Hur man koncentrerar sig på dina läxor

Att fokusera på läxor kan vara tuffa, speciellt när du hellre skulle göra något annat. Kanske håller din uppmärksamhet att vandra tillbaka till din telefon, din mage är grumlande, eller du vill bara lägga huvudet och ta en tupplur. Den goda nyheten är att du kan slå dessa distraheringar och komma tillbaka på rätt spår med några enkla ändringar i din studierutin.

Steg

Metod 1 av 16:
Sätt bort något som kan göra det svårt att koncentrera sig.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 4
1. Om du inte kan sluta titta på din telefon, lägg den utom räckhåll. Du kan hålla den i en skrivbordslåda eller inuti din väska. Stäng din dator eller stäng av din surfplatta om du inte behöver dem för dina läxor. Stäng av TV: n eller någon musik som kan göra det svårt för dig att fokusera.
  • Vissa människor koncentrerar sig faktiskt bättre med lite buller i bakgrunden. Om det hjälper dig att ha lite tyst musik, är det helt bra! Men om du upptäcker att det distraherar dig, stäng av det.
Metod 2 av 16:
Blockera distraherande appar och webbplatser på din dator eller surfplatta.
  1. Bild med titeln Koncentrat på dina läxor Steg 5
1. Om du måste göra läxor på en enhet kan fokusera vara svår. Apps som skog, skärmtid och Ourpact hjälper dig att hålla dig borta från vanliga distraktioner. Om du är ett barn, fråga en förälder eller annan vuxen som hjälper dig att installera en av dessa appar.
  • Till exempel kan du behöva blockera appar eller webbplatser som Facebook eller YouTube medan du arbetar.
  • Om du får varningar eller meddelanden på din enhet, stäng av dem så att de inte kommer att distrahera dig. Det sista du behöver är att din tablett blåser upp med Facebook-meddelanden medan du försöker arbeta!
Metod 3 av 16:
Arbeta på en uppgift i taget.
  1. Bild med titeln Koncentrat på dina läxor Steg 8
1. Multitasking kommer faktiskt att göra dig mindre produktiv. Om du gör din matte läxa, försök inte att lyssna på en videoföreläsning om biologi samtidigt. Du kanske känner att du blir mer klar, men det kommer faktiskt att sakta ner dig! Vik upp en uppgift innan du går vidare till nästa.
  • Försök inte skriva dina vänner eller en konversation med en familjemedlem medan du gör läxor, heller.
Metod 4 av 16:
Bryt dina uppdrag i mindre uppgifter.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 6
1. Fokusera på en uppgift i taget gör jobbet enklare. Gör en lista över de steg du behöver göra för varje uppdrag. Avsluta en uppgift innan du går vidare till nästa. Du kan även ställa in en timer så att du inte spenderar för länge på varje del.
  • Till exempel, om du ska läsa ett bokkapitel och skriva en rapport, börja med att skumma kapitelrubrikerna för viktiga punkter. Läs sedan hela kapitlet och ta anteckningar. Därefter gör du en skiss för din rapport. Därefter skrivera rapporten och avsluta genom att kontrollera det för misstag.
  • Om du har mer än en uppgift att arbeta på, gör en att göra-lista och lägga de svåraste eller viktigaste projekten först.
Metod 5 av 16:
Omdirigera din uppmärksamhet om du märker ditt sinne som vandrar.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 7
1. Att bli distraherad är helt naturlig. Om du inser att du har börjat dagdrömmer eller tänker på andra saker än läxor, slå inte upp dig själv om det. Det händer! Vänd bara försiktigt din uppmärksamhet till ditt arbete. Med övning blir du bättre att märka och korrigera dig själv när du blir distraherad.
  • Det kan hjälpa till att välja en specifik sak att fokusera på att ta dig tillbaka till nutiden. Till exempel, var uppmärksam på din andning eller till några ljud du kan höra runt dig.
  • Om du arbetar med en vän eller familjemedlem, be dem att hjälpa dig att hålla dig på spår. De kan säga något som, "är du fokuserad?"Eller tryck på dig på axeln om de märker att du blir distraherad.
Metod 6 av 16:
Fidget med något som hjälper dig att fokusera.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 6
1. Vissa människor koncentrerar sig bättre om de har något i sina händer. Ta en stressboll, en fidget spinnare, eller en ring av nycklar-allt du kan locka runt med medan du arbetar. Om du behöver dina händer fria, försök hålla din mun upptagen genom att tugga på en bit gummi, en hård morotsticka eller en silikon mun fidget.
  • Fidgets är stora koncentrationshjälpmedel för vissa människor, men distraherar för andra. Fortsätt inte använda en fidget om det tänker på ditt arbete.
Metod 7 av 16:
Flytta runt eller sträcka medan du jobbar.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 11
1. Vetenskap visar att du lär dig och tänker bättre när du flyttar. När du sitter fortfarande för länge är det lätt att bli uttråkad, rastlös och distraherad. Gå upp och gå eller sträcka ibland, eller ens hoppa jackar eller springa på plats i ett par minuter. Står upp medan du arbetar är också ett bra sätt att öka ditt fokus.
  • Försök sitta på en träningsboll eller wobbly stol när du gör dina läxor. Förflyttningen kan hjälpa dig att hålla dig fokuserad.
Metod 8 av 16:
Vänd dina läxor i ett spel för att göra det roligare.
  1. Bild med titeln Koncentrat på dina läxor Steg 8
1. Låtsas att du är på din egen personliga quiz show. Försök att ställa in en timer och se hur många problem du kan slutföra korrekt på 5 minuter. Eller bryta ut några flashkort och testa din kunskap. Om du ställer lite mål för dig själv och utmana dig själv för att slutföra dem, kommer de mest tråkiga ämnena att känna sig roligare!
  • Du kan också göra det till ett spel med en vän eller familjemedlem. Till exempel, vända quizzing varandra och ge poäng för varje rätt svar. Den som får de flesta poäng vinner spelet.
  • Eller, om du hellre inte spelar ett strukturerat spel, försök att göra en historia om vad du gör. Till exempel, om du studerar historia, föreställ dig att du bor i den tid du lär dig om.
Metod 9 av 16:
Försök att arbeta med en studie kompis.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 12
1. Välj någon som arbetar hårt och kommer inte att distrahera dig. Detta kan vara en klasskamrat, en vän, eller till och med en syskon - bara se till att de är dedikerade till att få arbete gjort istället för att gå av! Om du inte kan komma ihop på grund av social distans, ha en virtuell studieperiod över Skype eller FaceTime.
  • Du kan till och med komma ihop med en liten grupp. Handelsanteckningar, quiz varandra, eller bara hänga tyst medan du alla gör läxor tillsammans.
Metod 10 av 16:
Bränsle upp med vatten och hälsosamma mellanmål.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 9
1. Det är verkligen svårt att koncentrera och lära om du är hungrig eller törstig. Håll en vattenflaska eller termos av dig medan du jobbar och tar sippor om du börjar känna dig trött eller distraherad. Har några friska snacks redo att gå om du blir hungrig. Några bra studera mat inkluderar:
  • Apple skivor med jordnötssmör
  • Nötter, särskilt mandel
  • grekisk yoghurt
  • Fruktsallad
  • Mörk choklad
Metod 11 av 16:
Ta en paus minst en gång i timmen.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 10
1. Ange en timer om du har problem med att komma ihåg att sluta. Arbeta för länge i ett sittande gör det svårare att koncentrera sig. Under dina raster, spendera cirka 15 minuter, dansa runt till musik, ha ett mellanmål, eller ens titta på en rolig video.
  • Du kan också använda en timer för att se till att dina raster inte går för länge. Kom ihåg, ju tidigare du kommer tillbaka till jobbet, desto snarare kan du få det gjort!
  • Om du känner dig väldigt rastlös, frustrerad eller distraherad, är det okej att ta en paus före schemat. Ge dig själv några minuter att varva ner, försök igen.
Metod 12 av 16:
Välj en tid när du känner dig vaken och vilad om möjligt.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 1
1. Du kommer att fokusera bättre när du är bäst. Till exempel kanske du känner dig mest vaken på eftermiddagen, kvällen, eller till och med tidigt på morgonen, innan skolan börjar. Du kommer att koncentrera dig bättre om du gör ditt arbete på en av dessa tider!
  • Gör det en rutin för att göra dina läxor samtidigt varje dag. Till exempel, om du är en kvälls person, försök att göra det rätt efter kvällsmat varje natt. Att ha ett schema kommer att göra ditt arbete mindre överväldigande.
  • Du kan inte alltid välja den perfekta tiden att göra dina läxor, men att ha en rutin kan fortfarande hjälpa dig att komma i zonen när det är dags att arbeta! När du väljer en tid, försök att hålla fast vid det.
Metod 13 av 16:
Studera i en lugn och bekväm plats.
  1. Bild med titeln Koncentrat på dina läxor Steg 2
1. Försök hitta ett utrymme med massor av ljus och utrymme att sprida ut. Om du kan, välj ett område där du inte kommer att vara störd av massor av distraktioner, som en hög TV eller bullriga syskon. Rensa ett utrymme på ett bord eller ett skrivbord där du kan ställa in dina varor och ta en bekväm stol.
  • Om du studerar hemma med din familj, be dem att hålla ner det medan du arbetar.
  • Var försiktig med att studera i ditt rum - om du använder ett utrymme där du brukar sova eller slappna av, det blir svårt att komma in i läxläge! Lägg åt sidan bara för läxor, och gör inte ditt arbete i sängen.
  • Att hitta ett bra studieutrymme kan vara tufft, speciellt om det finns andra människor runt. Om du inte hittar en lugn plats, sätt på några buller-avbryta hörlurar. Lyssna på vitt ljud eller fredlig musik utan sång för att hjälpa dig att ställa in bakgrundsljud.
Metod 14 av 16:
Organisera dina studieförsörjning.
  1. Bild med titeln Koncentrat på dina läxor Steg 3
1. Det är lättare att fokusera när dina saker är lätt att hitta. Håll dina skrivartiklar i en pennabox eller skrivbordsarrangör och sortera dina papper i mappar efter ämne så att du kan hålla reda på dem.
  • Om du gillar att nibble medan du studerar, sätt dina snacks innan du börjar.
  • Om det finns saker i ditt studieutrymme som du inte behöver, ta några minuter för att rengöra det eller lägga bort det innan du börjar arbeta. Sätt färdiga uppdrag i sina mappar och kasta bort eventuellt papperskorgen.
Metod 15 av 16:
Flytta till en ny studieplats om du känner dig uttråkad.
  1. Bild med titeln Koncentrat på ditt läxa Steg 13
1. En förändring av landskapet kan vakna din hjärna och hjälpa dig att fokusera. Försök flytta till ett annat rum, gå ut, eller till och med göra dina läxor på en helt annan plats (som ett studierum på biblioteket). Du kanske tycker att det är i en annan miljö hjälper dig att känna dig mer alert och uppdateras.
  • Även ändra ditt vanliga studieutrymme lite kan hjälpa till. Till exempel, lägg upp några nya dekorationer eller flytta till den andra sidan av matbordet.
  • Det verkar konstigt, men bara rätt mängd bakgrundsbrus kan faktiskt hjälpa dig att koncentrera dig! Det är en anledning att vissa människor arbetar bättre i kaféer eller studiehallar.
Metod 16 av 16:
Belöna dig själv med något kul när du är klar.
  1. Bild med titeln Koncentrera på ditt läxa Steg 14
1. Välj något bra så att du blir motiverad att avsluta. Ta en minut för att bestämma vad du ska göra innan du ens börjar arbeta. När du behandlar dig varje gång du får ditt arbete, kan du börja se fram emot jobbet lite mer!
  • Till exempel kan du titta på en episod av din favorit tv-show, spela ett spel du gillar, eller ring upp en vän.

Video

Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

Tips

Prova Mindful meditation För att hjälpa dig att fokusera och slappna av. Leta efter mindful meditationsvideor på nätet eller använd en app som lugnt eller leende sinne för att hjälpa dig att träna. Ju mer du övar, desto lättare blir det att använda dina mindfulness kompetens när du behöver dem när du gör läxor.
Dela på det sociala nätverket:
Liknande