Hur man hanterar en sjuk kanin

Kaniner är naturligt benägna att dölja sjukdomar. Den viktigaste faktorn för att hålla din kanin frisk är att veta och vara uppmärksam på ledtrådar att din kanin är sjuk. Om du observerar sådana ledtrådar, bör du ta din kanin till veterinären, men veterinärer som är kvalificerade att behandla kaniner är inte alltid tillgängliga. Det finns dock några sätt att hjälpa din kanin under tiden.

Steg

Del 1 av 5:
Erkänna sjukdom
  1. Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 1
1. Titta på förändringar i beteende. Inte alla kaniner är vänliga. Men om din kanin brukar springa runt och hälsar, men plötsligt upphör att göra det, det här är en indikation på att något kan vara fel. Titta på tecken på att din kanin är mindre mobil än vanligt, som hunching över eller limping.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 2
    2. Observera matvanor. Om din kanin inte äter normalt, kan det vara sjuk. Titta på kvarvarande mat från den sista utfodringen.Övervaka också sina droppings.Om det inte finns några droppings i kullrutan indikerar detta att kaninen inte äter. Vara uppmärksam på droppings storlek och form. Helst bör droppings vara stora och runda. Om de är små, oregelbundna eller flytande är det möjligt att din kanin är sjuk.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin Steg 3
    3. Lyssna på tandslipning. Din kanin kommer ofta att göra ett mjukt, slipande ljud med sina tänder när det är lyckligt. Men om ljudet är högre än normalt kan det vara ett dåligt tecken. Ofta är det en indikation på att din kanin är i smärta.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 4
    4. Test för tecken på sjukdom. Börja med att erbjuda din kanin sin favorit behandla. Om det vägrar att äta behandlingen kan det vara sjuk. Gå vidare för att testa kaninens temperatur. Om det är bra ska temperaturen vara mellan 101⁰F-103⁰F.
  • Du borde be din veterinär att visa hur man tar din kaninens temperatur. Om du gör det i förväg om några tecken på sjukdom, kommer du att förberedas vid en nödsituation.
  • För att ta din kanins temperatur kommer du att vilja placera den på ryggen, antingen på en vadderad yta eller knä. Håll din kanin huvud och axel mot magen, så att baksidan krullar i en "C" -form. Säkra kaninens bakben så att den inte sparkar. När det är lugnt sätt in en smörjlad plasttermometer inte mer än en tum i dess ändtarm. Var noga med att kaninen är välbegränsad och kan inte flytta medan du tar temperaturen.
  • Gör ditt bästa för att kyla din kanin om den har en hög feber genom att sätta kalla föremål upp mot öronen tills temperaturen sjunker till mindre än 104 grader.
  • Del 2 av 5:
    Behandla tandsjukdom
    1. Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 5
    1. Känna igen tandsjukdom. Dental sjukdom kan orsakas av en felinriktning av tänderna eller sliten av en tand. Detta kan vara en farlig situation. Det kan orsaka att din kanin slutar äta, äventyra sin hälsa.
    • Tecken på tandsjukdom inkluderar förlust av aptit, håravfall på hakan och nacken, slobbering och drooling. Din kanin kan fortfarande visa tecken på att den har en aptit, men kan inte äta. Kanske kommer det att närma sig mat, hämta det, innan du säkerhetskopierar och släpper det.
    • Om du tror att din kanin kan ha tandsjukdom gnugga sina kinder. Eventuella bevis på obehag skulle föreslå att det har ett tandläkarproblem.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 6
    2. Mata din kanin mjuk mat. Innan du kan nå en veterinär, försök att tvinga din kaninburkpumpa, babymat eller grönsaker. Du kan köpa en utfodringsspruta från en djuraffär. Dessa kan användas för att sätta in vätska direkt i kaninens mun.
  • För att förbereda sig för sprutmatning, vrid din kanin i en handduk och säkra huvudet med ett pekfinger under huvudet och tummen på den motsatta änden av huvudet, under skallen av skallen.
  • Sätt in sprutan i gapet mellan snedställningarna och kindänderna. Börja med att infoga inte mer än .2 till .5 milliliter (0.02fl oz) mat och mata aldrig mer än 1 milliliter (0.034fl oz). För mycket mat på en gång skapar risken för att kaninen kommer att kväva. Gå långsamt. Repetera sedan med 5 till 10 milliliter (0.17 till 0.34fl oz) vatten.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin Steg 7
    3. Ta din kanin till en veterinär. I slutändan behöver din kanin professionell hjälp. På grund av de olika möjliga dentala problemen varierar behandlingen. Om du inte gör det, bör du börja årligen tandläkarundersökningar för att säkerställa att det inte finns några framtida komplikationer.
  • Del 3 av 5:
    Behandla gasvärk
    1. Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 8
    1. Titta på tecken på gasvärk. Som med många andra störningar kommer gasvärk att orsaka brist på aptit. Vad som skiljer gasmärta är dock ett högt gurglingljud i tarmen.Din kanin kan också sträcka ut, som om den pressar magen mot golvet.
    • Gastrointestinala problem åtföljs vanligtvis av en drastisk, ibland fullständig minskning av fekalproduktionen. Håll din kanin bekväm och hydratiserad tills du kommer till veterinären.
    • Gasmärta orsakar vanligtvis under genomsnittlig kroppstemperatur. Om din kaninens temperatur är under 101⁰F, kan den lida av gasvärk.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin Steg 9
    2. Varma din kanin. Du bör försöka motverka kaninens temperaturfall. Försök sätta kaninen på en varm (inte het) värmekudde eller en varmvattenflaska som är insvept i en handduk. Du kan också värma kaninen med din kroppsvärme, hålla den nära dig i en timme eller längre.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 10
    3. Massera din kanin. Ett mildt magemeddelande kan hjälpa till att lindra gasens tryck. Massera ofta i perioder på tio eller femton minuter. För åtminstone en del av den här perioden borde du ha bakkvartare upphöjda.
  • Del 4 av 5:
    BEHANDLING HEAD TILT
    1. Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 11
    1. Känna igen Head Tilt. Head Tilt är en skrämmande sjukdom, även känd som Wry Neck, som vanligtvis orsakas av en inre öroninfektion.Din kanin kommer att förlora sin balans. Det kommer att se yrigt och okoordinerat. Huvudet kommer att vrida och ögonen kan dart snabbt från en riktning till den andra.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 12
    2. Skydda din kanin. Det finns inget du kan göra för att minska effekterna av Head Tilt hemma. Men du borde göra ditt bästa för att förhindra att din kanin skadar sig. Gör en låda väl vadderad med handdukar eller ett annat mjukt objekt. Du vill se till att om din kanin faller över eller hoppar in i en vägg, gör det så lite skada som möjligt.
  • Om din kanin verkar vara fysiskt oförmögen att äta, mata med en spruta som beskrivits ovan.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 13
    3. Ta din kanin till en veterinär som regelbundet behandlar kaniner. Head Tilt kan vara ett beständigt tillstånd, som ofta varar i flera månader. Några veterinärer utan erfarenhet med det kommer att rekommendera att du euthanize din kanin. Men om du är kvar, kan tillståndet ofta behandlas.
  • Del 5 av 5:
    Behandla skador
    1. Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 14
    1. Behandla en trasig eller blödande spik. Vik pawen i en ren handduk och applicera tryck. Sluta applicera tryck när blödningen stannar. Efteråt, håll den trasiga nageln ren. Rengör kullboxen och burbotten upprepade gånger så att bakterier inte går in i såret.
    • Du kan också gnugga styptiskt pulver, vanligt mjöl eller en tvålstång i slutet av spiken för att hjälpa till att stoppa blödningen.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin steg 15
    2. Behandla ett brutet ben. Det finns lite du kan göra för att fixa ett brutet ben. Ta din kanin till veterinären omedelbart om den har brutit ett ben. Om din veterinär inte är tillgänglig, ta kaninen till en nödklinik. Tills skadan är närvarande av en professionell veterinär, försök att hålla din kanin att flytta runt.
  • Placera mat och vatten nära kaninen i ett sluten utrymme. På så sätt behöver det inte flytta för att ta hand om sig själv.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kaninsteg 16
    3. Ta din kanin till veterinären om den upprätthåller en ögonskada. Det är frestande att ge din kanin ett ögonfall, men det kan orsaka betydande skador. Allt som du kan göra innan du går till en veterinär är våt en bomullsboll med varmt vatten och torka försiktigt på kaninens ögon för att ta bort uppbyggnad.
  • Bild med titeln Deal med en sjuk kanin Steg 17
    4. Behandla bettsår. Kaniner biter ofta varandra.Medan såren själva kanske inte verkar dåliga, bär de ofta bakterier som kan göra en farlig situation. Du bör se en veterinär efter något bettsår. I deltidsperioden, försök att stoppa blödningen och förhindra infektion.
  • Applicera tryck med en handduk eller gasbind för att sluta blöda.
  • När blödning har slutat, tvätta området med nolvasan. Applicera sedan Neosporin, Triple Antibiotikumsalva. Använd inte Neosporin Plus.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Håll elektriska ledningar borta från kaninpennor eftersom vissa kaniner gillar att tugga på saker och om de tuggar på en kommer de att bli elektrocuterade.
  • Verifiera att din veterinär är bekant med kaniner.
  • Om din kanin tuggar på elektriska ledningar, möbler eller andra saker som inte är bra för deras säkerhet, gnuggar lite ånga gnid på den. De kommer inte att tycka om lukten eller smaken. Också, om de drar på mattan eller mattor med tänderna, försök sprinka peppar eller, om det inte fungerar, kommer även en bit av Cayenne Pepper att stänga av dem.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande