Hur man kontrollerar en algerblomma

Vissa spårnivåer av alger kan vara oundvikliga i vattenlevande miljöer, men på små nivåer är de inte nödvändigtvis en dålig sak för ditt akvarium. Men beroende på typen av alger och tillväxt omfattning, kan en algblomning snabbt bli ett problem. En stor blomning kan minska syrehalten i ditt vatten, och vissa typer av algblomningar släpper ut kemikalier som kan vara dödliga mot växter och djur. Om du har en algblomning på händerna, lär du dig att ta bort de befintliga algerna och förhindra framtida blommor hjälpa till att rädda din tank och hålla din fisk stark och frisk.

Steg

Del 1 av 3:
Ta bort alger från din tank
  1. Bild med titeln Styr en algblomma Steg 1
1. Utför en partiell vattenförändring i din tank. Delvis vattenförändringar är ett av de mest effektiva sätten att bekämpa algblomningar i din tank. Genom att ta bort en del av vattnet och ersätta det med algfritt vatten, spädar du väsentligen alginnehållet i vattnet. Du bör i allmänhet göra ett partiellt vattenförändring varannan vecka för att skydda vattenkvaliteten i din tank.
  • Töm eller siphon av ca 25% av vattnet i din tank. För allvarliga algblomningar kan du behöva byta ut mer än 25% av vattnet.
  • Ändra inte mer än 50% av tankens vatten vid en viss tidpunkt. Detta kan störa din tanks pH och kunna betona din fisk, vilket kan vara dödligt.
  • Testa pH före och efter att ha utfört en partiell vattenförändring. PH bör inte gå upp eller ner med mer än 0.2 enheter för att undvika att stressa din fisk.
  • Bild med titeln Styr en algblomma Steg 2
    2. Skrapa alger från glasväggarna. Ett sätt att hjälpa till att kontrollera pågående algerblomningar är att fysiskt ta bort de befintliga algerna från din tank. Detta kan göras medan du utför en partiell vattenförändring, eftersom du har lättare tillgång till tankens väggar när vattennivån är lägre.
  • Skrapa eller torka ner i tankarna på din tank minst en gång i veckan.
  • Var försiktig om du använder en svamp. Förutom att höja mikroorganismer kan återanvändbara svampar fälla korn av sand, vilket kan skrapa glaset.
  • Bild med titeln Styr en alger Bloom Steg 3
    3. Överväg att använda en algicid i din tank. En kommersiellt tillgänglig kemisk algicid kan hjälpa till att döda alger snabbt och effektivt. Men du måste vara försiktig med kemiska ämnen så här, eftersom de kan störa balansen i din tank om den används felaktigt. Använd inte algicid om du har levande växter i din tank, eftersom algicid sannolikt kommer att döda dem.
  • Bild med titeln Styr en alger Bloom Steg 4
    4. Introducera alger-äta fisk och ryggradslösa djur. Du kan enkelt ta bort alger från ditt hem akvarium genom att använda alger-ätande fisk och ryggradslösa djur till tanken. Dessa levande tillägg kommer att äta alger av plantorna, substratet och även av tankens glasväggar. Kontrollera med en kunnig anställd på din lokala djuraffär för att hitta akvatiska eller marina organismer som kan hjälpa till att styra algerna i din tank.
  • De flesta arter av vattenlevande snigel kommer att äta alger, oavsett om det är i en sötvatten eller marintank. Var noga med att du kolla på djuraffären för att säkerställa att snigeln får bo i din tank hemma.
  • Borststjärnor, borstmaskar, vattenlevande eremitkrabbor, nassarius sniglar och havsgurkor kommer alla att hjälpa till att styra alger i en marin tank genom att ta bort organisk detritus från substratet på din tank.
  • Bild med titeln Styr en alger Bloom Steg 5
    5. Försök lägga till allelopatiska växter. Vissa växter producerar och släpper ut kemikalier som kan hjälpa till att hämma alg tillväxt i ett hem akvarium. Snabbväxande växter tenderar att vara de mestallopatiska. Några välkända allelopatiska växter som kan läggas till ditt akvarium inkluderar Cabomba, Egeria, Ceratopteris, Hygrophila och Valliseria.
  • Del 2 av 3:
    Minska chanserna för en framtida blom
    1. Bild med titeln Styr en alger Bloom Steg 6
    1. Mata din fisk mindre mat eller mata dem mindre ofta. Överfeeding av fisk är en av de största orsakerna till algblomningar i hem akvarier. Du kan bli frestad att mata din fisk flera gånger om dagen eller lägga till mer mat för att säkerställa att din fisk är välmatad, men all den extra mat som inte är ätit slutar upplösning i substratet och sönderdelas i vattnet. Denna bränsle alg tillväxt, och det kan snabbt vända en annars ren tank i en röra.
    • Försök byta till en fiskmat som är låg i fosfater. Märkningen ska innehålla innehållet och nivåerna för varje ingrediens.
    • Försök att mata din fisk en gång per dag. Vissa fiskexperter rekommenderar även mata fisk varannan dag istället för varje dag, om fisken kan hantera ett sådant utfodringschema (fråga en fiskexpert på din lokala djuraffär).
    • Experimentera med hur mycket mat som är tillräckligt för din fisk. Vanligtvis är några pellets eller flingor per fisk allt som kan ätas innan det överskjutande maten faller till tankens botten.
    • Om du är orolig som kanske inte är tillräckligt med mat för all din fisk, försök att mata dem en andra gång senare på dagen. Men var noga med att du matar dem mindre portioner för båda måltiderna.
  • Bild med titeln Styr en alger Bloom Steg 7
    2. Minska belysningen i din tank. Mat och ljus är de två största faktorerna som tillåter en algblomning. Om du har ett tankljus över ditt akvarium, kan du behöva minska hur ofta du använder den. Förutom att minska den tid då din tank tänds, bör du också ersätta glödlamporna i din tank. Olika typer av alger tenderar att trivas i olika våglängder av ljus, och som dina glödlampor åldras de tenderar att förändras från en våglängd till en annan.
  • Försök att stänga av tanken helt och hållet medan du kämpar med en aktiv algblomning.
  • Minska hur mycket tid du lyser din tank när algerna är under kontroll. Försök att begränsa ljuset till bara några timmar per dag.
  • Ändra fluorescerande lampor en gång per år och ändra VHO-lampor minst två gånger varje år.
  • Bild med titeln Styr en alger Bloom Steg 8
    3. Reglera vattentemperaturen i din tank. Alger kan växa i någon temperatur eller tillstånd. Studier har dock visat att alger i allmänhet trivs mest lättare i varmare temperaturer. Om du använder en värmare för din tank, försök att sänka temperaturen med några grader. Bara se till att din fisk kan överleva i det temperaturområde du överväger innan du justerar tankens temperatur.
  • Kontrollera med en fiskexpert på din lokala djuraffär för att bestämma vilken vattentemperatur som din fisk behöver överleva.
  • Del 3 av 3:
    Säkerställa kvalitetsvatten i din tank
    1. Bild med titeln Styr en algblomma Steg 9
    1. Testa ditt kranvatten. Alger trivs när vatten innehåller höga halter av fosfat och nitrat. Även om kommunalt kranvatten är säkert för konsumtion och i allmänhet lågt i fosfater och nitrater finns det alltid en chans att din vattenkälla lägger till dessa algervänliga näringsämnen till tanken varje gång du byter vatten. Det bästa sättet att se till att du lägger till kvalitetsvatten till din tank är att testa ditt kranvatten med ett hemtestkit.
    • Kranvatten bör helst vara 0 delar per miljon (ppm) när du testar för nitrater och fosfater.
    • Om dina kranvattenprov högre än 0 ppm måste du filtrera ditt vatten innan du lägger till det i tanken.
    • Du kan köpa ett testkit med vattenkvalitet och ett vattenfilter på många husdjursbutiker eller via en online-återförsäljare.
  • Bild med titeln Styr en algblomma Steg 10
    2. Installera en proteinskimmer i din tank. Proteinskimmers hjälper till att avlägsna organiskt material som avfall och överskott av näringsämnen från vattnet i din tank. På det sättet, om du oavsiktligt övermatar din fisk eller om fiskavfall ackumuleras i tanken, kan du fortfarande hålla vattnet relativt rent.
  • En riktig proteinskimmer ska springa kontinuerligt 24 timmar om dagen.
  • Du kan avbryta eller minska användningen av proteinskimmeren när ditt akvarium är fri från alger.
  • Bild med titeln Styr en alger Bloom Steg 11
    3. Ändra ditt filtermedia månadsvis. Filtret på ditt hem akvarium kan enkelt bygga upp organiskt avfall och näringsämnen. Även om filtret tar bort dessa element från vattnet, börjar ett smutsigt filter så småningom läcka de algvänliga tillsatserna tillbaka i tanken. För att bekämpa detta ska filtermedia ändras varje månad. Du bör också skölja bort filtermediet varje gång du utför en partiell vattenförändring för att säkerställa att näringsämnena och detritus inte byggs upp i filtret.
  • Varningar

    Att sätta en tank nära solljus kommer definitivt att göra alger växa snabbare!
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande