Hur man kontrollerar vattentemperaturen utan termometer

Vid något tillfälle kan du upptäcka att du måste bestämma den ungefärliga temperaturen på vatten och har inte en vattentät termometer. Du kan grovt räkna ut vattentemperaturen genom att leta efter tecken som indikerar om det närmar sig kokning eller frysning. Du kan också använda din hand eller din armbåge för att hjälpa till att mäta vattentemperaturen. Bestämning av vattentemperatur utan termometer ger dig inte en exakt grad av värme.

Steg

Metod 1 av 3:
Använder din hand och armbåge
  1. Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan termometer Steg 1
1. Håll din hand nära vattnet. Om du vill bilda en mycket grov idé om vatten är kallt, ljummet, eller varmt, håll först din hand över vattnet. Om du känner värmen utstrålar av vattnet är det varmt och kan bränna dig. Om du inte känner någon värme kommer vattnet antingen att vara rumstemperatur eller kallt.
  • Ställ inte din hand direkt i vatten - antingen i ett kök eller i naturen utan att först hålla handen över den för att mäta temperaturen.
  • Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan termometer Steg 2
    2. Doppa din armbåge i vattnet. Om vattenbehållaren är tillräckligt stor, doppa en av dina armbågar i vattnet. Detta ger dig en grov uppfattning om vattentemperaturen. Du kan omedelbart berätta om vattnet är varmt eller kallt.
  • Undvik att lägga din hand i vatten av en okänd temperatur, som du kan skölja dig själv.
  • Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan termometer Steg 3
    3. Mät vattentemperaturen. Om du lämnar din armbåge i vattnet eller 5-10 sekunder, kan du bilda en grov uppfattning om vattentemperaturen. Om vattnet känns lite varmt, men inte varmt, är det omkring 100 ° F (38 ° C).
  • Metod 2 av 3:
    Bestämma om vatten är kallt
    1. Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan en termometer Steg 4
    1. Leta efter kondens på vattenbehållaren. Om ditt vatten är i ett glas eller metallbehållare (t.ex. en termos eller en kastrull) och du märker kondensation som börjar form, vet du att vattnet är kallare än den omgivande luften.
    • Grovt talande kommer kondensationen att bildas snabbare när vattnet är mycket kallare än lufttemperaturen.
    • Om du märker att kondensformar på utsidan av ett glas i 2 eller 3 minuter, är det vatten du handlar väldigt kallt.
  • Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan termometer Steg 5
    2. Obs om isen börjar bilda. Om det ifrågavarande vattnet är mycket kallt och börjar frysa, märker du att ett litet islag har börjat bilda runt kanterna. Vatten som börjar frysa kommer att vara mycket nära 32 ° F (0 ° C), även om det fortfarande kan vara ett par grader varmare, i intervallet 33 till 35 ° F (1 till 2 ° C).
  • Om du tittar på en skål med vatten i frysen, kommer du till exempel att märka små bitar av is som börjar bilda där vattnet möter skålens sida.
  • Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan termometer Steg 6
    3. Kontrollera om vattnet är fryst. Detta är ett enkelt steg som du kan slutföra med en enda blick. Om vattnet är fryst (fast is) är temperaturen vid eller under 32 ° F (0 ° C).
  • Metod 3 av 3:
    Mätvärme med bubbelstorlek
    1. Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan termometer Steg 7
    1. Leta efter små bubblor eftersom vatten börjar värma. Om du vill ha en rimligt exakt uppfattning om vattentemperaturen när den värmer, titta på de små bubblorna som bildar på botten av pannan eller krukan. Mycket små bubblor indikerar att vattnet är ungefär 160 ° F (71 ° C).
    • Bubblor vid denna låga temperatur sägs se ut som "räkorögon" -About storleken på huvudet på en stift.
  • Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan termometer Steg 8
    2. Titta på medelstora bubblor. När vattnet fortsätter att värma, kommer bubblorna på botten att växa tills de är något större än "räkorög". Detta är en bra indikation på att ditt värmevatten ligger i närheten av 175 ° F (79 ° C).
  • Liten wisps av ånga kommer också att börja stiga från uppvärmningsvattnet när det når 175 ° F (79 ° C).
  • Bubblor av denna storlek är kända som "krabba ögon."
  • Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan en termometer Steg 9
    3. Titta på större, stigande bubblor. Bubblorna på krukens botten fortsätter att växa i storlek, och slutligen börja stiga upp till toppen av vattnet. Vid denna tidpunkt kommer ditt vatten att vara ca 185 ° F (85 ° C). Du kan också berätta när vattnet når 185 ° F (85 ° C) eftersom du kan höra ett litet rattlande ljud från botten av potten.
  • De första bubblorna som börjar stiga till ytan är ungefär storleken på "fiskögon."
  • Bild med titeln Kontrollera vattentemperaturen utan termometer Steg 10
    4. Leta efter "strängen av pärlor" -fasen. Detta är det sista steget med uppvärmningsvatten innan det börjar koka. Större bubblor från botten av potten börjar snabbt stiga till ytan, som bildar flera kontinuerliga kedjor av stigande bubblor. Vatten i detta skede kommer att vara mellan 195 och 205 ° F (91 till 96 ° C).
  • Strax efter "strängen av pärlor" -fasen kommer vattnet att nå 212 ° F (100 ° C) och komma till en rullningskoka.
  • Video

    Genom att använda den här tjänsten kan viss information delas med YouTube.

    Tips

    Om vattnet innehåller föroreningar, som salt, kommer kokpunkten att förändras. Ju fler föroreningar vattnet har desto högre temperatur måste vara innan vattnet kommer att koka.
  • Hög höjd har en effekt på kokpunkten för vatten. Medan vatten normalt kokar vid 212 ° F (100 ° C), vid höga höjder, kokar den vid en lägre temperatur, 194 ° F (90 ° C) på grund av en minskning av atmosfärstrycket.
  • Varningar

    Sticka aldrig ett finger eller hand i vatten som kokar eller nära kokande. Du kan dåligt bränna dig själv.
    Dela på det sociala nätverket:
    Liknande