steg 6
    1. Bestäm om du ska hålla kaninen inomhus eller utomhus. Det är bra att hålla kaniner som inomhus husdjur eftersom utomhus kaniner kan vara "glömd" om och försummade lättare. En nackdel med att hålla en kanin inomhus är dock dess brist på exponering för gräs, solsken och frisk luft, som alla är en del av sina grundläggande behov.
    • Få en körning som är rovdjursäker och escife-bevis för att hålla kaninen säker ute. Överväga att bygga springa själv.
    • Du kanske vill kompromissa och bara sätta din kanin ute i gott väder, eller träna det för att bära en sele så att du kan ta ut det men hålla kontrollen.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead Kaniner Steg 7
    2. Ha kaninens bur som ställs upp innan du tar med det hem. Om buret är i huset, bör det ställas upp i ett område där kaninen kommer att kunna se dig, men kan också ha lugn och ro. Din kaninbur ska ha ett område för att det ska ligga i sängen, såväl som en maträtt och en skål med vatten.
  • Din Lionhead ska aldrig vara i en bur med mjukt trä (cederträ) sängkläder eftersom det kan orsaka andningsproblem. Välj ett säkert, återvunnet märke av sängkläder eller använd en handduk som är mjuk.
  • Köp buret tillräckligt stor så att kaninen kan flytta runt. Det ska vara minst 8x längden på din kanin. Ännu bättre än en bur är en stor penna eller sovrum, och det bästa av allt är frittgående! Du kan göra ett kanin säkert rum och sätta en port i dörröppningen för att hålla kanin i. Kaniner är super lätta att litterboxtåg. Lägg en maträtt för sin mat i buret, och glöm inte om vattnet! Buret till vänster är inte lämplig för en kanin, den är för liten. Körningen är också ganska liten, en skjul med en bifogad 10 fotkörning är bäst. Se till att du bövar golvet så kaniner kan inte gräva ut och runt det så rovdjur kan inte gräva in. Stora plana stenar fungerar bra.
  • Om du har mer än en Lionhead var noga med att binda dem innan de sätter ihop om de inte är baby syskon. Var noga med att få dem som neutraliseras innan sexuell aktivitet börjar, vanligtvis med fyra månader gammal.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead kaniner Steg 8
    3. Se till att ditt hem är kanin bevis om kaninen kommer att leva inuti. Kaniner gör utmärkta husdjur men du behöver förbereda dig. Viktigast vet att kaninerna och tugga, och kommer gärna tugga på elektriska kablar, med katastrofala konsekvenser. Ligga på golvnivåer och leta efter någonting kaninen kan hämta och tugga. Ta bort alla faror eller gör dem säkra, till exempel att placera kabelskydd över elektriska ledningar.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead kaniner Steg 9
    4. Ta med din kanin hem. Ge dina kanin några dagar att bosätta sig i. Prata med det ofta, men ta inte ut det ur buret. Låt inte barn röra den, åtminstone inte förrän kaninen känns mer tillfreds. Hur länge den övergripande processen tar beror på den enskilda kaninen - vissa kräver mer tid medan andra behöver mindre.
    Expertips
    Pippa Elliott, MRCVs

    Pippa Elliott, MRCVs

    Veterinärdr. Elliott, BVMS, MRCVs är en veterinär med över 30 års erfarenhet av veterinär- och konsumens djurpraxis. Hon tog examen från University of Glasgow 1987 med en examen i veterinärmedicin och kirurgi. Hon har arbetat på samma djurklinik i sin hemstad i över 20 år.
    Pippa Elliott, MRCVs
    Pippa Elliott, MRCVs
    Veterinär

    Pippa Elliott, en licensierad veterinär, rådgivning: "Att flytta till ett nytt hem är en stressig tid för någon kanin. Låt kaninen vänja sig vid deras nya omgivning innan de hanterar dem. Se till att det finns en gömställe i hutchen och täcker delvis höljet för att ge en extra känsla av säkerhet."

  • Del 3 av 3:
    Ta hand om en Lionhead kanin dagligen
    1. Bild med titeln Vård för Lionhead kaniner Steg 10
    1. Mata din kanin. Prata med din veterinär om rätt kost för din kanin. I allmänhet bör din kanin matas en begränsad mängd pellets (ca 1/8 kopp per kilo kroppsvikt), färska gröna och obegränsade mängder av timothy (eller alfalfa hö om kaninen är mindre än sju månader gammal).
    • Behandlar som äpplen, morötter, bananer, etc, kan matas i små mängder (ett par matskedar per dag).
    • Se alltid till att din kanin har vatten hela tiden.
    • Som en tumregel kommer någon mat att vara hög i ett visst näringsämne. För att undvika kaninen som äter överdriven mängd av något näringsämne, vilket kan leda till ett hälsoproblem (till exempel överdriven oxalat i morötter som kan orsaka blåsstenar), mata aldrig samma färskmat två dagar som körs. Genom att tillhandahålla sort i deras kost, undviker du denna fallgrop.
    • Aldrig, på något konto, mata din kanin mänskliga livsmedel, som söta kex. Kaninens metabolism är inte utformad för att klara av socker och det kommer att inducera diabetes i din kanin.
    • Se till att din kanin har gott om fiber för att förhindra ullblock (hårbollar), håll tänderna friska och brudgummar din Lionhead dagligen av samma anledning.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead kaniner Steg 11
    2. Borsta din Lionhead kanin dagligen. Lionhead har en mjuk downy päls, och om det brudgummar och sväljer överdrivna mängder mjuk päls kan detta leda till tarmobstruktioner. För att undvika detta, och för att få lite bra bindningstid med din kanin, borsta din Lionhead dagligen.
  • Under tiden av året som din Lionhead är avskräckande mest (vår och höst), brudgummar det oftare.
  • Var särskilt uppmärksam på den längre pälsen eller "mane" mellan kaninens öron. Det är viktigt att hålla detta hår i ordning. Kamma det genom att undvika knutar och tangles, men du borde vara mild runt de känsliga delarna av kaninens ansikte, särskilt dess ögon.
  • Kontrollera din Lionheads bakre ände varje dag. Flygstrejk händer när urin eller fekal nedsmutsning uppträder på kaninens baksida. Detta lockar flugor, som sedan lägger ägg i den smutsiga pälsen. De ägg kläcker ut i maggots, som sedan gräver in i kaninens kött.
  • För att undvika detta, kolla pälsen för nedsmutsning varje dag, och omedelbart rengör kaninens baksida med fuktig bomullsull om den är smutsig. Vara vaksam för små vita prickar fast vid pälsen (flyga ägg) och ta bort dem omedelbart. Om du ser maggots, kontakta din veterinär för en nödsituation.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead kaniner Steg 12
    3. Få din Lionhead kanin Korrekt förebyggande vård. Din kanin bör kontrolleras av en kaninvänlig veterinär minst en gång om året. Vaccinationer är en viktig del av att skydda din kanins hälsa, och variera från stat till stat och faktiskt mellan länder, så prata med veterinären om vad som är lämpligt för ditt område. Vacciner är för närvarande tillgängliga för att skydda din kanin mot HVD (hemorragisk viral diarré) och myxomatos. HVD är orsakad av ett hårdvirus, som du kan gå in på dina skor, så även om du har ett hus kanin, bör du överväga vaccination.
  • I Storbritannien ger veterinär rutinmässigt en kurs av maskning mot en parasit som kallas encefalitozoon cuniculi som orsakar neurologisk skada, njursvikt och synproblem i mitten till äldre åldrade kaniner. Det anses att omkring 75% av kaniner bär denna parasit, men inte alla blir sjuk från det. Om du bor i Storbritannien och det är ett problem för dig, tala med din veterinär om behandling med en produkt som innehåller fenbendazol.
  • Var medveten om att kvinnliga kaniner har hög risk att utveckla livmodercancer. Med denna medvetenhet rekommenderar veterinärer nu rutin Desexing av kvinnliga kaniner i ung ålder, från cirka 5 månader.
  • Bild med titeln Vård för Lionhead kaniner Steg 13
    4. Vara vaksam för tecken på ohälsa. Varningsskyltar på ett problem inkluderar en våt haka (dentala problem), vattna ögon eller en utsläpp från ögonen (infektion eller övervuxna tandrötter), viktminskning, som är ovanligt återtaget eller diarré. Kontrollera också att din kanin äter regelbundet. Om en kanin inte äter i 24 timmar tenderar tarmen till "gå och lägg dig" och en ond cirkel av nedgång börjar.
  • Om du är orolig omedelbart kontakta din veterinär.
  • Lionheads bör väga mellan 2.5 och 3.8 pund (om de är renrasiga). Om det väger 4 pund eller över, är det antingen överviktig eller gravid (eller är en blandad ras av kanin som en förälder inte var en dvärg). För att berätta om din kanin är över eller underviktig, kan du köra handen över sin ryggrad, försiktigt trycka ner. Om du inte kan känna ryggraden alls, är din kanin överviktig. Ryggraden ska känna sig smidig, med rundade stötar. Om stötarna känner sig nästan skarpa och mycket märkbara, är kaninen underviktig.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Foder inte din kanin för många frukter, eftersom de är höga i socker och kan orsaka diabetes.
  • Använd inte slicker borstar eftersom de är spetsiga och kan skada din kanin.
  • Se till att dina kaniner har gott om utrymme, men minst 2 kvadratmeter för ett par.
  • Se till att ditt husdjur alltid har färskt dricksvatten.
  • Var inte för högt kring kaniner eftersom de har mycket känsliga öron.
  • Försök inte att klippa dina kanins nagelkanaler har många nerver i naglarna som kan klämas eller klippas. I stället ta det till en närliggande djuraffär.
  • Varningar

    Se upp för symptom som indikerar sjukdom. Kaniner kan bli sjuka eller de kan få kaninsjukdomar, se upp för följande: Diarré, snuffles, flygstrejk eller övervuxna tänder.
  • Några kaniner grunt när de är glada att träffa dig, men det mesta är det när de är redo att attackera. Deras öron kommer också att pinnas tillbaka.
  • Lionheads älskar uppmärksamhet, men om de inte vill att du ska hålla dem längre och du fortfarande håller dem, kan de bita eller skrapa dig.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande