Hur man rengör en mikrovågsugn med en citron

Din mikrovågsugn kan vara en av de mest använda apparaterna i ditt kök. Om du inte rengör det regelbundet kan du ha bakat mat och fett uppbyggt på väggarna, taket, skivspelaren och dörren till mikrovågsugnen. Lyckligtvis är det snabbt och enkelt att rengöra din mikrovågsugn med bara en citron, vatten och en handduk! Om du har mer envisa fläckar kan du också använda starkare naturliga rengöringsmedel, som ättika och bakpulver.

Steg

Metod 1 av 2:
Använda citronvatten
  1. Bild med titeln Rengör en mikrovågsugn med ett citronsteg 1
1. Kombinera saften från 1 citron med 1 kopp (240 ml) vatten. Skär en citron i hälften och klämma så mycket juice som möjligt från varje halvt i en mikrovågsugnsäker skål. Häll sedan vattnet över citronsaften och rör om med en sked för att blanda vätskorna noggrant.
  • Om du inte har en citron tillgänglig kan du använda en annan citrusfrukt, som en lime eller en orange.
  • 2. Hugga halvorna i mindre bitar och placera dem i citronvattnet. När du har pressat all saften ut ur citronerna, använd en skarp kniv för att skära citronen i kvartaler eller åttonde. Sätt alla bitarna i vattnet och rör om blandningen med en sked igen.
  • Detta kommer att se till att någon juice fortfarande i citronen kommer att avdunsta i mikrovågsugnen för att hjälpa till att avlägsna smuts och skräp.
  • 3. Mikrovågsugn blandningen i 3 minuter. Placera skålen i mikrovågsugnen, och sätt den på hög i 3 minuter. Vattnet bör bubbla och koka, och kan avdunstas ut ur skålen. Efter 3 minuter, lämna dörren stängd så ångan från vattnet kan inte fly.
  • Om det fortfarande finns något vatten kvar i skålen, mikrovågsugn det i ytterligare 1-2 minuter tills nästan allt vatten indunstas.
  • 4. Låt vattnet svalna i 5 minuter och ta bort skålen från mikrovågsugnen. Håll dörren till mikrovågsugnen stängd tills det mesta av ångan har avgjort och kondenserad på väggarna i mikrovågsugnen. Sedan öppna försiktigt dörren och ta bort skålen så att du kan börja rengöra!

    Varning: Skålen kan vara väldigt varm när du tar den ut ur mikrovågsugnen. Om det är för varmt att röra, använd ugnsmitts för att säkert ta bort det.

  • 5. Torka ner mikrovågsugnen med en ren handduk. Först, lyft skivspelaren ut ur mikrovågsugnen och torka den med handduken. Ställ den åt sidan och torka av sidorna och taket på mikrovågsugnen, med hjälp av vattnet som rengöringsmedel. Glöm inte att torka ner inuti dörren, liksom! Maten och markeringarna på insidan av mikrovågsugnen ska torka av lätt.
  • Om du inte vill använda en handduk kan du använda en fuktig svamp med en skrubbplatta för att torka in insidan av mikrovågsugnen.
  • Kom ihåg att ersätta skivspelaren när mikrovågsugnen är ren!
  • Metod 2 av 2:
    Ta bort hårda fläckar
    1. Lägg till vit vinäger till citronsaften för att lösa upp kakad mat. Om du vet att din mikrovågsugn är särskilt smutsig, lägg till 1 matsked (15 ml) vinäger till citronsaften för att fungera som ett starkare rengöringsmedel. Var noga med att röra blandningen noggrant, eftersom vinäger kan ha en stark lukt som kan dröja i din mikrovågsugn.
    • Om du inte har någon caked-on mat i din mikrovågsugn, behöver du inte lägga till någon ättika till citronvattnet.

    Dricks: Om det har varit mer än 1 månad sedan du senast städade din mikrovågsugn, lägg till ytterligare 1 matsked (15 ml) vinäger till vattnet för att lossa fläckarna.

  • 2. Doppa handduken i citronvattnet och skrubba om mikrovågsugnen är färgad. Om det finns en plats som bara inte kommer av, blöta hörnet av handduken med något kvarvarande citronvatten. Sedan skrubbar kraftigt stället för att ta bort fläcken. Om fläcken inte kommer att budge, kan du behöva använda ett mildt slipmedel.
  • Om du inte har något citronvatten kvar, mikrovågsugn en ny sats i 2 minuter och låt den stå i 5 minuter i mikrovågsugnen. Använd sedan det kvarvarande vattnet för att ta bort märket.
  • 3. Använd bakpulver för att ta bort särskilt envisa fläckar. Stänk bakpulver på en fläck och låt den sitta i 1-2 minuter. Doppa sedan tyget i citronvattnet och skrubba fläcken kraftigt.Bakpuljen kommer att fungera som ett mildt slipmedel för att chip bort vid bakad mat, och citronvattnet hjälper till att lösa upp maten som det kommer av.
  • Var noga med att torka området rent så det finns ingen bakpulver som ligger bakom på insidan av mikrovågsugnen.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Varningar

    Var försiktig så att du inte spolar eller spolar det återstående vattnet efter att du tar bort det från mikrovågsugnen. Det kan fortfarande vara väldigt varmt i upp till 15 minuter!
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande