Hur man bryr sig om en baby vildkanin

Med den vilda kaninpopulationen ökar i stadsområden är sannolikheten att upptäcka ett boskap av baby kaniner högre än någonsin dessa dagar.Tyvärr är bon som verkar övergivna ofta inte, och vilda barnkaniner som avlägsnas från sina bon av människor är osannolikt att överleva utan vård av en veterinär eller skicklig djurrehabilitator.I många stater är det olagligt att ta hand om vilda kaniner om du inte är en licensierad rehabilitator. Om du behöver ta hand om riktigt föräldralösa barnkaniner medan du får dem till en veterinär eller djurlivsrehabilitator, läs den här artikeln för hjälp.

Steg

Del 1 av 5:
Förbereder en plats för kaninerna
  1. Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 1
1. Se till att kaninerna faktiskt behöver ta hand om. En mamma kanin kan vara mycket hemlig, hon lämnar boet under dagen för att hålla rovdjur borta. Hon har inte övergivit sina barn. Om du hittar ett bo av kaniner lämna dem ensamma. Om det är uppenbart att de behöver hjälp (moderen är död på vägen, till exempel), måste du ta dem till en veterinär eller djurlivsrehabilitering.
  • En vild cottontail (US) kanin som inte är gammal nog att avvänjas än, kan ha en vit plats på pannan. Vissa barn är födda utan någon plats. Vissa kaniner kommer att behålla "bläs" genom livet och andra kommer att förlora det när de åldras. Närvaron eller frånvaron av en Blaze indikerar inte kaninens ålder eller behov av vård.
  • I fallet med en baby kanin som avlägsnas från en farlig situation (t.ex. en rovdjur), överväga detta en tillfällig åtgärd. Håll barnet på ett säkert, lugnt ställe tills faran har gått, helt enkelt returnera den till det område där det hittades. En mamma kanin kommer inte att avvisa en bebis om den har mänsklig doft på den. Detta är kaninens bäst chans till överlevnad. Men om barnet har attackerats av en katt, några sår förorenad av en klo eller tand kommer att döda barnet inom några dagar. Det måste tas till en rehabilitering av djurliv eller en veterinär och ges ett kanin-säkert antibiotikum.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 2
    2. Förbered en plats för kaninerna för att stanna tills du kan få dem hjälp. En trä- eller plastlåda med höga sidor är ganska idealisk. Lina lådan med bekämpningsmedelfri jord och följ med ett lager av torkat hö (inte våtgräsklippningar).
  • Skopa ut en cirkulär "bo" i höget för barnen att stanna i. Om du kan, linje den med päls från själva boet eller pälsen från en husdjurskanin. Använd inte hår från en annan art, särskilt inte från en rovdjur.
  • Om du inte har tillgång till kaninpäls, linje boet med ett tjockt lager av vävnader eller mjuka trasor.
  • Placera ena änden av lådan ovanpå en varm kudde, uppvärmd säng, eller en inkubator för att hålla den varm.Placera bara ena sidan av lådan på värmen så att barnen kan flytta om de känner sig för varma.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 3
    3. Placera kaninerna försiktigt inuti boet. Du kan använda handskar för att hantera kaninerna. De kan bära sjukdomar och kan dra blod från en bit. De flesta vuxna vilda kaniner är infekterade med loppor, men de flesta barn är fria från dem, men kan ha ett fält eller två som behöver tas bort. Om du är squeamish om att ta bort ett fält, fråga någon med erfarenhet. Du behöver vara mycket försiktig med fästingar eftersom de kan bära sjukdomar som överförs till människor. Det är bäst att hålla kaninen i ett område bort från mänskliga (och andra djur) vardagsrum. Det är också okej att tillåta en baby cottontail att vänja sig vid mänsklig doft. De kommer tillbaka tillbaka till sina vilda instinkter som de mognar.
  • Hantera barnen så lite som möjligt.De kan bli oroliga från överdriven hantering och dö.
  • Placera försiktigt lite av päls, vävnad, låghögt plyschväv eller en terrydukvaskduk ovanpå kaninerna för värme och säkerhet.
  • Var medveten om att vilda kaniner kan passera sjukdomar till inhemska kaniner. Använd noggranna saneringsförfaranden efter hantering av den vilda kaninen, eller dess avfall, speciellt om du har andra kaniner.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 4
    4. Sätt en skärm ovanpå kaninboxen. Om kaninerna kan gå, måste de vara täckta för att förhindra att de hoppar ut. Även vid några veckor gamla kan de vara mycket skickliga vid hoppning!Du kan behöva vara säker på att toppen hålls skuggad från ljus.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 5
    5. Låt kaninerna sova i lådan för 3 dagar. Därefter kan du flytta dem till en liten hutch.
  • Del 2 av 5:
    Planerar att mata kaninerna
    1. Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 6
    1. Foderformel till Cottontail kaniner med slutna ögon. Om en kanin hoppar om, kan det bara behöva konstant tillgång till färska gröna, hö och vatten. Du kan erbjuda formel i en grundrätt även till äldre kaniner. När det äter gröna (inga bekämpningsmedel eller herbicider) väl och hoppar och körs, är det klart att släppas i ett område, helst med mycket omslag för det här lilla bytedjuret.
    • Någon vildkanin bör ha en konstant tillgång till hö, vatten och färska gröna av den typ som det skulle kunna äta i det vilda. Även mycket unga kaniner kommer att nibble på gröna och hö.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 7
    2. Mata babyen kaniner en blandning av getter mjölkformel. Mamma kaniner matar i skymning och gryning för endast cirka fem minuter, så baby kaniner (beroende på storlek och ålder) får bara matas två gånger om dagen, men formeln är inte lika näringsrik som mammas mjölk, så liknar ofta matningar nödvändig. Nursing baby kaniner borde ha en liten, rund mage (inte uppblåst) efter matning. När magen inte längre ser sig runt är det dags för en annan matning.
  • De flesta rehabilitatorer matar en kombination av KMR (kattunge mjölkbyte) och multimilk, tillgänglig från rehabilitatorförsörjningsaffärer. Probiotika ska läggas till blandningen, om den är tillgänglig. Blandningen bör vara tjock, eftersom mamma kaninmjölk är tjockare än de flesta andra små däggdjur. Detta betyder vanligtvis cirka 3 delar fasta ämnen (i volym) till 4 delar destillerat vatten.
  • Varma inte formeln direkt, men varmt vatten i en behållare och flyta formeln behållaren i det. Använd en ögondroppare eller bättre än en spruta med en mini mirakel nippel bifogad. Använd en 2.5 cc spruta med små spädbarn och examen till 5 cc sprutor som kaninens kapacitet ökar. Håll barnet i sittande läge så det aspirerar inte! Var redo med vävnad i handen för att snabbt blotta någon mjölk som visas i näsborrarna!
  • Mata aldrig en baby kaninko mjölk, som det är avsedd för kalvar, inte baby kaniner.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 8
    3. Överföd aldrig en kanin.BOOT samt diarré på grund av övermålning är en vanlig dödsorsak i vilda kaniner. Den maximala kvantiteten för varje utfodring beror på åldern av kaninen.Var medveten om att Cottontail-kaniner är mindre och bör ges mindre än de rekommenderade beloppen. Allmänna riktlinjer för utfodring av belopp:
  • Nyfödd till en vecka gammal: 2-2.5 cc / ml varje matning, två gånger per dag
  • 1-2 veckor gammal: 5-7 cc / ml varje matning, två gånger per dag (mindre om kaninen är väldigt liten)
  • 2-3 veckor: 7-13 cc / ml varje matning, två gånger per dag (mindre om kaninen är väldigt liten)
  • Vid 2-3 veckor, börja också introducera dem till "Timothy Hay", havre hö, pellets och vatten (lägg till färska gröna för vilda kaniner)
  • 3-6 veckor: 13-15cc / ml Varje matning två gånger per dag (mindre om kaninen är väldigt liten).
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 9
    4. Sluta mata formeln vid lämplig tidpunkt.Cottontails brukar ta runt 3-4 veckor, så du borde inte ge formeln över 6 veckor. Wild Jackrabbit Wean efter 9 veckor, så efter 9 veckor långsamt ersätta formel med en skål med skära upp små bananer och äppelbitar.
  • Del 3 av 5:
    Matar en nyfödd kanin
    1. Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 10
    1. Var väldigt mild och långsam. Låt bunnarna matas i sin egen takt och vara väldigt mild när han hanterar dem.Om du försöker få barnet att dricka för fort, kan det kväva och dö.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 11
    2. Skydda nyfödda som inte har öppnat sina ögon helt.Om barnkaninerna är så unga att de bara har öppnats delvis, kan det hjälpa till att sätta ihop dem i en liten varm bit av tyg som täcker sina ögon och öron, för att inte skrämma dem.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 12
    3. Placera flaskans spen i kaninens mun.Förbered dig noggrant för att mata den nyfödda kaninen genom att sätta flaskans spen i munnen.
  • Luta kaninen något bakåt och fortsätt för att få spenen mellan sina sidtänder. Observera att det är omöjligt att infoga spenen rakt mellan sina främre tänder.
  • När spenen är mellan sidotänderna, fortsätt för att skjuta det runt fram till framsidan.
  • Krama försiktigt flaskan för att tillåta en liten mängd formel att komma ut.
  • Inom några minuter bör barnkaninerna börja suga.
  • Fortsätt att mata med denna formel i ca 3 till 4 dagar, två gånger per dag, med det sista foderet som är runt skymningen som moderen skulle göra.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 13
    4. Stimulera nyfödda kaninernas tarmar.Nyfödda Cottontails måste stimuleras att urinera och pocka efter matningen. Detta görs genom att försiktigt sträcka kaninens könsorgan och analområde med en fuktig Q-spets eller bomullsboll för att efterlikna den slickande av en moderkanin.
  • Del 4 av 5:
    Tillhandahålla kaniner med yttre tid
    1. Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 14
    1. Låt kaniner spendera tid utanför att äta gräs. Så snart som att baby kaniner kan gå, borde de spendera några timmar ute på en gräsmatta.
    • Håll dem i en trådbur för skydd.Du kanske vill övervaka dem för att hålla dem säkra från rovdjur och annan fara.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 15
    2. Börja låta kaninerna äta och dricka oassisted. När kaninerna är fyra dagar gamla eller äldre, sätt ett litet platt behållare lock med vatten och ett litet plattbehållarlock med formeln i sin hutch.
  • Håll ett vaksamt öga på kaninbarnen för att se hur de gör.De borde börja äta formeln och drick vattnet utan hjälp.
  • Kontrollera hutch för våthet.Försök att byta ut spilld formel så att de äter rätt mängd.
  • Påfyllningsformel och vatten på kvällen och morgonen.Var noga med att du inte övermatar kaninerna.
  • Lägg inte en maträtt med djupt vatten i kaninområdet, eftersom kaninerna kunde drunkna i det.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 16
    3. Introducera nya livsmedel efter 4 dagar.Efter att kaninerna har behärskat att äta formeln och dricka vattnet på egen hand, kan du börja lämna andra godis i sin hutch. Vissa saker att försöka är:
  • Färskt plockat gräs
  • Torrhö ser gräs
  • Små bitar av bröd
  • Klövergård
  • Timothy Hay
  • Bitar av äpple
  • Havre
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 17
    4. Ge hela tiden färskt vatten.Kaniner måste ha ständig tillgång till rent, färskt vatten.Detta hjälper till i matsmältningen och håller dem hydratiserade och friska.
  • Del 5 av 5:
    Övergångskaniner utomhus
    1. Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 18
    1. Avvänja kaninerna av med formel.När kaninerna är något självförsörjande, avvänja dem av formel och låta dem mata sig gräs och annan vegetation. Var noga med att kaninerna är en lämplig avvänjningsålder (3-5 veckor för Cottontails och 9+ veckor för vilda jackrabbits).
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 19
    2. Sluta hantera kaninerna.Bunniesna måste förbereda sig för att släppas ut i det vilda, så du borde sluta röra dem om det är möjligt.De kommer att bli mindre beroende av dig och mer självförsörjande.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 20
    3. Flytta kaninerna utomhus heltid.Placera dem i en trådbur med ett tak utanför ditt hem.Var noga med att burets botten är tråd, så de kan beta, och kontrollera att alla hål är tillräckligt små för att de inte kan glida igenom.
  • Flytta buret till olika fläckar i din gård så att kaninerna har en vanlig leverans av ny vegetation.
  • Fortsätt att leverera extra vegetation utöver gräset.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 21
    4. Flytta kaninerna till en större hutch när de växer.Uppgradera dem till en större hutch ute på gräset och fortsätt att mata dem alla extra grönsaker två gånger om dagen.Hutchen ska ha en öppen eller en trådbotten och bör vara säker för att hålla kaninerna säkra från rovdjur.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 22
    5. Lossa kaninerna i det vilda.När kaninerna är ungefär åtta eller nio tum lång i sittande läge, är de stora nog att släppas ut i det vilda på ett säkert ställe.
  • Om de inte är självförsörjande, behåll dem lite längre, men låt dem inte växa till mognad i fångenskap.
  • Bild med titeln Vård för en Baby Wild Rabbit Steg 23
    6. Ring ditt lokala Wildlife Conservation Office för hjälp.Om en kanin som är stor nog att släppa fortfarande inte kan ge sig själv, ring en expert. De kommer att veta vad de ska göra för din speciella situation.
  • Tips

    Mata barnen på samma plats varje gång. De börjar med att associera den platsen med en mycket nödvändig utfodring, vilket gör varje session lite lättare än den sista.
  • Om det är svårt att berätta vilka kaniner du har flaska, måla en liten prick av färgad nagellack på varje kanins öronspets. Då, mata alltid dem i en viss ordning (t.ex. färgen i en regnbåge).
  • Använd en fönsterskärm för att täcka toppen av buret. Dess vikt och enkel borttagning gör det enkelt att sätta på och ta av, men kaniner kan inte slå av det.
  • Se till att kaniner kan andas. Om du lägger dem i en låda med ett slutet lock, se till att poke hål i det.
  • Håll bunniesens miljö tyst och så fri från mänsklig interaktion som möjligt.
  • Känna igen att en fara för att namnge kaninerna är att det kommer att få dig att bli knuten till dem, och kan få dig att behålla dem.
  • Orphaned baby kaniner i mänsklig vård har 90% chans att döden.Bli inte för bifogad och ta hand om dem mycket försiktigt.
  • Var tyst när nära kaninen. De kan vara rädda ganska lätt med höga ljud.
  • Håll din kanin säker genom att inte tillåta andra djur nära det.
  • Varningar

    Överhett inte formeln när du matar den till kaninerna. De kommer inte dricka varm eller soured mjölk.
  • Foder inte kaniner spenat, kål, broccoli, blomkål eller liknande livsmedel. Dessa livsmedel kan ge kaninerna diarré eller smärtsam gas. Kom ihåg att kaniner inte kan passera gas, så dessa livsmedel kommer att få sina magar att expandera!
  • Var extremt försiktig, som vid hantering av något vilddjur. De kan bära många sjukdomar.
  • Var noga med att värmekällan du använder för en inkubator är inte för varm och kan inte fånga facket i brand.
  • Håll aldrig något vilddjur i fångenskap längre än absolut nödvändigt.
  • Ge aldrig kaniner morötter.De äter inte dem i naturen, så det är inte säkert att mata dem någon i fångenskap.
  • Saker du behöver

    • Trä eller plastlåda med sidor
    • Ren, mjuk jord
    • Rengör Timothy Hay
    • Desinficerade djurpäls (eller vävnader)
    • Inkubator, varm kudde eller uppvärmd säng
    • Läderhandskar
    • Glasburkar
    • Formelflaska
    • Liten plastnippel
    • Homogeniserad mjölk
    • Baby spannmål
    • Handduk
    • Skärm
    • Trådbur (med tak och trådbotten)
    • Clover Hay (eller Timothy Hay)
    • Havre
    • Bröd
    • Vattenskål
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande