Hur man badar din husdjur kanin

Kaniner är snabba groomers och behöver inte ofta hjälp med att bli ren. I själva verket är nedsänkning av din kanin i vatten farligt, eftersom det lätt kan leda till hypotermi eller chock. I stället för att ge din kanin ett traditionellt bad, lära dig att spotera din kanins päls, rengör doftkörtlarna och ta hand om loppor, allt utan att doppa din kanin i vatten.

Steg

Metod 1 av 3:
Grooming din kanin
  1. Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 1
1. Borsta kaninen för att ta bort bitar av smuts. Många kaniner älskade att borstas, och det är ett bra sätt att hjälpa dem att hålla sin päls rena. Köp en borste som är speciellt för kaninpäls (ofta finare tandade än borstar avsedda för hundar). Varje par dagar, håll försiktigt din kanin medan du borstar pälsen. Fokusera på områden som har bitar av sängkläder eller smuts. När du är klar, tvätta borsten och torka den.
  • Var noga med att hantera kaninen mycket försiktigt. Inte alla kaniner njuter av erfarenheten av att vara borstat. Om din verkar skryta eller upprörd av borstning, sluta processen och försök igen senare.
  • Långhåriga kaniner kräver lite extra päls. Håll din kanin päls trimmad till en tum eller så så att det inte blir trassigt. Detta kommer att hjälpa till att skära tillbaka på shedding och hålla pälsen ren.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin Steg 2
    2. Spot Rengör kaninen vid behov. Om din kanin humer i en lera pöl, kanske du vill hjälpa det att bli ren genom att göra en liten spotrengöring. Lyckligtvis kan du hitta rengör din kanin utan att använda vatten. Detta är mycket tillrådligt, eftersom många kaniner går in i chock när de blir våta. Stänk lite majsstärkelse över den smutsiga platsen och använd en pälskam för att träna smutsen. Fortsätt tills pälsen är ren.
  • Även om din kanin är helt täckt i lera, är det bättre att använda denna kemtvättsmetod än att doppa din kanin i vatten. Arbetsdelen efter avsnittet, försiktigt bryta upp lera klumparna, kamma ut pälsen och använd majsstärkelse för att utarbeta de mindre bitarna av smuts.
  • Om det är absolut nödvändigt, använd vatten för att rengöra små områden av päls. Dämpa en tvättduk med varmt vatten och använd det för att fukta furet, försök att inte låta vattnet nå kaninens hud. När pälsen är ren, använd en hårtork på den coolaste inställningen för att försiktigt blåsa pälsen torr. Normal kaninkroppstemperatur varierar från 101F - 103F. Eftersom kaninhud är mycket känslig, och kaniner är känsliga för värme, använd aldrig en torktumlare på en inställning som är högre än "varm" och övervakar ständigt temperaturen på luften på kaninens hud genom att placera din hand i sin väg.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 3
    3. Använd en matta splitter för klumpig päls. Om din kanin har mattor i pälsen är det bästa verktyget för jobbet en matta splitter. Detta bryter upp mattan försiktigt utan att skada kaninen. Undvik att använda en saxkanaler är hoppiga, och det skulle lätt att av misstag klippa din kanin medan du arbetar.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 4
    4
    Trim dina kaninens naglar. Denna grooming-uppgift är nödvändig för kaniner som spenderar större delen av sin tid inomhus. När kaniner inte har chansen att bära ner sina naglar genom att gräva runt ute, kan naglarna växa långa och skarpa. Använd en kaninspik trimmer för att ta hand om dina kaninens naglar, eller fråga din veterinär att göra det för dig vid din nästa möte.
  • Har inte din kanin deklarerad. Kaniner är mycket benägna att infektion, och deklaration lämnar sina tassar öppna för bakterier.
  • Se till att kaninens bostadsyta alltid hålls ren och torr för att främja god fothälsa.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 5
    5. Dondera inte kaninen i vatten. Det är att upprepa att dousing en kanin med vatten kan få den att få hypotermi eller gå in i chock, som båda kan vara dödliga. Några unika kaniner har inget emot att bli våt - några kaninägare har till och med blivit förvånad över att deras älskade kaniner gillar att simma. Men om din kanin inte har uppvisat en affinitet för vatten, är det bäst att inte riskera att det är vått. Kaniner är mycket känsliga och även ett vattenbad kan orsaka permanent skada.
  • Metod 2 av 3:
    Rengöring av doftkörtlarna
    1. Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 6
    1. Rengör runt anus med en bomullsboll doppad i vatten. Kaniner har doftkörtlar runt deras anus, och utsöndringen kan bygga upp och börja lukta efter ett tag. För att städa detta område, bara doppa en bomullsboll eller bomullspinne i varmt vatten. SWAB området för att ta bort alla spår av utsöndring. Om du upprepar det ofta nog, bör ingen ytterligare rengöring vara nödvändig.
    • Din kanin kan bli nervös och hoppig medan du städar det här området. Ha en partner hjälpa dig genom att hålla och sträcka kaninen medan du rengör doftkörteln.
    • Kaniner har också doftkörtlar under sina hakar, men dessa producerar inte en dålig lukt och behöver inte rengöras.
  • Bild med titeln bada en shih tzu valp steg 8
    2. Köp en kanin-säker schampo på en djuraffär. Dessa är säkra för kaniner och är mycket säkrare än att använda vanlig tvål.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 7
    3. Använd endast tvål om det är absolut nödvändigt. Om utsöndringen har lämnats för att bygga upp under en lång tid, kan du behöva mer än vatten för att rengöra det. Fyll en liten skål med varmt vatten och lägg till några droppar mild baby shampoo eller castile tvål. Doppa en bomullsboll i lösningen och rengör försiktigt runt kaninens anus, ta hand om att blöta bara det område som behöver rengöras. Upprepa tills området inte längre har spår av utsöndring.
  • Se till att du inte lämnar några spår av tvål på kaninen. Detta kan orsaka hudirritation.
  • Använd inte kallt vatten - se till att det är tillräckligt varmt. Annars kan kaninen bli kall och gå in i chock.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 8
    4. Blås torka pälsen på den lägsta inställningen. Det är inte en bra idé att låta kaninens kropp lufttorka, eftersom ju längre kaninen är våt, desto högre risk för att ett problem utvecklas. Använd en hårtork på en varm, låg inställning (inte den kalla eller heta inställningen) och gör några passerar över den våta delen av kaninens bakom. Fortsätt tills pälsen är helt torr.
  • Inse att din kanin kan bli rädd mycket lätt av ljudet av en hårtork. Om så är fallet, se till att du har en superbsorberande handduk på handen som är mjuk. Gnugga din kanin tills han / hon är torr.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin Steg 9
    5. Använd den här metoden för rengöring av torkad urin (urinskald) också. Några kaniner upplever inkontinens, oförmågan att hålla urinen ordentligt. Äldre kaniner eller kaniner med ett underliggande medicinskt problem upplever vanligtvis denna fråga. Torkad urin kan bygga upp på pälsen, vilket orsakar en dålig lukt och lämnar kaninen obekväma. Om detta händer med din kanin,
  • Rengör området med en bomullsboll doppad i vatten.
  • Torka området noggrant med en hårtork på en varm, låg inställning.
  • Återigen kan din kanin bli rädd. Använd en super mjuk handduk eller filt istället om det behövs.
  • Ta din kanin till veterinären för att söka behandling för det underliggande problemet som orsakar inkontinens.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 10
    6. Håll päls trimmad kort så att kaninen inte blir fuktig. Långt hår runt anusen och undersidan av kaninen kan fälla fukt nära kaninens kropp. Att hålla pälsen i dessa områden rakade eller trimmade korta hjälper huden under torr snabbare och håller området ren. Fråga din veterinär hur man bäst behåller pälsen på din speciella ras av kanin.
  • Metod 3 av 3:
    Hantera loppor
    1. Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin Steg 11
    1. Välj en lopplösning som är formulerad för kaniner. Om du märker att din kanin har loppor, prata med din veterinär om att använda en lopplösning gjord för kaniner. Fördel, program och revolution är alla utformade speciellt för att bli av med loppor på kaniner utan att skada deras känsliga hud eller på annat sätt påverka deras system.
    • Använd inte en lösning gjord för katter eller hundar, även om det står att det också är säkert för användning på kaniner. Det är bättre att använda en av formlerna som gjorts bara för kaniner.
    • Dondera aldrig din kanin i ett lopps dopp av något slag, även om förpackningen föreslår att det är säkert att göra det.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 12
    2. Applicera den föreslagna dosen mellan kaninens axelblad. Följ anvisningarna från din veterinär eller på förpackningen för att tillämpa en liten mängd vätskelösning på området mellan dina kaninens axelblad. Detta är den säkraste platsen för att tillämpa den eftersom kaninen inte kan nå tillbaka och skrapa eller slicka den bort.
  • De flesta lopplösningar kräver flera applikationer under en månad.
  • Om du inte är säker på hur mycket att ansöka, prata med din veterinär innan du vidtar åtgärder.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 13
    3. Använd en loppkam för att ta bort loppor och nits. Om du föredrar en naturlig lösning gör en gammaldags loppkam jobbet. För att kunna använda den här metoden är det viktigt att ha ett bra förhållande med din kanin, eftersom kammade loppor och nits kan vara ganska tidskrävande. Har en partner hålla din kanin medan du noggrant kam genom sin päls för att välja ut loppor och nit. Var noga med att täcka kaninens hela kropp.
  • Kolla kaninen igen efter några dagar. I de flesta fall måste du upprepa processen två eller tre gånger för att redogöra för nya nits kläckning. Efter några veckor borde lopporna och deras nits vara borta.
  • Däremellan rengöring, sanera loppkammen genom att koka den i vatten i fem minuter.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 14
    4. Rengör kaninens vardagsrum noggrant. Om du hittade loppor på din kanin, har de förmodligen infekterat sitt bostadsutrymme (och din) också. Sanitera kaninens bur och ändra sängkläder flera gånger under behandlingsperioden. Koka kaninens rätter och leksaker i fem minuter för att bli av med alla spår av loppor och tvätta filtar i mycket varmt vatten. Om loppor har infekterat din mattor gör du följande:
  • Täck mattan med ett lager av diatoméjord eller bakpulver. Låt det sitta där i åtta timmar eller över natten. Detta torkar ut lopporna "ägg.
  • Vakuum pulvret och kassera vakuumväskan.
  • Upprepa processen några dagar tills alla spår av loppor är borta.
  • När din kanin är säkert i sin bur kan du också fånga levande loppor genom att plugga in nattlyktor nära golvet. Placera en skål med tvålvatten under varje ljus, och lopporna kommer att hoppa in. Ta bort skålarna innan du kan spela ut för att spela.
  • Bild med titeln bada ditt husdjurs kanin steg 15
    5. Använd inte loppbomber eller andra externa kemikalier. Kaniner är ganska känsliga för kemikalier, och de tunga bekämpningsmedlet som används i loppbomber är inget undantag. Undvik att använda någon typ av kemisk lösning runt din kanin. Om du känner att du använder en loppbomb eller spray är det enda sättet att bli av med lopporna, håll din kanin på ett säkert ställe under applikationsprocessen. Rengör rummet grundligt med vatten och vit vinäger för att bli av med spår av bekämpningsmedel innan du återintroducerar din kanin till området.
  • Tips

    Om din kanin av någon anledning är våt ner till huden är det viktigt att få dem att torka så fort du kan för att undvika hypotermi. Du kan använda en hårtork, men det måste hållas på den lägsta inställningen och flyttas fram och tillbaka för att inte koncentrera värmen i ett område för länge. Kontrollera värmen som appliceras genom att ta hand i luftflödet. Kaniner är också extremt känsliga för värme, så hög värme under en lång tidsperiod kan orsaka värmeslag och död.
  • Tala med din kanin i en lugn, glad röst medan du städar dem.
  • Bara bada din kanin när det är absolut nödvändigt. Kaniner, mycket som katter, slickar sig, sväljer det lösa håret, så att vi låter oss brudga dem mindre ofta.
  • När du tvättar / badar din kanin, gör det lågt på marken, om inte på marken, så din kanin kommer inte att vara sannolikt att skada honom / sig själv.
  • Prata med dem lugnt och lugnande medan du är grooming dem.
  • Varningar

    Att hanteras är extremt stressig för de flesta kaniner som de är bytdjur. Försök att få grooming gjort så fort som möjligt så att de kan komma tillbaka till att ha alla fyra på marken och känner sig i kontroll igen.
  • Var beredd på att din kanin ska vara rädd för en hårtork, även på de lägsta inställningarna.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande