Hur man rengör en fläck av emaljvaror

Emalj gjutjärnskokare föredras av vissa för att ha sina gjutjärnskokningsegenskaper, men inte utlakning av järn i maten när du lagar mat. Emaljglaserade gjutjärnbadkar är också ett välskött element i några hem. Medan emalj är relativt lätt att rengöra, kan maten brinna in i din köksredskap. Dessutom kan emaljytan repas med vilket det exponerade järnet är att rosta. Använd hushållsprodukter eller mildt slipmedel för att bli av med fläckarna utan att orsaka ytterligare skador genom att skrapa ytan med en slipande rengöringsmedel eller skurkad.

Steg

Metod 1 av 3:
Använda naturliga produkter
  1. Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 1
1. Koka vatten i din emaljkokare. När du rengör en fläck från insidan av din emalj glaserad kruka eller panna kan du påskynda processen genom kokande vatten i pannan. Du behöver bara tillräckligt med vatten för att täcka ytan täckt med fläcken och tillåta förångning när de kokar.
  • Denna metod fungerar bra på matfläckar, men är inte särskilt effektivt på rost.
  • Denna metod eliminerar behovet av en övernattning.
  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 2
    2. Lägg bakpulver till kokande vatten. När vattnet är koka, lägg till två matskedar bakpulver. Med en träsked, blanda noggrant bakpulveret i vatten tills det är jämnt dispergerad.
  • Simma blandningen i några minuter. Minska värmen till en lägre inställning och låt bakningssodablandningen simma i köksredskapet i flera minuter. Efter det har simmat i några minuter, stäng av värmen.
  • Bakpulver är mildt slipande, men bara tillräckligt för att hjälpa till att skrapa bort fläcken. Det är säkert att använda på din emaljkokare.
  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 3
    3. Skrapa köksredskapet med en träsked. Skrapa ytan på din köksredskap med en träsked för att ta bort fläckarna. De borde vara lätt med lite ansträngning.
  • Det är viktigt att använda en träsked. Metallskedar kan skrapa emaljytan och orsaka rostfläckar där gjutjärnet exponeras i sprickorna.
  • En träsked med en platt kant kommer att göra skrapande enklare.
  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 4
    4. Skrubba salt och citronsaft i fläcken. Använd så mycket bordsalt som behövs för att täcka fläcken i din emalj. Skära en citron i hälften och pressa saften över saltet för att suga det i fläcken.
  • Fortsätt klämma citronsaft tills du har täckt hela saltet och gjorde en pasta över fläcken.
  • Skrubba området i fläcken. Använd en svamp eller tyg för att skrubba saltet och citronsaftblandningen i fläckens område. Titta på att se om fläcken verkar komma ut.
  • Expertips
    Raymond Chiu

    Raymond Chiu

    Husrengöring Professionalmondmond Chiu är chef för verksamheten för Maidsailors.com, en bostads- och kommersiell städservice baserad i New York City som erbjuder hem- och kontorstjänster till överkomliga priser. Han har en bachelor i företagsekonomi och ledning från Baruch College.
    Raymond Chiu
    Raymond Chiu
    Husstädning Professionell

    Du kan också skrubba emaljen med en pasta av bakpulver. Bakpulver är stor eftersom det är slipande nog att ta bort svåra märken från emaljen, men inte så mycket att det kommer att skada materialet. Lägg bara tillräckligt varmt vatten till bakpulver så det bildar en tjock pasta. Använd sedan en mjukt borstad borste för att applicera blandningen på området och skrubba ut fläckarna.

  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 5
    5. Skölj ytan med varmt vatten. När fläcken börjar lyfta, skölj området med varmt vatten. Torka bort eventuell återstående rester med en ren trasa, torka sedan ytan med en ren, torr handduk.
  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 6
    6. Låt blandningen sitta för hårda fläckar. Om fläcken kvarstår, lägg till mer salt och citron för att skapa en pasta ovanpå fläcken. Låt det sitta i en timme. Krama mer citronsaft över pastaen och skrubba fläcken med en svamp eller trasa tills den tas bort.
  • Skölj hela området med varmt vatten och torka det med en ren trasa.
  • Om du städar ett porslin emalj täckt gjutjärn badkar, och kan inte få fläckarna ut, kan du få badkaret reglagat av en professionell.
  • Expertips
    Raymond Chiu

    Raymond Chiu

    Husrengöring Professionalmondmond Chiu är chef för verksamheten för Maidsailors.com, en bostads- och kommersiell städservice baserad i New York City som erbjuder hem- och kontorstjänster till överkomliga priser. Han har en bachelor i företagsekonomi och ledning från Baruch College.
    Raymond Chiu
    Raymond Chiu
    Husstädning Professionell

    Prova en magisk suddgummi för att ta bort riktigt tuffa fläckar. Dämpa suddgummiten med vatten och klämma ut något överskott, sedan gnugga fläcken. Var försiktig så att du inte gnuggar för hårt, men som suddgummi kan skrapa emaljen.

    Metod 2 av 3:
    Med hjälp av en kommersiell mildt slipande rengöringsmedel
    1. Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 7
    1. Välj din produkt. Produkterna finns i pulver och en flytande formulär. Båda innehåller slipande partiklar, men den flytande versionen spädar redan något av slipmedlet, vilket gör det till ett mildarealternativ. För hårda fläckar kommer pulverprodukten att ge en djupare skrubba och bli mer effektiv.
    • Leta efter rengöringsmedel som är märkta som säkra för användning på emalj.
    • Undvik att skura pulver som Ajax och produkter med hög surt innehåll som ättika.
    • Var noga med att den rengöring du väljer för ett badkar är 100% vattenlöslig så att den inte bygger upp i badkaret och orsakar en glatt yta.
  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 8
    2. Skruva av fläcken med rengöringsmedel och skölj. Torka av ytan av fläcken med en våt trasa. Häll rengöring över fläcken. Skrubba försiktigt med en våt trasa som lägger påtryck när du går om fläcken är tuff att ta bort. När fläcken är borttagen, skölj all rengöringsmedel från ytan med varmt vatten.
  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 9
    3. Låt rengöraren sitta på hårda fläckar. Om du bara lägger till rengöringen och skrubbning inte tar bort din fläck, låt rengöraren sitta innan du skrubbar fläcken. Lägg till rengöringen till en våt yta, sprida den över fläcken med en våt trasa, låt den sitta på ytan i 1-10 minuter beroende på fläckens intensitet.
  • Produkten torkar under denna process, men är fortfarande lätt avlägsnat med en våt trasa.
  • Om du lämnar produkten i mer än en minut, testa det på ett litet, inkonsekvent område innan du använder den här tekniken på en stor yta.
  • Skölj noggrant rengöringen från ytan när du är klar.
  • Metod 3 av 3:
    Omsorg för emalj
    1. Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 10
    1. Håll emaljen ren. Rengör din emalj före och efter varje användning för att undvika uppbyggnad, och behovet av skrapning och slipande rengöring. Efter badning är det bäst att skölja badkaret och torka det med en ren handduk.
    • Kappa din köksredskap med olja, matlagning eller smör före tillagning för att undvika att klibba.
    • Skrapa rester från din köksredskap omedelbart efter att ha använt den för att hålla resten från att kaka på emaljen.
  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 11
    2. Skydda din emalj från chips och repor. Använd inte slipande svampar som stålull eller metallobjekt som sked och gafflar med din emalj. Om du staplar emaljkokare, separera objekten med gummibumpers eller ett annat mjukt lager för att undvika friktion.
  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 12
    3. Justera värmen gradvis. Vid uppvärmning emalj, varma och kyla det gradvis. Börja inte med hög värme. Börja med din värme vid låg temperatur och gradvis öka den till önskad värme. Låt köksredskap svalna långsamt. Låt det sitta på kaminen eller en kylnät innan du kör kallt vatten över det.
  • Gradvis temperaturförändring hjälper till att undvika vridning.
  • Bild med titeln Clean a Stain Off Enamel Ware Steg 13
    4. Använd endast emaljkokare på konventionella kokplattor. Dessa inkluderar gas, elektriska, induktion och keramiska kockplattor. Använd inte emaljkokare i mikrovågor eller över öppna flammor som grillar och campfires.
  • Tips

    Ovanstående metod kan anpassas för Rengöring holländska ugnar gjord av emalj, liksom.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande