Hur får man torrfärg ur kläder

Det är ett scenario som kan vara mycket bekant för dig. Kanske om du ommålar ett rum i ditt hem, sätter efterbehandlingen på ditt senaste konstverk, eller gör lite hemma med dina barn, när du av misstag får ett stänk av färg på dina kläder - men det gör du inte Meddela tills det är torrt! Du kanske tror att dina kläder är förstörda, men ge inte upp hoppet. Med några enkla tekniker bör du kunna ta bort den torkade färgen - oavsett om det är latex, akryl eller olja - och har dina kläder som nya igen på nolltid.

Steg

Metod 1 av 2:
Ta bort latex eller akrylfärg
  1. Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 1
1. Bestäm om färgen är latexbaserad. Oljebaserade färger används sällan i heminredning längre, så din färgfärg är förmodligen en vattenbaserad latex. Kontrollera etiketten på röret eller kan av färg som du brukade se om det står "latex" eller "akryl latex."Fortsätt med följande metod om färgen är latexbaserad, även kallad vattenbaserad.
  • Om du inte hittar det ursprungliga färgröret eller behållaren och fortfarande är inte säker, försök att testa ett litet område av ytan du målade. Doppa en bomullsboll i en liten bit av denaturerad alkohol och gnugga den över en liten yta i ditt målningsprojekt. Om färgen kommer av är det latexbaserad. Om det inte kommer av är det oljebaserat.
  • Om du inte vill riskera Paint av ditt projekt, tänk tillbaka till hur du städade din borste. Oljemålningar kräver lösningsmedel som mineralsprit eller terpentin för att tvätta borstar, medan latexbaserade färger bara behöver vatten.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 2
    2. Spraya den torkade färgen fläck med aerosol hårspray för att lossa färgen. Mätta fläcken helt. Alkoholen i Aerosol Hairspray lossnar den torkade färgen.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 3
    3. Använd gnugga alkohol istället om du inte har hårspray. Dab färgen fläck med en ren våt trasa, sedan mätta den med isopropylalkohol (gnidningsalkohol). Långsamt häll alkoholen rakt ut ur flaskan direkt på fläcken.
  • Gör ett test först på en obekväm punkt av tyg för att se till att hårsprayen eller alkoholen inte kommer att missfärga dina kläder.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 4
    4. Gnugga tyget med en smörkniv för att ta bort så mycket färg som möjligt. Om ditt tyg inte är för känsligt, använd en smörkniv för att försiktigt skrapa på färgen. Kör din kniv fram och tillbaka över den mättade fläcken tills färgen lossar upp.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 5
    5. Använd en tandborste istället för en kniv för mer känsliga tyger. Ta en mjuk borstborste och gnugga den fram och tillbaka över fläcken. Lossa upp så mycket av den torkade färgen som möjligt.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 6
    6. Kör kläderna under varmt vatten för att skölja bort den lossnade färgen. Blott tyget med en handduk för att torka det lite. Upprepa processen att mätta fläcken med hårspray eller gnugga alkohol, skrubba på den och skölj sedan tills fläcken inte längre är synlig.
  • Om du vill, försök spruta tyget med fläckborttagare medan du kör det under varmt vatten.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 7
    7. Tvätta kläderna som vanligt. Tvätta dina kläder i tvättmaskinen enligt instruktionerna på vården. Torka dem i torken eller låt dem lufttorka, beroende på deras specifika tvättmedel.
  • Metod 2 av 2:
    Få oljemålning ur dina kläder
    1. Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 8
    1. Bestäm om din färg är oljebaserad. Latexbaserade färger är vanligare i hemförbättringsprojekt, men din färg kan fortfarande vara oljebaserad. Kontrollera röret eller behållaren din färg kom in. Om du inte kan hitta den, tänk tillbaka till om du rengör din borste med vatten eller ett lösningsmedel som terpentin eller mineral sprit. Oljebaserade färger kräver lösningsmedel för tvättborstar.
    • Utför ett bandtest på ett litet område av ytan du målade. Dab en bomullsboll i en bit av denaturerad alkohol och gnugga den över ett litet område av färgen. Om färgen inte kommer av är det oljebaserat.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 9
    2. Skrapa av färg med en trubbig kniv, om dina kläder inte är känsliga. Gnugga försiktigt på tyget för att lossa upp så mycket färg som du kan. Var försiktig så att du inte skadar materialet.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 10
    3. Använd en mjuk tandborste istället för en kniv, om ditt tyg är känsligt. Skrapa tandborsten över färgen. Lossa upp så mycket du kan.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 11
    4. Lägg fläcken nedåt och blott med terpentin. Sätt tyget ner på några pappershanddukar eller rena tyg. Doppa en svamp i lite terpentin och dab fläcken från baksidan för att trycka på färgen ur tyget, snarare än längre i. Tampa fläcken med svampen. Upprepa processen tills du inte kan få längre måla ut det här sättet.
  • Byt ut pappershanddukar eller tyg under fläcken efter behov, om de blir för täckta i färg.
  • Om du inte har terpentin, prova ett annat borttagningsmedel, som färgtunnare.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 12
    5. Blot tyget med en trasa eller pappershandduk för att suga upp överskott av terpentin. Sätt en ren trasa eller pappershandduk bakom området. Blot för att ta bort eventuellt kvarvarande borttagningsmedel.
  • Bilden med titeln Få torr måla ur kläder Steg 13
    6. Gnid lite tvättmedel i tyget som en slutlig spotbehandling. Kontrollera din omsorgsinstruktion tagg för att se vilka tvättmedel är säkra för dina kläder. Placera en liten mängd på det område som var färgat. Lätt jobba det i tyget med en trasa eller svamp.
  • Bild med titeln Få torr måla ur kläder Steg 14
    7. Tvätta dina kläder som du normalt skulle. Följ vårdanvisningarna på din tagg. Tvätta och torka dina kläder i enlighet med detta.
  • Dela på det sociala nätverket:
    Liknande