Hur man rengör ångjärn och dess basplatta

Även om ett ångstryk inte används så ofta idag som det har varit i det förflutna, kan det ändå fortfarande utföra ett antal användbara hushållssysslor: stärkelse en klänningskjorta, fräscha bordslinne och tygdukar, borttagning av rynkor från gardiner och möbler, Eller ens vidhäftande ett favoritdekal till en vanlig T-shirt.Dessa användningsområden illustrerar hur fördelaktigt det kan vara för dig att hålla ditt järn i gott skick.Med lite omsorg och en tillfällig rengöring kan du hjälpa ditt järn att hålla i år.

Steg

Del 1 av 3:
Rengöring inuti ditt ångstryk
  1. Bild med titeln Rengör ångstrålen och dess basplatta steg 1
1. Blanda en halv kopp vatten och en halv kopp destillerad vit vinäger.Att göra en vinägerbaserad rengöringslösning kan desinficera, avkala och deodorize är ett ekonomiskt sätt att rengöra inuti ditt järn.Detta är också det enklaste sättet att rengöra delar av det järn som annars är oåtkomliga.
  • 2. Fyll av strykjärnets vattenreservoar med rengöringslösningen och vrid järnet till värme.Ställ in järnet på sin hetaste inställning.Om ditt järn inte har en temperaturbalk, byt den till bomull på tyginställningarna.
  • 3. Kör rengöringslösningen genom insidan av järnet när järnet är varmt.Detta åstadkommes genom att hålla ned ångknappen medan du trycker på järnet till en handduk på strykbrädet.Ventilera ångan i 20-30 sekunders brister på detta sätt i totalt en och en halv minut.
  • 4. Töm någon återstående rengöringslösning från behållaren.Om det finns någon lösning kvar efter avluftning, var noga med att kassera eller återställa det för något annat.Det har redan löpt igenom järnet och behövs inte i följande steg.
  • 5. Fyll behållaren med färskt vatten och upprepa ångprocessen.Detta kommer att se till att all ättika tas bort från järnets kanalarbete och reservoar.Töm eventuellt kvarvarande vatten från behållaren.
  • Del 2 av 3:
    Rengöring av järnets basplatta
    1. Blanda lika delar bordsalt och destillerat vit vinäger.Den resulterande uppslamningen kommer att fungera som ett mildt slipmedel och hjälper till att avlägsna envis uppbyggnad på järnets bottenplatta.Detta är särskilt användbart när en järnbasplatta är bränt och glider inte längre över strykbrädet smidigt.
  • 2. Applicera rengöringslösningen och torka basplattan med en mjuk fuktig trasa.Sprida ett jämnt lager av uppslamningen på järnets bottenplatta och torka den försiktigt med en dämpad handduk i en skrubbningsrörelse.Ta bort eventuellt överskott.
  • 3. Applicera och upprepa så många gånger som behövs tills det är rent.Fortsätt skrubba och ta bort uppbyggnad på ett mjukt men avsiktligt sätt att vara försiktig så att inte skrapa basplattan.Skador på non-stick-ytor kan leda till permanent missfärgning och rost.
  • 4. Var särskilt uppmärksam på att rengöra ångkanalerna på järnets bottenplatta.Över tiden kan dessa bli igensatta med mineraler som finns i vanligt kranvatten.Om ditt järn har problem med att producera ånga, bli av med skala uppbyggnad i eller runt ångkanalerna med en tandpetare. En bomullspinne eller annat mjukt objekt kommer också att fungera.
  • 5. Använd en butiksköpt järnrengörare om basplattan inte är gjord av non-stick material.Vissa ångstrykjärn kommer att ha icke-belagda bas- eller enda plattor.Även om dessa kan rengöras med den ovannämnda salt- och vinägerlösningen, kan de också dra nytta av en kommersiell järnrengörare.Ett extra fint slipmedel kan användas som en sista utväg.
  • Del 3 av 3:
    Underhålla ditt järn
    1. Bild med titeln Rengör ångjärn och dess basplatta steg 11
    1. Ta bort eventuella smält-på plast från ditt järn.Kyla järnet genom att placera sin basplatta i en grunt skål med isvatten.Detta kommer att fastställa plasten och tillåta lätt borttagning.Skrapa varje plast bort med en tråkig plastkniv, plastspatel eller kreditkortskant.
  • 2. Använd torktumlare för att hålla din järn mousserande och luktande trevligt.Kör ett varmt järn över ett torktumlare och sedan en handduk.Växla fram och tillbaka mellan de två.Detta kommer att förbättra järnets glans genom att avlägsna oljor och små partiklar av bränd trasa eller damm.
  • Bild med titeln Rengör ångjärn och dess basplatta steg 13
    3. Fyll i ditt järnreservoar med lämplig typ av vatten.Beroende på hårdheten hos ditt lokala kranvatten, hållbarheten hos vissa inre delar av ditt järn och användningsfrekvensen, kan ditt järn uppmana specifika typer av vatten.Vårvatten är alltid lämpligt - dock är ett rättvist och billigare alternativ filtrerat kranvatten.
  • Bild med titeln Rengör ångjärn och dess basplatta steg 14
    4. Kontrollera nätkabeln regelbundet.Observera eventuella skador, fraying eller kinks i järnets sladd.Skador på detta område kan vara en potentiell brandrisk.Om det är skadat, avbryta användningen tills sladden repareras.
  • Bild med titeln Rengör ångjärn och dess basplatta steg 15
    5. Förvara järnet ordentligt.Lägg aldrig onödig stress på järnet genom att lagra den på sin sida eller tillbaka.Ett järn bör lagras sitta upprätt i ett område där det är stabilt och kommer inte att falla.Detta är också en försiktighetsåtgärd och säkerställer att om järnet upphettades, skulle basplattan inte röra en tygyta som kan skadas när den värms.
  • Tips

    Kom ihåg att kontrollera din järnhandbok för specifika frågor om användning.
  • I vissa fall kan användningen av destillerat eller avjoniserat vatten upphäva järnets garanti.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande