Hur man bryr sig om en äldre kanin

När kaniner blir äldre blir de mindre mobila och mindre energiska.Att ge ditt husdjur den kärlek och omsorg som behövs som IT-åldrar är viktigt för att det ska ha ett helt liv.Att tillhandahålla rutinmässiga medicinska kontroller och ta hand om potentiella hälsoproblem innan de växer upp är det säkraste sättet att hålla din kanin säker och glad.

Steg

Del 1 av 5:
Övervaka din kanins skick
  1. Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 1
1. Ta med din kanin för regelbundna kontroller.Din kanin kan utveckla hälsoproblem som inte erbjuder några yttre tecken, men kommer att vara uppenbart för en veterinär när du tittar på rutinmässiga blodverksresultat eller undersöker din kaninens kropp.Förhöjda enzymer eller leversjukdom kan fångas tidigt om du fortsätter att ta din kanin för regelbundna kontroller.
  • Från den tiden en kanin är fyra år gammal, ska han eller hon se veterinären minst en gång varje år.När kaninen överträffar sju års ålder, ta honom eller henne att få blodverk gjort minst två gånger varje år.
  • Om veterinären din kanin ser i åldern är inte densamma som veterinären som behandlade din kanin när de var yngre, kontakta veterinären som såg kaninen när de var yngre för att få Baseline Bloodwork-värden.
  • Du kanske vill ge din veterinär med ett urinprov för urinalys.För att göra det, placera kaninen i en liten bur med ett metallnät eller gallergolv.Placera buret ovanför ett plastfack för att samla urinen när kaninen passerar den.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 2
    2. Känna igen när din kanin är åldrande.Den genomsnittliga livslängden hos en kanin är mellan 7 och 10 år, men kaniner har varit kända för att leva upp till 18 år.Livslängden varierar från kanin till kanin.Oavsett hur gammal din rang är, börjar du märka tecken på åldrande efter ungefär fyra år gammal.Håll ett öga ut för dessa potentiella förändringar i din kanin:
  • Små vita hår kan utvecklas bakom öronen.
  • Det kan sova mer än det brukade.
  • Dess kappa kan bli mer grov eller tunnare och finare.
  • Mobilitet kan minskas.
  • Vikten kan gå upp eller ner, och aptit kan minska.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 3
    3. Ge ett hälsosamt känslomässigt liv för din kanin.Spela med din kanin ofta, pet det försiktigt och kärleksfullt och håll det lyckligt i sin ålder.Dessa aktiviteter kommer att hålla det lyckligt.Din kanin kommer inte alltid att vara lycklig, men - om det inte är, vara kogniserat och respektfullt för din kanins inre känslomässiga liv.
  • Om du behöll två eller flera kaniner och en passerar, gör det möjligt för den andra kaninen att lura.En kanin som bodde med en följeslagare i många år borde tillåtas att säga adjö när och dess följeslagare går till Bunny Heaven när kaninen förlorar intresse i kroppen, ta bort det för begravning eller kremering.Ge extra uppmärksamhet och tillgivenhet till resterande kanin i flera dagar som det griper.
  • Medan en kanin som har gått bort kan aldrig bytas ut, överväg att få en ny vän för din åldrande kanin.Att ha en lekkamrat att interagera med kan hålla ditt husdjur aktiv, nyfiken och förlovad när du inte är runt.
  • Del 2 av 5:
    Att säkerställa att din kanin inte har potta problem
    1. Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 4
    1. Var uppmärksam på kanins potttid.Äldre kaniner kanske inte kan kurva sin ryggrad ordentligt, och kan sluta lugna sig under urinering.Kontrollera pälsen, särskilt bakbenen, för våt eller päls klumpar på grund av urin.Om problemet är kroniskt kan din kanin utveckla urinskjutning, ett tillstånd som gör att kaninen lider av inflammerad eller irriterad hud och pälsförlust.
    • Om ditt husdjur utvecklar urinskår, fråga din veterinär för en lämplig behandling som du kan ansöka om det inflammerade området.Det finns flera tillgängliga, men de arbetar i allmänhet för att lindra smärta och bekämpa infektioner.Se till att din kräm, pulver eller salva är zinkfri.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 5
    2. Kolla buret för en foul lukt som indikerar urin eller avföring.Håll din bur rent och se till att din burs bästa lager av sängkläder fungerar för att vika bort fukt från ytan.Kontrollera ditt husdjurs botten regelbundet.Om du ser en ackumulering av fekal materia eller urinfläckar på sina bakre fjärdedelar eller runt sin anus, ge det ett bad och kontakta din veterinär om situationen.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 6
    3. Se till att din kanin får rätt mängd kalcium.Om din kanin har tjock eller pastig urin kan det behöva en minskning av sitt kalciumintag.Identifiera källor till kalcium i sin kost och hitta en lämplig ersättning för de andra näringsämnena som kan gå förlorade vid avlägsnande av källan till överskott av kalcium.Till exempel, om du matar din kanin en hjälp av matpellets med varje måltid och de innehåller 100% av din kanin dagliga värde av kalcium, minska pelleten som serveras med hälften och hitta en annan typ av pellet som är kalciumfri att kompensera För den andra hälften av din kanins kalorier i varje måltid.
  • Del 3 av 5:
    Håll din kanin mobil
    1. Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 7
    1. Kontrollera regelbundet botten av kanins fötter.De kan utveckla sår eller nedskärningar som kan komma smärtsamt och smittade.I det här fallet kan din veterinär bandage eller ordinera mediciner för att lindra smärtan i kanins fötter.
    • Kontrollera dina kanins naglar.Som din kaninålder kan naglarna börja curl utåt och bli tjockare.Håll dina kanins naglar trimmade och snygga, eller de kan riva och orsaka kaninvärk.
    • Du kan också märka små callouses som börjar utvecklas på kaninens nagelsäng.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 8
    2. Uppmuntra din kanin att flytta om.Ge det tid i ett säkert, sluten område att utforska och hoppa om fritt.Rörelse och motion kommer att hålla det spry.Men i sin ålder kanske din kanin inte vill hoppa runt så mycket.I det här fallet, tvinga det inte att göra det.
  • Kanin kan röra sig mindre ofta eller med större svårigheter.Om du ser det här kan din kanin utvecklat artrit eller gemensam inflammation, och bör tas till en veterinär.
  • Överväg att lägga till fler kullkorgar till din kaninhake eller bur om din kanin har svårt att flytta.
  • Du kanske också vill sänka sidorna av kullboxen eller ge en ramp på en mild lutning.Ändra din Bunny`s Litter Box minst en gång i veckan.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 9
    3. Håll din kanin på mjuka ytor som hö, gräs, oreart.Undvik att ställa in din kanin på trägolv eller trådburar. Hårda ytor kan förvärra smärta i dina kanins ben och fötter.
  • Håll mjuka sängkläder på golvet i din kaninhutch eller bur.Pinewood Shavings anses vanligtvis vara det bästa alternativet.Ändra sängkläder regelbundet för att säkerställa att det inte blir fuktigt.
  • Del 4 av 5:
    Matar din kanin ordentligt
    1. Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 10
    1. Uppmuntra hälsosam kost.Erbjuder dina kaninläckra godsaker som också är höga i näringsämnen som spenat, morötter, sallad, kaninpellets eller timothy.Dessa livsmedel hjälper kaninen att hålla sig frisk i sin ålder.Timothy Hay kan matas i obegränsade kvantiteter - grönsaker bör matas med en hastighet av två koppar per sex pund kroppsvikt.
    • Var säker på att din kanin dricker och äter flera gånger om dagen.Se till att dess vattenskål / flaska aldrig är tom.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 11
    2. Mata din kanin på lämpligt sätt för sin vikt.Övervaka ändringar i din kanins vikt och justera kosten i enlighet därmed.Äldre kaniner behöver ofta matpellets, som finns tillgängliga på lokala husdjursaffärer. Dessa kommer att ge din kanin en kalori boost för att kompensera för förlust av benmassa och muskel.Pellets av Timothy Hay är bäst, även om alfalfa pellets kan behövas om din kanin har problem med att hålla sig i vikt.Pellets ska administreras med en hastighet av ¼ kopp per sex pund av kaninvikt.
  • Alternativt, om din kanin har satt på överskott av pund i sin ålder, arbetar för att minska sin vikt.Liksom människor kan kaniner utveckla artrit, hjärtsjukdom och andra hälsoproblem relaterade till övervikt.Fråga din läkare vad din kanins målvikt ska vara och justera sin kost vid behov.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 12
    3. Leta efter Malocclusions.Utvecklingen av Molar Malocclusions - Käkens felinriktning - är vanliga i mindre raser som lops.Om du ser att din kanin har svårt att äta, drools när du äter, flyttar sin mun i förekommande obehag eller tassar i ansiktet, bör du ta med din kanin till veterinären.Andra tecken på Molar Malocclusions inkluderar en kanin som tar mat men spetsar sedan ut, en kanin som har ett mycket vått ansikte efter att ha ätit, eller en kanin som slår ner mat regelbundet.
  • För att mata en kanin med Malocclusions, erbjuda små bitar av frukt och grönsaker och skära upp dina kanins gröna.Mindre bitar är lättare att tugga.
  • Kontrollera dina kanins tänder för abnormiteter varje månad. Problem med både snedställningar och molarer kan synas.Din kanin tänder ska vara raka och tandköttet ska ha en hälsosam rosa färg.
  • Del 5 av 5:
    Övervaka din kanins hälsa
    1. Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 13
    1. Kontrollera dina kanins ögon. Kaninens ögon borde vara färgglada, ljusa och varna utan tecken på urladdning.Om du ser betydande streck i hörnen av ögonen eller tårarna, eller din kanin inte kan öppna och stänga ögonen lätt, kan din kanin ett antal ögonfrågor, från katarakt till ögoninfektioner.Om så är fallet, ta omedelbart din kanin.
    • Äldre kaniner kan utveckla katarakter.Katarakt är små ofullkomligheter som utvecklas över ögens lins, vilket gör synen svårt.Om du märker att din kanin har problem med att hitta saker, verkar osäker på var du ska gå i nya omgivningar, eller visa en känslighet för ljus, de kan ha catarakter.Medan de inte är smärtsamma och inte kräver behandling bör katarakt övervakas.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 14
    2. Kontrollera din kanins näsa.Ta din kanin till veterinären om du ser gul eller grön urladdning kring kanins näsa.Din kanins näsa ska vara fräsch och ren. Om din kanin nysar eller snifflar ofta, kan de ha kontrakterat en sjukdom.Övervaka ditt husdjur för upprepade nysningar eller långvariga sniffling sessioner och rapportera dem till en veterinär om de kvarstår.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 15
    3. Kontrollera din kanins hörsel.Äldre kaniner, som äldre människor, kan förlora sin hörsel.Närma sig en döv eller hörselskadad kanin långsamt från framsidan så det kan se dig.Närmar sig ett annat sätt, särskilt bakifrån, kommer att starta din kanin.På lång sikt kan detta leda till ökade stressnivåer.
  • Bild med titeln Vård för en äldre kanin Steg 16
    4. Kontrollera din kanins hjärta och lungor.Lyssna på tydlig, normal andning. Använd ett stetoskop för att lyssna på kanins hjärta.
  • Lyssnar på kaninens hjärta och lungor när han eller hon är ung kommer att ge en baslinje för att känna igen och mäta oregelbundna hjärtslag och andas när de är äldre.Kontrollera din kanins hjärtfrekvens och andning är en viktig del av att säkerställa god kaninhälsa vid varje ålder.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Koka din husdjur kanin för att få honom / henne att känna sig älskad.
  • Om din kanin försvinner någon oroande förändring i sin normala ätning, spelar eller badrumsbeteende, eller ger en annan indikation något är fel, ta med ditt husdjur till veterinären.Vänta inte på ett problem att fixa sig själv - det kan bli mycket värre.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande